Sikeres együttműködés eredményeként,  a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegén, spanyol gyermekgyógyász szakemberek szakmai támogatásával megtörtént az első, virtuálisan megjeleníthető képek alapján elvégzett neuroblasztóma műtét! A tumor eltávolítása szövődménymentes volt, a kis beteg már otthon gyógyul, családja körében!

A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlege és a Barcelonai Hospital Sant Joan de Déu Gyermekkórház között már 2021. őszén elkezdődött az az egyeztetés, melynek célja együttműködési lehetőségek kidolgozása volt a gyermek onkológiai, különösen a hemato-onkológiai kutatások területén.

Az együttműködés 2022. szeptemberében, a Barcelonában megrendezett Nemzetközi Gyermekonkológiai Konferencián (SIOP) folytatódott, ahol a Barcelonai Sant Joan de Déu (SJD) Gyermekkórház sebészeivel sikerült olyan kapcsolatot kiépíteni, melynek eredményeként 2023. júniusában Dr. Prokopp Tamás, a Gyermekgyógyászati klinika Tűzoltó utcai részlegének gyermeksebésze, szakmai látogatást tett Barcelonában, melyet a Semmelweis Egyetem, valamint hazánk Barcelonai Főkonzulátusa is támogatott.

Az együttműködés alapján a Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlege becsatlakozott egy, a gyermekkori tumorok műtéti tervezésével kapcsolatos kutatásba. A vizsgálatban a gyermekkori neuroblasztómák műtétei előtt elkészített háromdimenziós (3D) virtuálisan megjeleníthető képek segítik a sebészek felkészülését a bonyolult műtétre. A vizsgálat magyarországi engedélyét a Gyermekonkológiai Hálózat támogatásával és hathatós segítségével, 2023. őszére sikerült beszerezni.

Óriási előrelépés a spanyol kollégákkal való közös együttműködésben, hogy 2024 januárjában sikeresen megtörtént az első olyan műtét a Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegén, melyben egy neuroblasztómával diagnosztizált kislány lett az első, vizsgálatban résztvevő beteg. A 3D képek az elvégzett MR alapján készültek el a Barcelonai SJD kórház technikusai által, és sebészeink ez alapján készülhettek a műtétre. A tumor eltávolítása egy hete szövődménymentesen megtörtént, a kis beteg már otthon gyógyul családja körében!

A neuroblastoma a szimpatikus idegrendszert alkotó idegszövet primitív, éretlen embrionális sejtjeiből kiinduló, jellegzetesen csecsemő- és gyermekkorban jelentkező daganat.

A jövő tehát elkezdődött és folytatódik!
A most elindult kutatáson túl, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája és a Barcelonai SJD kórház Tumorsebészeti Centruma a következő hónapokban újabb kutatásokat tervez közösen megvalósítani!