A Budapest Breast Cancer Think Tank Konferencia, amelyet 2023. november 7-én rendeztek meg a HUN-REN RCNS-ben, Budapesten, lehetőséget teremtett szakértőknek és kutatóknak arra, hogy megosszák az úttörő kutatásokat, és együttműködjenek a mellrákkutatás legújabb fejlesztéseiben. Az I. szekcióban, amit Dr. Győrffy Balázs vezetett, kiváló előadók szerepelték, mint például Dr. Pusztai Lajos, aki a mellrák új terápiás célpontjairól beszélt, Dr. Menyhart Otília, aki feltárta a gének és a rák alapvető jellemzői közötti kapcsolatot, valamint Dr. Nagy Peter , aki a basal-szerű mellrák fejlődését meghatározó újradefiniált transzszulfuráció kutatását mutatta be.

A 2. szekciót Dr. Lajos Pusztai vezette, és az elhízás és a mellrák molekuláris kapcsolatának kibővített horizontját járta körbe, Dr. Szállási Zoltán előadásában a sejtek közötti szabad DNS-alapú diagnosztika, és Dr. Bartha Áron a transzkriptom alapú összehasonlítást mutatta be az egészséges és rosszindulatú szövetek között. Ezek a szekciók fényt derítettek a genetikai és környezeti tényezők bonyolult kölcsönhatásaira a mellrák kialakulásában.

A poszter szekció lehetőséget biztosított mélyreható beszélgetésekre, Dr. Ines Barone és Dr. Szakács Gergely vezetésével. A kutatók bemutatták a mellrák altípusokban megjelenő immun jelek, az online metaanalízis alkalmazását, és az epigenetikai vizualizációhoz használt eszközt.

A 3. szekciót Dr. Dank Magdolna vezette, amely a BRCA1 alapító mutációk hatásának területspecifikus elemzésére összpontosított (Dr Szüts Dávid), a multidrogrezisztens rák célzására, és a mellrák hatékony célzására azáltal, hogy gátolja a P-glikoprotein közvetítette toxikus lipid-peroxidációtermékek eltávolítását a gyógyszerrel toleráns kitartó sejtekből (Dr. Szakács Gergely és Dr. Füredi András).

A 4. szekciót Dr. Szállási Zoltán irányította, és ebben a kutatásban az indukálható gén-inaktiválási rendszerek használatát a szintetikusan letális génpárok azonosítására és értékelésére, a Tks4 vázfehérje hatását és annak partner molekuláit a mellrákra és az EMT-folyamattal való esetleges kapcsolatai (Dr. Var Virág), valamint a gének kifejeződési adatok alapján a receptoraktivitás következtetését és mechanisztikus biomarkereket a rák gyógyszeres kezelésére voltak bemutatva.

A konferenciát Dr. Balázs Győrffy záró gondolataival zárták, amelyek kiemelték az együttműködési erőfeszítések fontosságát és a bemutatott kutatások potenciálját a mellrák megértésének és kezelésének fejlesztésében.