Az andrológia a férfimeddőséggel, a férfiak szexuális zavaraival, a férfihormon (tesztoszteron) hiányállapotaival, az idősödő férfiak problémáival és a férfi fogamzásgátlással foglalkozik.

Tovább a Szakrendelésekhez →

A klinikán 2010 februárjában átadott, alapítványi támogatással teljesen felújított és új műszerparkkal berendezett Andrológiai Centrum a legkorszerűbb, európai szintű andrológiai betegellátáshoz nyújt segítséget. Andrológiai központunk irányítja a hazai andrológiai szakorvosképzést, és aktív résztvevője a nemzetközi szakképzésnek is, az Európai Andrológiai Akadémia minősített képzőközpontja, elismert európai mikrosebészeti centrum.

A férfimeddőség vizsgálata során lehetőségünk van az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kritériumainak megfelelő spermaanalízis végzésére, a legkorszerűbb mikroszkópos és számítógépes módszerrel egyaránt. A korszerű andrológia törekvéseinek megfelelően a kiépített együttműködések segítségével lehetőség van a hímivarsejtek funkciójának ellenőrzésére is. Az esetleg szükségessé váló genetikai-, hormon- és ultrahang vizsgálatokat is helyben tudjuk elvégezni. A részletesebb genetikai-, biokémiai- és immunológiai vizsgálatok végzésére együttműködéseink keretein belül van lehetőség.

A meddőség kezelési lehetőségeinek teljes palettáját használjuk. A Közép-Kelet Európai régióban egyedül álló mikrosebészeti tevékenységünk révén az andrológiai mikrosebészet teljes műtéti repertoárját rendszeresen végezzük, új eljárások kidolgozásában veszünk részt. A progresszív betegellátó rendszer csúcsintézményeként tevékenykedünk.

Az egyetem Asszisztált Reprodukciós Centrumának andrológiai ellátását is biztosítjuk, emellett a hazánkban működő meddőségi központokkal és mesterséges megtermékenyítést végző intézménnyel szoros együttműködésben dolgozunk. Sperma- és szövetbankkal létesült együttműködésünknek köszönhetően az ondóminták és a hereszövetminták mélyfagyasztásos tárolása is megoldható.

Vizsgáljuk és kezeljük a férfihormon (tesztoszteron) hiányállapotait, valamint az idősödő férfiak komplex problémái mögött előforduló hormonális zavarokat, ezeknek főként andrológiai következményeit kezeljük.

A férfiak szexuális zavarainak hátterében meghúzódó alapbetegségek kiderítése mellett a merevedési zavarok minden kezelési módszerében – a gyógyszeres, injekciós, vákuumos-, és műtéti terápiás lehetőségek terén is teljes körű segítséget próbálunk nyújtani. 

A férfiak esetleges fogamzásgátlási igényének az engedélyezéstől a végrehajtáson át, a műtét utáni kontrollvizsgálatokig meg tudunk felelni.

Centrumunk folyamatosan irányítja és végzi a szakdolgozók-, orvostanhallgatók-, rezidensek-, szakorvos-jelöltek- és szakorvosok andrológiai képzését, továbbképzését, magyar-, angol- és német nyelven.

A centrum dolgozói:

  • Dr. Kopa Zsolt Ph.D., MSc. – egyetemi docens – a centrum vezetője és a Semmelweis Egyetem Andrológiai Szakmai Grémiumának elnöke, urológus- és andrológus szakorvos, certified clinical andrologist (európai andrológiai szakvizsgával rendelkezik)
  • Dr. Riesz Péter Ph.D.  – egyetemi docens ,urológus-, onkológus- és andrológus szakorvos
  • Dr. Vargha Judit – klinikai szakorvos, urológus- és andrológus szakorvos, certified clinical andrologist (európai andrológiai szakvizsgával rendelkezik)
  • Dr. Szabó Anett – PhD hallgató
  • Dr. Bata Anikó – urológus szakorvos, andrológiai szakorvos-jelölt
  • Dr. Hajdú Erzsébet – urológus szakorvos, andrológiai szakorvos-jelölt

A klinikán  Dr. Nyirády Péter Ph.D. med. habil. egyetemi tanár is rendelkezik andrológiai szakvizsgával.

Az egyetem Asszisztált Reprodukciós Centrumában, szoros szerkezeti- és szervezeti egységben:

  • Dr. Takács Tamás – klinikai szakorvos, urológus- és andrológus szakorvos, certified clinical andrologist (európai andrológiai szakvizsgával rendelkezik

Asszisztens: 
Molnárné Kedves Ildikó