Betűméret: A A A

Urodinamika – A vizelettartási és -ürítési rendellenességek szakambulanciája

A női és férfi vizelettartási és -ürítési rendellenességek teljes kivizsgálása és széles-spektrumú konzervatív és műtéti kezelése. A vizeletelfolyás (inkontinencia) elsősorban nőkben fordul elő, de bizonyos formái a férfiak körében is megfigyelhetők. Ezzel szemben a nehezített vizeletürítés többnyire az „erősebbik” nemet sújtja (idősebb korban prosztatanagyobbodás miatt), de ritkább esetekben (neurogén betegségek, anatómia eltérések, nőgyógyászati műtétek után, stb.) nőknél is tapasztalhatjuk.

Szakrendelés keretében lehetőségünk van a teljes körű kivizsgálásra. Az alapvizsgálatok (vizeletvizsgálat, fizikális vizsgálat, ultrahang, vizeletáramlás mérése) elvégzése mellett, az invazív, műszeres (urodinamikai) vizsgálatok háttere is biztosított. Ennek a csak központokban rendelkezésre álló speciális vizsgálatnak a lényege, hogy a húgyhólyagot feltöltjük és tájékozódunk a hólyag és a záróizom funkció nyugalmi és vizelés alatti nyomásviszonyairól (hólyagnyomás-mérés, nyomásáramlás-vizsgálat, húgycső-nyomásprofil). A vizsgálat segítségével pontosan meghatározhatjuk a vizeletelfolyás típusát, okát, feltérképezhetjük a vizelettartási zavar hátterét. A modern mérőműszer számítógépes összeköttetése lehetővé teszi az adatok tárolását, későbbi előhívását. Határterületi kérdések (nőgyógyászati, ideggyógyászati eltérések) konzultációjában készséggel segítenek a szomszédos II. sz. Nőgyógyászati, illetve a Neurológiai Klinika munkatársai.

A vizelettartási zavarok teljes konzervatív kezelését biztosítjuk. Betegeink részére megtanítjuk a medencefenéki, gáti izomtorna-gyakorlatokat, szükség esetén gyógytornászhoz irányítjuk a pácienst. A gáti torna a záróizom-gyengeségre visszavezethető vizelettartási zavarok kezelésének elsővonalbeli terápiája és enyhe, középsúlyos panaszok esetén nagyon jó eredmények várhatók tőle. Elmagyarázzuk a hólyag és a toalett tréning lényegét, melyet elsősorban a gyakori vizelés, sürgető, parancsoló vizelési ingerek kezelésében alkalmazunk. Régóta végezzük a hüvelyi illetve a végbélen keresztül történő elektrostimulációt, mely hasznos kiegészítője a gátizom-tornának. A beavatkozás ambuláns kezelésként történik naponta két alkalommal. Fájdalom, mellékhatás jelentkezésével nem kell számolni. Gyakran teljes gyógyulást látunk a kezelések után. Hólyaggyengeség esetén a hólyag elektróda katéterrel történő ingerlését végezhetjük. Különösen jól alkalmazható ez a kezelési forma nőknél végzett radikális méheltávolítás után, hiszen ebben az esetben a hólyag funkciója gyakran károsodott és vizeletürítés sokszor csak nehezen has-prés segítségével lehetséges. A gyógykezelés hatására javulhat a vizelési inger érzete és könnyebbé válhat a vizeletürítés. Az előbb említett tréningeket, viselkedésterápiát és műszeres kezeléseket jól képzett, nagy gyakorlattal rendelkező szakasszisztens végzi szakorvosi felügyelet mellett. A meggyengült medencefenéki izmok erősítésének illetve a hyperkatív hólyagszindróma jellegzetes tünetei (gyakori vizelés, hirtelen, parancsoló vizelési ingerek) kezelésének új, nem invazív, egyszerű, kényelmes módszere a magnetoterápia, mely során a változó elektromágneses mező stimulálja és ennek következtében összehúzódásra, elernyedésre (passzív torna) bírja a gáti izmokat. Hazánkban csupán két helyen, klinikánkon és Debrecenben alkalmazzák ezt a terápiás formát. Ezen konzervatív kezeléseket férfiaknál (pl. radikális prosztata eltávolítást követően fellépő inkontinenciában) is jó eredményekkel alkalmazzuk. A magnetoterápia egyáltalán nem invazív, kellemetlenséggel nem jár. Fájdalom, mellékhatás nem fordul elő. A kezeléseket külön helységben végezzük állandó szakasszisztens felügyelete alatt. Betegeink közel 90 %-os javulásról számoltak be. Sürgősségi vizelési ingerek, gyakori vizelés, hyperaktív hólyagszindróma esetén gyógyszeres kezelést is javaslunk, mely sokszor a fenti terápiaformákkal kombinálható.

Amennyiben a panaszok nem javulnak konzervatív, gyógyszeres terápiát követően, műtéti beavatkozásra van szükség. Nagy számban végzünk különböző típusú, női inkontinencia gátló és hüvelyfali süllyedést korrigáló műtétet. A húgycső alátámasztására és a záróizom funkció javítására szolgáló hüvelyi szalagműtétek illetve hálóbeültetések a leggyakrabban alkalmazott beavatkozások, de súlyosabb anatómia eltérések korrigálására hasi műtétek is történnek. A szalagműtétek kevés megterhelést jelentenek a betegnek, a korházi tartózkodás rövid, komplikációk ritkán fordulnak elő. A sürgősségi inkontinencia kezelésében alkalmazzuk a botulinum neurotoxint. Ez egy olyan speciális gyógyszer, mely blokkolja a hólyagtúlműködést. A hólyag izomzatba fecskendezzük, több helyre elosztva, így bejuttatása műtéti beavatkozást jelent. Csak akkor javasolható, ha más kezelés eredménytelen. Ez a terápiás forma Magyarországon csak klinikánkon és a Pécsi Egyetem Urológiai Klinikáján hozzáférhető. Férfi inkontinencia műtéti kezelésére az országban az elsők között, Budapesten pedig elsőként vezetjük be 2010 októberében a művi záróizom beültetést, mely a férfikanál előforduló súlyos fokozatú vizeletvesztés kezelésének nemzetközileg elfogadott első vonalbeli kezelése.

Jó kapcsolatot ápolunk a szakterület vezető, nemzetközi (Ausztria, Németország, Egyesült Királyság) intézeteivel. Ennek következtében gyakran van lehetőségünk új gyógyszerek kipróbálására, új műtéti beavatkozások elvégzéséhez vendég professzorok meghívására illetve adott esetben egy-egy speciális, nehéz esetnél nemzetközi konzultáció kérésére.
Számos magyar és nemzetközi közlemény, könyvrészlet, két, a szakterület témájában született doktori disszertáció fémjelzi az ambulancia tudományos munkásságát.

A munkacsoport tagjai:
Vezető: Dr. Majoros Attila PhD, egyetemi adjunktus
Munkatársak: Dr. Keszthelyi Attila PhD egyetemi docens, dr. Hamvas Antal ny. egyetemi docens, Poszpiselné Káplán Krisztina asszisztens.

Kulcsszavak:
Inkontinencia, urodinamika, elektrostimuláció, magnetoterápia, elektromágneses stimuláció, botulinum toxin, szalag műtétek, slingek, háló beültetés, műsphincter.

Gyakoribb betegségek
Vizeletinkontinencia:
A vizelet akaratlan, húgycsövön keresztül történő elvesztése.

Formái:
Terheléses vagy stressz inkontinencia: fizikai aktivitás, sportolás, köhögés, tüsszentés, emelés, stb.) hatására bekövetkező vizeletvesztés.
Sürgősségi vagy késztetéses inkontinencia: parancsoló vizelési ingerhez társuló vizeletvesztés, mely gyakran jár együtt a nappali és éjszakai vizeletürítések számának emelkedésével is.
Kevert inkontinencia: a fenti formák együttes előfordulása

Neurogén hólyag:
Neurológiai betegségek következtében kialakult hólyag ürítési vagy tartási zavar.

Hüvelyi prolapsusok, előesések:
A mellső hüvelyfal jelentős süllyedését, kiboltosulását nevezzük hólyagsérvnek, a hátsó hüvelyfal megsüllyedése, előboltosulása pedig a végbélsérv. A prolapsusok oka a meggyengült medencefenéki izomzat támasztó, felfüggesztő működésének károsodása.

Hüvelyi fistulák:
Nőgyógyászati műtétek, sugárkezelések, endoscopos beavatkozások következményeként előfordulhatnak a hólyag és a hüvely vagy a húgycső illetve húgyvezeték és hólyag közötti fistulák, sipolyok. Ennek eredményeképpen a beteg akaratlanul veszít vizeletet a hüvelyen keresztül.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Ha akaratlan vizeletelfolyást észlelünk, mely tartósan fennáll.
  • Gyakori éjszakai (2-nél több) illetve nappali (8-nál több) vizeletürítés esetén.
  • Ha a vizelési inger nagyon erős, parancsoló jellegű.
  • Nehéz vizelés, vékony vizeletsugár esetén.
  • Ha vizelési ingert nem vagy csak nagyon gyengén érezzük.
  • Szakaszos vizeletürítés esetén.
  • Véres vizelet esetén.
  • Ha a vizelet a hüvelyen keresztül ürül.