Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ (SEK) és a Semmelweis Egyetem polgársága is. A Központ számos, az egyetem polgári körében népszerű programot szervezett és indított el 2020-ban. Többek között több mint ötszázan vettek részt a SEK által csoportos edzésprogramokon, emellett az egyéni életmód tanácsadásra is több mint 250 egyetemi polgár tartott igényt. Összességében 1300 egyetemi polgár vett részt az átfogó testösszetétel-mérésen.

A 2020-as esztendő mindannyiunk számára mozgalmas volt, a covid-19 okozta helyzet életünk egyetlen területét sem hagyta érintetlenül. Ugyanakkor egy percre sem veszíthetjük el az önmagunkon tartott fókuszt; de mit is jelent ez számunkra? Minden körülmények között igyekszünk odafigyelni a rendszeres fizikai aktivitásra, az egészséges és fenntartható táplálkozásra, a szociális kapcsolatainkra, mert mindez egyszerre szolgálja a fizikai és a lelki-mentális egészségünket is. Mindennek alapja a preventív gondolkodásmód; sokkal jobb az esetleges problémákat megelőzni, mint később azokat jelentős energiabefektetéssel kezelni, megoldani. Összességében arról van szó, hogy törekszünk egy jó életminőség kialakítására és fenntartására. Nagyon fontos, hogy a kihívások és a nehézségek mellett erősen koncentráljunk a pozitív dolgokra is, tegyük meg a lehető legtöbbet az erősségeink és az erőforrásaink kihasználása érdekében.

Elindult a Mozdulj Semmelweis mozgalom

A Semmelweis Egészségfejlesztési Központ (SEK) munkatársai mindezt szem előtt tartva azon dolgoztak 2020-ban is, hogy az egyetem polgárai – a diákok, a dolgozók – teret és lehetőséget kapjanak arra, hogy felmérjék aktuális egészségi állapotukat, majd személyre szabott támogatással kihozhassák magukból a legjobbat; e támogatás része nem csupán az egyéni állapotfelmérés és a személyre szabott tanácsadás, hanem a rendszeres fizikai aktivitás biztosítása is. Első lépésben elindult a Mozdulj Semmelweis mozgalom az egyetemi hallgatóknak és dolgozók számára, melyet széles körben elsőként az elsőéves hallgatók érhettek el.

Motiváció, tudatosság: közel ezren vettek részt a csoportos edzéseken és az életmód tanácsadásokon

A koronavírus-helyzet miatt 2020 tavaszától online formában indultak el a csoportos edzésprogramok és ebben a formában zajlottak az egyéni táplálkozási tanácsadások is. Az edzések széles palettája volt elérhető, hiszen aki csatlakozott a programhoz, választhatott a hétindító erősítés és nyújtás, a női jóga gátizom tornával, az estköszöntő jóga, a dinamikus mobilizáció és mélyizom tréning, a funkcionális köredzés, home office erősítés közül. Amíg a körülmények engedték, az EOK-ban volt lehetőség jógázni személyes jelenléttel is. Büszkék vagyunk az egyetem polgáraira, hiszen több mint ötven alkalommal több mint ötszázan vettek részt a csoportos edzéseken. De nem csupán az edzések voltak elképesztően népszerűek, hanem az egyéni életmód tanácsadás is; több mint kétszázötven ilyen ülésre került sor az elmúlt esztendő során. Mindezek mellett egy a karokon átívelő testösszetétel-mérés is lezajlott, amint a gólyák több mint hatvan százaléka, de összesen több mint ezerháromszáz egyetemi polgár vett részt.

Mindez óriási büszkeséggel tölt el bennünket, de nem magunkra, hanem a Semmelweis Egyetem polgáraira vagyunk büszkék, amiért ily mértékben gondolkodnak felelősen önmagukról és a jövőt illetően is, ezáltal jó példát mutatva mindenki számára.

2020 decemberétől elindult a Dolgozói Tanácsadó Szolgálat is, emellett a SEK közreműködött a Semmelweis Egyetem egészségfejlesztési színtereinek a bővítésében.

A SEK mindenhol ott van

A SEK munkatársai persze aktívan részt vettek az egyetem programjain is:

  • A Gólyatáborban reprezentatív egészségismeret és -magatartás felmérésre került sor az elsőéves hallgatók körében, a mérésben 532 fő vett részt.
  • Részvétel a nyári egyetemen.
  • Csatlakozás az online szervezett Semmelweis Egészség Napokhoz egyéni életmód tanácsadással, illetve online mozgásprogramokkal.

A SEK arra törekszik, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a Semmelweis Egyetem polgáraiból ötletekkel, lehetőségekkel, az egészségtudatos gondolkodásmód előnyeinek megmutatásával. Az idei év is e gondolat jegyében telik majd.

Írta: Lippai Roland

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!