Betűméret: A A A

Profiljaink

Arthroscopos profil

Az Ortopéd Klinikán az első térdízületi arthroscopiát 1982 márciusában Dr. Kalabay László végezte, akinek múlhatatlan érdeme van a módszer hazai terjesztésében. Azóta több mint 7500 térdízületi artroszkópia és több száz vállízületi artroszkópos beavatkozás történt.

Tovább…

 

Alsó végtagi nagyízületi endoprotetikai profil

Felnőtt ortopédia ellátási területének nagy részét az ízületi kopásos betegségek kezelése teszi ki. Amennyiben az elváltozás komoly mértéket ér el, konzervatív kezelések hatástalanná vállnak, illetve egyéb sebészeti kezelés nem jön szóba, csípő- és térdelváltozás esetén kiváló eredményt biztosít az artroplasztika, az ízületi protézis beültetés.

Tovább…

 

Csont- és lágyrésztumor profil

A hetvenes évek elején, elsősorban Csató Zsuzsa Professzor asszony kezdeményezésére kezdtek el kiemelten foglalkozni az Ortopédiai Klinikán csonttumoros betegekkel. Ez kezdetben leginkább diagnosztikai munkát jelentett, a betegek kivizsgálását, szövettani mintavételt, ritkább esetben kuratív műtéti beavatkozást.

Tovább…

 

Gyermekortopédiai profil

Az Ortopédiai Klinika III. emeletén kapott helyet a 25 betegágyas Gyermekosztály. A Gyermekosztály a Klinika megalapítása óta vezető szerepet tölt be a magyar gyermekortopédiai betegellátásban, oktatásban és kutatásban egyaránt.

Tovább…

 

Kézszebészeti profil

Klinikánkon 1965 óta működik szervezett kézsebészeti ellátás akut kézsérültek részére, valamint nem sérülésből adódó kézbetegségek gyógyítása céljából.

Tovább…

 

Konzervatív – rehabilitációs profil

Klinikánkon évtizedek óta lényeges szerep jut a mozgásszervi betegek konzervatív kezelésének. Ennek oka korábban elsősorban az volt, hogy nem minden esetben állt rendelkezésre modern műtéti megoldás (például protézis beültetés) a mozgásszervi betegségek kezelésére.

Tovább…

 

Lábsebészeti profil

Klinikánkon, az intézet megalapítása óta különleges érdeklődés van a lábbetegségek ellátása iránt. A lábbetegek ellátását kezdetben dr Bender György egyetemi tanár végezte, aki számos tudományos publikációval vett részt a hazai és nemzetközi tudományos életben is.

Tovább…

 

Röntgen osztály

A csont-izületi megbetegedések diagnosztikája a hagyományos röntgen diagnosztikán alapszik. Ennek megfelelően az osztályon végezzük a klinikán fekvő és ambulanter jelentkező, járó betegek vizsgálatát.

Tovább…

 

A váll- és könyöksebészeti profil

Klinikánkon mindig is volt hagyománya a váll és könyöksebészetnek. Az adott kor feltételeinek és ismereteinek megfelelő tevékenységet folytatott Sillár Pál, Kéry Lajos, Cser Imre és még mások.

Tovább…

 

Szeptikus ellátási profil

A sebészeti műtétek jól ismert szövődményei a különféle kórokozók által okozott fertőzések. Nincs ez másként az ortopédiában sem, ahol tovább bonyolítja az egyébként is nehéz helyzetet az, hogy a szeptikus komplikációk gyakran a beültetett fém protézisek, implantátumok környezetében alakulnak ki, ahonnan nagyon nehéz a kiírtásuk.

Tovább…

 

Vérzékeny betegek ellátása

A hemofília ritka betegség: előfordulási gyakorisága 1 a 10 000-hez, a súlyos fokú hemofíliáé pedig 1 a 16 000-hez. Magyarországon 2727 vérzékeny beteg él, ebből 803 A-hemofíliás, 198 B-hemofíliás, 1306 von Willebrand beteg, és 420 egyéb vérzési rendellenességben szenvedő beteg.

Tovább…