NEGYED ÉVEZRED TRADÍCIÓ

Az egyetem története több mint 250 évvel ezelőtt, 1769-ben kezdődött, amikor Mária Terézia orvosi karral egészítette ki a Nagyszombati Egyetemet. A Semmelweis Egyetem Magyarország legrégebbi, ma is működő orvosképző intézménye. Mára a hat karral működő Semmelweis szakegyetemként egyedülálló helyet foglal el a magyar egészségtudományi felsőoktatásban. Három fő tevékenysége az oktatás, kutatás-innováció és gyógyítás, és e hármas egység teszi nemzetközileg is elismert tudásközponttá. A Semmelweis Egyetem az alapítás 250. jubileumi éve alkalmából egy magyarországi, Kárpát-medencei és nemzetközi szinten is kiemelkedő jubileumi ünnepségsorozatot rendezett, a rektor közvetlen szakmai irányítása mellett. Az ünnepi időszak a 2020 szeptemberében kezdődött 250. akadémiai évben tovább folytatódik. 

A jubileumi év alkalmából 250 év – 250 esemény címmel elkészült az egyetem fotókkal is illusztrált idővonala, amely az intézmény elmúlt negyed évezredének legfontosabb eseményeit tartalmazza. 

„A JUBILEUM EGY MÉRFÖLDKŐ”

Dr. Merkely Béla rektor kiemelten fontosnak tartja, hogy az emlékévet a lehető legszélesebb körben mindenki magáénak érezhesse az egyetemen belül és kívül is.

Ez a jubileum egy mérföldkő, amely arra is alkalmat ad, hogy megfogalmazzuk, milyen egyetemet szeretnénk építeni a következő negyed évezredben

– hangsúlyozta az alapítás jubileumi évfordulója kapcsán adott interjúban. A Semmelweis Egyetem 250 éves jubileumának egybe kell forrnia a „Semmelweis top 100” fejlesztési stratégiával – jelentette ki az interjúban a rektor. A jubileumi év a következő negyed évezredet alapjaiban fogja megváltoztatni azáltal is, hogy az orvosképzésben megtörtént, a többi karon pedig elindult a képzés gyakorlatorientált reformja. 

Amellett, hogy ez egy nemzeti szinten is jelentős jubileum, hiszen a szervezett, folyamatosan működő magyar orvosképzés alapításának 250 éves évfordulóját ünnepeljük, kiváló alkalom a belső egyetemi Semmelweis-közösség erősítésére, tradíciók újraélesztésére, értékteremtő folyamatok elindítására – mondta a jubileumi ünnepségsorozat indulásakor annak szakmai irányítója, koordinálója, dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes. (Miután dr. Hankó Balázs 2020. augusztus 1-jével felsőoktatásért felelős helyettes államtitkári kinevezést kapott, a jubileumi időszakkal kapcsolatos feladatait dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes vette át.) 

SEMMELWEIS 250 PROGRAMSOROZAT

Az alapítás 250 éves évfordulóját ünneplő programsorozat hivatalosan a 2019/20-as tanév jubileumi tanévnyitójával kezdődött el.

Semmelweis 250 Nyári Egyetem

A 250 éves a Semmelweis Egyetem programsorozat hivatalos indító rendezvényéhez, a jubileumi tanévnyitóhoz kapcsolódott a szeptember eleji oktatási programhét. Ennek keretében egyebek mellett számos kerekasztal-beszélgetést, előadást hallgathattak meg az érdeklődők. A cél az volt, hogy ne csak az orvosi témákba, hanem a sportba, kultúrába, történelembe, sőt az egészségügyet, ipart, innovációt érintő legaktuálisabb kérdésekbe is kapjanak betekintést a hallgatók a 2019. szeptember 4-7. között megrendezett Nyári Egyetem keretében. A hagyományteremtő szándékkal indított rendezvényt a 2020/21-es, 250. tanév nyitányának részeként ismét megszervezte az egyetem.  

Semmelweis 250 Tudományos Symposium

A nemzetközi tudományos hét keretében tartottuk meg az idei Semmelweis Symposiumot, amely hagyományosan az egyetem egyik legkiemelkedőbb, nemzetközi résztvevőkkel megrendezett tudományos eseménye. A tudományos programsorozat részeként valósult meg a Doctor Honoris Causa ünnepség és a Dies Academicus, valamint az egyetemi tudományos jutalomdíjak átadója (Hugonnai, Huzella, Jendrassik, Semmelweis Ignác emlékérmek és jutalomdíjak). 

Semmelweis 250 Klinikai Konferencia

A 2020 tavaszára tervezett klinikai konferenciát az egyetem a járványhelyzet miatt 2020 november 9-10-én online tartja meg. A program keretében számos hazai és külföldi szakterület képviselője tart majd előadást.  

A járványhelyzet miatt tavaszról elhalasztva 2020 augusztusában, szeptemberében rendezte meg az egyetem a jubileumi év TDK konferenciát és a PhD Tudományos napok konferenciát is. 

Semmelweis Egészség Napok

A jubileumi év folyamán Semmelweis Egészség Napok címmel a 250 éves Semmelweis Egyetem interaktív, népegészségügyi tematikájú programsorozatot indított a nagyközönség részére. 2019. szeptemberétől számos érdekes és hasznos programon vehetnek részt az érdeklődő családok, hallgatók, egyetemi munkatársak, magyar és külföldi vendégek a Semmelweis Egészség Napokon, amelyek a járványhelyzetre tekintettel 2020 nyarától online folytatódnak. 

További rendezvények

A kiemelt események mellett számos további jubileumi programot is szervez az egyetem, amelyeket a folyamatosan frissülő jubileumi eseménynaptárban jelenítünk meg.

JUBILEUMI MOTTÓ, CÍMER, ARCULAT

Oktatás, kutatás, gyógyítás: 250 éve az egészség szolgálatában

(angolul: 250 years of EXCELLENCE in medical education, research & innovation and healthcare; németül: 250 Jahre EXZELLENZ in medizinischer Lehre, Forschung & Innovation und Krankenversorgung) – ez a jubileumi év mottója. 

A Semmelweis Egyetem fennállásának 250. évfordulója alkalmából létrehozott szervezőbizottság a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság (KRI) bevonásával két különböző logót készíttetett. Dr. Merkely Béla rektor döntése nyomán az egyik arculati elem egy ünnepélyes, tradicionális stílusú jubileumi címer lett, a másik egy modern, letisztult külsejű logó. Magyar és angol nyelvű jubileumi levélpapírok és borítékok is készültek. A jubileumi arculati elemek az alapítás jubileumi évét követően a 250. tanévben is használandók.