A postgraduális képzésen belül a klinika súlyponti szerepet tölt be az urológiai és az andrológiai szakorvosképzésben. Mind elméleti, mind gyakorlati tanfolyamokkal részt vesz a szakorvosi felkészítő programban, melyben évente egy alkalommal, novemberben 3-4 napos továbbképzéseket rendez a szakorvosjelöltek számára. Klinikánk az alábbi témákban biztosítja a rezidensek, szakorvosjelöltek továbbképzését: vesetumor, vizelettartási és ürítési zavarok, urogynekológia, andrológia, uroonkológia.

A szakvizsgát megelőzően minden urológus és nőgyógyász-szakorvosjelöltnek, illetve minden szakorvosnak, aki nem urológiai szakvizsgára építi az andrológiai szakvizsgát, az anyaintézet akreditációjától függően 1-12 hónapos urológiai klinikai gyakorlatot kell eltöltenie. Így részesei lehetnek a mindennapi klinikai betegellátásnak, speciális műtétekben vehetnek részt.

Az urológiai szakvizsgák lebonyolításában is aktív szerepet játszik intézetünk. A klinika jelenlegi és korábbi igazgatói, Nyirády Péter és Romics Imre professzorok, Keszthelyi Attila és Majoros Attila docensek rendszeresen részt vesznek a szakvizsgáztatásban, illetve az Európai Urológus Társaság által akkreditált európai urológiai szakvizsgák hazai vizsgáztatóiként is közreműködnek.
A klinikán működik a Semmelweis Egyetem andrológiai szakképzést irányító Andrológiai Szakmai Grémiuma, Dr. Kopa Zsolt docens vezetésével. Az andrológiai szakvizsgáztatásban Dr. Kopa Zsolt docens és Dr. Riesz Péter adjunktus urak vesznek rendszeresen részt.

Jelenleg a szakorvosképzés curriculum reformja zajlik. Akik képzésüket a  22/2012
(IX.14.) EMMI rendelet alapján kezdték, azok a 60 hónapos urológiai szakképzést az alábbi képzési program szerint végzik.

24 hó törzsképzési program:

 1. a) 6 hó sürgősségi gyakorlat
 2. b) 1 hó törzsképzési tanfolyamok
 3. c) 7 hó általános sebészeti gyakorlat
 4. d) 3 hó urológiai ambulancia
 5. e) 1 hó nőgyógyászati urológia
 6. f) 3 hó gyermekurológia
 7. g) 2 hó andrológia
 8. h) 1 hó sebészeti skill tréning

36 hó szakgyakorlati képzés

 1. a) urológiai osztályos gyakorlat, ebben:
 2. aa) ultrahang alapismeretek tanfolyam
 3. ab) 1 hó urológiai ultrahang gyakorlat
 4. b) megadott számú és típusú műtét

Szakvizsgára bocsátás egyéb feltételei:

Szakvizsga-felkészítő program sikeres teljesítése (évente 4×3 nap elméleti és gyakorlati képzés a teljes urológiai tananyagot felölelően, forgó rendszerben).

Az új urológiai szakképzési programban 12 hónap törzsképzést (3 hónap sebészet, 2 hónap SBO, 3 hónap urol. ambulancia, 1 hónap andrológia, 1 hónap gyermek urológia, 1 hónap nőgyógyászati urológia, 1 hónap uroonkológia) követően 48 hónap urológiai szakgyakorlati képzést kell a szakorvosjelöltnek elvégeznie és a képzési idő alatt 5 részvizsga során kell szakmai fejlődését igazolnia.