A tegnap délután megtartott „Ha kedd, akkor Tűzoltó utca…!”-i rendezvényünkkel lezárult az idei év I. félévére kitűzött akkreditált rendezvénysorozatunk. Az esemény fókuszában ezúttal a toxikológia témaköre állt. Elgondolkodtató, érdekes előadásokat hallhattunk a „Valós veszély, mérgezések gyermekkorban” címmel megtartott rendezvényen. Résztvevőink, a meghívott előadók nagyszerű tolmácsolásának köszönhetően hasznos tanácsokat és útmutatót kaphattak a kis- és nagyobb gyermekek életében előforduló mérgezések veszélyeiről, és az ilyen esetekben alkalmazandó azonnali teendőkről. 

Dr. Zacher Gábor klinikai toxikológus, lebilincselő előadásában kihangsúlyozta, hogy milyen nagy szerepet kap az egymásra figyelés a családok életében. Olyannyira fontos tényező ez, mellyel megelőzhető, megakadályozható, hogy egy helyét kereső fiatalkorú helytelen útra tévedjen. Az egymásra nem figyelő családokban felnövekvő gyermekek vannak leginkább kitéve annak a veszélynek, hogy társaik rábeszélésére rossz döntéseket hoznak. Fontos, hogy a családokban már egészen kisgyermekkortól kezdve kiemelten nagy súlyt fektessenek a lelki egészség ápolására, és a gyermekeknek különböző módszereket tanítsanak arra vonatkozóan, hogy későbbi életükben hogyan tudják az elért egyensúlyt fenntartani. Biztonságos közeget kell teremteni a gyermekek számára, olyat, melyben nyíltan beszélhetnek bármiről, akár a szerhasználatról is. Ha a fiatalok tisztában vannak a reális veszélyekkel és nem csupán a tiltás, hanem a tudás kerül a középpontba, ez lehet a legcélravezetőbb út a szerhasználat elkerülésére. 

Dr. Krivácsy Péter sürgősségi osztályvezető főorvos úrtól a véletlenszerűen előforduló tipikus gyermekkori mérgezésekről hallhattunk érdekes előadást. A leginkább veszélyeztettek között ki kell emelni két korosztályt (1-5 éves korig, kamaszkorúak), akiknél – különböző okok miatt, de – jellemzően kiugró mértékben fordulnak elő mérgezések. A kisgyermekek próbálják felfedezni a körülöttük lévő világot, szájukba vesznek, megkóstolnak mindent. A kamaszoknál a mérgezés végkifejlete az öngyilkosság. Van amelyikük „csak” figyelmet szeretne, és van, aki szándékosan akarja eldobni magától az életét. Krivácsy főorvos úr is kihangsúlyozta a szociokulturális háttér fontosságát, az odafigyelést. Megnyugtatásként a szülőknek azt tanácsolta, ha megtörténik a baj, azonnal vegyenek igénybe orvosi segítséget. Felhívta a figyelmet egy gyermeksürgősségi szakemberek által összeállított új kiadványra, mely gyakorlatias és közérthető módon ad tanácsokat a balesetet szenvedett gyermekek szüleinek:  „Gyermekmentő kézikönyv szülőknek: Az első órák teendői – amíg a gyermekrohamkocsi megérkezik”

Dr. Goschler Ádám osztályvezető főorvos úr elsősorban saját, és gyermeksürgősségi ellátásban segítő kollégái szakmai tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, amikor egy kemoterápia indukált esetismertetésben mutatta be azt a küzdelmes utat, melyet egy, a klinikán kezelt 10 éves gyermek kezelése során élt át beteg, szülő és a kezelőorvos-csapat. A gyermek kemoterápiás kezelése alatt kialakult májproblémák olyan mértékben elhatalmasodtak, mely megoldhatatlan helyzet elé állította az orvosokat. De a végkifejlet szerencsésen alakult, a gyermek meggyógyult, és ma már teljes életet élhet. Goschler főorvos úr hangsúlyozta, hogy minden beteg gyermek összetett kezelése, újabb és újabb kihívások elé állítja a kezelőorvosokat, melyekben az a közös, hogy a szakembereket ugyanúgy stimulálja, mint a kis betegeket, erőt és hitet adnak a folytatáshoz!

Köszönjük előadóinknak, hogy elfogadták felkérésünket, és megosztották velünk gondolataikat!

Első félévi akkreditált rendezvénysorozatunk véget ért, folytatás október 8-án, tisztelettel várunk minden érdeklődőt, mert „Ha kedd, akkor Tűzoltó utca…”!