Egészségkárosító hatása mellett akár a hagyományos dohányzás előszobája is lehet a fiatalok körében egyre népszerűbb Elf Bar. A tűpontosan marketingelt, dohányzást imitáló eszköz használata során döbbenetes mennyiségű nikotin kerülhet a használók szervezetébe. Az Elf Bar kereskedelme és birtoklása is illegális tevékenység, a hazai hatóságok pedig nagy erőkkel mozdultak rá az Elf Bar piacára. Az Elf Bar terjedési sebessége és területi megoszlása aggasztó mértékűvé nőtte ki magát, éppen ezért a megelőzésben aktívan szerepet kell vállalnia a szülőknek és az oktatási intézményeknek egyaránt. Kapitány-Fövény Máté szakpszichológust, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusát, az Egészség elvitelre című interaktív egészségfejlesztő könyv egyik szerzőjét kérdeztük. Interjúnk első része.

Kapitány-Fövény Máté a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa, illetve az OMIII–Nyírő Gyula Kórház klinikai szakpszichológusa. Tagja a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének, és a Magyar Addiktológiai Társaság elnökségének. Közel 15 éve foglalkozik szenvedélybetegekkel, mind a terápiás munka, mind a kutatás területén. Számos hazai és külföldi egyetemen tart addiktológiai témájú kurzusokat, előadásokat. Több innovatív prevenciós módszer kidolgozása kötődik a nevéhez (pl. VoltEgySzer mobilalkalmazás, Tudat-törő szabadulószoba). Rendszeresen publikál tudományos folyóiratokban, könyvekben. Fontosnak tartja az ismeretterjesztést is, a HVG Pszichológia Magazin rendszeres szerzője, „Függőben – Az alkoholizmus lélektana”, illetve „Ezerarcú függőség – Felismerés és felépülés” címmel jelentek meg ismeretterjesztő könyvei. A HVG Pszichológia YouTube csatornáján „Ember a filmben” címmel indított videósorozatot, pszichológiai témák filmek és sorozatok segítségével történő illusztrálására. Az Egészség elvitelre című interaktív egészségfejlesztő könyv egyik társszerzője.

Az Elf Barral kapcsolatban már tavasszal is jelentek meg információk, de mégis, csak az elmúlt hetekben robbant be igazán a hírekbe; miért éppen most került a figyelem középpontjába ez az eszköz?

Minden, a médiában elburjánzó jelenség mögött megtaláljuk a hírek egymásra hatását, és azok gerjesztését, majd ezt követően látjuk az adott téma exponenciális felfutását. Az Elf Bar kapcsán sem történt másképpen, az első információk azonban már 2021-ben megjelentek.

De mitől vált ilyen elképesztően népszerűvé? Ráadásul úgy tűnik, hogy profi marketing áll mögötte…

Az Elf Bar népszerűségében több tényező is szerepet játszhat. Az egyik az, hogy az Elf Bar az úgynevezett vaporizációs, vagyis a folyadék párologtatásán alapuló technikával működik. És miután a használata során nem keletkezik égéstermék, ezért a szervezetbe kerülő ártalmas anyagok mennyisége is kevesebb. Viszont az Elf Bar ettől függetlenül sem veszélytelen, ugyanis a használatával nagyobb mennyiségű nikotin kerülhet a szervezetbe. És igen, azt is látnunk kell, hogy a gyártók nagyon nagy gondot fordítanak a formatervezésre és a színvilágra. 

Az sem a véletlen műve, hogy az Elf Bar a gyümölcsös ízek széles skáláját kínálja, ugyanis a gyümölcsíz megadja a felhasználók számára azt a szubjektív érzetet, hogy az Elf Bar a hagyományos cigarettával szemben „frissebb” vagy „egészségesebb”. Emlékezzünk csak arra, hogy anno a mentolos cigik kapcsán is megjelent ez a tendencia: a dohányosokban az a tévképzet alakult ki, hogy ők valójában „frissítő füstöt” szívnak be.

Kijelenthető, hogy az Elf Bar az egészségre ártalmas eszköz?

Az Elf Barral kapcsolatban még nincs elegendő számú publikált klinikai eredmény ahhoz, hogy megbízhatóan fel tudjuk sorolni a veszélyeit. Amiről viszont vannak adataink, az a működési elv, vagyis a vaporizálás kockázatai. A legtöbb ehhez kapcsolódó kutatás az EVALI (angol betűszó: E-cigarette Vaping product use Associated Lung Injury, vagyis a vaporizálás következtében kialakuló tüdőkárosodás) jelenségre hívja fel a figyelmet, bár ez főként azoknál a felhasználási formáknál került azonosításra, ahol THC (a kannabisz hatóanyaga) vaporizált szívása történt, és a töltőanyagban E-vitamin acetát volt azonosítható. A vaporizált használat esetén ugyanakkor több tanulmány is igazolta, hogy a párologtatás útján szervezetbe kerülő anyagok gyulladásos folyamatokat indíthatnak el.

Azzal kapcsolatban mi a szakmai álláspontod, hogy az Elf Bar a „valódi” dohányzás előszobája?

Itt is az ízesített elektronikus cigarettákkal kapcsolatos korábbi tapasztalatok alapján kereshetünk érdemi választ. És mivel a különféle gyümölcsízesítésű e-cigaretták kapcsán már több publikációban is megerősítették, hogy használatuk gyakran előzi meg a hagyományos cigaretták szívását, illetve, hogy egyfajta bevezető jellegük van a dohányzás esetén, valószínűleg kijelenthetjük, hogy az Elf Barnál is meglehet ez az elsőlépcsőfok-effektus.  Nem mellesleg az Elf Bart árusító weboldalak némelyikén szó szerint leírják, hogy a „kezdőknek” ezt és ezt a változatot ajánlják. Ez pedig meglehetősen veszélyes üzenet, mert a dohányzási karriert egyfajta fejlődési lehetőségként definiálják, ahol a „profibbak” már nagyobb nikotintartalmú vagy több slukknyi életidejű termékeket használnak.

Említetted az Elf Bar magasabb nikotintartalom összefüggését; erről mit kell tudnunk?

Nézzük csak meg a dohányzás folyamatát: egy hagyományos cigit áltagosan öt perc alatt szívnak el az emberek, és még a láncdohányosok is tartanak valamennyi szünetet két szál között. Ezzel szemben az Elf Bar fogyasztása során nem jelenik meg ez a vége-érzet, így a fogyasztók nagyobb eséllyel feledkeznek bele a tevékenységbe — például a számítógép előtt ülve, lévén, hogy az Elf Barhoz hasonló e-cigarettákat (és ez a termék marketingjében direkt módon ez ki is van emelve) beltéren is lehet használni —, és akár húsz–harminc percig is szívják. 

1500 slukkos verziók is elérhetők, vagyis rövid idő alatt akár több doboznyi cigaretta nikotintartalma is a bejut a szervezetbe.

Ahogy a vízipipa esetében, úgy az Elf Barnál is jóval hosszabb ideig tart tehát egy-egy dohányzási szakasz.

Mit érdemes tudnunk a nikotinról?

A nikotin a dohánylevél alkaloidja, önmagában erős méreg, irritációt okoz a szájban és a torokban, intenzívebb nyáltermelést idéz elő. Közvetve hányingert és hasmenést is okozhat, és segíti a rákos sejtek terjedési folyamatát, így közvetve hozzájárulhat a daganatos betegségek kialakulásához. Mindezen túlmenően a nikotin a dohányösszetevők legaddiktívabb komponense, sőt, a legtöbb elérhető pszichoaktív szer (beleértve az alkoholt, gyógyszerféléket és az illegális drogokat) tekintetében is igen előkelő helyet foglal el addikciós potenciál terén.

Nagyon túlgondolom, ha azt mondom, hogy az Elf Bar képes előidézni egy folyamatos, enyhe mérgezéses állapotot a felhasználók szervezetében?

Ahogy a korábbiakban erről szó volt, az Elf Bar és más e-cigaretták elnyújtottabb használata több nikotint juttathat a szervezetbe, ilyen szempontból nem túlzás folyamatos önmérgezésről beszélni (persze ez a rendszeres dohányzás esetén is fennáll).

A hatóságok az elmúlt hetekben léptek ugyan, de az mégiscsak durva, hogy tizenéves gyerekek milyen egyszerűen juthatnak hozzá…

Valóban így van, de ezen nem igazán lehet csodálkozni, hiszen az Elf Bart többek között az életkorral kapcsolatos korlátozásokat is igencsak nagyvonalúan kezelő webshopkon keresztül lehet beszerezni. Persze tegyük hozzá: az életkori szabályozást a hagyományos cigaretták esetében sem nehéz megkerülni.

Az Elf Bar felfutását illetően milyen adatok állnak rendelkezésre, egyáltalán, mérhető-e már a folyamat?

Egyelőre nem találni hazai empirikus adatokat, ideértve az epidemiológiai kutatási eredmények hiányát is. Viszont rendelkezésünkre áll egy módszer, ami meglehetősen pontosan tud felfutó trendeket azonosítani, illetve akár egy-egy jelenség epidemiológiai alakulását modellezni: ez nem más, mint a Google Trends, mely választható keresőszavak mentén jelzi az adott kifejezéssel kapcsolatos webes érdeklődés időbeli alakulását.

Hogyan használják ki az addiktológus szakemberek a Google Trend adta lehetőségeket, és milyen adatokat tudnak kinyerni belőle?

Az egészségtudományok közül először az infektológiában kezdték el tudományos célra használni a Google Trendset, miután felismerték azt, hogy a modern ember betegség esetén először az interneten keres rá a tüneteire, és csak ezt követően fordul az ellátórendszerhez (például háziorvoshoz). A tünetre való rákeresés valójában tehát időben megelőzi az első kórházi adatok rögzítését, ráadásul számos fertőző betegségnél (például influenza, dengue-láz, ebola, stb.) igazolták, hogy a webes rákeresés szignifikánsan előrejelzi egy-egy járvány kirobbanását is. Mivel az addiktív szerek beszerzése is egyre inkább megjelenik az online térben, a Google Trends számunkra is rengeteg hasznos információt hordoz. Nemrégiben publikáltunk például egy tanulmányt, ahol a GHB-vel (Gina) kapcsolatos webes rákeresések alapján be tudtuk jósolni a későbbi GHB-mérgezések arányának alakulását. Az Elf Bar esetén a Google Trends jól jelzi, hogy már 2021 elején megjelent az ezzel kapcsolatos webes érdeklődés, és azóta szinte konstans, lineáris felfutást látunk.

Mit lehet tudni a területi megoszlásról?

Valóban az az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy Elf Barral kapcsolatos webes aktivitások az ország melyik régióiban a legintenzívebbek. Elsőre talán meglepő módon a rákeresések aránya nem Budapesten vagy Pest megyében a megmagasabb, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéinkben, melyek gazdaságilag és infrastrukturálisan meglehetősen elmaradott régiók. Ez a megfigyelés jól rímel arra a trendre, hogy az újonnan megjelenő szerek — mint amilyenek például a szintetikus kannabinoidok, közismertebb nevükön biofű/herbál/műfű különböző változatai — a szegregátumokban válnak igazán népszerűvé. Ennek alapján feltételezhetjük, hogy az Elf Bar felfutásában jelentős szerepe lehet a hagyományos cigaretta emelkedő árának is, mivel az Elf Bar beszerzése összességében nemcsak nagyobb adagot jelent, de olcsóbbnak is mondható.

Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy az Elf Bar nem az „elit játéka” … A területi eloszlás egyebek mellett azért is rémisztő, mert ezek éppen azok a régiók, ahol hagyományosan alacsony az egészségtudatosság szintje, és az ellátórendszerhez való hozzáférés mértéke sem kielégítő. Ha az egyén egészségi állapotát, és az abból is keletkező társadalmi vitalitást nézzük, akkor egy nagyon rossz kombinációt látunk.

Valóban ezek a régiók azok — különös tekintettel a szegregált területekre —, ahol szinte mérhetetlenül alacsony az egészségtudatosság szintje. Ráadásul, ha az egészségtudatosságról beszélünk, akkor nem egy állapotról, hanem egy olyan tanult folyamatról van szó, amit folyamatosan menedzselnünk és fejlesztenünk szükséges.

Tehát ennek alacsony mértéke és a szerhasználat találkozása valóban egy nagyon rossz együttállás, ami tovább mélyíti a szakadékot a különböző régiók között az életlehetőségek és az életminőség területein. Ez egy súlyos társadalmi jelenség.

Az interjúnk második részét hamarosan olvashatják.

A hatóságok ráálltak a Manórúdra

Átfogó akciót indít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) az új típusú eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar kereskedelme ellen —jelentették be korábban a szervezetek képviselői. Biró Marcell, az SZTFH elnöke közölte, hogy nyári táborokban, szeptembertől pedig valamennyi iskolában és osztályban osztályfőnöki órán hívják fel a figyelmet az Elf Bar (más néven Manórúd) káros hatásaira. Ahhoz, hogy egy dohányipari termék Magyarországon forgalomba kerülhessen, át kell esnie az Országos Gyógyszerészeti Hatóság vizsgálatán. Az Elf Barról nem tudni pontosan, milyen összetevőket tartalmaz — mondta. Biró Marcell hangsúlyozta: az Elf Bar elleni fellépés közös ügy, amelybe a pedagógusokat, szülőket is be kell vonni. Az SZTFH ingyenesen hívható zöld számot (1828) indít, amelyen várják az Elf Barral kapcsolatos lakossági bejelentéseket. Kérdésre közölte: hatósága nem javasolja, hogy az Elf Bar legális legyen.

Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója elmondta, a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy az Elf Bar nikotintartalma akár 16 doboznyi cigarettáénak is megfelelhet, ezért az életüket is veszélyeztetik, ha szívják. Hozzátette: egyre népszerűbb a termék a fiatalok körében, hiszen szép, illatos, mutatós, könnyen használható, de veszélyes. Példaként említette, hogy az Elf Bar nem olyan, mint a hagyományos cigaretta, hogy egyszer elég, hanem 800 és 5000 slukkos változatban is létezik, és addig szívható is.

Ha valaki ágazati szabályok megszegésével folytat illegális tevékenységet, az adókötelezettségét sem teljesíti — közölte Horváth Gábor. A NAV munkatársai „beköltöztek az virtuális világba”, az elektronikus hirdetési oldalakon keresték az illegális árusokat. Országszerte próbavásárlásokkal több árust is lefüleltek. Százöt ellenőrzést zártak eredményesen. Tóth Márk pénzügyőr ezredes, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója elmondta: nemcsak a kereskedelme, de az Elf Bar birtoklása, külföldről saját célra történő rendelése is törvényellenes. Az is eljárásra számíthat, aki külföldről hoz be saját célra ilyen terméket, és egy mélységi ellenőrzés során megtalálják nála. Az eddig lefoglalt mintegy 30 ezer Elf Bar piaci értéke 250 millió forint. Egy konkrét esetet is ismertetett: egy magyar állampolgár 18 ezer készüléket rendelt, őt akkor fogták el, amikor a csomagküldő szolgálatnál átvette a szállítmányt. Tettét beismerte, öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, de lehetősége van vádalkut kezdeményezni. A termék a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető, ráadásul csak ízesítés nélküli változatban. Aki Magyarországon engedély nélkül értékesít ilyen terméket, az 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot kockáztat. (MTI)

Lippai Roland

Fotók: Pixabay

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!