A látogatási rend az Urológiai Klinikán

Látogatási idő a hét minden napján: délután 16-18 óráig

Kérjük, a látogatási időt tartsák be! Betegeink látogatókat ezen időszakban fogadhatnak a gyógyító munka és a betegek zavartalan gyógyulása, pihenésük akadályozása nélkül.

A betegek látogatóikat a kórteremben és a folyosón is fogadhatják. Jó idő esetén fennjáró betegeink hozzátartozóikkal az udvarra is lemehetnek max. 30 percre, de kérjük, ha elhagyja a beteg az osztályt, feltétlenül szóljon az ápolónak!  

Kérjük, hogy a többi beteg nyugalmát a látogatás során ne zavarják! Abban az esetben ha a kórteremben ápolási tevékenység, vizit, vizsgálat zajlik, kérjük, hogy a látogatók hagyják el a kórtermet!

Látogatók száma:

Látogatási időben egy betegnél a kórteremben maximum két látogató tartózkodhat. Az udvaron több látogató is fogadható. Fennjáró betegeinket kérjük, hogy a látogatókat inkább a folyosón fogadják a kórtermi zsúfoltság elkerülése miatt. 

Látogatók életkora, állapota:

14 év alatti gyermek csak felügyelettel látogathatja Klinikánkat, 10 éven aluli gyermekek a saját érdekükben intézményünk betegeit ne látogassák! Kérjük, hogy pácienseinket betegen (pl: influenza) ne látogassák! A posztoperatív őrzőt 16 éven aluli gyermek nem látogathatja.

Intézményben való bent tartózkodás:

Abban az esetben, ha súlyos, magatehetetlen beteg mellett szeretne hozzátartozója 24 órán keresztül tartózkodni, a klinikaigazgató írásos engedélyét kell kérni. Amennyiben ügyeleti időben merül fel az igény, az ügyeletvezető is adhat ilyen engedélyt. A hozzátartozó részére nincs lehetőség külön ágy, étkezés biztosítására, illetve tudomásul kell vennie, hogy a vizitek, a többi beteg ellátása közben a hozzátartozó nem tartózkodhat a kórteremben.

Intézményünkben az alábbi esetekben adódik lehetőség arra, hogy a hozzátartozó a beteg mellett tartózkodjon a látogatási időn kívüli időszakban is:

 • értelmi sérült beteg esetén
 • 18 év alatti beteg esetén
 • cselekvőképtelenség esetén
 • végstádiumban levő beteg esetén

Klinikánkon a következő eljárás alapján van mód a látogatáson kívüli időszakban történő bent tartózkodásra:

 • a műtétre vagy felvételre történő előjegyzés során a betegfelvételi iroda az előjegyzés mellé rögzíti
 • végstádiumban levő beteg esetén a klinikaigazgató vagy az osztályvezető orvos felé kell jelezni a kérést

A fent felsorolt esetekben a beteget lehetőség szerint külön kórteremben helyezzük el a hozzátartozóval együtt.

Kórtermeink mindegyike saját fürdővel felszerelt, rendelkezik mosdóval, toalettel, zuhanyzó helyiséggel.

A hozzátartozó pihenését egy ágyas kórterem esetén az elhelyezett fotelágy biztosítja, nagyobb kórterem esetén a beteg mellett üres ágyat biztosítunk.

A hozzátartozó étkezését az egyetemi étteremből is tudja biztosítani saját részére.

Viselendő védőfelszerelések:

Abban az esetben, ha a betegek látogatásához a látogatóknak védőfelszerelést kell viselniük a kórterem ajtaján kihelyezünk figyelmeztető feliratot a betartandó szabályokról. Ebben az esetben a kórterembe lépés előtt a beteg és az Ön érdekében feltétlen tartsa be az utasításokat! Az kihelyezett védőeszközök használata a hozzátartozó részére is kötelező (lábzsák, védőköpeny, sapka, szájmaszk, gumikesztyű). A használt védőeszközöket a kijelölt zsákba helyezze el, majd a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítővel dörzsölje be kezét, és várja meg, amíg megszárad!

Látogatók teendői:

Kérjük, hogy a látogatás megkezdésekor és távozáskor a beteg és saját érdekében minden esetben a kórteremben található csapnál kezüket mossák meg, a kihelyezett adagolóban található fertőtlenítőszerrel kezüket a kézmosást követően fertőtlenítsék! A kihelyezett fertőtlenítőszer alkoholtartalmú, ezért letörölni nem kell, meg kell várni, hogy megszáradjon.

Posztoperatív őrző:

 • Kérjük, hogy a bejárat melletti csengőt nyomja meg és mindenképpen várja meg, hogy az ott dolgozó ápoló kijöjjön!
 • A két zsilip ajtó között elhelyezheti kabátját, védőköpenyt kell felvenni és cipőjére lábzsákot húzni.
 • Látogatási időben egy betegnél egy látogató tartózkodhat.
 • A posztoperatív őrzőt 16 év alatti gyermek nem látogathatja.
 • Az itt levő betegek részére szénsavmentes ásványvíz hozható. Kérjük élelmiszert, szénsavas és rostos folyadékot ne hozzanak!
 • Kérjük, hogy a többi beteg nyugalmát a látogatás során ne zavarják! Abban az esetben, ha a kórteremben vizit, vizsgálat, nővéri tevékenység zajlik, a látogatóknak el kell hagyniuk a kórtermet!

Látogató által végezhető ápolási tevékenységek:

Fekvőbetegeink ilyen jellegű igénye és korlátozottsága minden esetben személyre szabott. Erről az ápoló személyzet ad felvilágosítást.

 • Fekvőbeteg ellátása esetén kérjük, hogy az osztályon dolgozó ápolók segítségét kérjék a mosdatáshoz, etetéshez, itatáshoz! Kérjük, önállóan ápolási tevékenységbe ne kezdjenek!

A fertőzések megelőzése valamint a betegek és a dolgozók biztonsága érdekében kérjük, hogy látogatás alkalmával NE hozzon be:

 • gyógyszert, nem gyógyszertári forgalomban levő gyógyhatású készítményt csak a kezelőorvossal való egyeztetést követően
 • cserepes vagy vágott virágot
 • alkoholt, alkoholtartalmú italokat 
 • tudatmódosító szereket
 • dohánytermékeket
 • nagy értékű műszaki eszközöket
 • ékszereket, értéktárgyakat
 • nagy mennyiségű készpénzt
 • amennyiben élelmiszert hoznak, kérjük, minden esetben egyeztessék az osztályos ápolóval, hogy a beteg fogyaszthatja-e a behozott élelmiszert!

Látogató viselkedése:

Kerülni kell a látogatást fertőző betegség gyanúja, alkohol vagy egyéb tudatmódosító szer általi befolyásoltság esetén.

Kép és hangfelvétel készítése:

Gyógykezelt betegek és az itt dolgozó személyzet személyiségi jogainak tiszteletben tartása érdekében a látogatás során mindenféle állókép, mozgókép vagy hangfelvétel készítése szigorúan tilos!