Betűméret: A A A

Uroonkológia – Urológiai daganatos betegségek szűrése, kivizsgálása, kezelése

Az urológiai daganatok száma világszerte, így hazánkban is növekszik. Intézetünk egyik fő profilja az urológiai daganatok kezelése. A radikális műtéteket külön team végzi (Prof. Dr. Nyirády Péter irányításával). A radikális nephrectomiák (=veseeltávolítás), cystectomiák (=hólyageltávolítás), radikális prostatectomiák (=prosztataeltávolítás), retroperitonealis lymphadenectomiák mellett nagy számban történnek kisebb műtétek és daganatgyanú miatti mintavételek (=biopszia) is.

A hatékonyabb kezelés és a betegség korábbi felismerésének eredményeképpen egyre több beteg részesül a sebészeti beavatkozásokat kiegészítő kemoterápiás kezelésben. A szükségessé váló lokális citosztatikus kezeléseket és a gyakran alkalmazott hormonterápiát urológus szakorvosok végzik, a szisztémás kemoterápiás kezelés azonban speciális gyakorlatot igényel. 

1999-ben uroonkológiai osztályunkon külön részleget hoztunk létre az urológiai daganatok gyógyszeres kezelésére. 2008 elejétől részlegünk önálló osztállyá alakult, amely a Semmelweis Egyetemen belül elnyerte az „Uroonkológiai Centrum” minősítést. A heredaganatok kivételével az összes uroonkológiai szisztémás kemoterápiás kezelést elvégezzük. A kezelések rendszeresen végzett onkoteam döntés alapján történnek.

Ehhez megfelelő számú és tapasztalatú klinikai onkológus szakorvos, szakavatott nővér és az előírt technikai háttér (különálló helységek, laminál box stb.) szükséges. A felsoroltakat ÁNTSZ-előírás szigorúan szabályozza és ellenőrzi.
2006-ban hazánkban egyedül a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáját találták alkalmasnak arra, hogy urológiai osztályon szisztémás kemoterápiás kezeléseket is végezzen.

Az elmúlt 10 évben közel 1000 beteg szisztémás kemoterápiás kezelését végeztük el. Eseteink a klinikánkon és más intézetekben kezelt betegek közül kerülnek ki, számuk évről évre növekszik. Jelenleg már 3, urológiai és klinikai onkológiai szakvizsgával rendelkező orvos látja el a betegeket.

Egyetemi kötelezettségeink mellett klinikánk végzi el a legnagyobb hazai onkológiai centrum, az Országos Onkológiai Intézet urológiai konzíliumait is. Heti rendszerességgel végzett rendeléseink során legtöbbször a más eredetű daganatok urológiai következményeinek ellátása a fő feladatunk. Ezzel és más hazai és külföldi onkológiai centrummal több kutatási programon dolgozunk.

A munkacsoport tagjai: Dr. Szűcs Miklós PhD, Dr. Riesz Péter PhD, Dr. Horváth András PhD, Dr. Szendrői Attila PhD, Dr. Szalontai János