Az urológiai daganatok száma világszerte, így hazánkban is növekszik. Intézetünk egyik fő profilja az urológiai daganatok kezelése. Munkacsoportunk az általános urologiai szakrendelésről hozzánk irányított urológiai daganatos betegségek kivizsgálását és kezelését (sebészi és kemoterápiás ellátás) végzi. 

Tovább a Szakrendelésekhez →

A radikális műtéteket külön team végzi Prof. Dr. Nyirády Péter irányításával. A radikális nephrectomiák (=veseeltávolítás), cystectomiák (=hólyageltávolítás), radikális prostatectomiák (=prosztataeltávolítás), retroperitonealis lymphadenectomiák mellett nagy számban történnek kisebb műtétek és daganatgyanú miatti mintavételek (=biopszia) is.

A hatékonyabb kezelés és a betegség korábbi felismerésének eredményeképpen egyre több beteg részesül a sebészeti beavatkozásokat kiegészítő kemoterápiás kezelésben. A szükségessé váló lokális citosztatikus kezeléseket és a gyakran alkalmazott hormonterápiát urológus szakorvosok végzik, a szisztémás kemoterápiás kezelés azonban speciális gyakorlatot igényel. 

1999-ben uroonkológiai osztályunkon külön részleget hoztunk létre az urológiai daganatok gyógyszeres kezelésére. 2008 elejétől részlegünk önálló osztállyá alakult, amely a Semmelweis Egyetemen belül elnyerte az „Uroonkológiai Centrum” minősítést. A heredaganatok kivételével az összes uroonkológiai szisztémás kemoterápiás kezelést elvégezzük. A kezelések rendszeresen végzett onkoteam döntés alapján történnek.

Ehhez megfelelő számú és tapasztalatú klinikai onkológus szakorvos, szakavatott nővér és az előírt technikai háttér (különálló helységek, laminál box stb.) szükséges. A felsoroltakat ÁNTSZ-előírás szigorúan szabályozza és ellenőrzi. 2006-ban hazánkban egyedül a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáját találták alkalmasnak arra, hogy urológiai osztályon szisztémás kemoterápiás kezeléseket is végezzen.

Az elmúlt 10 évben közel 1000 beteg szisztémás kemoterápiás kezelését végeztük el. Eseteink a klinikánkon és más intézetekben kezelt betegek közül kerülnek ki, számuk évről évre növekszik. Jelenleg már 3, urológiai és klinikai onkológiai szakvizsgával rendelkező orvos látja el a betegeket.

Egyetemi kötelezettségeink mellett klinikánk végzi el a legnagyobb hazai onkológiai centrum, az Országos Onkológiai Intézet urológiai konzíliumait is. Heti rendszerességgel végzett rendeléseink során legtöbbször a más eredetű daganatok urológiai következményeinek ellátása a fő feladatunk. Ezzel és más hazai és külföldi onkológiai centrummal több kutatási programon dolgozunk.

A munkacsoport tagjai: Dr. Szűcs Miklós PhD, Dr. Riesz Péter PhD, Dr. Horváth András PhD, Dr. Szendrői Attila PhD, Dr. Szalontai János