Az elmúlt délutánon nagy örömmel folytattuk a tavalyi évben elkezdett, „Ha kedd, akkor Tűzoltó utca…!” elnevezésű, OFTEX által akkreditált rendezvénysorozatunkat, mely „Különleges kórképek a gyermekorvosi gyakorlatban” címmel került megrendezésre Tantermünkben.

“Csak azt a betegséget nem lehet diagnosztizálni, amelyre nem gondolunk.” Különösen így van ez a gyermekgyógyászat azon szakterületén, mely a belső elválasztású mirigyek betegségeivel foglalkozik. A szülők sokszor nem is gondolnak rá, hogy a gyermeküknél tapasztalt hirtelen súlygyarapodás, növekedés, fáradékonyság, hajhullás vagy gyakori szomjúság-érzet az összetett endokrin rendszer zavarából ered. Az endokrin rendszert belső elválasztású mirigyek (pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, hasnyálmirigy, mellékvese, agyalapi mirigy, petefészek, here) alkotják, melyek felelnek a hormonok termelődéséért és a hormonháztartás egyensúlyáért. Ez a rendszer irányítja a gyermekkorra jellemző felépítő folyamatokat, zavartalan egyensúlyának fenntartása a gyermekek egészségének kulcsa. Bármilyen – a normálistól akár csak kismértékben is eltérő – tünet esetén, érdemes szakemberhez fordulni, az egyensúly mielőbbi helyreállítása érdekében, hiszen a problémák a legtöbb esetben már egy egyszerű laborvizsgálat segítségével pontosan kimutathatók.

Prof. Dr. Szabó András- Zsíranyagcsere zavarok gyermekkorban

15′

Dr. Sallai Ágnes – Ritka endokrin betegségek a gyermekkori elhízás hátterében

15′

Dr. Gács Zsófia – Kim Kardashian és Diego Maradona: távoli csillagok?

15′

Dr. Hosszú Éva – Gyakoribb és ritkább okok a gyermekkori hypercalcaemia hátterében

15′

 

Tegnapi tudományos délutánunkon klinikánk neves endokrinológusai, szakterületük legkiválóbb képviselői tartottak érdekes és átfogó előadásokat. Hallhattunk a gyermekkori zsíranyagcsere zavarokról: megtudhattuk, hogy a zsíranyagcsere zavarai akár már a születés utáni növekedés kezdetétől megtalálhatók egyes gyermekek szervezetében. A család, iskola, gyermekorvosok, védőnők együttműködése, felelős hozzáállása biztosíthatja a zsíranyagcsere-beteg gyermekek és serdülők időben történő felkutatását és megfelelő kezelését. Láthattunk két érdekes és elgondolkodtató esetbemutatást, melyben a gyermekkori elhízás hátterében megbújó szervi elváltozások, valamint lelki, genetikai tényezők együttes megléte, és a szakorvos időben való felkeresése közötti kapcsolat vezetett a gyógyuláshoz. Részesei lehettünk egy figyelemre méltó interaktív előadásnak, melyben az időben felismert életmód-váltásra való hajlandóság fontosságának szülőkben való felerősítése vezetett a gyermekek megfelelő kezeléséhez, gyógyításához. Megtudhattuk, hogy milyen tünetei vannak a gyermekkori hypercalcaemianak, milyen panaszokat okoz a vérben felhalmozódott magas kalcium-szint. A betegség háttérében a szervezet hormonális szabályozó mechanizmusának zavara állhat, amikor a vér kalcium szintjének értéke  meghaladja a normál tartomány feletti szintet. A betegség kezelésében alapvető jelentőséggel bír a kiváltó okok azonnali megszüntetése.

Köszönjük előadóinknak az együttműködést, a nagyszerű előadásokat! Résztvevőinknek, hogy megtiszteltek bennünket érdeklődésükkel!

Következő szakmai délutánunk időpontja: 2023. március 21. (kedd) 15:00 óra, témánk: Gasztroenterológia