Az Urológia Klinikai könyvtár elődje a III. számú Belklinika könyvtára. A felvétel 1922-ben készült.
Az Urológia Klinikai könyvtár elődje a III. számú Belklinika könyvtára. A felvétel 1922-ben készült.

Urológiai – Andrológiai Szakkönyvtár
1082 Budapest Üllői út 78/B.

Nyitva tartás:
munkanapokon 09-15.00 óráig

A betegellátás, a szerteágazó klinikai vizsgálatok és alapkutatások, a háromnyelvű graduális, valamint a posztgraduális képzés, az urológiai és andrológiai szakorvosképzés egyaránt megkövetelik a klinikai könyvtár működését.

A könyvtár bemutatása
A könyvtár állományában közel 1500 szakkönyv és ismeretterjesztő könyv található magyar, angol, francia és német nyelven. A folyóiratok száma közel 1000 példány. A folyóiratok jó része elektronikus formátumban is elérhető. Folyamatosan nő az oktató DVD filmek száma.

A klinika könyvtára előfizet az Elsevier kiadó gondozásában megjelenő Urologic Clinics of North America című folyóiratra, mely az urológia és az andrológia területén belül az egyik legelismertebb külföldi folyóirat. A negyedévente megjelenő kiadvány célja, hogy tájékoztassa az urológusokat a legkorszerűbb klinikai módszerekről, eljárásokról.

International Urology and Nephrology Akadémiai Kiadó 1969. 1.szám
International Urology and Nephrology
Akadémiai Kiadó 1969. 1.szám

Elérhető európai idegen nyelvű szakfolyóiratok: British Journal of Urology, International Journal of Urology, Der Urologe, Urology, European Urology, valamint az International Urology and Nephrology című folyóirat, melyet még a klinika egykori professzora Szendrői Zoltán alapított 1969-ben és amely napjainkig megjelenik a Springer Kiadó gondozásában. Klinikánk jelenlegi igazgatója, Nyirády Péter a folyóirat szerkesztőbizottságának tagja.

Felszereltség
A könyvtárban internet-hozzáféréssel rendelkező számítógép, nyomtató, fénymásoló, projektor, vetítővászon, valamint röntgenképernyő található.

Szolgáltatások
A könyvtárat a tanszéki dolgozók használhatják, valamint az V. éves orvostanhallgatók és TDK munkát végző medikusok és kutatók.

Könyvtárközi kölcsönzés: Egyetemi és kórházi könyvtárak számára elérhető szolgáltatás.

Adatbázis-hozzáférés: A könyvtári számítógépen elérhetőek e-könyvek, (pl. Campbell-Walsh Urolgy 10. kiadás, 2012.; Smith General Urology, 17. kiadás stb.) valamint a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának adatbázisai, mint pl. a Scopus, mely a világ legnagyobb indexelő és referáló adatbázisa, vagy a PubMed, mely 70 ország csaknem 5000 folyóiratát indexelő, több mint 16 millió rekordot tartalmazó orvostudományi adatbázis.

Kapcsolat
Blahóné Szemmelveisz Rita
Tel: 459-1500/51148 mellék
Email: studentoffice.urol@med.semmelweis-univ.hu