SEMMELWEIS EGÉSZSÉG NAPOK 1.
MENTÁLHIGIÉNÉS NAP

SZOMBAT – 2019. szeptember 14.
Elméleti Orvostudományi Központ (1094 Budapest, Tűzoltó utca 37/47.)

Főbb témáink: Minden, ami lelki egészség – a Mentálhigiénés Napon számos önismeretet fejlesztő és lelki egészséget támogató technikát ki lehet próbálni, így ízelítőt kaphatnak az érdeklődők az önismereti, hozzátartozói csoportokban való részvételről, a mentálhigiénés segítő beszélgetésből, de többféle művészetterápiával és stresszkezelő módszerrel meg lehet ismerkedni. Az interaktív programok mellett több előadás is elhangzik a mentális betegségek témakörében az egyetem szakembereitől. Az esemény egyik kiemelt programeleme a közismert katolikus pap és mentálhigiénés szakember, Pál Ferenc előadása lesz, aki a magánéleti és munkahelyi kiégésről beszél.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de egyes programokra előzetes regisztráció lehet szükséges. 

Az online regisztráció 09.13-án lezárult,  a helyszínen a regisztrációhoz nem kötött, illetve a be nem telt programokhoz kapacitás függvényében és érkezési sorrendben lehet csatlakozni. 

FOLYAMATOS PROGRAMOK:

Szűrés, egészségi állapot felmérés, személyre szabott életmód tanácsadás

10.00 és 16.00 óra között az érkezés sorrendjében speciális mérőeszközzel történő részletes testösszetétel-elemzést és értékelést készítünk, igény szerint rövid táplálkozási- és életmód tanácsadást adunk. A testösszetétel-elemzést követően a résztvevők kézhez kapnak egy speciális értékelőlapot, melyet szakembereink segítségével értelmeznek és értékelnek ki. A testösszetétel-elemzésen kívül végzünk vércukor-, vérnyomás-, és koleszterinszint mérést, illetve vérnyomásmérést is, és ehhez kapcsolódó minimál intervenciót biztosítunk a páciensek számára. Ezeken felül egyéb életmódi rizikóállapotok felmérését is végezzük (stressz, alkohol, dohányzás, testmozgás)

Art Brut Kiállítás és interaktív tárlatvezetés

Az art brut művészek alkotásainak a kiállítása azonnal magával ragadja a belépő látogatót, a képek annyira különösek, mint amennyire felemelőek is. A lelki szenvedések megrendítően őszinte és bátor ábrázolásai együttérzést és csodálatot váltanak ki a szemlélőből, a földöntúli örömök kifejeződései pedig kifejezett örömérzést tudnak kiváltani a nézőből.

Memória pult

A demenciák formáiról, rizikótényezőiről, genetikai hátteréről és tüneteiről adunk tájékoztatást standunkon.

ADHD pult

Az ADHD, azaz a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarról és kezelési lehetőségeiről adunk folyamatos tájékoztatást az érdeklődők számára.

Innovatív közösségi gyógyítás pult

Az Ébredések Alapítvány és a Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrum pultja. Mi a közösségi pszichiátria és addiktológia? Milyen innovatív hatásos lehetőségeket nyújt? Miért jók az önsegítő csoportok? Miként küzdjünk meg a stigmával? Lehet-e Ön is önkéntes? Interaktív beszélgetés, tapasztalati szakértők bevonásával – nyomtatott és online információs anyagok.

Alkotó közreműködés a gyógyulásban – avagy alkotva gyógyulni a pszichiátriai osztályon

10.00 és 14.00 óra között standunknál az érdeklődők már 6 éves kortól kipróbálhatnak olyan kézműves technikákat, melyeket pszichiátriai osztályunkon azzal a céllal alkalmazunk, hogy a páciensek alkotókészségét, kreativitását bevonjuk a gyógyulási folyamatba. A rehabilitáció már a betegágynál kezdődik. Az alkotás, mint önkifejezési lehetőség, legyen az képzőművészeti tevékenység, vagy bármely kézműves technika, már a gyógyulási folyamat egészen korai szakaszában sikerrel alkalmazható. Akkor is, amikor még verbálisan – azaz a beszéd útján – alig, vagy egyáltalán nem megközelíthető valaki. Az érdeklődők az osztályunkon alkalmazott technikákból próbálhatnak ki néhányat. Készíthetnek gyöngy ékszereket, nemezelt virágokat és papírvirág kitűzőt is. Megélhetik az alkotás örömét és beszélgethetnek olyan emberrel aki az osztályunkon gyógyult és a mindennapjaiban az alkotás jelenti a lelki feltöltődést és segíti, lelki egyensúlyának megőrzését.

Mentálhigiéné pult

A Mentálhigiéné Intézet kihelyezett standjánál az érdeklődők találkozhatnak munkatársainkkal, megismerhetik munkánkat és képzéseinket, megvásárolhatják kiadványainkat.

RÉSZLETES PROGRAM IDŐRENDBEN:

Kezdés Program címe
10.00

„Művészettel a gyógyításért” Művészeti és Antistigma érzékenyítő program
240′ (10 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Simon Lajos

A pszichés zavarok kezelésében, a lelki egészség helyreállításában kiemelt szerepet kap a művészetterápia, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük van a belső feszültségük levezetésére és érzelmeik, gondolataik kifejezésére, ami hozzájárul a lelki betegséggel élők önértékelésének erősítéséhez. A résztvevők megrajzolják, megfestik egy témával kapcsolatban érzéseiket, gondolataikat egy közös térben, ahol együtt alkotnak pszichés zavarokkal együtt élő társaikkal. Ez az esemény a személyes megtapasztaláson keresztül segíti a résztvevőkben a tolerancia megerősödését, és új szemlélet kialakulását a pszichés zavarokkal élő emberek irányába. 

Részvétel érkezési sorrendben (max. 12 fő)

10.00

Agyhullámok tengerén
50′ (10 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Baradits Máté

Előadásunk során bemutatjuk és érthetően elmagyarázzuk az EEG vizsgálat menetét, előzetes eredményeinket. A társas interakció vizsgálatára kifejlesztett feladathelyzetünket a résztvevők is kipróbálhatják. 

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

10.00

Do(l)gos segítőink, avagy mi fán terem a terápiás kutya?
30′ (10 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Somogyi Szilvia

Élmény alapú betekintés Zsebi, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán dolgozó terápiás kutya munkájába. 

(max. 15 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

10.00

MÉRTÉKadó workshop alkoholfogyasztóknak és absztinenseknek. Hogyan előzzük meg a mértéktelenséget?
90′ (14 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Bodrogi Andrea

Mi a mértékletes és a mértéktelen alkoholfogyasztás közti különbség? Hol a határ? A workshopon megtanulhatjuk a kockázatok felismerését, és azokat az egyszerű módszereket, amelyekkel megtarthatjuk a MÉRTÉKet és az alkoholhasználat öröme nem válik pusztítóvá. A résztvevők megismerik, majd magukon is „leszűrhetik” az alkoholfogyasztásuk alapján a kockázatuk mértékét. Megismerik, majd kiscsoportban próbálhatják ki a rövid intervenció és a motivációs interjú használatát, amelyek módszereit sok más élethelyzetben is használhatják. 

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

10.00-14.00 (félóránként ismétlődik)

„Azt hiszem jó lenne elmondani valakinek, hogy…”
’30 (14 éves kortól ajánlott) Előadók: Dr. Török Gábor Pál és Dr. S. Tésenyi Timea

A mentálhigiénés segítő beszélgetés során négy képzett szakemberünk várja a hozzánk fordulókat, akik valamilyen élethelyzeti, életvezetési nehézséggel, érzelmi elakadással küzdenek. A segítő találkozásban lehetőség nyílik az erőforrások mobilizálására és esetleg egy új egyensúly megtalálására, ami segítheti a pszichés jóllét javulását. 

Részvétel érkezési sorrendben
(félóránként egy fő/szakember; összesen négy szakember várja a látogatókat)

10.00

Rehabilitáció a pszichiátriában – előadás
40′ (14 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Tombor László

A pszichiátriai betegségek többsége hosszan tartó, krónikus betegség, melyek jellemzően maradványtünetekkel gyógyulnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a betegség következtében egyes személyiségfunkciók károsodhatnak, vagy teljesen kiesnek. A pszichiátriai rehabilitáció során ezeket kiesett funkciókat igyekszünk visszaépíteni. A  Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán működő nappali kórházban a súlyos mentális zavarral élő személyek hosszabb távú terápián kívül nem tartós rehabilitációs programban részt vevő, mentális zavarral élő klienseket is fogadunk kéthetes szocioterápiás csoportokra.

(max. 80 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

10.00

Pszichiátria a 21. században Magyarországon és a nagyvilágban – előadás
20′ (14 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Réthelyi János

Napjainkban egyre nagyobb figyelem övezi a mentális egészség témakörét, hiszen lelkiállapotunk nagymértékben meghatározza mindennapi életminőségünket. Szeretettel várunk előadásunkon, ahol Prof. Dr. Réthelyi János egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának Igazgatója mutatja be a mentális betegségek világát, és választ ad arra a kérdésre, hogy hogyan tud a modern pszichiátriai ellátás megfelelni a XXI.század kihívásainak.

(max. 150 fő) Az online regisztráció lezárult, a programhoz a helyszínen érkezési sorrendben a szabad kapacitás függvényében lehet csatlakozni.

10.20

Bemutatkozik az Antropos Mentálhigiénés Módszertani Központ – előadás
20′ (18 éves kortól ajánlott) Előadó: Jáki Zsuzsanna

A Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetével együttműködve jött létre az Antropos Mentálhigiénés Módszertani Központ, ahol mentálhigiénés ellátást (segítő beszélgetés), lelkigondozást, pár-és családterápiás ellátást, laktációs szaktanácsadást és mediációt biztosítunk a hozzánk forduló laikusok és szakemberek számára. A központ a segítők továbbképzésében, új módszerek meghonosításában is elkötelezett.

(max. 150 fő) Az online regisztráció lezárult, a programhoz a helyszínen érkezési sorrendben a szabad kapacitás függvényében lehet csatlakozni.

10.30

IDŐPONT VÁLTOZÁS!
a program 16.00 helyett 10.30-kor kezdődik

„Elmegyek, elmegyek…” A külföldre költözés élményvilága – saját élményként vagy itthon maradó hozzátartozóként 
90′ (16 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Ládonyi Zsuzsanna

Sokan gondolkodnak azon, hogy érdemes lenne külföldön szerencsét próbálni, kedvezőbb körülmények között munkát vállalni, de kevesen vannak felkészülve arra, hogy mindez mivel jár. Ha a folyamatot jobban ismerjük, megalapozottabb döntést tudunk hozni! Az itthon maradt hozzátartozóknak is nagy segítséget jelenthet, ha egy kicsit megérthetik, hogy milyen folyamatot él át a külföldre költöző vagy már kiköltözött hozzátartozó. A saját élmények megosztására is lesz lehetőség!

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

10.30

Egy kis délelőtti zene… 

A zene és az orvostudomány nem is áll olyan távol egymástól. A harmadéves orvostanhallgató Molnár Reginát, a duó énekesnőjét Németh Barnabás villamosmérnök kíséri gitáron. Programjukban hazai és külföldi könnyű- vagy épp rockzenei előadók slágerei szólalnak meg unplugged előadásban.

10.30

Ölelj át! Hét lépés a közelség megtapasztalásához a párkapcsolatban
90′ (18 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. S. Tésenyi Timea

A műhelyben betekintést nyerhetünk az érzelemfókuszú párterápiás módszerrel működő „Ölelj át!” programba. A program alapvetése szerint az elkötelezett párkapcsolatban élő párok közti hosszú távú szerelem nem csupán lehetséges, hanem születésünknél fogva mindannyiunkat megillető jog, és hogy jobb és erősebb emberekké válunk, ha biztos menedéket és támaszt találunk a szerelmünk karjaiban.

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

10.30

Digitális házirend a családban
90′ (12 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Pilinszki Attila

Digitális eszközeink, amik megkönnyíthetik munkánkat és családi életünket, konfliktusforrásként is jelen vannak és befolyásolják családi kapcsolatainkat. Ki-mikor-milyen digitális eszközt használ és milyen céllal? Hogyan alakulnak offline és online családi szokásaink? A beszélgetés során azzal foglalkozunk, hogy miként tudjuk ezeket előremutató módon és az igényekhez mérten közösen átbeszélni, kialakítani családunkban.

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

10.35

Szkizofrénia hozzátartozói csoport
50′ (16 éves kortól ajánljuk) Előadó: Dr. Markovits Júlia

A szkizofréniában szenvedő  páciensek hozzátartozóinak pszichés támogatása kiemelt jelentőséggel bír. A műhelybeszélgetésre az érintett hozzátartozókat és a téma iránt érdeklődőket egyaránt várjuk, célunk, hogy a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika hozzátartozói csoportjának működésébe betekintést nyújtsunk. A csoport tematikáját tekintve rugalmas, a résztvevők igényeihez alkalmazkodva edukációs, tanácsadó, támogató elemeket tartalmaz.

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

10.45

Antitestek és pszichózis – előadás
40′ (14 éves kortól ajánljuk) Előadó: Dr. Hermán Levente

Az anti-NMDAR encephalitis egy újonnan felfedezett autoimmun betegség, amely az esetek többségében pszichiátriai tünetekkel kezdődik. Mivel a kezelés alapvetően eltér az egyéb eredetű pszichotikus állapotok terápiájától, a korai diagnózis kulcsfontosságú. A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán az első pszichózis miatt hospitalizált betegeket egy kutatás keretében szűrjük NMDA receptor ellenes antitestekre, illetve mintáikat fagyasztva tároljuk. Elképzelhető, hogy más pszichiátriai kórállapotok hátterében is jelenleg még nem ismert autoimmun folyamatok állhatnak, amelyek szélesíthetik a terápiás alternatívákat.

(max. 80 fő) Az online regisztráció lezárult, a programhoz a helyszínen érkezési sorrendben a szabad kapacitás függvényében lehet csatlakozni.

10.45

Idősödés, feledékenység, demencia – előadás
40′ (14 éves kortól ajánljuk) Előadó: Dr. Hidasi Zoltán

A memóriazavarral járó betegségek legfontosabb formáiról, azok tüneteiről ill. az ezzel gyakran társuló időskori pszichiátriai állapotokról lesz szó. Elsősorban Alzheimer-betegség, agyi vérkeringési zavarokhoz társuló tünetek, központi idegrendszeri elfajulásos betegségek, ezekhez társuló gondolkodási, hangulati és egyéb viselkedésbeli tünetek bemutatására törekszünk. Emellett ismertetjük ezen betegségekkel kapcsolatosan a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán elérhető ellátási formákat is. 

(max. 150 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

11.00

Egy kis délelőtti zene… 

A zene és az orvostudomány nem is áll olyan távol egymástól. A harmadéves orvostanhallgató Molnár Reginát, a duó énekesnőjét Németh Barnabás villamosmérnök kíséri gitáron. Programjukban hazai és külföldi könnyű- vagy épp rockzenei előadók slágerei szólalnak meg unplugged előadásban.

11.00

Érzelmeink hálójában
120′ (14 éves kortól ajánljuk) Előadó: Bálint Sára

Vannak, akik számára nem okoz nehézséget az érzelmeik kifejezése, míg másoknak komoly kihívást okoz. Az ezzel kapcsolatos kifejezésmódok részben öröklöttek, de jelentős részüket tapasztalati úton sajátítjuk el környezetünkkel való interakciók során, az életünkben minket ért hatások alapján. Emiatt ezen képességünk fejleszthető is. Az érzelmeink verbális és nonverbális kommunikálása alapja a hatékony társas viselkedésnek, a pozitív önértékelés kialakulásának. A csoportunkon elsősorban az érzelemkifejezéssel, ezek nehézségeivel és megoldási stratégiáival foglalkozunk játékos formában. 

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

11.30

Zeneterápia
90′ (8 éves kortól ajánljuk) Előadó: Stánicz Nikolett

Workshopunkra érkező (kis)kamaszokkal megírjuk az adhoc zenekar első dalát. Ebben a zenekarban mindenkinek lesz helye és szerepe, mert zenélni és dalt írni mindenki tud, amit be is bizonyítunk. Zenei előképzettség nem szükséges.

(max. 20 fő) Az online regisztráció lezárult, a programhoz a helyszínen érkezési sorrendben a szabad kapacitás függvényében lehet csatlakozni.

11.30

Figyelmetlen felnőttek: az ADHD felismerése és kezelése felnőttkorban – előadás
40′ (14 éves kortól ajánljuk) Előadó: Dr. Pulay Attila

Az egykor kizárólag gyermekkori kórképnek tartott figyelemhiányos\hiperaktivitás zavar (ADHD) tünetei gyakran felnőttkorban is jelentős nehézségeket okoznak. Sőt, a népszerű hiedelem ellenére („Hagyjuk, majd kinövi!”) egyes tünetei sokszor a felnőttkorba lépve kezdenek el csak igazán nagy gondot jelenteni. Felismerése sokszor nehéz a számos más mentális és testi betegséggel nagymértékben átfedő tünetei miatt, pedig a megfelelő terápia segíthet megelőzni a szövődményes életvezetési, mentális és egészségi problémákat. 

(max. 80 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

11.30

Pszichózisokról közérthetően – előadás
40′ (14 éves kortól ajánljuk) Előadó: Dr. Tolna Judit

A pszichózisokkal kapcsolatban számos tévhit él az emberek fejében, amelyek néha éppúgy nem a valóságon alapulnak, mint az érintettek fejében lévő képzetek. Az előadásunk célja a szkizofrénia és egyéb pszichozissal járó kórképek reálisabb bemutatása, izgalmas, közérthető formában. 

(max. 160 fő) Az online regisztráció lezárult, a programhoz a helyszínen érkezési sorrendben a szabad kapacitás függvényében lehet csatlakozni.

12.00

Szexuális nevelés a családban – workshop
90′ (18 éves kortól ajánljuk) Előadó: Dr. Semsey Gábor

Az előadáson / workshopon végigvesszük a gyermekek családban történő szexuális nevelésének legfontosabb kérdéseit. Az egészen kisgyermekektől a serdülőkorig követjük nyomon a folyamatot. 

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

12.00

Egyedül nevelem – mentális támogatás a hétköznapokban
90′ (18 éves kortól ajánljuk) Előadó: Hegedüs Réka

Interaktív beszélgetés azokról az élethelyzetekről, kérdésekről amik az egyszülős családokat foglalkoztatják, amik őket kiemelten érinthetik. Hogyan is van egy szülő ebben a helyzetben, és hogy van egy gyerek? Az anyagi és praktikus támogatások mellett mi lehet segítség? A résztvevők kérdéseit, gondolatait várom szeretettel! 

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

12.15

Trendi-e még mesét mondani? Az okoseszközök korai használatának hatása a gyermekek fejlődésére. 
15′ Előadó: Stefiková Veronika

Az okos eszközök térhódítása már a kisgyermekkorban is megjelenik. Milyen kihatása van a gyermek testi-és lelki fejlődésére? Mi történik, ha elmarad a mesemondás és helyette az internet veszi át a helyét. 

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

12.15

Tudatos jelenlét alapú terápiák (mindfulness) – előadás
40′ (14 éves kortól ajánljuk) Előadó: Prof. Perczel-Forintos Dóra

A mindfulness meditáció a pszichoterápiák meglepően hatékony, új területe, aminek célja, hogy megbékéljünk önmagunkkal és a környezetünkkel, elfogadjuk a valóságot és elengedjük az elvárásainkat, amelyek gyakran stresszhez vagy depresszióhoz vezetnek. Az előadásban a cselekvés üzemmód és a létezés üzemmód bemutatását követően a résztvevők saját maguk is kipróbálhatják a tudatos jelenlét meditációt. 

(max. 80 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

12.25

Önismereti csoport
50′ (16 éves kortól ajánljuk)

Az önismeret fejlesztése fontos önmagunk és környezetünk jobb megértéséhez, ami által javulhatnak kapcsolataink és érzelmi teherbíró képességünk. Önismereti csoportunkban alapvetően beszélgetős formában, személyes példákon alapuló gyakorlatokon keresztül fogunk foglalkozni érzésekkel és ezeket alakító gondolatokkal. Előadó: Egervári Luca

(max. 10 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

12.30

A gyermekkori félelemtől a szorongásig
15′ Előadó: Dr. Szabó Ágota

Jobb félni, mint megijedni, mondja a közmondás. De vajon meddig egészséges a félelem gyermekkorban? Milyen esetben forduljunk szakemberhez, mikortól számít kórosnak a gyermek félelme, illetve mit jelent a szorongás? Lehet egy hosszantartó, fennmaradó félelemből krónikus, tartós szorongás? Előadásunk során ezekre a kérdésekre keressük a választ. 

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

12.45

Krónikus beteg gyermek a családban
15′ Előadó: Erni Ildikó

A krónikus betegségek terhe és azok viselése, elviselése kihat a beteg és környezete életének számos területére. Az, hogy a gyermek hogyan éli meg a betegséget, hogyan tud alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez nagyban függ a családtól is, a hatás azonban kétirányú: a gyermek állapota befolyásolja a szülő állapotát. Mit él át a család, hogy tud megbirkózni a nehézségekkel? 

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

12.55

Ki mint veti ágyát úgy alussza…? Alvás, álom, biológiai ritmusok és egészség – előadás
40′ (14 éves kortól ajánljuk) Előadó: Dr. Purebl György

Meddig bírjuk ki kialvatlanul? Alárendelhetjük-e alvásunkat a céljainknak? Elárulnak-e rólunk valamit az álmaink? Hizlal-e a kialvatlanság? Az előadásban közérthető, interaktív formában beszélünk az alvás és álom jelentőségéről a kreativitásban, mindennapi életünkben és az egészség megőrzésében. 

(max. 160 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

13.00

Agyhullámok tengerén
50′ (10 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Baradits Máté

Előadásunk során bemutatjuk és érthetően elmagyarázzuk az EEG vizsgálat menetét, előzetes eredményeinket. A társas interakció vizsgálatára kifejlesztett feladathelyzetünket a résztvevők is kipróbálhatják. 

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

13.00

Kamasz a családban – beszélgetés
15′ Előadó: Cserép Melinda

Előadásunkban a kamaszkor kihívásokkal teli helyzeteit tekintjük át a szülő és a kamasz szemszögéből. 

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

13.00

Válás előtt, közben, után. Hogyan segítheti a szülő gyermekét?
15′ Előadó: Cserép Melinda

Hogyan kezelhetik a szülők jól a válást, hogyan tudják a gyermekeiket segíteni? Mikor kell aggódni a kicsikért a válás folyamatában? Ezekre a kérdésekre keressük a választ előadásunkban. 

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

13.30

Kamaszkor vagy valami több? – előadás
15′ Előadó: Dr. Grundmann Lilla

Az előadás során arra keressük a választ, hogy milyen tünetek, viselkedéselemek megjelenése esetén érdemes szülőként hangulati zavarra gyanakodniuk gyermek- és serdülőkor. 

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

14.00

A kiégés megelőzése a szakmai és a családi életben – Pál Feri atya előadása
90′ (18 éves kortól ajánlott)

A kiégés fogalma napjainkban egyre több szakmai és személyes fórumon jelenik meg, mint lelki egészségünket veszélyeztető tényező. Pál Ferenc előadásában megismerhetjük a kiégés szempontjából veszélyeztető életmódbeli magatartásokat, a megelőzés és a kiégés kezelésének gyakorlati lehetőségeit. 

(max. 640 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

15.35

Műhelybeszélgetés a demenciáról hozzátartozók számára
50′ (14 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Fullajtár Máté

A neuropszichiátriai betegségben (demencia, depressszió) szenvedő időskorú páciensek hozzátartozóinak pszichoszociális támogatása a demencia minden szakaszában nagy jelentőséggel bír. A műhelybeszélgetésre az érintett hozzátartozókat és a téma iránt érdeklődőket egyaránt várjuk, célunk, hogy a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Memória Szakambulanciájához kapcsolódóan létrejött hozzátartozói csoportunk működésébe betekintést nyújtsunk. 

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

15.40

Meddig oké, hogy mozgékony a gyerkőc? A figyelemhiányos hyperaktivitásszavar (ADHD)
15′ Előadó: Dr. Török Ádám

Egyre több szülő aggódik azért, hogy a mozgékony gyermeke viselkedése még rendben van-e. Ebben az előadásban erre keressük közösen a választ. 

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

15.40

Személyiségzavarok  – előadás
40′ (14 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Unoka Zsolt

A személyiségzavar a népesség jelentős részét érintő, sokszor felismeretlenül és kezeletlenül egy életen át tartó állapot, mely következményeként csökkenhet a munkateljesítmény és jelentősen romolhat a kapcsolatok minősége. Az előadáson kiemelten lesz szó a borderline személyiségzavarról. 

(max. 160 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

15.55

Bántalmazás és fenyegetettség – a pincétől a padlásig – előadás
15′ Előadó: Dr. Ábrahám Ildikó

Számtalan formában és helyzetben találkozunk, találkoznak gyerekeink bántással. A helyzetek kapcsán megélt különbségek összefügghetnek azzal, hogy milyen kapcsolatban tapasztaljuk meg a bántalmazást, milyen minőségben vagyunk jelen. A mélyen átélt érzés, a fenyegetettség azonban kontextustól függetlenül jelen van. Az előadás során néhány tipikus helyzet elemzésén keresztül szeretnénk a hallgatóságot egy másfajta megértéshez segíteni. 

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

16.00

Egy kis délutáni zene…

A zene és az orvostudomány nem is áll olyan távol egymástól. Takács Félix, III. évf. orvostanhallgató blockflöte mini koncertje.  Programjában Ernst Krähmer-Magyar Rondóját, Antonio Vivaldi: C-dúr Concerto II. és III. tételét valamint C-moll Concerto II. és I. tételét adja elő.

16.00

Érzelmeink hálójában
120′ (14 éves kortól ajánlott) Előadó: Bálint Sára

Vannak, akik számára nem okoz nehézséget az érzelmeik kifejezése, míg másoknak komoly kihívást okoz. Az ezzel kapcsolatos kifejezésmódok részben öröklöttek, de jelentős részüket tapasztalati úton sajátítjuk el környezetünkkel való interakciók során, az életünkben minket ért hatások alapján. Emiatt ezen képességünk fejleszthető is. Az érzelmeink verbális és nonverbális kommunikálása alapja a hatékony társas viselkedésnek, a pozitív önértékelés kialakulásának. A csoportunkon elsősorban az érzelemkifejezéssel, ezek nehézségeivel és megoldási stratégiáival foglalkozunk játékos formában. 

(max. 20 fő) Az online regisztráció lezárult, a programhoz a helyszínen érkezési sorrendben a szabad kapacitás függvényében lehet csatlakozni.

16.00

IDŐPONT VÁLTOZÁS!
a program 10.30 helyett 16.00-kor kezdődik

De nehéz az iskolatáska! – miben tud segíteni az óvodai/iskolai szociális segítő?
90′ (18 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Ládonyi Zsuzsanna

Az újonnan bevezetett óvodai /iskolai szociális segítő szerepét, feladatait még nem nagyon ismerik sem a gyerekek és szüleik, sem a pedagógusok, de a társszakmák képviselői sem. Interaktív formában egy kis ízelítőt szeretnénk adni erről a fontos és új szerepkörről, hogy minél többen megismerjék a szociális segítőket, akik számára is a gyermek első! 

(max. 20 fő) Az online regisztráció lezárult, a programhoz a helyszínen érkezési sorrendben a szabad kapacitás függvényében lehet csatlakozni.

16.00

Kiégés vagy flow?
90′ (20 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. S. Tésenyi Timea

Ha úgy érzi, belefáradt a munkájába, és egyre kevésbé van kedve ahhoz, amit csinál, akkor lehet, hogy Önt is veszélyezteti a kiégés. A kiégés folyamata azonban felismerhető, megelőzhető, kezelhető, akár munkahelyváltás nélkül is. Kiscsoportos műhelyünk fókuszában a munkahelyi jóllét áll. A résztvevőknek lehetőségük nyílik arra, hogy felmérjék saját munkahelyi érzelmi állapotukat, és megfogalmazzák az első lépéseket annak érdekében, hogy munkahelyük igazán az alkotás és a fejlődés helye lehessen. 

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

16.00

Kamasz önismeret
90′ (12-18 éves korosztálynak ajánlott) Előadó: Csernyák Péter

Miért jó önismereti csoportba járni? Szabad asszociáción alapuló önismereti elemeket tartalmazó beszélgetés. 

(max. 20 fő) Az online regisztráció lezárult, a programhoz a helyszínen érkezési sorrendben a szabad kapacitás függvényében lehet csatlakozni.

16.00

Aktív idősödés és lelki egészség
90′ (16 éves kortól ajánlott) Előadó: Tróbert Anett Mária

Az interaktív beszélgetés során az idősödés kihívásairól és értékeiről gondolkodunk. „Körbe járjuk” az aktív idősödés útját, és a benne rejlő távlatok fényében beszélgetünk az időskori lelki egészségvédelemről. 

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

16.10

 Autizmus spektrum zavar korai felismerése
15′ Előadó: Dr. Vakaliosz Athéna

Gyermeke figyelmét nehéz felkelteni, nem keresi a kapcsolódási lehetőségeket, nehéz vele kommunikálni? Beszédfejlődésében elmaradt, vagy furcsaságokat tapasztal viselkedésében? Nehezen barátkozik? Gyakran halljuk, hogy egy gyermek a saját világában él, más mint a többiek. Ezek a viselkedések nem minden esetben kórosak, de fontos elkülöníteni, hogy mikor van szükség további vizsgálatokra, esetleg fejlesztésekre ahhoz, hogy gyermeke a többi gyermekhez hasonlóan tudjon fejlődni. Ehhez ad segítséget ez az összefoglaló előadás az autizmus korai jeleiről.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

16.25

El van a gyerek ha videojátszik…. Beszélgetés a videojátékokról
15′ Előadó: Dr. Keszeg András

A videojátékok életünk részévé váltak. Na de mi is velük a helyzet? Károsak? Jót tesznek? Mi is a túl sok? A beszélgetés során ilyen és hasonló témákat érintünk. 

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

16.25

Pszichofarmakológia – előadás
40′ (14 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Szekeres György

A mentális zavarok gyógyszeres kezelésének hatékonysága a testi betegségek esetén elérhetővel egyenértékű. A farmakológia (gyógyszertan) törvényszerűségei ugyanúgy érvényesülnek pszichiátriai betegségek kezelése során is. Az előadásban a pszichofarmakológia történetének jeles eseményei mellett speciális témákba is bepillantunk. 

(max. 160 fő) Az online regisztráció lezárult, a programhoz a helyszínen érkezési sorrendben a szabad kapacitás függvényében lehet csatlakozni.

16.30

Do(l)gos segítőink, avagy mi fán terem a terápiás kutya?
30′ (10 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Somogyi Szilvia

A gyakorlati bemutató során a résztvevők számára élmény-alapú betekintést nyújtunk a terápiás kutyák munkájába. A program során asszisztensünk a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán dolgozó terápiás kutya, Zsebi. 

(max. 15 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

16.40

Eleget alszik? (És Ön?) – Alvás és alvászavarok gyermekkorban
15′ Előadó: Dr. Lendvai Zsófi

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás gyermekkorban több szempontból is fontos jelentőséggel bír: a figyelmi funkciók, érzelmek szabályozása, étvágy, de hosszú távon akár a testsúly is összefüggést mutatnak az alvásidővel, alvásminőséggel. Alvásunk a születéstől fogva egész életünk során változásban van, így nem is olyan könnyű megítélni, hogy az adott életkorban mi számít normális alvásnak. Az előadásban a különböző életkorokban normálisnak tekinthető alvási szokásokat, illetve alvászavarokat tekintjük át, mely megkönnyítheti a szülők tájékozódását az esetleges problémák felismerésében, az életkori sajátosságok elfogadásában.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

16.55

A gyakori hasfájás pszichoszomatikus okai
15′ Előadó: Dr. Várnai Nikoletta

A hasi fájdalom a gyermekek egyik leggyakoribb panasza, átlagosan tíz gyermekből mindössze egynél igazolódik testi eltérés ennek hátterében. Az esetek többségében a fájdalom hátterében lelki okok állnak. Előadásunk iránymutatást ad a testi és a pszichés eredet elkülönítésére, a lelki okokra, végül bemutatja a pszichés kezelés lehetőségeit. 

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

17.05

Mozgás- és táncterápia
50′ (14 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Szegő Andrea

A kapcsolatteremtés és érzéseink kifejezésének legfontosabb eszköze – a szavakon túl – a mozgás és a gesztusok. A foglalkozáson az ezekben rejlő lehetőségeket fedezzük fel játékos gyakorlatokon keresztül. A szabad mozgáshoz kényelmes ruha viselése javasolt.

(max. 15 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

17.05

Hangulatzavarok – előadás
40′ (14 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Csukly Gábor

A hangulatzavarok a leggyakoribb pszichiátriai betegségek közé tartoznak. A kezeletlen depresszió tartós szenvedést okoz az érintetteknek, ezen felül sokszorosára növeli az öngyilkossági rizikót. A terápiarezisztens depresszió hátterében az esetek jó részében fel nem ismert bipoláris betegség állhat, ezért különösen nagy jelentőségű a pontos diagnózis. Az eddig alkalmazott terápiás lehetőségeken kívül az utóbbi években új alternatívák terjedtek el a klinikumban a hangulatzavarok gyógyszeres és eszközös kezelése terén, amelyek említésre kerülnek az előadásban is. 

(max. 160 fő) Az online regisztráció lezárult, a programhoz a helyszínen érkezési sorrendben a szabad kapacitás függvényében lehet csatlakozni.

17.15

Elvárások és valóság a pszichiátria jogi vonatkozásai tükrében – előadás
40′ (18 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Baran Brigitta, Dr. Zsigmond Réka Ildikó, Dr. Szabó Ferenc Ádám, Dr. Jekkel Éva 

Milyen esetekben alkalmazhatók a pszichiátriai ellátás során jogokat korlátozó intézkedések? Kiknek az esetében merül fel a gondnokság alá helyezés szükségessége? Hogyan történik a bűnelkövető pszichiátriai betegek ellátása? Ezen és ezekhez hasonló kérdések megválaszolására törekszünk a mindennapi betegellátási gyakorlat és a hatályos jogi szabályozás alapján. 

(max. 80 fő) Az online regisztráció lezárult, a programhoz a helyszínen érkezési sorrendben a szabad kapacitás függvényében lehet csatlakozni.

17.50

„Kinek bánatában, fájdalmában megszakad a szíve…” Pszichokardiológia a mindennapokban
40′ (18 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Stauder Adrienne

Számos tudományos vizsgálat igazolja, hogy az intenzív negatív érzelmi állapotok, a tartós nagyfokú stressz növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát; szerepet játszik a komplikációk (pl. rosszullétek, szívinfarktus) megjelenésében, az életminőség romlásában, az idő előtti halálozásban. Ezért kiemelten fontos a szívbetegek számára a stressztűrő, stresszkezelő képességük fejlesztése. Az interaktív előadás bemutatja az érzelmi reakciók és a testi tünetek közötti összefüggéseket és a stresszcsökkentés lehetőségeit. 

(max. 160 fő) Az online regisztráció lezárult, a programhoz a helyszínen érkezési sorrendben a szabad kapacitás függvényében lehet csatlakozni.

18.00

Klinikai pszichológiai diagnosztikai módszerek előadás
40′ (18 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Jekkel Éva

A mentális zavarok, pszichés problémák esetében nagy jelentősége van a korai felismerésnek és a hatékony beavatkozásnak, melyhez segítséget nyújthatnak a pszichológiai vizsgálatok. A különféle pszichodiagnosztikai eljárások segítenek a tünetek hátterének, eredetének pontos feltérképezésében, a differenciáldiagnosztikai kérdések megválaszolásában, továbbá fontos információkkal szolgálhatnak a terápia tervezéséhez, és hatékonyságának monitorozásához. Az előadás rövid összefoglalót ad pszichodiagnosztikai módszerekről és alkalmazhatóságukról. 

(max. 80 fő) Az online regisztráció lezárult, a programhoz a helyszínen érkezési sorrendben a szabad kapacitás függvényében lehet csatlakozni.

18.30

A szorongáscsökkentés, stresszkezelés önsegítő technikái 
80′ (16 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Stauder Adrienne

A résztvevők betekintést kapnak a Williams Életkészségek (WÉK) stresszkezelő programba, melyet 2004 óta alkalmazunk nagy sikerrel Magyarországon. Szempontokat kapnak, hogyan tudatosíthatják saját stresszforrásaikat. Megismernek több egyszerű technikát a negatív érzelmek, gondolatok kezelésére. Kipróbálhatnak rövid relaxációs módszereket is. 

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

18.30

Gyógyító kreativitás – hogyan is működik egy művészetterápiás csoport?
120′ (18 éves kortól ajánlott) Előadó: Czeglédi Edit

A résztvevők bepillantást nyerhetnek a Katarzisz Komplex Művészetterápia Módszerébe, ráhangolódhatnak a természetre, valamint az évkörön belül az „itt és most”-ra, a nyár-ősz fordulójára, s annak lelki üzenetére; emellett a különféle eszközökkel történő alkotás örömén túl megtapasztalhatják az alkotás szerepét az önismeretük fejlődésében és a kibontakozásukban. 

(max. 8 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

18.30

Gyógykutya a rendelőben – állatasszisztált terápia
120′ (16 éves kortól ajánlott) Előadó: Kőpájer Gabriella

Hogyan segíthet egy kutya a lelki problémák esetén? Azon túl, hogy a jelenléte nyugtató hatású, csinál-e bármi mást? Mi történik akkor, ha valaki fél a kutyáktól? Vajon milyen lehet a kutyának ez a fajta munka? Az interaktív csoporton a saját élmény mellett a felmerülő kérdésekre is kereshetünk választ Aldoval, a terápiás kutyával. 

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

18.35

Vágytakaró – Szexualitás a házasságban
40′ (18 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Pilling János

Nászéjszaka, mézeshetek – a házasságok elején még szenvedély fűti a férfit és a nőt is. Aztán ahogyan férjként és feleségként, majd apaként és anyaként élnek együtt, éveken-évtizedeken át, a tűz csitulhat, vagy akár ki is hunyhat. Ennek a következménye pedig gyakran házasságon kívüli kapcsolat vagy válás lehet. Hogyan lehetne ezt megelőzni? Hogyan őrizhető meg a házasságban a vágy? Hogyan válhat az intimitás a házasságok megerősítőjévé? Az előadás ezekre a kérdésekre keres válaszokat. 

(max. 160 fő) Az online regisztráció lezárult, a programhoz a helyszínen érkezési sorrendben a szabad kapacitás függvényében lehet csatlakozni.

18.45

Hogyan működik a pszichoterápia? – előadás
40′ Előadó: Dr. Vizin Gabriella

Noha a pszichoterápia alig 100 éves múltra tekint vissza, a lelki betegségek kommunikációs módszerekkel történő gyógyítása az emberiséggel egyidős. A pszichoterápiára tekinthetünk mitikus csodavárással, de gondolhatjuk azt is, csupán egy beszélgetés, semmi más. Valójában hogyan működik a pszichoterápia? Mit csinál a pszichoterapeuta? Milyen esetekben lehet hatékony a pszichoterápia és mikor nem? Egyáltalán mitől hatékony a pszichoterápia? Ezekre a kérdésekre keressük a választ előadásunkban. 

(max. 80 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

19.20

Szomatizáció: testi panaszok, lelki bajok? – előadás
40′ Előadó: Dr. Felleginé Takács Anna

Amikor a testi panaszok esetén a kivizsgálások nem mutatnak komoly szervi elváltozást, felmerül a kérdés: mitől vannak az aggasztó tünetek? Mi van a háttérben? A lelki feszültségek okozhatnak testi tüneteket? Hogyan? Kik lesznek hajlamosak a lelki problémák testi tünetekben való kifejezésére? Mit jelent az, hogy szomatikus, pszichoszomatikus vagy szomatizációs zavar? Melyek a tipikus szomatizációs zavarok? Ezekkel a témákkal ismerteti meg a hallgatóságot az előadás.

(max. 80 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

19.20

Gyógyít-e a szabadság? Pszichiátria és hatalom – előadás
40′ (15 éves kortól ajánlott) Előadó: Dr. Harangozó Judit

A pszichiátriának különböző irányzatai vannak. Hagyományosan a szociál- és antipszichiátria, újabban pedig a kritikai- és posztpszichiátria foglalkozik azokkal a társadalmi tényezőkkel és hatásokkal, amelyek megjelennek a pszichiátriában és amelyeket nem mindig könnyű tudatosítania a szakembereknek. Olyan területeket érintünk az előadásban, amelyek javítják, vagy épp rontják az eredményességünket. A környezeti hatások biológiai „folytatásáról” is szó lesz és megérthetjük, miért született az a szlogen, hogy: „A szabadság gyógyít”, és azt is, mire jó a „sebzett segítő”. Közös gondolati kalandozásra hívjuk az érdeklődőket genetikától a filozófiáig, a mentális problémával élők szükségleteivel a középpontban. 

(max. 160 fő) Az online regisztráció lezárult, a programhoz a helyszínen érkezési sorrendben a szabad kapacitás függvényében lehet csatlakozni.

20.00

Egy kis esti zene… – a „Valami Swing” zenekar koncerje
60′

A zene és az orvostudomány nem is áll olyan távol egymástól. Dr. Kiss Kata, a zenekar énekesnője jelenleg a Bethesda Gyermekkórház gyermekgyógyász rezidense. A Valami Swing saját stílust alkotott, melyet ők úgy hívnak: Hot Jazz & Cool Swing. Zenéjük alapjai a 20-as évek Párizsának utcáin alakult ki. Ez az első európai jazz. Virtuóz ötvözete az amerikai jazznek, swingnek, hot clubnak, sanzonoknak, ide értve slágereket, népzenét és a tradicionális cigányzenét is. 

 

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

A rendezvényen fénykép- és videófelvételek készülnek, mely felvételeken a rendezvény látogatói felismerhetőek lehetnek. A felvételeket a rendezvény szervezője a rendezvény és az egyetem népszerűsítése érdekében kívánja felhasználni. Az esemény sajtónyilvános.