…egy könyv, egy toll, egy gyermek, egy orvos, képes megváltoztatni a világot!

 

Tegnap délután az idei félév utolsó „Ha kedd, akkor Tűzoltó utca…”! című rendezvényével véget ért az a szakmai rendezvénysorozat, mellyel havi rendszerességgel igyekeztünk megszólítani az érdeklődő gyermekorvos kollégákat. Az elmúlt délutánon „Új terápiás lehetőségek a gyermekgyógyászatban” címmel meghirdetett eseményen igyekeztünk vendégeink elé tárni mindazokat a fejlesztéseket, kutatási eredmények, forradalmi újításokat, melyeket klinikánk szakemberei már hosszú ideje sikeresen alkalmaznak gyógyító munkájuk során. 

A gyermekgyógyászat óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi években. A korábbi hagyományos kezelési módszerek mellett egyre inkább teret hódítanak új terápiák és eljárások, melyeknek köszönhetően a nehezen kezelhető betegek esetében is tartós javulás, az esetek túlnyomó részében teljes gyógyulás érhető el. Ha egy gyermek beteg, a legnagyobb biztonságot egy jól felkészült szakorvos nyújthatja az aggódó szülő számára. Intézményünk magasan képzett szakmai csapata a legmodernebb technikák ismeretében javasol további kezelést. Szakembereink vallják, hogy az orvos-beteg kapcsolat nem csak egyetlen találkozásról szól, különösen így van ez klinikánkon, ahol a fókusz, a gyermekgyógyászat különleges területein van. Kiváló kollégáink a szülőkkel folyamatosan egyeztetve, a legjobb tudásuk szerinti támogatást nyújtják, együtt dolgoznak ki kivizsgálási és kezelési tervet. Követik a gyermek fejlődését, és annak ismeretében tesznek javaslatokat a jövőre vonatkozóan. Gyógyító munkájuk során bátran alkalmaznak új terápiás lehetőségeket, melyek közül tegnap délután bemutattak néhányat a legérdekesebbek közül. 

Prof. Dr. Fekete György – Megnyitó 5′
Dr. Szabó Léna – Genetikai alapú terápiák sikerei és lehetőségei a gyermekneurológiában 15′
Dr. Erdélyi Dániel – Otthoni folyamatos gyógyszerinfúzió hordozható pumpa segítségével 15′
Dr. Garami Miklós – Új terápiás lehetőség a gyermekonkológiában 15′
Dr. Jenővári Zoltán – Térbeli képalkotás, mesterséges intelligencia és műtét. Quo vadis scientia? 15′
 

A jövő orvoslásának technológiái már itt kopogtatnak, hatalmas lehetőségeket kínálva az egészségügyi szakemberek számára. A misztikusan hangzó mesterséges intelligencia (MI) mindeddig kiaknázatlan területeken segíthet, komoly előrelépési lehetőségeket nyújtva a gyógyításban. Gondoljunk bele, hogy napjainkban már léteznek és egyre nagyobb számban, sikeresen alkalmaznak egyénre szabott onkológiai terápiákat, melyek genetikai alapon, célzottan gyógyítják a gyermekeket. Bizonyított és egyértelmű a technika haszna az orvosi kutatásokban is. A klinikai gyakorlat az utóbbi időben életre hívott néhány olyan izgalmas alkalmazási területet, melyekben szintén a mesterséges intelligencia segítheti a még sikeresebb gyógyítást. Az MI segítségével valós idejű, optimális döntések születhetnek, mivel pillanatok alatt lehetővé válik a kollektív ismeretek megszerzése, megosztás és alkalmazása. Ahogy a technológia egyre jobban átformálja az egészségügyet, úgy nő fokozottan az igény az innovációra. A virtuális valósághoz (VR) hasonló technológiák használata lehetővé teszi a fokozottabb interaktivitást, a klinikai eljárások begyakorlását és a kapcsolódó készségek finomítását. Lehetőség nyílik képalkotó vizsgálatok nagy felbontású, pontos kiértékelésére, virtuális szemüveg és 3D technika használatára egy-egy műtét alkalmával. Könnyel elképzelhető, hogy micsoda lehetőség ez orvos és beteg számára egyaránt például egy tumor eltávolító műtét alkalmával. Látható, hogy a pár évvel ezelőtti orvosláshoz képest is hatalmas és folyamatos a fejlődés, állandó a változás a gyógyításban. Okosan, előrelátóan kell kiaknázni az új lehetőségeket és belátni, hogy a mesterséges intelligencia csökkentheti a szakszemélyzet túlterheltségét, lehetővé teszi, hogy az orvos jobban figyeljen a betegére, segíthet a prioritások felállításában. Egészében véve hatékonyabbá teheti az egészségügy működését. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegén dolgozó szakemberek igyekeznek élni a technikai fejlődés adta lehetőségekkel: folyamatosan képzik magukat, úttörőként olyan klinikai kutatásokban vesznek részt, melyek a jövő terápiáit forradalmasíthatják. 

Köszönjük előadóinknak, hogy érdekes előadásaiknak köszönhetően, tegnap részesei lehettünk csodálatos világuknak és az ő szemükön keresztül lehetőségünk nyílt  belelátni gyógyító munkájukba.

Nagyszerű féléven vagyunk túl, melyben öt kedden át igyekeztünk azon, hogy olyan kérdéseket fogalmazzunk meg, melyek továbbgondolását résztvevőinkre bíztuk. Köszönjük mindenki érdeklődését továbbképző rendezvényünk iránt!