Tegnap délután folytatódott az „Új kihívások és lehetőségek a gyermekorvosi gyakorlatban – Ha kedd, akkor Tűzoltó utca…!” című akkreditált továbbképzési rendezvénysorozatunk, melyen ezúttal nagyszerű előadóink segítségével kerestük a válaszokat a gyermekneurológia legújabb kihívásaira.

A neurológia egy olyan orvosi szakterület, amely az idegrendszer rendellenességeivel foglalkozik, az összes olyan betegség diagnosztizálásával és gyógyításával, amelyek kapcsolatba hozhatók a központi- és perifériás idegrendszerrel. Akárcsak a felnőttek esetében, a gyermekeknél is számos olyan tünet létezik, amely mögött neurológiai betegség sejthető. Ezek a tünetek rendkívül sokféle módon jelentkezhetnek, és változatosak abban a tekintetben is, hogy a szervezet mely területét érintik, emiatt a neurológusok számos más orvosi szakterülettel együttműködve gyógyítanak. A leghatékonyabb kezelés kiválasztása érdekében elsőként mindig a neurológiai elváltozások jelentését érdemes megvizsgálni.

Tudományos délutánunkon a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának kiváló neurológus szakemberei, – Dr. Liptai Zoltán egyetemi docens, Dr. Szabó Léna egyetemi adjunktus, Dr. Dobner Sarolta klinikai szakorvos, Kalmárné Rikker Zsuzsanna klinikai szakpszichológus – avatták be a jelenlévőket a gyermekneurológia világába. Hallhattunk a központi idegrendszer gyulladásai következtében kialakuló pszichikai tünetekről, ezek kezeléséről. Ismerkedhettünk a gyermekkori izombetegségek kezelésével kapcsolatban a legújabb módszerekkel, gyógyszerekkel és lehetőségekkel. Megtudhattuk, hogy mire kell különös figyelmet fordítani neurológiai betegek oltásakor, mikor érdemes beadatni, és mikor kell átgondolni az ilyen betegséggel küzdő gyermekek beoltását. Hasznos és elgondolkodtató előadás keretében ismerhettük meg a pszichológiai fejlődés eltéréseinek korai jeleit, melyek időben való felismerése a szülők, gyermekorvosok, védőnők közös felelőssége. A korai jelek felismerése után, érdemes azonnal szakemberhez fordulni. 

Köszönjük előadóinknak az együttműködést, a nagyszerű előadásokat! Résztvevőinknek, hogy megtiszteltek bennünket érdeklődésükkel!

Következő szakmai délutánunk időpontja: 2023. december 5. (kedd) 15:00 óra, témánk: endokrinológia