SEMMELWEIS EGÉSZSÉG NAPOK 10. 
ASZTMA, ALLERGIA, COVID-19 – KÖZPONTBAN A TÜDŐ BETEGSÉGEI

CSÜTÖRTÖK – 2020. november 26. 16.00 – 19.00
Pulmonológiai Klinika

Figyelem, a rendezvényt a Zoom program segítségével online tartjuk meg.
A részvétel ingyenes, de a programokra előzetes regisztráció szükséges.
A regisztráció november 25-én 12.00 órakor lezárult.

 (A regisztrációkor megadott e-mail címekre küldik vissza a szervezők az előadások és konzultációk elérhetőségét.)

Bővebben a Zoom használatáról

MEGHÍVÁS ELFOGADÁSA

  1. Az előadótól a rendezvényt megelőzően érkezik egy email, melyben megtalálható a Zoom megbeszélés link-je, valamint a megbeszélés azonosítószáma (utóbbira csak speciális esetben, egyes operációs rendszereken vagy telefonos használat esetén van szükség).
  2. A linkre kattintva automatikusan elindul a csatlakozás, de az első esetben egy segédprogram letöltésére, majd telepítésére is szükség lehet, mely rendkívül egyszerűen (a videóban látható módon) megoldható. Érdemes letölteni a Zoom szoftvert a számítógépünkre, mert könnyebben lehet használni, mint a böngészős változatot.
  3. Ezt követően meg kell adni a jogosultságokat a Zoom rendszer számára (kamera, mikrofon) és ezután máris csatlakozik az értekezlethez a meghívott személy.

Amennyiben Ön meghívást kapott egy Zoom-megbeszélésre, úgy a mellékelt videóban látható módon tud csatlakozni, Önnek semmilyen regisztrációra nincs szüksége.

 

PROGRAMOK 16.00 és 20.00 KÖZÖTT IDŐRENDBEN:

Kezdés Program címe
16:00 – 16:20

Alternatív dohánytermékek és a tüdő (dr. Dombai Brigitta )
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Cigaretta, vízipipa, e-cigi, iQOS… Mi a különbség? Van-e a dohányzásnak kevésbé káros alternatívája? Miben különböznek az égetett, hevített és füstmentes dohánytermékek? A fenti kérdések mellett a különböző dohánytermékek tüdőre gyakorolt hatásairól, valamint a leszokás kérdéseiről is szó lesz az előadásban. A dohányzás témája – annak valamilyen aspektusa – mindnyájunkat érint.

16:20 – 16:40

A tüdőrák új kezelési lehetőségei (Prof. dr. Losonczy György )
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

A tüdőrák korai stádiumban műtéttel vagy úgynevezett irradiációval még gyógyítható, de a nem műthető betegek kezelésében a 2000-es évek elejéig nem maradt más választás, mint a kemoterápia. Az utóbbi 15-20 évben rohamosan nő azok aránya, akik célzott, vagy immunológiai támadáspontú kezelésben részesülhetnek. Így hosszabb lett a progressziómentes és a teljes túlélés, illetve kevesebb a nemkívánatos mellékhatás. Az előadás a célzott és az immun-ellenőrzőpont gátló terápiák molekuláris patológiai alapjairól és klinikai hatásosságáról szól.

16:40 – 17:00

Előrehaladott daganatos betegség – Hogyan szeretnék a daganatos betegek, ha segítenénk nekik? (dr. Gőbel Orsolya )
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Amikor még csak várjuk a diagnózist, már akkor felbolydul bennünk minden. Amikor megkapjuk a diagnózist, akkor felbolydul körülöttünk is minden. Más lesz hirtelen fontos, és nagy tettekkel vagy éppen nagy elkeseredettséggel kezdjük meg a harcot. Átalakulhat a család, megváltozhatnak a kapcsolatok. Jó, ha a küzdelemben van segítség, ha valakire támaszkodhatunk, ha valaki erősebb, mint mi, és ha van valaki, aki a végsőkig együtt hordozza velünk a reményt. Mit és hogyan tudunk segíteni azoknak a betegeknek, akik a legnehezebb időben velünk vannak? Hogyan szeretnék Ők, ha segítenénk nekik? Ezekre a kérdésekre keresi az előadó a válaszokat a résztvevőkkel közösen.

17:00 – 17:20

Allergiák: kutya-macska-házipor és egyéb kártevők (dr. Erdélyi Tamás)
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

A környezetünkben élő állatok hozzájárulnak az allergiás rhinoconjunctivitis és az allergiás asztma kialakulásához. A kutya-, macskaszőr és a háziporban élő poratkák világszerte milliók esetében váltanak ki allergiás tüneteket. Sok kérdés merül fel ilyenkor bennünk. Mi állhat ezen tünetek kialakulásának hátterében, ki és mikor válhat allergiássá, képesek vagyunk-e ezt befolyásolni? Okozhatnak-e allergiás megbetegedést olyan kártevők mint a csótány és a hangya, vagy az utóbbi években hazánkban megjelent invazív poloskafajok?

17:20 – 17:40

Asztmás vagyok? Jellegzetes tünetek és a kivizsgálás lépései (Prof. dr. Tamási Lilla )
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Az asztma diagnózist a tüdőgyógyász szakorvos a jellemző panaszok esetén elvégzett légzésfunkciós vizsgálatok alapján állíthatja fel. A betegség összefügghet valamilyen allergizáló tényezővel (pl. parlagfű, állati szőrök, stb.), de allergia nélkül is előfordulhat. Melyek a jellegzetes tünetek, fájdalmas-e a kivizsgálás, mi ennek pontos menete? – mindez kiderül az előadásból.

17:40 – 18:00

Inhalációs terápiák: Mit inhaláljunk? (dr. Bohács Anikó )
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Az obstruktív tüdőbetegségekben (asthma, COPD) az inhalációs terápiák, tehát a belégzéssel közvetlenül a légutakba juttatott gyógyszerek jelentik a kezelések alapját. Sokkal kevesebb mellékhatással rendelkeznek és kisebb dózisban alkalmazhatóak, mintha tablettában szájon át alkalmaznánk ezeket. Bizonyos betegségekben antibiotikumokat, köptetőket is lehet inhalációban alkalmazni. Irritáló hatású készítmények belégzése azonban káros lehet a légutakra, így érdemes szakemberrel egyeztetni. Mit szabad és mit nem szabad inhalálni? – erre a kérdésre is választ kaphatnak az előadás résztvevői.

18:00 – 18:20

COVID: tünetek és otthoni kezelés (Prof. dr. Müller Veronika )
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

2020 egy különleges év, melyet tavasz óta a SARS-CoV2 vírus okozta COVID-19 betegség határoz meg. Ebben az évezredben most először tapasztalhatunk meg egy világjárványt, mely ismételten a fertőző betegségekre irányítja a figyelmet. Az előadásban az új típusú coronavírus tüdőkre kifejtett hatásairól, a betegség mellett megjelenő tüdőgyulladás jellemzőiről, illetve megbetegedés esetén az otthoni gyógyulást elősegítő kezelési lehetőségekről hallhatnak összefoglalót az érdeklődők.

A program betelt.

18:20 – 18:40

Oltások és baktérium kivonatok a légúti fertőzések megelőzésében (dr. Büdi Lilla)
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Napjainkban a legtöbb szó az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) által okzott fertőzésről esik. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a többi légúti betegégről sem, hiszen az influenza szezon ugyanúgy beköszönt és a „hagyományos” legúti kórokozók is jelen vannak, világjárvány ide vagy oda. Sokan teszik fel a kérdést: mit tehetünk, hogyan védekezzünk? Elkerülhetőek-e a fertőző betegségek? A rövid összefoglalóban a védőoltások és bakteriális kivonatok szerepéről, fontosságáról lesz szó.

18:40 – 19:00

Terhelésre fulladok – Tüdő vagy szívbeteg vagyok? (dr. Csósza Györgyi)
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

A terhelésre jelentkező fulladás nem minden esetben betegség következménye. Oka lehet súlyos edzetlenség, jelentős túlsúly is, de amennyiben súlyos, vagy hosszabb ideig fennálló panaszt okoz, kivizsgálást igényel. Betegségek esetén az alapvető eltérés a vér oxigén szintjének csökkenése és/vagy a szövetek oxigén ellátottságának károsodása. A háttérben állhat tüdőbetegség, amely következtében csökken a szervezetbe jutó oxigén mennyisége, de állhat szívbetegség is, amely miatt a rossz keringés nem tudja az oxigént tartalmazó vért a szövetekhez juttatni. A kialakult állapot hátterének tisztázása gyakran nem egyszerű, hiszen az esetek jelentős részében ezek a kórképek együttesen állnak fenn. Előfordulhat az is, hogy egyéb ritka betegség áll a háttérben, mint például a pulmonális hypertonia, amely szintén a keringési- és légzőrendszert egyaránt érintő betegség. Ezen kórfolyamatok tisztázása időnként komplex kivizsgálást igényel.

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.