Betűméret: A A A

A váll- és könyöksebészeti profil

vall01

Klinikánkon mindig is volt hagyománya a váll és könyöksebészetnek. Az adott kor feltételeinek és ismereteinek megfelelő tevékenységet folytatott Sillár Pál, Kéry Lajos, Cser Imre és még mások. A válltáji tumorok sebészetében áttörést jelentett Szendrői Miklós tevékenységéhez kapcsolódóan a Klinika tumorsebészeti profiljának bővítése, ezáltal a modern, végtagmegtartó műtétek bevezetése váll- és könyöktáji tumorok eseteiben is. A kezdetbeni csupán reszekciós módszereket felváltó új eljárások lényege a tumor eltávolítását követő rekonstrukció homológ csonttal, szabad vagy érnyeles augtológ csontgrafttal vagy saját fejlesztésű tumor endoprotézissel.

A nyolcvanas évektől kezdve a váll- és könyöksebészet egyre inkább önálló ágként jelent meg, így Klinikánkon is megalakult a váll- és könyöksebészeti részleg. Először Kiss Jenő több éves angliai sebészeti és tudományos tapasztalatait felhasználva indult az osztály működése, később – szintén angliai tapasztalatszerzés után – kapcsolódott a munkába Mersich István. Ezeken az alapokon szerveződött ujjá a részleg 2008-ban, ekkor már Antal Imre németországi és Skaliczki Gábor olaszországi tanulmányainak felhasználásával.

A részleg munkája dinamikusan fejlődik, minden évben körülbelül 15-20 %-al nő a beavatkozások száma az előző évihez képest, jelenleg évente kb. 130-150 műtét történik. A műtéteket követően a betegek szakképzett gyógytornászok által vezetett rehabilitáción vesznek részt. A nem tumoros jellegű betegségek kezelésében a műtéti tevékenység a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően erőteljesen az arthroscoppal (ízületi tükrözéses módszer) végzett, minimál invazív, fedett beavatkozások irányába tolódott el. Így a visszatérő vállficam esetén végzett Bankart műtétek, biceps tenotómiák és tenodézisek, az ütődéses szindrómánál gyakori subacromiális dekompressziók, illetve a rotátorköpeny meszesedésével járó tendinitis calcificans miatt végzett beavatkozások szinte kizárólag arthroscopos technikával történnek, de a rotátorköpeny szakadások közel fele is fedetten kerül ellátásra.

vall02Emellett több új arthroscopos módszer is bevezetésre került, így többek között a fedett kulcscsontvég eltávolítás, vagy hátsó vállízületi instabilitás esetén a hátsó stabilizálás. Szintén új eljárás az instabilitások esetén végzett Latarjet műtét, vagy a masszív, 5 cm-nél nagyobb rotátorköpeny szakadások ellátására alkalmazott izomátültetések, melyekkel még ezekben a súlyos állapotokban is sikerül funkcionális javulást elérnünk.

Az endoprotetikai tevékenység is jelentősen fejlődött, gyakorlattá vált a reverz protézisek beültetése, továbbá új típusú cement nélküli felszínpótló protézisek implantációja, revíziók esetében az ún. oversized glenoid komponenesek használata. Az eredmények tudományos igényű feldolgozása érdekében megindult egy adatbázis létrehozása, melybe minden, a Klinikára vállbetegséggel kerülő beteg adata bekerül, lehetővé téve ezáltal a prospektív klinikai vizsgálatokat.

A tudományos munkát számos TDK hallgató segíti, a 2010/2011 évben öten vesznek részt a munkában. A részleg aktivitását jelzi az elmúlt 3 évben szervezett egy-egy hazai és nemzetközi továbbképző kurzus, 2 könyvfejezet, 2 publikáció írása és négy prezentáció megtartása is, valamint 3 TDK konferencián elhangzott előadás és 2 szakdolgozat megírása.