Nagy örömmel hívtuk érdeklődőinket 2023. január 17-én, az idei félév első – OFTEX által akkreditált – szakmai délutánjára, melyen ezúttal a reumatológiai tudomány rejtelmeibe nyerhettünk bepillantást: hallhattunk a legújabb diagnosztikai és terápiás lehetőségekről, új kutatásokról, nagyszerű elért eredményekről, érdekességekről.

Rendezvényünk előadói valamennyien Klinikánk neves reumatológus szakorvosai (Dr. Constantin Tamás egyetemi docens, Dr. Ponyi Andrea egyetemi adjunktus, Dr. Garan Diána egyetemi tanársegéd, Dr. Horváth Zsuzsanna egyetemi adjunktus), akik szakterületük legkiválóbb képviselőiként érdekes előadásaikkal nyújtottak betekintést a gyermekgyógyászat eme speciális területébe.

Dr. Constantin Tamás – A gyermekreumatológia újdonságai

15′

Dr. Ponyi Andrea – Szisztémás autoimmun betegségek, vasculitisek gyermekkorban

15′

Dr. Garan Diána – Lyme arthritis diagnosztikája és terápiája

15′

Dr. Horváth Zsuzsanna – Peridódikus láz szindrómák, autoinflammatorikus betegségek

15′

 

A reumatológia az emberi csontozattal, izomzattal és a kapcsolódó ízületekkel foglalkozó tudományág, mely a széleskörű diagnosztikai lehetőségeknek köszönhetően jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi években. A reumás megbetegedések gyakoriak az idős korosztályban, de nem feltétlenül csak őket érintik, sajnálatos módon gyermekeknél is előfordulnak.

A panaszok kialakulhatnak rossz testtartás, túlsúly, gyulladás, de akár stressz hatására is. A legújabb kutatások arra is rámutatnak, hogy a genetikai hajlamnak, öröklődésnek is nagy szerepe van a betegség kialakulásában. A reumatológiai betegségek esetében nagyon fontos a megfelelő diagnosztika, a betegség időben való felismerése, és a megfelelő kezelés megkezdése. Minden fájdalom egyedi, kezelésük is más-más módon történhet!

A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegén a gyermekreumatológiai ellátást kiemelt profilként végzik. A Klinika reumatológiai osztálya 2013-tól kezdve, mint biológiai terápiás centrum is működik, ahol a juvenilis idiopathias arhritis (gyermekkori krónikus ízületi gyulladás) kezelések során a biológiai terápiákat alkalmazzák. Esetleges panaszaikkal bátran keressék szakorvosainkat a gyermekreumatologia@gyerekklinika.com e-mail címen.

Köszönjük előadóinknak a nagyszerű előadásokat, érdeklődőinknek az aktív részvételt!