A futás korunk egyik legnépszerűbb sportja, ám alaposan fel kell készülnünk ahhoz, hogy az edzéseink igazán eredményesek és sérülésmentesek legyenek. Akár kezdők, akár haladók vagyunk, készen kell állnunk fejben és fizikailag is a futás jelentette terhelése. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a bemelegítés, a levezetés, a mentális jelenlét. Cikkünkben a legfontosabb tudnivalókról olvashatnak az érdeklődők – nem csak kezdőknek szól.

A futók egy része előszeretettel sumákolja el a futás előtti bemelegítést, az edzésvégi levezetésről és nyújtásról nem is beszélve. Súlyos hiba, mert mindez a jó edzésteljesítmény és az egészségmegőrzés alapját is jelenti; felkészíti a szervezetet a terhelésre, elősegíti a regenerációt és csökkenti a sérülések veszélyét is. Tehát úgy érdemes összeállítanunk az edzéseinket, hogy meglegyen benne az a kétszer 15 perc, amit bemelegítésre és levezetésre, nyújtásra szánunk. Erős állítás, de igaz: bemelegíteni és nyújtani kötelező.

Bemelegíteni? Ne már! De igen!

A futás előtti bemelegítés célja – ahogyan ez más sportágak esetében is fennáll – az edzésre való fizikai felkészülés és a mentális ráhangolódás elősegítése. A bemelegítés során munkára fogjuk a mozgató szervrendszert, a keringési, a légzőszervi és az idegrendszert, amelyek megfelelő működése az eredményes edzések alapját jelenti. A bemelegítő gyakorlatok végzése során a szervezetünk eléri az „üzemi hőmérsékletét”, így készülve fel a fizikai terhelésre, és közben jó eséllyel fejben is megérkezünk a körre. Ha még csak tervezzük, vagy már kezdőként csipegetjük a kilométereket, mindenképpen szánjunk időt arra, hogy a bemelegítés és a nyújtás az edzéseink szerves részét képezvén rutinunkká váljanak – később, a kialakult szokások miatt már sokkal nehezebb lesz változtatni. Ha erre nem fordítunk elég figyelmet, akkor nemcsak a sérüléseket kockáztatjuk, de kellő mentális fókusz nélkül az egész edzés egy kínszenvedéssé válhat.

A bemelegítés, ahogy a videóból is látszik, nagyon egyszerű gyakorlatokkal „letudható”. Kezdjük az ízületek átmozgatásával. Haladjunk lentről felfelé vagy fentről lefelé, és mozgassuk át az összes ízületünket teljes mozgásterjedelmükben. Ne feledkezzünk meg a lábak mellett a felsőtest izmairól sem, és fordítsunk külön figyelmet a gerinc bemelegítésére is. Az ízületek átmozgatása után térjünk rá a legfontosabb területek aktiválására és mobilizálására. Míg a farizmokat, a tartó (core) izmokat, combizmokat aktiválni érdemes futás előtt, addig a bokát és a csípőhorpaszt mobilizálni, hiszen az ülő életmódunk miatt ezek mozgástartománya gyakran beszűkül, ami rontja futásunk minőségét. Az aktiválás erősítő hatású gyakorlatokkal (kitörések, guggolások) történik, a mobilizálás pedig dinamikus nyújtó hatású gyakorlatokkal. Ezek után keringési és légzőrendszerünket is hangoljuk rá a futásra dinamikus gyakorlatokkal, például helyben futással, sarok- és térdfelkapással, szökdelésekkel vagy laza kocogással. Ha mindez megvan, már csak két dolgunk marad: elmondani a kedvenc mantránkat és elkezdeni az edzést.

Az örök mumus: a nyújtás

Miután az edzések után az izmokban salakanyag halmozódik fel és még mikroszakadások is keletkeznek bennük, kulcskérdés a regeneráció elősegítése. Az a jó hírünk, hogy a nyújtás éppen ezt a célt szolgálja; nemcsak „takarít”, hanem elősegíti az izomrostok regenerációját, és preventív jelleggel csökkenti a későbbi sérülések kialakulásának rizikóját is. Tehát az edzés után, célzott gyakorlatokkal szinte az egész testünket le kell nyújtanunk. A vádlik, a combizmok, a nyak és a hát izmai mind igénylik a gondos nyújtást, de alaposan át kell mozgatnunk a vállainkat, csípőnket és a derekunkat is. Pluszban használhatunk SMR hengert vagy labdát, szalagot és izomlazító krémeket is. A videóban arra is adunk tippeket, hogyan érdemes lenyújtani egyből a pálya mellett, ha nem áll módunkban kényelmesen leheveredni hozzá egy tornaszőnyegre.

Mit kell tennünk, mielőtt futásra adjuk a fejünket?

Ez egy fontos kérdés, ugyanis komoly problémák – például sérülések –, illetve rossz élmények, motivációvesztés forrása lehet, ha úgy gondoljuk, hogy hétfőről keddre máris készen állunk a futás jelentette terhelése. Általános szabály, hogy a lábunknak és a terepnek megfelelő cipőben, az évszaknak megfelelő technikai öltözetben kezdjünk bele. Ne fussunk teli hassal és farkaséhesen, illetve ne hősködjünk extrém időjárási viszonyok közepette sem. Ugyanakkor, ha igazán élvezni akarjuk az edzéseket, és a sérüléseket is szeretnénk megelőzni, akkor még alaposabban fel kell készülnünk. Ezt támogatva Őry István, futó és futóedző kezdő futóknak szóló tanácsai közül válogattunk.

  1. Gondoljuk át, hogy miért akarunk futni: ha tudjuk a „miértet”, akkor motiváltabbak leszünk, gyorsabban kijövünk a hullámvölgyekből, és a céljaink kijelölésében is eredményesebbek leszünk.
  2. Végezzük el az alapvető orvosi vizsgálatokat: a futás során komoly igénybevételnek van kitéve a szív- és keringési-, valamint a légzőszervrendszerünk, ezért a rendszeres futóedzések megkezdése előtt fontos a sportorvossal való konzultáció.
  3. Keressünk fel egy gyógytornászt: felméri az izmaink, ízületeink és kötőszöveteink állapotát.
  4. Keressük tapasztalt futók vagy edzők társaságát: megválaszolják az edzésekkel, edzéstervekkel, kihívásokkal, versenyekkel kapcsolatos kérdéseket.
  5. A séta nem szégyen: normális dolog, ha az első időszakban futás közben sétálunk is, ez ugyanis a fokozatos edzésterhelés felépítésének a része. Túlsúly esetén mindenképpen ajánlott.
  6. Tartsuk be a fokozatosság elvét: emeli a sérülések kockázatát, ha túlságosan gyorsan növeljük kilométerszámokat, a futótávokat és az edzések intenzitását.
  7. Vezessünk edzésnaplót: akár kockás füzetet, akár valamelyik online megoldást használjuk, nyomon tudjuk követni az edzéseinket a számok és a kommentjeink alapján.
Milyen cuccokban fussunk?

„Végy egy jó futócipőt…”, kezdődik a futók egyik legfontosabb mondása, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cipőt húzunk a lábunkra, ezért a cipővásárlás során érdemes kikérni szakember véleményét is. Nemcsak a futás helyszíne – rekortán, aszfalt, terep – a döntő tényező a választás során, de lábfejünk állása, az esetleges pronáció vagy szupináció fennállása lényeges szempont. Jó, ha tudjuk, hogy amiben Scott Jurek futott a Death Valley-ben, nekünk nem feltétlenül lesz megfelelő választás – ugyanis nem egyforma a lábunk és a talajfogásunk sem. A cipőválasztás nemcsak a teljesítményt határozza meg, hanem a sérülések megelőzésében is kiemelkedő szereppel bír.

Egy futócipő a használat gyakoriságától és jellegétől függően egy-két évig, maximum 1000–1500 km-ig képes biztonsággal ellátni a szerepét.

A cipő mellett a ruházatra is figyelmet kell fordítani, hiszen farmerben nem mehetünk edzésre. Minden esetben törekedjünk arra, hogy az adott évszaknak megfelelő, futók számára fejlesztett technikai öltözetben fussunk. Ennek számos előnye van: a nyári időszakban a nedvesség elvezetése, míg télen a hőtartás képessége, illetve a kidörzsölődés veszélyét minimalizáló varrásmentesség biztosítja a komfortérzetet. A zsebek, a fényvisszaverő felületek kialakítása is futásspecifikus.

A motiváció kérdése

Olykor még a legelvetemültebb futóknak is szembe kell nézniük az motivációvesztés rémével, így ez kezdőként velünk is megtörténhet. De semmi gond: természetes dolog, hogy a lelkesedésünket, motivációnkat nem vagyunk képesek folyamatosan fenntartani, ezért így időről időre át kell gondolnunk, hogy miért is húzunk futócipőt. S persze emellett számos más lehetőségünk is van a motivációnk fenntartására és visszaszerzésére. Például kitűzhetünk új célokat, benevezhetünk versenyekre, felfrissíthetjük a futófelszerelésünket, kísérleteztethetünk az edzéseink időpontjaival és helyszíneivel is. Kereshetünk futótársat, vagy csatlakozhatunk egy sportegyesülethez is. Olvashatunk motivációs idézeteket és erőt meríthetünk a nagy futók történeteiből is, hiszen azok is számos tanulsággal szolgálhatnak, erőt adhatnak nekünk a mélypontokon. Ha pedig tényleg nem megy, akkor egy időre függesszük fel az edzéseinket.

Mire jók a keresztedzések?
Többek között erősítésre, stabilitásfejlesztésre, egy sérülést követően a rehabilitációra vagy az erőnlét és az állóképesség megőrzésére. A keresztedzések nélkülözhetetlenek a futók számára is. A bringa, az úszás, a funkcionális edzés vagy a jóga minden futó számára jó választás lehet.

Készítette:

Lippai Roland

Képek és videó: Canva, Vinnay Péter, Jób Viktória

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!