Név: Dr. Menyhart Otília

Téma: A rosszindulatú daganatos megbetegedések elváltozásainak bioinformatikai elemzése személyre szabott terápiás megközelítések azonosítására

Beosztás: egyetemi adjunktus

Bemutatkozás:

Az Állatorvostudományi Egyetem zoológia szakirányán szereztem 2005-ben egyetemi diplomát, ezt követően az Egyesült Államokban a Cornell University-n szereztem doktori fokozatot. Berlinben végzett posztdoktori kutatás után 2014 februárjában csatlakoztam Prof. Dr. Győrffy Balázs kutatócsoportjához a Semmelweis Egyetemen, ahol munkám a rosszindulatú daganatos megbetegedések hátterében álló genetikai elváltozások bioinformatikai elemzésére és in vitro validációjára terjed ki.

Kutatási téma összefoglalása: Kutatásaim a daganatos megbetegedések biológiájának széles körét ölelik fel, beleértve a prognózissal, a diagnózissal kapcsolatos genetikai markerek, valamint a terápiás célpontokkal és a kezeléssel szembeni rezisztenciával kapcsolatos génexpressziós mintázatok feltárását. Célom a kezelési eredmények javítása és a személyre szabott terápiás megközelítések fejlesztése.

Az onkológiai kérdések mellett statisztikai problémák is foglalkoztatnak. A kutatók szinte minden tudományágban szembesülnek azzal a problémával, hogy egyszerre több hipotézist kell értékelniük, ami azonban növeli a hamis pozitív eredmények arányát, ezzel elhomályosítva a valódi felfedezéseket. A többszörös teszteléses korrekciók megkönnyítésére egy teljesen automatizált megoldást fejlesztettünk ki. A „MultipleTesting.com” eszköz segíti az élettudományi kutatókat a többszörös hipotézis tesztelés korrekciójában, azonban nem igényel programozási ismereteket. A webes eszköz hiánypótló az élettudományok kutatói számára, mivel felhasználóbarát módon helyettesíti a parancssori alternatívákat.

Oktatás: A Bioinformatika Tanszéken belül a Klinikai bioinformatika tantárgy magyar és angol nyelvű oktatásában, valamint az Adatok ábrázolása a bioinformatikában tárgy oktatásában vállalok szerepet. Az oktatás során kifejezetten nagy hangsúlyt fektetünk a mindennapi gyakorlatban előforduló bioinformatikai problémák megoldására, hogy megkönnyítsük a klinikumban előforduló kérdések megválaszolását. Témavezetőként jelenleg három szakdolgozót és egy PhD hallgatót foglalkoztatok.