Név: Prof. Dr. Győrffy Balázs

Kutatási témák:

Multi-omikai vizsgálatok onkológiában

Mono- és multigénes onkológiai biomarkerek

NGS kiértékelés betegdiagnosztikához

Beosztás: tanszékvezető, egyetemi tanár

 

 

Prof.Dr. Győrffy Balázs 2020 óta a Semmelweis Egyetem Bioinformatikai Tanszékének tanszékvezetője, 2017-ben habilitált a Pázmány Péter Egyetemen, 2015-ben DSc fokozatot szerzett a Magyar Tudományos Akadémián, 2011-ben MSc fokozatot a Semmelweis Egyetemen egészségügyi menedzsmentből, 2005-ben PhD fokozatot a Semmelweis Egyetem Klinikai Doktori Iskolájában, és 2000-ben MD fokozatot szerzett a Semmelweis Egyetemen.

Olyan rangos nemzetközi ösztöndíjakban részesült, mint az Alexander von Humboldt-ösztöndíj a berlini Universitätsmedizin Funkcionális Genomika Laboratóriumában (2010-2012), a HAESF Senior Leaders Fellowship a Harvard Egyetemen, (Boston, USA, 2008), és Marie-Curie-ösztöndíj a berlini Charité Patológiai Intézetében (2002-2004). Emellett 1998-1999-ben a heidelbergi Ruprecht-Karls Egyetemen (Németország) végzett egy évet az alapképzés során.

 A Web of Science (Clarivate, USA) 2022-ben és 2023-ban kiemelkedően hivatkozott kutatónak (Highly Cited) nevezte, 2022-ben a Semmelweis Egyetem Kiváló PhD-felügyelő díjjal tüntette ki. 2019-ben az Academia Europaea tagjává választották, 2017-ben pedig Magyarország köztársasági elnökétől megkapta a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét.

A hasnyálmirigy-onkológia iránti elkötelezettségét a Simor Pál Alapítvány Pro Optimo Merito in Pancreatico-Oncologia díjjal ismerte el 2013-ban. Emellett a biostatisztika területén szerzett szakértelmét is elismerték, amikor 2011-ben a Klinikai Biostatisztikai Társaság az év fiatal biostatisztikusának választotta.

Aktívan részt vesz nemzetközi szervezetekben, és az ELIXIR Hungary magyar csomópont vezetőjeként tevékenykedik. Emellett előadóként közreműködik különböző témákban, többek között bioinformatika, patológia, gyermekgyógyászat és tumorprogresszió témakörökben. Tíz PhD- és huszonkilenc MD/MSc-dolgozat felügyelete mutatja a jövő kutatóinak fejlődése iránti elkötelezettségét.