Idén, 2017-ben, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának Orvosi Mikrobiológiai Intézete nyerte el a Symposium rendezési jogát. Nemzetközi részvétellel, több szekcióban megtartott tudományos előadások és poszterek a legújabb mikrobiológiai kutatási eredményeket ismertetik meg széles körben a szakemberekkel, a PhD hallgatókkal valamint a téma iránt érdeklődőkkel.

„New Challenges in Microbiology” azaz a „Mikrobiológia új kihívásai” címmel, négy szekcióban mutatjuk be az Egyetemen végzett, nemzetközileg is elismert kutatási eredményeinket, amelyeket évek óta velünk együttműködő hazai és külföldi munkacsoportok bevonásával értünk el. Ezek alapján az előadások által felölelt fő témák: multidrog rezisztens baktériumok rezisztencia mechanizmusainak megismerésére vonatkozó kutatásaink és ezek alapján új kezelési stratégiák felállítását, a molekuláris diagnosztika módszereit, a human microbiomok szerepét, valamint virológia területén előtérben lévő területeket, mint vírusok immunmoduláns hatásait és egyes újonnan felfedezett vírusok által okozott betegségek lehetséges megelőzésének és kezelésének eredményeit.

A mikrobiológia vitathatatlanul az egyik legrégebben alkalmazott tudomány. A mikrobiológia és a hozzá kapcsolódó tudományágak nagyjai – például Robert Koch, Louis Pasteur, Hőgyes Endre, Semmelweis Ignác Fülöp több mint 150 éve tett felfedezései, ezek klinikai alkalmazásai a mai napig megállják a helyüket. A technikai lehetőségek fejlődésének köszönhetően a tudásunk az emberi és a mikrobiológiai genetikáról drámaian megnőtt, ami a mikrobiológia robbanásszerű fejlődéséhez vezetett. A fertőző ágensek és a gazdaszervezet kölcsönhatásaiban a mikrobiális genomok megismerése, az immunvédekezés kijátszására kifejlesztett mechanizmusaik feltérképezése, a multidrog rezisztens kórokozók gyors elterjedése nagy kihívás elé állítja a tudományos kutatókat.

A 2017. évi Semmelweis Symposium új lendületet ad a Semmelweis Egyetemen zajló bakteriológiai és virológiai kutatásoknak, további hazai és nemzetközi együttműködések kialakításának.

Tisztelettel Várjuk Önt és Munkatársait a Semmelweis Symposium programjain!

 

Dr. Szabó Dóra
egyetemi tanár
Semmelweis Egyetem
Általános Orvostudományi Kar
Orvosi Mikrobiológiai Intézet
Igazgatója