NEGYED ÉVEZRED TRADÍCIÓ

Az egyetem története 250 évvel ezelőtt 1769-ben kezdődött, amikor Mária Terézia orvosi karral egészítette ki a Nagyszombati Egyetemet. A Semmelweis Egyetem Magyarország legrégebbi, ma is működő orvosképző intézménye. Mára a hat karral működő Semmelweis szakegyetemként egyedülálló helyet foglal el a magyar egészségtudományi felsőoktatásban. Három fő tevékenysége az oktatás, kutatás és gyógyítás, és e hármas egység teszi nemzetközileg is elismert tudásközponttá. A Semmelweis Egyetem a 250. jubileumi évre egy magyarországi, Kárpát-medencei és nemzetközi szinten is kiemelkedő jubileumi ünnepségsorozatot rendez, a rektor közvetlen szakmai irányítása mellett.

A jubileumi év alkalmából 250 év – 250 esemény címmel elkészült az egyetem fotókkal is illusztrált idővonala, amely az egyetem elmúlt negyed évezredének legfontosabb eseményeit tartalmazza. 

„A JUBILEUM EGY MÉRFÖLDKŐ”

Dr. Merkely Béla rektor kiemelten fontosnak tartja, hogy az emlékévet a lehető legszélesebb körben mindenki magáénak érezhesse az egyetemen belül és kívül is.

Ez a jubileum egy mérföldkő, amely arra is alkalmat ad, hogy megfogalmazzuk, milyen egyetemet szeretnénk építeni a következő negyed évezredben

– hangsúlyozta a jubileumi év kapcsán adott interjúban. A Semmelweis Egyetem 250 éves jubileumának egybe kell forrnia a „Semmelweis top 100” fejlesztési stratégiával – jelentette ki az interjúban a rektor. A jubileumi év a következő negyed évezredet alapjaiban fogja megváltoztatni abban az értelemben is, hogy a Szegedi, a Pécsi és a Debreceni Tudományegyetemmel összhangban és egyetértésben megtörténik az első nagy curriculum-reform az orvosképzésben.

Amellett, hogy ez egy nemzeti szinten is jelentős jubileum, hiszen a szervezett, folyamatosan működő magyar orvosképzés 250 éves évfordulóját ünnepeljük, kiváló alkalom a belső egyetemi Semmelweis-közösség erősítésére, tradíciók újraélesztésére, értékteremtő folyamatok elindítására – mondta a jubileumi ünnepségsorozat szakmai irányítója, koordinálója, Dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes.

SEMMELWEIS 250 PROGRAMSOROZAT

A programsorozat hivatalosan a 2019/20-as tanév jubileumi tanévnyitójával kezdődött el és a 2020-as Semmelweis Nappal zárul.

Semmelweis 250 Nyári Egyetem

A 250 éves a Semmelweis Egyetem programsorozat hivatalos indító rendezvényéhez, a jubileumi tanévnyitóhoz kapcsolódott a szeptember eleji oktatási programhét. Ennek keretében egyebek mellett számos kerekasztal-beszélgetést, előadást hallgathattak meg az érdeklődők. A cél az volt, hogy ne csak az orvosi témákba, hanem a sportba, kultúrába, történelembe, sőt az egészségügyet, ipart, innovációt érintő legaktuálisabb kérdésekbe is kapjanak betekintést a hallgatók a szeptember 4-7. között megrendezett Nyári Egyetem keretében.  

Semmelweis 250 Tudományos Symposium

A nemzetközi tudományos hét keretében tartottuk meg az idei Semmelweis Symposiumot, amely hagyományosan az egyetem egyik legkiemelkedőbb, nemzetközi résztvevőkkel megrendezett tudományos eseménye. A tudományos programsorozat részeként valósult meg a Doctor Honoris Causa ünnepség és a Dies Academicus, valamint az egyetemi tudományos jutalomdíjak átadója (Hugonnai, Huzella, Jendrassik, Semmelweis Ignác emlékérmek és jutalomdíjak). A tudományos hét

Semmelweis 250 Klinikai Konferencia

2020 tavaszán klinikai konferenciát rendez az egyetem, melynek keretében számos hazai és külföldi szakterület képviselője tart majd előadást. A klinikai programhéthez kapcsolódóan a Medikus Zenekar a Művészetek Palotájában ad nagykoncertet. 

Tavasszal rendezi meg az egyetem a TDK konferenciát és a PhD Tudományos napok konferenciát is. 

Semmelweis Egészség Napok

A jubileumi év folyamán Semmelweis Egészség Napok címmel a 250 éves Semmelweis Egyetem interaktív, népegészségügyi tematikájú programsorozatot indított a nagyközönség részére. 2019. szeptember és 2020 júniusa között összesen tíz alkalommal: öt pénteki és öt szombati programon vehetnek részt az érdeklődő családok, hallgatók, egyetemi munkatársak, magyar és külföldi vendégek a Semmelweis Egészség Napokon. 

További rendezvények

A kiemelt események mellett számos további programmal készül a Semmelweis Egyetem a jubileum tíz hónapja alatt. Lesznek kari szintű, klinikai, intézeti rendezvények, nemzetközi programok, könyvbemutatók, kiállítások, amelyeket a folyamatosan frissülő jubileumi eseménynaptárban jelenítünk meg.

JUBILEUMI MOTTÓ, CÍMER, ARCULAT

Oktatás, kutatás, gyógyítás: 250 éve az egészség szolgálatában

(angolul: 250 years of EXCELLENCE in medical education, research & innovation and healthcare; németül: 250 Jahre EXZELLENZ in medizinischer Lehre, Forschung & Innovation und Krankenversorgung) – ez a jubileumi év mottója. 

A Semmelweis Egyetem fennállásának 250. évfordulója alkalmából létrehozott, Dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes által vezetett, jubileumi évet koordináló szervezőbizottság a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság (KRI) bevonásával két különböző logót készíttetett. Dr. Merkely Béla rektor döntése nyomán az egyik arculati elem egy ünnepélyes, tradicionális stílusú jubileumi címer lett, a másik egy modern, letisztult külsejű logó. Elkészültek továbbá a magyar és angol nyelvű jubileumi levélpapírok és borítékok is, melyeket a jubileumi év kezdetétől használhatnak majd az egyetem egységei.