A sportorvosi alkalmassági és időszakos szűrővizsgálatok célja a sportoló egészségének védelme, és napjainkban e vizsgálatok már nemcsak a profik és az élsportolók számára elérhetők, hanem a hobbisportolók számára is igénybe vehető szolgáltatásról van szó. Számos érvünk van amellett, hogy miért érdemes időnként részt venni a célzott sportorvosi vizsgálatokon.

Olykor hajlamosak vagyunk az edzéseinket (és úgy általában a sportot) leszűkíteni magára az adott tevékenységre, amiben persze semmi meglepő nincsen, hiszen ha imádunk mozogni, akkor szinte megszűnik a világ körülöttünk. Ám miközben eltölt bennünket az adrenalin-dopamin-endorfin szentháromsága által alkotott neurobiológiai hormonkoktél, figyelembe kell vennünk az egyik legfontosabb aranyszabályt is: bármilyen sporttevékenységet is végzünk, azt csak egészségi állapotunkhoz mérten és megfelelő állapotban tegyük.

Az érzés megcsalhat bennünket, az analitika szinte soha

Persze a helyzet meglehetősen trükkös, mert ha rendszeresen sportolunk és még az eredményeinkkel is elégedettek vagyunk, plusz újabb és újabb céljaink is vannak, akkor gyakran fel sem merül bennünk, hogy például milyen az aktuális vérképünk, milyen állapotban van a szívünk, a tüdőnk, vagy akár a csípőnk (és akkor a mozgásszerveinket még csak nem is említettük). Vagy ha mégis elgondolkodunk egy pillanatra, hajlamosak vagyunk inkább az érzéseinkre, érzeteinkre hallgatni, és a teljesítményünket is akár egyfajta visszaigazolásnak tekinteni az állapotunkat illetően; és valóban, lehetünk éppen csúcsformában, de megeshet, hogy közben „fáj egy kicsit”, esetleg nehezebben vesszük a levegőt, gyorsabban fáradunk. Bármi is a helyzet, ahogy jobb esetben az életünk egyéb területein is tesszük, érdemes a sportolói énünkre is tudatosan és prevenciós szemléletmóddal tekintenünk. Ennek – a mindennapi aktivitások mellett – lényeges eleme a rendszeres sportorvosi vizsgálat is.

Már nem csak a profik és az élsportolók luxusa

Miről is van szó? A Sportorvosi Szemle meghatározása szerint „a sportorvosi alkalmassági és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése, azon elváltozások felismerése, amelyek megléte esetén a versenyszerű sport, illetve egy adott sportág folytatása egészségkárosító hatású lehet. Alapvető célja tehát a sportoló egészségének védelme.” A vizsgálat folyamata pedig a következő: az anamnézis felvétele után következik a minden részletre kiterjedő fizikai vizsgálat, ami után EKG- és vizeletvizsgálat vár ránk.

A profi vagy élsportolók számára teljesen természetes, hogy az előírt sztenderdeknek megfelelően bizonyos időszakonként alapos sportorvosi vizsgálatokon vesznek részt, ám ma már amatőr és hobbisportolóként is megvan a lehetőségünk arra (és ez a jól felfogott érdekünk is), hogy pontos képet kapjunk az állapotunkról (számos más lehetőség mellett az Országos Sportegészségügy Intézet weboldalát itt érhetjük el)

Miért jó ez nekünk?

Ha aktív életet élünk és rendszeresen sportolunk, mindenképpen érdemes időt és energiát szánni a sportorvosi vizsgálatokra, mert általuk teljes képet kapunk az aktuális fizikai állapotunkról, képbe kerülünk azzal kapcsolatban, hogy melyek az erősségink és a fejlesztendő területeink. A szakszerű vizsgálatokkal beazonosíthatók az egészségünket vagy a sportteljesítményünket befolyásoló esetleges egészségügyi problémák, így azok – lehetőleg korai – felismerése lehetővé teszi a gyors és célzott terápiás beavatkozást. Mivel a sokrétű fizikai vizsgálat részét képezi többek között a fizikai erő, az izomzat állapota és a mozgástartomány felmérése is, beazonosíthatók a fejlesztendő területek és a lehetséges kockázati tényezők, így csökkentve az esetleges sérülések rizikóját. Ahogy említettük, a vizsgálatok során pontos képet kapunk az erősségeinkről és a gyengeségeinkről egyaránt, de utóbbi ne szomorítson el bennünket, hiszen ezzel lehetőséget kapunk arra, hogy bizonyos területekkel célzottan foglalkozzunk, ami optimalizálhatja – vagy éppen fokozhatja – a teljesítményünket is. Mindemellett a „bajt jobb megelőzni, mint kezelni” alapelv mentén elmondhatjuk, hogy mivel a sportorvosi vizsgálat kapcsán egy általános egészségügyi szűrésen veszünk részt, adott esetben fény derülhet olyan eltérésekre is, amelyek nem feltétlenül kapcsolódnak a sporttevékenységünkhöz, ám az általános egészségi állapotunkat, az életminőségünket illetően akár életbevágóak is lehetnek.

És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy bizonyos versenyeken, sporteseményeken csak sportorvosi igazolással vehetünk részt. Természetesen ilyenkor nem a szervezők kukacoskodásáról, hanem a mi egészségünk (vagy akár az életünk) védelméről van szó.

Legyünk motiváltak a pályán, de legyünk motiváltak az egészségünket illetően is!

Lippai Roland

Fotók: Canva

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!