Új hónap, újabb kedd, újabb továbbképző rendezvény! „Ha kedd, akkor Tűzoltó utca…!”

Nagy örömmel vártuk érdeklődőinket e havi szakmai délutánunkra, 2023. március 21-én Tantermünkbe, ahol ezúttal a gyermek-gasztroenterológiai kihívásokról hallhattak résztvevőink.

„Mindig lehetetlennek tűnik. Amíg meg nem valósul!” A változatos és kiegyensúlyozott étrend a gyermek egészséges növekedésének, fejlődésének alapja. Az átmeneti időszak, amíg a kisgyermekek megszokják a rendszeres étkezést, okozhat nehézségeket számukra. Az új ételekhez az  emésztőrendszernek is alkalmazkodni kell, azonban a gyermekek szervezete nem mindig áll készen erre a  nagy igénybevételt jelentő folyamatra. Felléphetnek különböző emésztési problémák (székrekedés, hányás, ételallergia, csecsemőkori glutén-, vagy tehéntej érzékenység). Ezeknek a zavaroknak korai felismerése kiemelten fontos a megelőzés érdekében. A gyermek-gasztroenterológiai panaszok feltérképezése után, egyénre szabott kezeléssel, akár azonnal javítható a kisgyermek életminősége.

Dr. Tomsits Erika – Amit a táplálásról tudni érdemes 12′
Dr. Vojnisek Zsuzsanna – Tünetmentes transzamináz aktivitás 12′
Dr. Pálinkás Annamária – Táplálásterápia IBD-ben 12′
Dr. Podráczky Noémi – VEO-IBD-s eseteink 8′

 

Tegnapi tudományos délutánunkon klinikánk kiváló gasztroenterológus szakemberei avatták be érdeklődőinket a gyermek-gasztroenterológia kihívásaiba. Érdekes információkat hallhattunk a táplálásról, annak formáiról. Megtudhattuk, hogy az evés már kora gyermekkorban is sokkal többet jelent, mint csupán az éhségérzet kielégítését. Vannak gyermekek, akik táplálásterápiára szorulnak, az ő igényeik eltérőek kortársaikétól, így speciális gasztroenterológiai, dietetikai segítséggel kell segíteni őket. Megtudhattuk azt is, hogy a májbetegségek diagnózisának, differenciáldiagnosztikájának és prognózisuk megítélésének nélkülözhetetlen eszközei a  laboratóriumi vizsgálatok, amelyek alkalmasak a kóros eltérések megítélésére. Sokaknak szolgált hasznos információval a gyulladásos bélbetegségekről szóló előadás is, melyből megtudtuk, hogy a betegség háttérben genetikai vagy környezeti tényezők is állhatnak. A gyógyítás eszköze a táplálásterápián alapuló megfelelő étrend összeállítása, és alkalmazása lehet. Az utolsó előadáson bemutatásra kerültek olyan esetek, melyek klinikánk gasztroenterológiai osztályán kezelt  – Very Early Onset Inflammatory Bowel Disease – nagyon korán kezdődő immunhiányos kicsi gyermekeknél jelentkeztek, és a célzott, összetett terápiás lehetőségek korai alkalmazásával tüneteik enyhültek. Összefoglalásként elhangzott, hogy az emésztési panaszok sikeres kezelésében elengedhetetlenül fontos a gasztroenterológus szakemberek és dietetikusok együttes munkája.

Köszönjük előadóinknak a közreműködést, kiváló előadásaikat! Résztevőinknek az aktív érdeklődést rendezvényünk iránt!

Következő szakmai délutánunk időpontja: 2023. április 18. (kedd) 15:00 óra, témánk: Intenzív terápia