Szakrendelésünkön a női és férfi vizelettartási és -ürítési rendellenességek teljes kivizsgálása és széles-spektrumú konzervatív és műtéti kezelése történik.

Tovább a Szakrendelésekhez →

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Ha akaratlan vizeletelfolyást észlelünk
  • Gyakori éjszakai (1-nél több) illetve nappali (8-nál több) vizeletürítés esetén.
  • Ha a vizelési inger nagyon erős, parancsoló jellegű.
  • Nehéz vizelés, vékony vizeletsugár esetén.
  • Ha vizelési ingert nem vagy csak nagyon gyengén érezzük.
  • Szakaszos vizeletürítés esetén.
  • Véres vizelet esetén.
  • Ha a vizelet a hüvelyen keresztül ürül.

A vizeletelfolyás (inkontinencia) elsősorban nőkben fordul elő, de bizonyos formái a férfiak körében is megfigyelhetőek. Ezzel szemben a nehezített vizeletürítés többnyire a férfiakat sújtja (idősebb korban prosztatanagyobbodás miatt), de ritkább esetekben (neurogén betegségek, anatómia eltérések, nőgyógyászati műtétek után, stb.) nőknél is tapasztalhatjuk.

Szakrendelés keretében lehetőségünk van az alsó húgyúti panaszok teljes körű kivizsgálására. Az alapvizsgálatok (vizeletvizsgálat, fizikális vizsgálat, ultrahang, vizeletáramlás mérés) elvégzése mellett, az invazív, műszeres (urodinamikai) vizsgálatok háttere is biztosított. Ennek a csak központokban rendelkezésre álló speciális vizsgálatnak a lényege, hogy a húgyhólyagot feltöltjük és tájékozódunk a hólyag és a záróizom funkció nyugalmi és vizelés alatti nyomásviszonyairól (hólyagnyomás-mérés, nyomásáramlás-vizsgálat, húgycső-nyomásprofil). A vizsgálat segítségével pontosan meghatározhatjuk a vizeletelfolyás típusát, okát, feltérképezhetjük a vizelettartási zavar hátterét. A modern mérőműszer számítógépes összeköttetése lehetővé teszi az adatok tárolását, későbbi előhívását.

Határterületi kérdések (nőgyógyászati, ideggyógyászati eltérések) konzultációjában készséggel segítenek a szomszédos Szülészeti és Nőgyógyászati, illetve a Neurológiai Klinika munkatársai.

Kezelés

A vizelettartási zavarok teljes konzervatív kezelését biztosítjuk. Betegeink részére megtanítjuk a medencefenéki, gáti izomtorna-gyakorlatokat, szükség esetén gyógytornászhoz, lehetőség szerint saját gyógytornász csoportunkhoz irányítjuk a pácienst. A gáti torna a záróizom-gyengeségre visszavezethető vizelettartási zavarok kezelésének elsővonalbeli terápiája és enyhe, középsúlyos panaszok esetén nagyon jó eredmények várhatók tőle. Elmagyarázzuk a hólyag és a toalett tréning lényegét, melyet elsősorban a gyakori vizelés, sürgető, parancsoló vizelési ingerek kezelésében alkalmazunk.

Régóta végezzük a hüvelyi illetve a végbélen keresztül történő elektrostimulációt, mely hasznos kiegészítője a gátizom-tornának. A beavatkozás ambuláns kezelésként történik naponta két alkalommal. Fájdalom, mellékhatás jelentkezésével nem kell számolni. Gyakran teljes gyógyulást látunk a kezelések után.

Hólyaggyengeség esetén a hólyag elektróda katéterrel történő ingerlését végezhetjük. Különösen jól alkalmazható ez a kezelési forma nőknél végzett radikális méheltávolítás után, hiszen ebben az esetben a hólyag funkciója gyakran károsodott és vizeletürítés sokszor csak nehezen has-prés segítségével lehetséges. A gyógykezelés hatására javulhat a vizelési inger érzete és könnyebbé válhat a vizeletürítés.

Az előbb említett tréningeket, viselkedésterápiát és műszeres kezeléseket jól képzett, nagy gyakorlattal rendelkező szakasszisztens végzi szakorvosi felügyelet mellett.

Amennyiben a panaszok nem javulnak konzervatív, gyógyszeres terápiát követően, műtéti beavatkozásra van szükség. Nagy számban végzünk különböző típusú, női inkontinencia gátló és hüvelyfali süllyedést korrigáló műtétet. A húgycső alátámasztására és a záróizom funkció javítására szolgáló hüvelyi szalagműtétek  a leggyakrabban alkalmazott beavatkozások, de súlyosabb anatómia eltérések korrigálására hüvelyi, hasi és laparoszkópos műtétek is történnek szükség esetén implantátum felhasználásával. A szalagműtétek kevés megterhelést jelentenek, a korházi tartózkodás rövid, komplikációk ritkán fordulnak elő.

A sürgősségi inkontinencia kezelésében alkalmazzuk a botulinum toxint (azaz botoxot). Ez egy olyan speciális gyógyszer, mely blokkolja a hólyagtúlműködést. A hólyag izomzatba fecskendezzük, több helyre elosztva, így bejuttatása műtéti beavatkozást jelent. Csak akkor javasolható, ha a gyógyszeres kezelés eredménytelen. Ez a terápiás forma Magyarországon csak klinikánkon és a Pécsi Egyetem Urológiai Klinikáján hozzáférhető.

Szintén a modern műtéti ellátások közé tartozik a szakrális neuromoduláció, mely a késztetéses vizelési panaszok mellett számos egyéb alsó húgyúti problémára is alkalmazható. Ennek során egy „hólyag-pacemaker”-t ültetünk a bőr alá, mellyel a diszfunkcionális vizeletürítési panaszokat korrigálhatjuk. Férfi inkontinencia műtéti kezelésére az országban az elsők között, Budapesten pedig elsőként vezettük be 2010 októberében a művi záróizom beültetést, mely a férfiaknál előforduló súlyos fokozatú vizeletvesztés kezelésének nemzetközileg elfogadott első vonalbeli kezelése. Férfiak enyhe-középsúlyos vizeletinkontinenciája esetén fix és szabályozható feszességű szalagműtéteket is végzünk.

Jó kapcsolatot ápolunk a szakterület vezető, nemzetközi (Ausztria, Németország, Egyesült Királyság) intézeteivel. Ennek következtében gyakran van lehetőségünk új gyógyszerek kipróbálására, új műtéti beavatkozások elvégzéséhez vendég professzorok meghívására illetve adott esetben egy-egy speciális, nehéz esetnél nemzetközi konzultáció kérésére.
Számos magyar és nemzetközi közlemény, könyvrészlet, három, a szakterület témájában született doktori disszertáció fémjelzi az ambulancia tudományos munkásságát.

A munkacsoport tagjai:
Vezető: Dr. Majoros Attila PhD, egyetemi docens
Munkatársak: Dr. Keszthelyi Attila PhD egyetemi docens,  Dr. Romics Miklós PhD egyetemi tanársegéd, dr. Hamvas Antal ny. egyetemi docens, Poszpiselné Káplán Krisztina asszisztens.

Kulcsszavak:
Inkontinencia, urodinamika, elektrostimuláció,  elektromágneses stimuláció, botulinum toxin, szalag műtétek, háló beültetés, műsphincter.

Gyakoribb betegségek
Vizeletinkontinencia:
A vizelet akaratlan, húgycsövön keresztül történő elvesztése.

Formái:
Terheléses vagy stressz inkontinencia: fizikai aktivitás, sportolás, köhögés, tüsszentés, emelés, stb.) hatására bekövetkező vizeletvesztés.
Sürgősségi vagy késztetéses inkontinencia: parancsoló vizelési ingerhez társuló vizeletvesztés, mely gyakran jár együtt a nappali és éjszakai vizeletürítések számának emelkedésével is.
Kevert inkontinencia: a fenti formák együttes előfordulása

Neurogén hólyag:
Neurológiai betegségek következtében kialakult hólyag ürítési vagy tartási zavar.

Hüvelyi prolapsusok, előesések:
A mellső hüvelyfal jelentős süllyedését, kiboltosulását nevezzük hólyagsérvnek, a hátsó hüvelyfal megsüllyedése, előboltosulása pedig a végbélsérv. A prolapsusok oka a meggyengült medencefenéki izomzat támasztó, felfüggesztő működésének károsodása.

Hüvelyi fistulák:
Nőgyógyászati műtétek, sugárkezelések, endoscopos beavatkozások következményeként előfordulhatnak a hólyag és a hüvely vagy a húgycső illetve húgyvezeték és hólyag közötti fistulák, sipolyok. Ennek eredményeképpen a beteg akaratlanul veszít vizeletet a hüvelyen keresztül.