A Berettyóújfalui II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában 2022.03.24-én került sor a Pályaorientációs napra. Fontos esemény volt, hiszen itt végre ismét személyesen találkozhattak a már hosszú hónapok óta csupán online felületeken egyeztető pedagógusok, valamint a tankerületi központ fenntartásában működő köznevelési intézmények felső tagozatának 7–8. évfolyamos diákjai.

Az elmúlt évek járványügyi helyzete sosem látott kihívások elé állított mindenkit. Az egészségügyi dolgozók mellett a pedagógusok is napról napra emberfeletti munkával igyekeztek megfelelni a végeláthatatlan feladatoknak. A digitális világ hatalmas hullámai között is erősen tartották a hajót, tartották az irányt, fennmaradtak a vízen egy olyan nem szűnő viharban, amilyet még soha ezelőtt nem tapasztaltunk.

Eközben a diákok is hősiesen küzdöttek, hiszen az élet nem állt meg, teltek a hónapok, az évek, közeledtek az érettségik, a pályaválasztás. Ebben a háborgó időszakban szinte világítótoronyként mutatott utat számukra ,,A pályaorientáció megerősítése a Berettyóújfalui Tankerületi Központ által fenntartott intézményekbentárgyú projekt, amelyhez idén márciusban Egészségfejlesztési Központunk is csatlakozott.

Önmagában felemelő érzés a digitális zajoktól mentes találkozás, ahol nem a megosztott képernyőn látjuk a fáradt arcokat, hanem érdeklődő, teljes figyelemmel felénk forduló diákok vesznek részt az interaktív feladatokban.

A cél azonban még ennél is lélekemelőbb és rendkívül fontos, hiszen a pályaválasztás egy életre szóló döntés, aminek a meghozatalához sok szempontot mérlegelni kell.

Ehhez nyújtottak munkatársaink segítséget, kiemelve, mennyire jelentős szerepe van a jövőre vonatkozó döntésben az egészséges életmód kialakításának és fenntartásának, valamint milyen mértékben határozza meg, hogy mely területen tud majd elhelyezkedni a diák. Az egész napos programsorozat a pályaválasztás három alappillérére épült: az önismeretre, a pályaismeretre és a munkaerőpiaci ismeretekre.

A 160 tanuló délelőtt kiscsoportos foglalkozásokon vehetett részt, ahol az egyes állomásokon a Nagyító Alapítvány trénereinek közreműködésével kiscsoportos pályaorientációs tréningen, illetve a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ által kínált testi-lelki egészség megőrzéséhez, visszaállításához kapcsolódó játékos élményfoglalkozásokon vehettek részt.  Ezalatt a kísérő pedagógusok stresszkezelési módszereket sajátíthattak el, valamint megoszthatták egymással a virtuális függőségek kezelésével kapcsolatos tapasztalatokat, jó gyakorlatokat.

Ebéd után először a tornaterem telt meg, ahol egyes szakmák képviselői mutatták be hivatásukat az érdeklődő diákoknak, majd az udvaron folytatódott a program, ahol Okostányér főzőverseny keretében finom desszerteket és pizzákat készítettek a csapatok. Nem más volt ebben segítségükre, mint Szabi a Pék, akinek motiváló és látványos bemutatója – a csillogó szemekből és jóllakott sóhajokból ítélve – bizonyára efelé a hiányszakma felé fog terelni néhány érdeklődő diákot.  A nap végén sok-sok élménnyel, iránymutatással és ajándékokkal térhettek haza a tanulók.

Másnap munkatársaink részt vettek a színvonalas projektzáró rendezvényen, ahol sor került az Egészség elvitelre című interaktív egészségfejlesztő könyvünk bemutatására is.

Köszönjük a lehetőséget és az élményt Ráczné Vetési Enikő intézményvezetőnek, a projekt szakmai vezetőjének, valamint Majosi Pálmának, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ vezetőjének.

Borenszki-Gutási Éva

 

Fotók: Vinnay Péter, Tóth Natália, Kari Sándor

Videó: Vinnay Péter

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!