Október 26-án folytatódott klinikánkon a korábbi évek sikeres továbbképzési sorozata, mely mostantól rendszeres időközönként, minden hónap utolsó keddjén kerül megrendezésre.

A tegnapi hibrid formában (személyes + Zoom részvétel) megtartott, interaktív esemény fókuszában az „Új kihívások és lehetőségek a gyermekorvosi gyakorlatban” téma köré csoportosítva, a „Long-COVID a gyermekkorban” című előadások álltak. Előadóink igyekeztek felkelteni a hallgatóság figyelmét, érdekes témafejtéseket, konkrét esetbemutatást, valamint a Semmelweis Egyetem I., és II. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának szakembereitől olyan Long-COVID Ambulanciai tapasztalatokat, összehasonlításokat hallhattak, melyekről a szakemberek őszintén elmondták, hogy számukra is új dologról van szó. Ma már tudható, hogy a gyermekek többsége könnyen átvészeli a COVID fertőzést, ám sokuknál elhúzódó tünetek jelentkeznek: megváltozhat a szag- és ízérzékelésük, fáradékonyság és általános elesettségi állapot jellemzi állapotukat. Minden „poszt-COVID-os” eset más, a fertőzésen átesett gyermeknél eltérő tünetek jelentkeznek, nem lehet általánosítani, minden egyes eset más-más ellátást, utógondozást igényel. Érdekfeszítő volt meghallgatni a genetikus okfejtését a COVID által okozott hosszan elhúzódó panaszok kialakulása és a genetika között. A genetikai tudomány kutatói folyamatos válaszkeresésben vannak: mi az oka, hogy egyesek elkapják a fertőzést, mások nem? Miért van, hogy az egyik betegnél enyhe lefolyású, míg másoknál végzetes következményekkel jár a betegség. Elgondolkodtató kérdések, melyekre választ találni csakis hosszútávon lehetséges. 

Köszönjük előadóinknak az együttműködést, résztvevőinknek pedig aktivitásukat, mellyel segítették rendezvényünk sikerét!