Folyékony nitrogén tároló

Az Antech CryoMaster 4800 egy 140 literes gőzfázisú folyékony nitrogén tároló. 6 rack-et tartalmaz, egy rack-en belül 8 szint van, amiből azonban az alsó szintek nem használhatóak, hiszen ezzel érintkezik a folyékony nitrogén. Így a végleges tárolási kapacitása 4200 db 2 ml-es kriocső. A minták tárolása gőzben és nem folyadékban történik. Üres tömege 48.9 kg, napi párolgási vesztesége 0.96 liter, a tároló teljes magassága 96 cm. A tároló fel van szerelve Antech Cryomonitor 1000 folyadékszint és hőmérséklet monitorozóval. Ez a kontroller elektronika a tárolón belüli hőmérsékletet és nitrogén folyadékszintjét jelzi folyamatosan. Jelen pillanatban egy ilyen tároló áll rendelkezésünkre, a második beszerzése folyamatban van.

A Chart YDS-10L és 20L folyékony nitrogén tároló tartályok 10,- valamint 20 literes kiadásokban. Előbbi 6.2 kg, utóbbi 11.2 kg üres állapotban, statikus párolgási veszteségük 0.1 liter naponta, így ezek a tárolók a nitrogén hosszabb távú tárolására, és a biológiai mintát is tartalmazó nitrogén tárolók utántöltésére alkalmasak.

Az Chart YDH-3 egy egy kaniszteres speciális mintaszállító tartály, amely tartalmaz egy abszorbens betétet, ami a folyékony nitrogént megköti. Alkalmas a minták biztonságos szállítására, hiszen a tartályból nem tud nitrogén kiömleni a szállítás közben. A hűtést a betétből kipárolgó hő biztosítja.

Felelős: Kovács Szonja

 

Biobank_csoport