Semmelweis HELP

A Semmelweis HELP néven elindított új applikáció és weboldal abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermekeik betegsége, vagy balesete (égés, állati harapás, rovarcsípés stb.) esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek. A hazai szinten egyedülálló fejlesztés az egyetem gyermekorvosai és kommunikációs szakemberei által létrehozott tudásbázison alapul, amely több, mint 220 gyermekbetegséget tartalmaz. A Semmelweis HELP-et két éves munkát követően június 14-én mutatták be a nagyközönségnek. Az applikáció  ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Play Áruházból is, illetve elérhető http://help.semmelweis.hu címen.

A teljes ismertető ide kattintva érhető el. 

Napszúrás

A napszúrás a fejet érő hosszan tartó, közvetlen napfény hatására alakul ki. Tünetei között a legjellemzőbb a fejfájás, a szédülés és az émelygés. A napszúrás a gyermekekre és főleg a csecsemőkre veszélyes is lehet. Ezért nagyon fontos a megelőzés, valamint ha már megtörtént a baj, akkor a mielőbbi kezelés.  Fontos, hogy a napszúrás tünetei nem feltétlen rögtön, a napon töltött idő alatt jelentkeznek. Előfordulhat, hogy órákkal később, már árnyékba, vagy hűvösebb, zárt térbe húzódva mutatkoznak az első tünetek:

 • fejfájás
 • szédülés,
 • émelygés,
 • hányinger,
 • hányás,
 • hőemelkedés,
 • gyengeség.

A napszúrás esetén a fej forró lesz, de a test többi része nem, innen lehet könnyen megkülönböztetni egy megfázástól.

Megelőzés

 • 12-15 óra között kerülje a gyermek a közvetlen tűző napfényt! Ne töltsön egyszerre sok időt a hőségben. Ügyeljen arra, hogy a babakocsiban utazó gyermeket se érje közvetlen nap.
 • Szabadtéri elfoglaltság alatt védje a gyermek bőrét, hosszú, kényelmes, jól szellőző ruhákkal, napkrémmel, sapkával.
 • A gyerekek, különösképpen a csecsemők mindig viseljenek a fejet és tarkót is takaró, világos színű napkalapot.
 • Folyadékpótlás! – A nagy melegben legjobb a víz, hideg levesek. 
 • Autós utazás során figyeljen, hogy az autósülésben utazó gyerekeket ne érje hosszan a nap. Autós árnyékolóval elkerülhető a direkt napfényt!
 • A babakocsiban utazáshoz használjon izzadásgátló betétet, ami jobb szellőzést biztosít, így kellemesebbé teszi a baba számára a babakocsiban töltött időt.

Ha beüt a baj…

Pollenallergia

A kisgyermekek pollenallergiáját viszonylag nehéz felismerni, mivel sokszor még nem tudják azonosítani a tüneteiket, a szülők által észlelt panaszok  pedig megfázásra hasonlítanak. Valószínűleg allergiája lehet a gyermeknek, ha tüsszög, folyik az orra, vagy úgy tűnik, hogy viszket és irritált a szeme a megfázás egyéb tünetei nélkül. Ha gyermeke allergiás tüneteket mutat, ajánljuk figyelmébe a Semmelweis Egyetem Youtube csatornáján, a Klinikaland-sorozat allergiáról szóló ismeretterjesztő videóját

Rovarcsípés, kullancsok

Szúnyogcsípés

A szúnyogcsípés a leggyakoribb rovarcsípés hazánkban, mely szezonálisan (április-szeptember) fordul elő. A csípés helyén pirosság, duzzanat, viszketés jelentkezik. Spontán gyógyuló, de kellemetlen jelenség. Az őshonos szúnyogfajok nem hordoznak az emberre veszélyes kórokozókat.

Kezelni csak akkor szükséges, ha nagyon viszket vagy megduzzad, ekkor orvos írhat fel helyileg alkalmazható szteroidos krémet. A testet fedő könnyű ruházattal, szúnyoghálóval lehet védekezni ellene.

Méh- vagy darázscsípés

A méh- vagy darázscsípés a gyakori rovarcsípések közé tartozik hazánkban, mely szezonálisan (április-szeptember) fordul elő. A csípés helyén pirosság, duzzanat, fájdalom, viszketés jelentkezik. Spontán gyógyul, de helyi kezeléssel, hideg vizes borogatással, vagy orvos által felírt szteroid tartalmú krémmel lehet mérsékelni a tüneteket.

A méh- vagy darázscsípésre allergiás egyénnél súlyos túlérzékenységi reakció léphet fel. Amennyiben a csípés kapcsán az alábbi tüneteket észleli, azonnal hívjon mentőt: általában a teljes testet érintő csalánkiütéssel, a nyálkahártyák ödémájával kezdődnek a panaszok, ezt követően jelentkezhetnek szív eredetű panaszok (pl. szívdobogás érzet, ájulás, stb.), légzőszervi panaszok (nehézlégzés, légszomj, rekedtség, stb.), vagy gyomor-bélrendszeri panaszok (hányás, hasmenés, hasi görcs), vagy idegrendszeri tünetek (eszméletvesztés, zavartság, fejfájás, stb.). A fulladás elkerüléséhez adrenalin tartalmú injekció szükséges.

Kullancs

Magyarországon kb. 20 féle kullancs él, de nem mindegyik terjeszt az emberre is veszélyes betegséget (és amelyik igen, az sem mindig fertőzött). 

A kullancs a tölgyerdőket és az árnyékos helyeket kedveli, az erdő aljnövényzetében, a bozótosokban tartózkodik a legszívesebben.A kullancsok fűről, gazról és bokrokról is (legfeljebb 1,5 méter magasságban) ráakaszkodhatnak az ember bőrére. Leggyakrabban a saját kertjében “kaphat” az ember kullancsot! A kullancs a bőr átszúrása előtt érzésteleníti azt – így észre sem vesszük, hogy ránk akaszkodott és néha napokig észrevétlenül szívhatja a vérünket. Ezért fontos, ha “kullancsos” helyen járunk minden este meg kell néznünk, nézetnünk magunkat főleg a hajlatainkat (hónalj, combhajlat stb.) gyermekeknél pedig még a fül környéki hajas fejbőrt is tüzetesen át kell vizsgálni. 

Ha felfedeztünk egyet a bőrünkben, minél hamarabb távolítsuk el:

Kb. 20-30 %-ban a fertőzésnek semmi tünete nincs – csak később jelennek meg, esetleg az izületi, idegi vagy szívtünetek! Ezért tanácsos minden ilyen esetben orvoshoz fordulni. Korai stádiumban a fertőzés jól gyógyítható, gyógyszeres kezeléssel. A fertőzött kullancsokból a kórokozó emberre való átvitelének valószínűsége annál kisebb, minél hamarabb eltávolítjuk a kullancsot: az agyvelőgyulladás szempontjából 4-6 óra, a Lyme-betegség szempontjából 24 óra számít biztonságos időnek.

Tudatos vakáció tervezés

Édes semmittevés

A fárasztó iskolaév után fontos, hogy a gyerekek kikapcsolódhassanak, kipihenhessék magukat. Közvetlenül a tanév vége után olyan időszak következzen, amikor nincs szigorú napirend, szabadon játszhatnak, aktívan kikapcsolódhatnak. Fontos tudatosítani, hogy a nyári szünet nem ok arra, hogy ne vegye ki a részét a közös házimunkából. Hosszú távon az önállóság és felelősség megtapasztalása hozzájárul a gyerekek fejlődéséhez.

 

Nyári táborok a Semmelweis Egyetemen

A nyári szünet hihetetlen logisztikai és anyagi nehézség elé állítja a szülőket, ezt szem előtt tartva tervezi meg évről évre nyári táborait a Családbarát Egyetem Központ.

Fontosnak tartjuk, hogy a nyári szünet nagyrészében segítséget nyújtsunk a családos munkatársainknak, mindezt a piaci ár töredékéért. A gyermekek érdeklődését is igyekszünk figyelembe venni a programok megtervezésekor: idén a művészeti és sporttáborok mellett informatikai, angol/német, életmentő tematikus tábor és egy kalandokban gazdag napközis tábor is várja őket.” 

–  sorolja a Központ vezetője, Adonicsné Püski Kata rektori kabinetvezető.

Az idei nyári táborok már megteltek, de érdemes feliratkozni a Központ hírlevelére, ugyanis az őszi és téli szünet pár napjára gyermekfelügyelettel készülnek.

Otthoni pihenés

Az otthonlét is lehet nyaralás a gyerekek számára: a nyári szünetben lazíthatnak a hétköznapi szokásokon, alhatnak többet, nézhetnek este tovább filmeket stb. A hétköznapokba is becsempészi a nyaralás hangulatát egy esti fagyizás, egy-egy strand élmény vagy medencézés kertben. A lényeg, hogy szabadság van és másként alakul a nap tematikája.

Kötelezők

A kötelező olvasmányokat, tantárgyi korrepetálást érdemes eloszlatni a teljes nyári szünetre, hogy agyereket ne terhelje meg a sok feladat a szünidő utolsó heteiben. Augusztus vége felé érdemes visszaállni az iskolai időszak bioritmusára: már időben feküdjenek le a gyerekek és keljenek korábban.

Kipihent szülő – boldog gyerek

Ne érezze magát rosszul, ha szeretne a nyáron egyedül vagy a párjával kikapcsolódni. Az iskolai évhez hasonlóan a munkaévnek is van egy íve, teljesen jogos érzés az, ha felnőtt módon van szüksége  a töltődésre. Közhely, de a gyermekekre is jó hatással van, amikor pihentebb szülőket kapnak vissza a szülői nyaralás után. A külön kikapcsolódás tervezésekor érdemes ellátogatni a munkatársaknak szóló kedvezményes ajánlatokhoz: wellness hotel, múzeumok, színházak, élményparkok kínálnak  kedvező áron kikapcsolódást a Semmelweis Polgároknak. 

Letölthető nyári bakancslista
Ide kattintva tölthető le.