Nagy örömmel hívtuk érdeklődőinket 2022. november 22-én a második – OFTEX által akkreditált – szakmai délutánunkra, melyen ezúttal az onkológiai tudomány rejtelmeibe nyerhettünk betekintést: hallhattunk új kutatásokról, nagyszerű elért eredményekről, érdekességekről.

Rendezvényünk előadói valamennyien Klinikánk neves onkológus szakorvosai, és ígéretes gyerekgyógyász rezidens hallgatója (Dr. Csóka Monika, Dr. Brückner Edit, Dr. Felkai Luca, Dr. Klaus Laura), akik szakterületük legkiválóbb képviselőiként érdekes előadásaikkal nyújtottak betekintést a gyermekgyógyászat eme speciális területébe.

Dr. Klaus Laura – A retinoblasztóma korszerű ellátása Magyarországon: esetbemutatások

Dr. Csóka Monika – Összegzés

15′

Dr. Felkai Luca – A lágyrész tumorok első ellátásának hatása a prognózisra: esetbemutatások

Dr. Csóka Monika – Összegzés

15′

 

Dr. Juhász Orsolya – Gyorsabban, magasabbra együtt!

15′

 

Dr. Brückner Edit – Tud-e mosolyogni a merges máj?

15′

 

Kell-e rosszindulatú betegségre gyanakodni a szülőnek, ha a gyerek pupillájában a vörös visszfény fehéres-sárgássá válik? Ha kiderül, hogy a kórkép helyes, mi a teendő? Hova lehet fordulni és milyen ellátásban lehet bízni? Hogy épül fel, és mi jellemző a magyarországi retinoblasztóma-ellátásra? Megtudhattuk, hogy a gyermekkori daganatos megbetegedések kezelése igazi csapatmunkát kíván a szülő, a gyermekorvos, valamint a kezelést végző onkológus szakemberektől. A legkisebb elváltozás észlelése nyilván a szülő feladata, de onnantól, hogy a szülő gyermekével orvoshoz fordul, nagy felelőssége van a gyermeket kezelő orvosi team-nek. A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy a mai fejlett orvosi technikával rendelkező világunkban is kiemelten fontos a panaszával szakemberhez forduló gyermek testének teljes átvizsgálása, mely lehetőséget ad a legkisebb elváltozások észlelésére, és a megfelelő kezelés elkezdésére. Nem szabad késlekedni, a rosszindulatú betegségek esetében minden nap számít! A II. számú Gyermekgyógyászati Klinika a Magyar Gyermekonkológiai Munkacsoport központja, Klinikánk Szakambulanciáin folynak a rosszindulatú daganatos és vérképző eredetű betegek kivizsgálásai, kezelésük, és utógondozásukat is itt végezzük.