Osztály vezetője: Dr. Szabó Léna PhD egyetemi adjunktus (gyermekgyógyász, gyermekneurológus)

Részlegen dolgozó szakorvosok:

Dr. Hercezgfalvi Ágnes PhD egyetemi docens (gyermekgyógyász, gyermekneurológus)

Dr. Filiczki Gabriella klinikai szakorvos (gyermekneurológus, rehabilitációs szakorvos)

Osztályvezető főnővér: Schmuck Anetta diplomás ápoló

Ezenkívül rezidensek, illetve a szakorvosképzésben résztvevő szakorvosjelöltek (gyermekgyógyászat, gyermekneurológia, neurológia szakvizsga előtt) dolgoznak az osztályon. 1 fő klinikai szakpszichológus is segíti még az osztály munkáját. A gyermekneurológiai osztály mellett jól felszerelt elektrofiziológiai laboratórium és ambuláns rendelés működik még. Az osztály 14 ággyal működik, és 8 nővér látja el a betegeket. Két nagyobb, és egy „baba-mama” szobában tudjuk elhelyezni a betegeket. Az édesanyák éjszaka a gyermekük mellett maradhatnak pótágyakon. Az osztályon belül helyezkedik el egy video-EEG monitorozó szoba. Az osztály újszülött kortól,  18 éves korig fogad betegeket, bármely neurológiai problémával (mozgás- beszédfejlődés késése, epilepszia, neuromuszkuláris vagy egyéb idegrendszeri betegségek, anyagcserebetegségek, stb) az ország minden részéből, és a határon túlról is.

Fő profil: neuromuszkuláris és neurometabolikus betegségek, epilepszia, fejfájás, pszicho-motoros, illetve mentális elmaradás, beszédfejlődési zavarok. Több éves nemzetközi együttműködés és szakmai támogatással 2012. áprilistól több intézmény együttműködésével jött létre és fogadja a gyermek izombetegeket a „Budapesti Neuromuszkuláris Centrum”, melynek célja, hogy egységes szempontok alapján (Care-NMD-EU) történjék a betegek ellátása és gondozása. A betegek kivizsgálásában nagy segítség az MRI egyetemen belüli elérhetősége, ahogy az izomhisztokémia és egyes genetikai vizsgálatok is gyorsan hozzáférhetők.  Több évtizedes együttműködés van különböző genetikai és diagnosztikai laboratóriumokkal, ahol számos örökletes neuromuszkuláris betegség molekuláris genetikai vizsgálata történik és ennek alapján később a prenatális (magzati) diagnosztika is elvégezhető egyre több betegség esetében.

Gyermekneurológiai ambulanciánk hétfő-kedd-szerda-csütörtöki napokon 09:00-13:00 óra között fogad betegeket. 

A Gyermekneurológiai ambulancián dolgozó szakorvosok rendelési időpontjai:

HÉTFŐ 09:30-13:00 óra Dr. Szabó Léna
KEDD 09:00-13:00 óra Dr. Filiczki Gabriella
10:00-13:00 óra Dr. Herczegfalvi Ágnes
SZERDA 09:00-13:00 óra Dr. Filiczki Gabriella
11:00-13:00 óra Dr. Herczegfalvi Ágnes
09:00-13:00 óra Dr. Szabó Léna
CSÜTÖRTÖK 09:00-13:00 óra Dr. Filiczki Gabriella
10:00-13:00 óra Dr. Herczegfalvi Ágnes – EMG

 

Klinikai elektrofiziológiai laboratórium:

Vezetője:  Dr. Rosdy Beáta Ph.D

2 elkülönített helyiségben 2 EEG (egy 16 csatornás és egy video EEG) készülékkel végezzük a vizsgálatokat (ébrenléti EEG, spontán alvás-EEG, alvásmegvonásos-EEG, video-EEG) 1fő elektrofiziológiai szakasszisztens segítségével.

 

Klinikai kiváltott válasz laboratórium:

Vezetője: Dr. Herczegfalvi Ágnes Ph.D.

2 helyiségben folynak kiváltott válasz vizsgálatok. Az egyik helységben a vizuális és acusticus agytörzsi kiváltott válasz (BAEP+VEP) vizsgálatokat végezzük. A másik helységben az ENG/EMG vizsgálatokat végezzük. Az elektroneurographiás és elektromyographiás vizsgálatok igen időigényesek és sok türelmet igényelnek a betegtől és a vizsgálótól is. A betegeket csak előjegyzés alapján tudjuk fogadni.