Minden, amit el tudsz képzelni, valóság! (Picasso)

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat, mely a tudomány- és kutatói életpálya népszerűsítésének érdekében jött létre azzal a céllal, hogy kicsiknek és nagyoknak egyaránt megmutassa: a tudomány fontos, és a laikus érdeklődőktől sem áll távol. Világunk kitágult, rengeteg lehetőség kínálkozik a jövő generációi számára, fontos, hogy a fiatalok ezekkel időben megismerkedhessenek. Ragaszkodva a hagyományokhoz, idén is szeptember utolsó hétvégéjén lesz lehetőség bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba.

A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlege ezen a napon már évek óta kitárja kapuit a nagyközönség előtt, és örömmel nyújt bepillantást hétköznapjaiba. Az idei rendezvényen látványos, játékos kreatív foglalkozásokkal, különleges laborbemutatóval, szórakoztató, inspiráló, elgondolkodtató előadásokkal várjuk a programjaink iránt érdeklődőket. Minden program ingyenesen látogatható, viszont regisztrációhoz kötött, jelentkezési lehetőség itt!

1. A kromoszómák titkai
Olyan utazásra hívjuk az érdeklődőket, melynek során a kromoszómák felfedezésétől a gének azonosításáig történő „tudományos lépésekkel”, technikai felfedezésekkel ismerkedhetnek meg. Bemutatjuk a különböző citogenetikai metodikai lehetőségeket és ezeknek a klinikai diagnosztikában, illetve a kutatásban betöltött jelentőségét. Példákkal illusztráljuk, hogy a genetikai felfedezéseknek milyen jelentősége van a személyre szabott medicinában.

2. Mennyi izmod van? – testösszetétel meghatározás dietetikus segítségével
A barátok szerint gyúrnod kéne? Gyakran érzed fáradtnak, levertnek magad? Itt a lehetőség, kérj tanácsot és vegyél részt egy látványos testösszetétel meghatározáson, amit szakértő dietetikus pár perc alatt varázsol eléd a lemért paramétereid alapján. (Ez a vizsgálat akkor ideális, ha előtte 3 órával étkeztél utoljára!). Itt a helyed, nálunk minden kiderül!

3. Ne légy közömbös, segíts! – újraélesztési bemutató
A program célja a csecsemő- és gyermek alapszintű újraélesztés megtanulása és gyakorlása speciális fantombabákon. A csecsemők és gyermekek újraélesztésekor alkalmazhatók a felnőtt újraélesztésnél szokásos módszerek. Alapvető különbség azonban a keringés- és légzésmegállás kialakulásának okában rejlik. Míg a felnőttek esetében a hirtelen halál általában szív eredetű, addig a csecsemőknél és a gyermekeknél a halál hátterében többnyire légúti probléma, oxigénhiány áll. A másik jelentős különbség, hogy a gyermekeknek a felnőtteknél kisebbek, eltérő anatómiai sajátságaik vannak, emiatt a befújásnál és a mellkasi nyomásnál figyelembe kell venni ezeket az eltéréseket!

4. SMA – mit várhatunk a génterápiától?
A génterápiák megjelenésével átírhatjuk a tankönyveket? Az SMA-1, egy ritka genetikai betegség: egy hibás gén miatt a szervezet nem termel izomsejteket védő fehérjét, így az izmok elsorvadnak. A betegek állapota fokozatosan romlik és kezelés nélkül az élettartam jelentősen megrövidül. Betegségmódosító terápia 2017 óta érhető el SMA-ban, ma már több készítmény is létezik, melyek gén szinten hatva megváltoztatják a kórkép lefolyását. Mára az is bizonyított, hogy közvetlen születés után adva, akár meg is előzhetik a betegség kialakulását. A fertőző betegségek után (pl. fekete himlő) „eradikálhatunk” genetikai betegségeket is? Mi lesz ennek az ára?

5. Kemoterápia vagy célzott kezelés? Új utak a daganatok kezelésében
A daganatos betegségeknél különösen fontos a megelőzés, a rendszeres szűrővizsgálat, megfelelő életmód. Ezeknek a betegségeknek van olyan fajtája, amely szinte bármilyen tünetet produkálhat elhelyezkedésétől, nagyságától, a szervekre gyakorolt hatásától függően.Figyeljük testünk jelzéseit: a megmagyarázhatatlan fogyást, lázat, fáradtságot, szokatlan fájdalmat, bőrelváltozásokat! Néha az emberek figyelmen kívül hagyják a tüneteket, nem gondolják, hogy az észlelt jelek rosszat jelentenek, pedig a korai felismerés sokat számít! A célzott daganatellenes kezelések megjelenése az utóbbi évek gyógyszerkutatásának és fejlesztésének vívmánya. A hagyományos alkalmazott kemo- és sugárterápiás kezelésekkel szemben itt már sikerült elérni, hogy a daganatsejtekre úgy hasson a kezelés, hogy az egészséges sejteket, szöveteket a lehető legkisebb mértékben  érintse. A célzott kezeléseket ma még ugyan sokszor kemo- vagy sugárterápiával kombináltan alkalmazzák, egyes esetekben azonban már lehetőség van az elsővonalbeli és kizárólag célzott gyógyszerrel történő kezelésekre is. 

6. Kezelésre adott válasz mérése leukémiában
A leukémia a második leggyakoribb rákbetegség-típus az 5-14 évesek körében, viszont bizonyított tény, hogy a gyermekonkológiai betegségek nagy része ma már gyógyítható! A gyermekkorban előforduló daganatok biológiája más, mint a felnőttkorban előfordulóké. A klinikai tapasztalatok azonban egyértelműen azt támasztják alá, hogy a gyermekkori daganatos betegségek egyre hatékonyabban kezelhetők. A leukémia kialakulása során a csontvelőben tumorsejtek alakulnak ki, amelyek reprodukálják magukat, így terjeszkednek, burjánzanak és elveszik a helyet az egészséges sejtektől. A vérben ezáltal egyre kevesebb immunvédekező sejt lesz, ami nem tudja már megakadályozni a daganat terjedését.. Az elszaporodott tumorsejtek végül a csontvelő pusztulását okozzák. Miközben a csontvelőnek az lenne a feladata, hogy vérlemezkéket, vörös- és fehérvérsejteket állítson elő. A kezelés kétféle módon, kemoterápia segítségével, valamint csontvelő-átültetés segítségével valósulhat meg.

Csatlakozzon hozzánk Ön is, és hozza magával családját is! Mi itt leszünk!