Sokak számára jelenthet kérdést, hogyan is kell megfelelően szedni a vitaminokat és ásványi anyagokat, és hogy e termékek beszerzésének mi a legbiztonságosabb módja. Interjúnk második részében Dr. Somogyi Orsolya szakgyógyszerész részletesen beszél a megfelelő alkalmazásról, a személyre szabott támogatásról, és az internetes vásárlás biztonságos folyamatáról is.

Hogyan szedjük helyesen a vitaminokat azért, hogy azok tényleg hasznosulni tudjanak? Reggel egy szem bogyó vagy este egy marék?

Általánosan talán elmondható, hogy érdemes a reggeli rutin részévé tenni a vitaminszedést. Viszont vannak olyan speciális gyógyszerészeti szempontok, olyan általános javaslatok, amikre oda kell figyelni, és amiket be is kell tartani. Vannak olyan vitaminok, amelyek meghatározott gyógyszerek mellett nem szedhetőek.

Például az úgynevezett „csont-izom komplex”, illetve „porcerősítő” étrend-kiegészítők egyre gyakrabban tartalmazhatnak K1- és K2-vitaminokat, ezek bizonyos típusú véralvadásgátlók – hétköznapi nevükön „vérhígítók” – szedése esetén ellenjavallottak. Ilyen esetekben másik étrend-kiegészítőt javaslunk, amely nem tartalmazza az említett K-vitaminokat. Továbbá a multivitamin-készítményekben többféle összetevő is megtalálható, amelyek befolyásolhatják az együtt szedett gyógyszerek felszívódását. Kitűnő példa erre a kálcium és a magnézium esete, amelyek meghatározott gyógyszerek hatóanyagainak felszívódását, így terápiás hatását is csökkenthetik. Ilyenkor azonban megoldás lehet a két érintett készítmény bevétele között néhány órás különbséget tartani. Sőt az úgynevezett ” sztárvitaminok” – vagyis a C- és a D-vitaminok – esetében is fontos a megfelelő biohasznosulás. A C-vitamin esetében már sokan hallhattak az úgynevezett „nyújtott hatóanyag leadásról”, ami szintén a biohasznosulást szolgálja. A zsírban oldódó D-vitamin pedig gyakran olajos, lágyzselatin kapszulás formában érhető el, amely jobb felszívódást biztosít a szervezetben. Persze gyógyszerészként tudunk személyre szabottan abban is segíteni, hogy az egyes vitaminokat és ásványi anyagokat mikor és milyen formában – cseppek, kapszulák, tabletták – érdemes bevinni a szervezetbe.

Dr. Somogyi Orsolyával készült korábbi interjúnkat, mely az étrend-kiegészítők megfelelő alkalmazásáról szól az alábbi linken érhetik el.

Említette a személyességet, ami generációktól függetlenül is fontos minden ember számára, ugyanakkor az interneten való vásárlás gyors, kényelmes és népszerű is. Itt mire kell figyelni?

A hazai piacon sok vitamin gyógyszernek minősített formában, vagy például étrend-kiegészítő formájában is kapható, viszont e két kategória között jelentős különbség van a gyártásuk során végzett minőségbiztosítás vonatkozásában, és ez igaz az internetes forgalmazásukra is. Például egy C-vitamin tabletta lehet gyógyszernek minősített készítmény vagy étrend-kiegészítő termék is. A gyógyszertárakban mindkettő készítménytípus megtalálható, sőt a patikákban működő, úgynevezett Biztonságos Étrend-kiegészítő Programnak köszönhetően nemcsak a gyógyszerek minősége megbízható, hanem az ott forgalmazott étrend-kiegészítőké is.

Hazánkban webpatikát csak olyan gyógyszertár működtethet, amelyik hivatalos, ennek megfelelő működési engedéllyel rendelkezik.

Az internetes vásárlás során gyógyszereket viszont nem lehet csomagküldéssel kiszállítani egy patikákból, ellenben az étrend-kiegészítő termékekkel. Azért lényeges a csomagküldés és házhozszállítás fogalma közötti különbség, mert egy recept nélkül megvásárolható gyógyszer házhoz szállítása lehetséges, de ilyenkor a patikának kötelessége azt a szakmai szabályoknak megfelelő módon házhoz szállítania, a megfelelő szakember közreműködésével, ez pedig lehetőséget ad a páciens részéről felvetődő kérdések akár személyes megválaszolására, egészségügyi konzultációra. Az eltérő kategóriába eső étrend-kiegészítők esetében más a helyzet, mert a kiszállításuk megoldható egyszerűen csomagküldéssel is a patikákból, illetve ezek a termékek akár olyan internetes felületekről is megrendelhetőek, amelyek nem gyógyszertárakhoz kötött felületek. Noha a hazai szabályozások pontosítására még kétségkívül szükség van a hatékony kivitelezés érdekében, de talán az érzékelhető, hogy a betegbiztonság és a gyógyszerbiztonság az elsődleges szempont. Gyógyszerészként javaslom, hogy a lakosság az étrend-kiegészítő termékeket is gyógyszertárakból szerezze be, akár személyesen, akár a patikák által működtetett webpatikákból, mert a szakszerű háttér ezekben az esetekben egyértelműen biztosított.

A gyanús weboldalakat milyen jelek alapján ismerhetjük fel? Azért is lényeges ez, mert adott esetben nem csak a pénze bánja az embernek, de akár komoly egészségkárosodással is járhat a felületesség és a körültekintés hiánya.

A gyógyszernek minősített, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmények csak szigorú minőségbiztosítási eljárások és ellenőrzések után, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által kiadott forgalomba hozatali engedéllyel árusíthatóak, ám az étrend-kiegészítők esetében csak bejelentési kötelezettség terheli a gyártókat az OGYÉI felé. Az engedélyezési eljárás hiánya viszont ezen termékek körében megnyitja a lehetőséget a visszaélések előtt, aminek például az egyik leggyakoribb formája lehet az, hogy a feltüntetett összetevők nincsenek benne az adott készítményben. Vagy pedig, ahogy Ön is célzott rá, olyan plusz anyagok lehetnek benne, amelyeknek nem szabadna benne lenniük, és ezek fogyasztása jelentős kockázattal járhat. A visszaélések elkerülése, kivédése érdekében fontos a fogyasztói tudatosság, érdemes a lakosságnak az OGYÉI honlapját felkeresni ebben a témában, továbbá a minőségbiztosítás érdekében jött létre a már említett Biztonságos Étrend-kiegészítő Program is, aminek esetében egy olyan önszabályozó rendszerről van szó, amihez azok a gyártók, nagykereskedők és patikák csatlakoztak, illetve csatlakozhatnak (a hazai gyógyszertárak jelentős része már csatlakozott), amelyek vállalják, hogy csak garantáltan jó minőségű étrend-kiegészítőket adnak át egymásnak, forgalmaznak.

Amikor az internetről szeretne valaki étrend-kiegészítőt vásárolni, akkor lehetőleg figyeljen arra, hogy megbízható, hazai weboldalról rendeljen, nézzen utána annak, hogy milyen cég, forgalmazó áll az oldal mögött! Az pedig mindenképpen gyanút keltő, ha egy weboldal az adott termékkel kapcsolatban túl sokat ígér, azt „csodaszerként” állítja be.

Lippai Roland

Kép: Canva

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!