A húgyúti kövesség (urolithiasis) az egyik leggyakoribb urológiai betegség. A kövek elhelyezkedésétől, méretétől, kémiai összetételétől, számától, keménységétől függően különböznek a panaszok, a tünetek, a betegség diagnosztikája, a terápia, a megelőzés és a gondozás. A kezelésre a kezelőorvos által kért időpontban kerül sor, melyet a kezelőorvos egyeztet a beteggel. 

Tovább a Szakrendelésekhez →

A vese és vesevezeték köveinek testen kívül gerjesztett lökéshullámmal (ESWL) történő kezelése az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb vívmánya. A módszer lényege, hogy különböző úton előállított nagy energiájú lökéshullámot ultrahang, vagy röntgen célzás segítségével a kezelni kívánt kőre fókuszáljuk. A kőben a lökéshullám hatására repedések jönnek létre, ami végül a kő feldarabolódásához vezet. ESWL kezelés leghatékonyabban a puhább (Ca-oxalát dihidrát, Ca-foszfát) kövek esetében végezhető. A kődarabkák spontán, természetes úton, a vesevezetéken, majd azt követően a húgycsövön keresztül távoznak a szervezetből.

ESWLAz Urológiai Klinikán többnyire egy alkalommal, péntekenként végzünk ESWL kezeléseket.

Felnőttek és gyermekek kezelésére egyaránt van lehetőség. A kőbetegek mintegy 80-90%-ánál alkalmazható az ESWL kezelés. A közel 20 perces beavatkozás többnyire fájdalommentes, az esetek nagy százalékában semmilyen érzéstelenítést nem igényel. Amennyiben szükséges gerincközeli érzéstelenítésre vagy spinális érzéstelenítésre is van lehetőségünk.  Az eljárás gyermekekben is sikerrel alkalmazható, náluk altatásban végezzük a kezelést.

A betegek háton fekvő pozícióban az ESWL kezelőasztalon fekszenek, és a készülék egy rugalmas párnaszerű része érintkezik a hasfallal, melyen keresztül a lökéshullámok bejutnak a szervezetbe. Az ESWL kezelés további előnye a rendkívül rövid kórházi tartózkodás, hiszen a betegek általában a beavatkozás napján hazabocsáthatók. A kezelést követő hetekben fontos a megfelelő kőhajtás alkalmazása (bő folyadékbevitel, No-Spa, Rowatinex szedése), majd két hét elteltével röntgen és ultrahang vizsgálattal ellenőrizzük a beavatkozás hatékonyságát. Az ürített kövek összetételét laboratóriumunkban határozzuk meg. Az esetlegesen fellépő szövődmények ellátása is a Klinikán történik.

Az ESWL kezelés előtti kivizsgálást követően a kezelésre való alkalmasságot Klinikánk urológus szakorvosa állapítja meg, melyet követően a döntés az intézeti megbeszélésen születik. Kétes esetben, amikor a kövesség diagnózisa nem egyértelmű alacsony sugárterheléssel járó („low dose”) CT vizsgálatot végzünk, mellyel egyértelműen tudjuk igazolni a kövesség fennállását, illetve a kő összetételére is következtethetünk.

A kezelés előtt szükséges vizsgálatok: natív röntgen, intravénás pyelographia, labor vizsgálat (T vérkép, INR, Nátrium, Kálium, Creatinin), vizelet vizsgálat. A beavatkozás előtt feltétlenül szükséges az esetlegesen szedett vérhigító gyógyszerek abbahagyása.

A munkacsoport  vezetője: Dr. Szendrői Attila