SEMMELWEIS EGÉSZSÉG NAPOK 2. 
EGÉSZSÉGTUDOMÁNY A MINDENNAPOKBAN

PÉNTEK – 2019. október 4. 15.00-20.00
Az Egészségtudományi Kar Vas utcai épülete (1088 Budapest, Vas u. 17.)

„Csak egészség legyen!” szól a mondás. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara a mindennapok során felmerülő, az egészségünkkel kapcsolatos kérdésekre keres választ, legyen az a helyes táplálkozás, a mozgásszervi betegségek megelőzése, vagy épp a szenvedélybetegségek elkerülése. Számos olyan téma is napirendre kerül, amelyek  21. század elején különösen aktuálisak, így a stresszkezelés gyakorlati megoldásai, az idősekre irányuló empátia, a 2-es típusú diabétesz valamint a mikroorganizmusok terjedése. A szervezők nagy hangsúlyt helyeznek a kisebbek egészségére is, így külön előadás foglalkozik a gyermekbalesetek megelőzésével, a gyerekek pedig tartásjavító tornán is részt vehetnek. A rendezvény során számos interaktív programot kipróbálhatnak a látogatók, a bátrabbak pedig elsősegélynyújtási versenyen is elindulhatnak.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de egyes programokra előzetes regisztráció lehet szükséges. 

Az online regisztráció lezárult,  a helyszínen a regisztrációhoz nem kötött, illetve a be nem telt programokhoz kapacitás függvényében és érkezési sorrendben lehet csatlakozni. 

FOLYAMATOS PROGRAMOK:

Mennyi az annyi? – Egészségi állapotfelmérés, kardiovaszkuláris, diabétesz és életmódbeli rizikóbecslés, személyre szabott életmód-tanácsadás és prevenciós játékok, foglalkozások

15.00 órától folyamatosan a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ szakemberei, önkéntes hallgatók segítségével szeretettel várnak minden érdeklődőt szűrésekre, életmód-tanácsadásra több témában. A rendezvényen szív-érrendszeri és diabétesz rizikóbecslést, táplálkozással, testmozgással, dohányzással és alkoholfogyasztással kapcsolatos kockázatfelmérést és életmód-tanácsadást végeznek, helyben kiegészítve aktuális állapotnak megfelelő vércukor-, és vérnyomásméréssel, illetve egyéni szükséglet szerint további vizsgálatokkal. A rizikóbesorolásnak megfelelően személyre szabott tanácsadást, minimál intervenciós tevékenységet biztosítanak. A szűrések mellett egészségjátékokat és prevenciós foglalkozásokat tartanak az érdeklődők számára.

Vizsgálj beteget! Klinikai szimuláció valósághű környezetben a kockázat nélküli gyakorlásért

16.00 órától folyamatosan interaktív bemutatót tartunk az emberi szervezet működésének szimulációjával. A látogatók kérdéseket tehetnek fel, aktívan részt vehetnek a szimulációs babánk, azaz „a beteg” alapszintű vizsgálatában,  fonendoszkóppal hallgatózhatnak a szív, tüdő, és bélrendszer felett, vérnyomást mérhetnek, megtapinthatják a pulzushelyeket sőt speciális életet veszélyeztető állapotokkal is megismerkedhetnek.

10 éves kortól ajánljuk – részvétel érkezési sorrendben 

Láthatatlan lakótársak lejáratása – tudjunk meg többet a mikroorganizmusokról

17 órától (6 éves életkortól ajánljuk): Kik laknak velünk? Persze a család. És a nagyi. És a kutya. Ja, és a két macska. De kik laknak még velünk? Senki. De! A szekrényben lakó láthatatlan felebarátok! De őket mind ismerjük. Kik laknak még velünk? Senki. De! A mikroorganizmusok. Baktériumok, gombák, vírusok. Nem is kevesen. Az ember normál mikroflórájának mennyisége többszöröse a testi sejtek számának. Mindez addig rendben is van, amíg ez a normál flóra nem kezd el „önálló” életet élni. Változni, és ezzel minket veszélyeztetni. A kezünk gyakran szennyeződik a mindennapi élet során kórokozó mikroorganizmusokkal. Nem látjuk őket, nem szólnak, hogy velünk vannak. Sőt! A 21. században nem csak a kezünkön „laknak”. A mobilkommunikációs eszközöknek (mobiltelefon, tablet) a különböző mikroorganizmusok és fertőző betegségek terjedésében egyre nagyobb szerep jut. Majdnem olyan nagy szerep, mint a klímaváltozásnak!Ismerkedjenek meg a kezünkön lakó hívatlan vendégekkel, a normális és nem normális mikroflóránkkal és ha ijesztő lenne, „járassuk le őket” Semmelweis Ignác nyomdokain! Részvétel érkezési sorrendben 

Filmvetítés

A Semmelweis Egyetem egészségügyi edukációs videóinak célja, hogy megbízható forrásból nyújtsanak információt és segítséget a lakosság számára olyan egészségügyhöz, családgondozáshoz kapcsolódó kérdésekben, amelyek a mindennapokban felmerülhetnek. Az egész nap vetített kisfilmek témái a helyes kézmosás, a sebkötözés (vágott és artériás sérülés esetén), valamint a csecsemőgondozás, azon belül is a pelenkázás, köldökcsonk-ápolás, fürdetés és testhőmérséklet mérés.

RÉSZLETES PROGRAM IDŐRENDBEN:

IDŐPONT LEÍRÁS

15.00

Aikido-flow mozgásterápiás asszertivitásfejlesztés
50′ (16 éves kortól ajánljuk)

Aikido-flow mozgásterápiás asszertivitás-fejlesztés lényege az aikido együttműködést igénylő páros és egyéni gyakorlatainak átfordítása nonverbális kommunikációs tapasztalattá. A gyakorlatok egyszerűek, de együttműködést igényelnek, segítenek megtapasztalni a kommunikációban szükséges figyelmet, koncentrációt, természetes dominanciát és a vezetés engedését, a gyors helyzetértékelést. A gyakorlatok természetessége megkönnyíti a tapasztalatok kommunikációs tréning-feladatokba való megélését és tudatosítását.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 16 fő)

15.00

Az vagy, amit megeszel – Testösszetétel analízis és étrendi tanácsadás
120′ (10 éves kortól ajánljuk)

A látogatók a program során először testösszetétel analízisen vesznek részt, amely kb. 5-10 percet vesz igénybe. A testösszetétel analizálás az InBody 170 és 770 készülékekkel történik. A mérés során képet kapunk a testtömeg és testtömeg index mellett a zsírtömegről, a zsírmentes testtömegről, a vázizomtömegről, fittségi indexről és az alapanyagcseréről. A látogatók eredményüket nyomtatva kapják meg, amely szóbeli kiértékelése és a szükséges étrendi változtatások megbeszélése dietetikusok által történik. A testösszetételre vonatkozó kedvező étrendi ajánlás mellett a látogató esetleges diétával kapcsolatos kérdéseit is megbeszéljük. A dietetikai tanácsadás mintegy 10-15 percet vesz igénybe. A kiegyensúlyozott táplálkozás magyar ajánlását (OKOSTÁNYÉR) molinón ismertetjük.

(max. 12 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

15.00

Apák helye a családi rendszerben 
45′ (18 éves kortól ajánljuk)

Interaktív előadás és beszélgetés az apák helyéről a 21. századi családi rendszerben.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 30 fő)

15.00

Hétköznapi szenvedélyek, szenvedélyek a hétköznapokban
90′ (15 éves kortól ajánljuk)

Interaktív előadás és csoportfoglalkozás a szenvedélyek kialakulásáról, működéséről, lehetséges megelőzéséről.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 15 fő)

15.00

Az alsó végtagi érszűkület korai felismerésének jelentősége
45′ (18 éves kortól ajánljuk)

Az érrendszeri megbetegedések előfordulási gyakorisága a vezető halálokok és a rokkantság tényezői között is egyre jelentősebb helyet foglalnak el. A program célja, hogy a látogatókkal megismertessük az egyik leggyakoribb érrendszeri megbetegedés; az alsó végtagi érszűkület tüneteit és rizikófaktorait, valamint a megelőzés lehetőségeit, a diagnosztikáját és a kezelési módszereket. Egy rövid előadás után az érdeklődők érszűkületi rizikó kérdőív kitöltetése után megismerhetik a Doppler-index (boka-kar index) mérés lényegét és saját élményt is szerezhetnek egy rizikómentes szűrés kivitelezése során.

(max. 10 fő)

15.00

Megszületett a gyermekem! Hogyan tovább? Gyakorlati segítség a csecsemő gondozásához
60′ (16 éves kortól ajánljuk)

Megszületett a gyermekem. Hogyan gondoskodjam róla? Mire figyeljek? Hogyan ápoljam a bőrét? Hogyan pelenkázzam? Gyakorlati bemutatás leendő szülőknek, fiataloknak. Szívesen válaszolunk szükség esetén egyénileg, de kismamáknak és családtagjainak, érdeklődő fiataloknak, hallgatóknak kiscsoportos beszélgetés keretében is. Demonstrációs babáink segítségével megmutatjuk, sőt az érdeklődők ki is próbálhatják a gyermek körüli ellátási feladatokat.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 20 fő)

15.00

Kontaktlencse-viselés gyermekkorban
45′ (18 éves életkortól ajánljuk)

A gyermekkori kontaktlencse viselés napjainkban egyre elfogadottabb. Akár orvosi indikációt képezhet alkalmazása nagyfokú rövidlátás esetén, vagy a két szem közti nagyfokú dioptria különbség fennállásakor.
Világméretű probléma a rövidlátás egyre nagyobb mértékű előfordulása, és a közeli látáshoz való alkalmazkodás kapcsán fokozatos romlása mely folyamat lassítható speciális éjszaka használt kemény kontaktlencsékkel. A bátor kontaktlencse használat gyermekek esetén még nagyobb odafigyelést érdemel, hiszen helytelen és indokolatlan használata a látást is veszélyeztető komplikációkhoz vezethet.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 20 fő)

15.00

Vendégváró előételek túróból
90′ (14 éves kortól ajánljuk)

A látogatókat először röviden munkavédelmi oktatásban részesítjük, majd kiosztjuk a szükséges védőruházatot. A tankonyhai foglalkozás alkalmával vendégváró, kreatív zöldség falatokat készítünk, amelyeket ízes-színes túrókrémmel töltünk, ismertetve a falatkák táplálkozás-élettani tulajdonságait, vagyis az egyes alkotó tápanyagok a szervezetünkre milyen jótékony hatást gyakorolnak, miért szükségesek. A vendégeknek megtanítjuk a tálalás, díszítés apró-cseprő fogásait.

(max. 12 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

15.00

Glutén jelenlétének vizsgálata munkafelületeken és élelmiszerekben
70′ (12 éves kortól ajánljuk)

Az előadáson résztvevők megismerkedhetnek a glutén kimutatására/mennyiségi meghatározására alkalmas immunológiai tesztek előnyeivel és korlátaival. Rövid videó segítségével bemutatásra kerül, hogyan kell végrehajtani a glutén gyorsteszteket és melyek a végrehajtás során fellépő „gyakori” hibák. A videó bemutatót követően glutén gyorsteszt segítségével megvizsgáljuk különböző konyhai eszközök (pl. fakanalak, műanyag vágódeszka, stb.) gluténnel szennyezett felületének tisztíthatóságát.

(max. 20 fő)

15.00

Szűrővizsgálatok jelentősége, módjai
30′ (18 éves kortól ajánljuk)

A népegészségügyi jelentőségű betegségek korai felismerésében a szűrővizsgálatoknak igen nagy jelentősége van. A korai felismerés a beteg számára az egyértelműen jobb gyógyulási esélyekben mutatkozik meg. A szűrőprogramok sikerességének elengedhetetlen feltétele a lakosság tájékozottsága, ehhez kíván hozzájárulni ez az előadás.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

15.00

Hogyan lehet „Szuperhős” gerinced? – tartáskorrekciós program kisiskolások részére
45′ (8 éves kortól ajánljuk)

Komplex testtartás-korrekciós program – kisiskolások számára összeállított gerinctorna játékos formában. A gyerekek játékos formában megtanulják, hogy hogyan védjék a gerincüket a különböző káros erőbehatásoktól.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 30 fő)

15.00

Hogyan lehetünk minél tovább egészségesek? c. országos rajzpályázat eredményhirdetése
120′ (5 éves kortól ajánljuk)

Egészségesen élni hosszú távú befektetés: kiegyensúlyozott táplálkozással, megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékfogyasztással, rendszeres testmozgással, a higiénés szabályok betartásával, minőségi szabadidő eltöltéssel, családi és baráti kapcsolataink megerősítésével,  káros szenvedélyektől való tartózkodással sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. Mindezért azonban nem felnőttként kell először tenni, hanem minél fiatalabb életkorban, ezért hisszük azt, hogy minden olyan kezdeményezés, fórum, ahol gyerekekkel, fiatalokkal tudunk együtt gondolkodni az egészségről, annak megőrzéséről, nélkülözhetetlen. A rajzpályázatra az 1-4., 5-8. és 9-12. évfolyamos gyermekek rajzait várjuk szeptember 27-ig.

15.00

Star Power, avagy játékos Csillagok Háborúja a társadalomban
90′ (16 éves kortól ajánljuk)

A Star Power egy oktatási céllal készült társasjáték, amelynek keretein belül a résztvevők egy kereskedelmen alapuló kis társadalom tagjaiként küzdhetnek egymással és a szerencsével. A cél a hatalom megszerzése, miközben belülről tanulmányozhatjuk, hogy hogyan jönnek létre és hogyan lépnek működésbe a társadalmi egyenlőtlenségek.

(max. 30 fő)

15.30

Gyakori tünetek, amelyekkel orvoshoz kell fordulni – előadás
30′ (18 éves kortól ajánljuk)

A laikusok számára sokszor probléma, hogy melyek azok a panaszok, vagy tünetek, amelyek súlyos betegség figyelmeztető jelei lehetnek, amelyek esetében érdemes orvost felkeresni. Vannak olyan tünetek is, ahol az igen gyors beavatkozás az életet is megmentheti.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

16.00

Aikido-flow mozgásterápiás asszertivitásfejlesztés
50′ (16 éves kortól ajánljuk)

Aikido-flow mozgásterápiás asszertivitás-fejlesztés lényege az aikido együttműködést igénylő páros és egyéni gyakorlatainak átfordítása nonverbális kommunikációs tapasztalattá. A gyakorlatok egyszerűek, de együttműködést igényelnek, segítenek megtapasztalni a kommunikációban szükséges figyelmet, koncentrációt, természetes dominanciát és a vezetés engedését, a gyors helyzetértékelést. A gyakorlatok természetessége megkönnyíti a tapasztalatok kommunikációs tréning-feladatokba való megélését és tudatosítását.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 16 fő)

16.00

A tudat csodálatos dimenziói – kik is vagyunk mi valójában? – előadás
45′ (15 éves kortól ajánljuk)

Az interaktív előadás betekintést nyújt a tudat csodálatos dimenzióiba – a tudat működésének világába.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 50 fő)

16.00

Apák helye a családi rendszerben 
45′ (18 éves kortól ajánljuk)

Interaktív előadás és beszélgetés az apák helyéről a 21. századi családi rendszerben.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 30 fő)

16.00

Az alsó végtagi érszűkület korai felismerésének jelentősége
45′ (18 éves kortól ajánljuk)

Az érrendszeri megbetegedések előfordulási gyakorisága a vezető halálokok és a rokkantság tényezői között is egyre jelentősebb helyet foglalnak el. A program célja, hogy a látogatókkal megismertessük az egyik leggyakoribb érrendszeri megbetegedés; az alsó végtagi érszűkület tüneteit és rizikófaktorait, valamint a megelőzés lehetőségeit, a diagnosztikáját és a kezelési módszereket. Egy rövid előadás után az érdeklődők érszűkületi rizikó kérdőív kitöltetése után megismerhetik a Doppler-index (boka-kar index) mérés lényegét és saját élményt is szerezhetnek egy rizikómentes szűrés kivitelezése során.

(max. 10 fő)

16.00

Megszületett a gyermekem! Hogyan tovább? Gyakorlati segítség a csecsemő gondozásához
60′ (16 éves kortól ajánljuk)

Megszületett a gyermekem. Hogyan gondoskodjam róla? Mire figyeljek? Hogyan ápoljam a bőrét? Hogyan pelenkázzam? Gyakorlati bemutatás leendő szülőknek, fiataloknak. Szívesen válaszolunk szükség esetén egyénileg, de kismamáknak és családtagjainak, érdeklődő fiataloknak, hallgatóknak kiscsoportos beszélgetés keretében is. Demonstrációs babáink segítségével megmutatjuk, sőt az érdeklődők ki is próbálhatják a gyermek körüli ellátási feladatokat.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 20 fő)

16.00

Gyermekbalesetek megelőzése – prevenciós előadás szülőknek
45′ (18 éves kortól ajánljuk)

A gyermekbalesetek száma Európa országaiban, így Magyarországon is, igen magas. A balesetek a gyermekkori halálozás legfőbb, a kórházi felvétel második leggyakoribb oka, mindemellett a gyermekek nem veleszületett fogyatékosságának okai között is elsőként szerepel. Mindezekért elsődleges a gyermekek védelme, és a balesetek megelőzése. A balesetvédelem eszközei és módjai képesek csökkenteni a balesetek számát, súlyosságát és mérsékelni a balesetek következményeit, ezért hatékony balesetvédelmi stratégiák születtek. Ám nem csak a halálos baleseteket megelőzése a feladatunk, hanem a kisebb balesetekre is gondolnunk kell, ami több hetes lábadozási időt jelent egy-egy gyermeknek, vagy későbbi életére kiható szövődményekkel járhat. Az előadásban a prevencióról, a megelőzés lehetőségeiről beszélgetünk.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 30 fő)

16.00

Gyermeket szeretnénk. Kérdezzen élőben a várandósságról, szülésről, szoptatásról!
60′ (18 éves kortól ajánljuk)

Interaktív kiscsoportos beszélgetésre várjuk mindazokat, akik gyermeket szeretnének vállalni, és szeretnék megtudni, hogy mire kell figyelni a családtervezés időszakában, majd várandósság során.  A program során megismerhetik, hogy hogyan működik egy várandós édesanya szervezete és hogyan lehet közösen, legideálisabban felkészülni a várandósságra, szülésre, szülői szerepre, illetve szoptatásra. Amennyiben Ön dohányzó kismama és szeretne a problémáról szakemberrel beszélgetni, itt megteheti. Szívesen válaszolunk szükség esetén egyénileg, vagy kiscsoportban kismamáknak, leendő édesapáknak (pároknak) és a családtagoknak is. Különböző szemléltető eszközeink segítségével be tudjuk mutatni, mi történik a várandósság és szülés során. Beszélgessünk hát a változásokról, amelyekre érdemes előre is felkészülni!

Részvétel érkezési sorrendben (max. 25 fő)

16.00

A műtéti előkészítésről
30′ (18 éves kortól ajánljuk)

A műtéti előkészítés összetett feladat, mind a beteg, mind az orvosi csapat részéről előregondolkodást igényel. Az előadásban elsősorban a műtéti anesztézia típusait, ezek előnyét és hátrányát mutatjuk be. Arról is lesz szó, hogy a társbetegségek hogyan befolyásolják a műtéteket, valamint hangsúlyozzuk azt is, hogy maga a beteg hogyan segítheti elő a műtét sikerét.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

16.00

Stroke beteg a családban
30′ (18 éves kortól ajánljuk)

Sajnálatosan társadalmunk egyik egyre jellemzőbb betegsége a stroke, ami jelentősen befolyásolja a beteg életminőségét. Kezelése egy komplex rehabilitációs folyamat, amiben részt vesz gyógytornász, fizikoterapeuta, pszichiáter, rehabilitációs szakorvos zeneterapeuta, ergoterapeuta, de e szakemberek mellett is nagyon fontos a család összefogása és közös fellépése a beteg felépülésében. Előadásunkban erre a folyamatra próbálunk példákat és lehetőségeket mutatni.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

16.00

Tényleg jól mértem lázat?
45′ (16 éves kortól ajánljuk)

A patikában sokféle lázmérő kapható és mindegyik pontos – legalábbis, ha jól mérünk vele – , és ismerjük mire kell odafigyelnünk , egyébként csúnya hibákat követhetünk el. Az előadáson valamennyi lázmérő átbeszélésre kerül, az előadás végén pedig lehetőség nyílik kérdésfelvetésekre.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 30 fő)

16.00

Az tele van vegyszerrel
40′ (14 éves kortól ajánljuk)

Manapság minden tele van vegyszerrel? Ez biztonságos? Hitek és tévhitek az adalékanyagokkal, vegyszerekkel kapcsolatban. Mit jelentenek az E-számok? Gyakorlati bemutatás az élelmiszerek pH meghatározására.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

16.00

A rendszeres fizikai aktivitás szerepe a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében
60′ (15 éves életkortól ajánljuk)

Az egészséges életmód fenntartásához szükséges a rendszeres fizikai aktivitás. A szív- és érrendszeri megbetegedések a népesség nagy részét sújtják, melyek a halálozási okok listáját vezetik. Ezen megbetegedések nagy része az egészséges életmód fenntartásával megelőzhető, illetve enyhíthető lenne. A bemutató célja, hogy felkeltse a hallgatóság érdeklődését az egészséges életmód kialakítására azáltal, hogy információkat szereznek a szív- és érrendszeri vonatkozású rizikófaktorokról és azok szerepéről a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában (pl. magas vérnyomás). A bemutató során hangsúlyozzuk a rendszeres fizikai aktivitás és sportolás jótékony hatását az egészséges életmód kialakításában és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A gyakorlat során vérnyomás mérésre is lehetőség nyílik.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

16.00

A sejtbiológia határain – interaktív előadás
60′ (14 éves életkortól ajánljuk)

A „sejtbiológia határai” az eddig még jórészt ismeretlen, de nagy erőkkel kutatott területek. E határok feszegetése elsősorban új terápiás eljárások kifejlesztése érdekében zajlik, de emellett más izgalmas, sőt néhol igen kényes kérdéseket is magában rejt. Gyakorta jelennek meg a sajtóban és más médiumokban a továbbfejlesztett mesterséges megtermékenyítésről, az emberi és más génmódosításokról, sejtek átalakításáról szóló hírek. Az őssejtek jelentette, részben már valóra is vált ígéretek napjainkban folyó kutatása szintén számos új fejleménnyel szolgál. A géneken és más eljárásokon keresztül a sejtek átalakíthatóak és olyan dolgokra használhatóak, amilyenekről nem is álmodhattunk korábban. Vissza tudjuk forgatni a fejlődés kerekét, legalábbis sejtek szintjén. Szövetek és szervek állíthatóak elő belőlük kísérletesen. Klónok, hibridek, kimérák szerkeszthetőek.  

Részvétel érkezési sorrendben (max. 60 fő)

16.00

Digitalizáció az egészségügyben
30′ (16 éves életkortól ajánljuk)

Ipar 4.0, digitalizáció – halljuk, olvassuk mindenhol, de valójában tudjuk mit takarnak ezek a kifejezések? A digitalizáció exponenciális növekedése már jelen van, a társadalmi változásokra azonban nem, vagy nem minden terület készült fel még. Hogyan illeszkednek az egészségügybe? A hallgatóság betekintést kaphat mind a hazai, mind a nemzetközi trendekbe az egészségügy területén. Az előadáson szó lesz prevencióról és edukációról okos eszközök (óra, vérnyomásmérő, appok, chatbotok)segítségével, IoT (’Internet of Things’; magyarul: a ’dolgok (tárgyak) internete’) eszközökről és a futurisztikus trendekről, amelyek közel sem annyira távoliak, mint, ahogy gondoljuk. Az előadás áttekintést nyújt a fontosabb lehetőségekről és társadalmi változásokról a teljesség igénye nélkül.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 20 fő)

16.00

Mennyi az annyi? Mérlegeljünk!
30′ (10  éves életkortól ajánljuk)

A program során konyhai mérleg segítségével fordítjuk le az orvos által javasolt szénhidrát mennyiségeket „ennivaló”-ra. A résztvevők játékos tipp-mix segítségével tanulják meg, az egyes élelmiszerek mekkora adagját fogyaszthatják az előírt szénhidráttartalom biztosítása mellett. A kimért adagokat lefotózva egy otthon is elővehető segítség állhat rendelkezésükre a diétázás megkönnyítésére. Dietetikus is segít a mérlegelésben: mit miért és mikor illesszünk az étrendjükbe?

(max. 10 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

16.45

Vendégváró előételek túróból
90′ (14 éves kortól ajánljuk)

A látogatókat először röviden munkavédelmi oktatásban részesítjük, majd kiosztjuk a szükséges védőruházatot. A tankonyhai foglalkozás alkalmával vendégváró, kreatív zöldség falatokat készítünk, amelyeket ízes-színes túrókrémmel töltünk, ismertetve a falatkák táplálkozás-élettani tulajdonságait, vagyis az egyes alkotó tápanyagok a szervezetünkre milyen jótékony hatást gyakorolnak, miért szükségesek. A vendégeknek megtanítjuk a tálalás, díszítés apró-cseprő fogásait.

(max. 12 fő)

16.45

Digitalizáció az egészségügyben
30′ (16 éves életkortól ajánljuk)

Ipar 4.0, digitalizáció – halljuk, olvassuk mindenhol, de valójában tudjuk mit takarnak ezek a kifejezések? A digitalizáció exponenciális növekedése már jelen van, a társadalmi változásokra azonban nem, vagy nem minden terület készült fel még. Hogyan illeszkednek az egészségügybe? A hallgatóság betekintést kaphat mind a hazai, mind a nemzetközi trendekbe az egészségügy területén. Az előadáson szó lesz prevencióról és edukációról okos eszközök (óra, vérnyomásmérő, appok, chatbotok)segítségével, IoT (’Internet of Things’; magyarul: a ’dolgok (tárgyak) internete’) eszközökről és a futurisztikus trendekről, amelyek közel sem annyira távoliak, mint, ahogy gondoljuk. Az előadás áttekintést nyújt a fontosabb lehetőségekről és társadalmi változásokról a teljesség igénye nélkül.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 20 fő)

17.00

Aikido-flow mozgásterápiás asszertivitásfejlesztés
50′ (16 éves kortól ajánljuk)

Aikido-flow mozgásterápiás asszertivitás-fejlesztés lényege az aikido együttműködést igénylő páros és egyéni gyakorlatainak átfordítása nonverbális kommunikációs tapasztalattá. A gyakorlatok egyszerűek, de együttműködést igényelnek, segítenek megtapasztalni a kommunikációban szükséges figyelmet, koncentrációt, természetes dominanciát és a vezetés engedését, a gyors helyzetértékelést. A gyakorlatok természetessége megkönnyíti a tapasztalatok kommunikációs tréning-feladatokba való megélését és tudatosítását.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 16 fő)

17.00

Gyermeket szeretnénk. Kérdezzen élőben a várandósságról, szülésről, szoptatásról!
60′ (18 éves kortól ajánljuk)

Interaktív kiscsoportos beszélgetésre várjuk mindazokat, akik gyermeket szeretnének vállalni, és szeretnék megtudni, hogy mire kell figyelni a családtervezés időszakában, majd várandósság során.  A program során megismerhetik, hogy hogyan működik egy várandós édesanya szervezete és hogyan lehet közösen, legideálisabban felkészülni a várandósságra, szülésre, szülői szerepre, illetve szoptatásra. Amennyiben Ön dohányzó kismama és szeretne a problémáról szakemberrel beszélgetni, itt megteheti. Szívesen válaszolunk szükség esetén egyénileg, vagy kiscsoportban kismamáknak, leendő édesapáknak (pároknak) és a családtagoknak is. Különböző szemléltető eszközeink segítségével be tudjuk mutatni, mi történik a várandósság és szülés során. Beszélgessünk hát a változásokról, amelyekre érdemes előre is felkészülni!

Részvétel érkezési sorrendben (max. 25 fő)

17.00

Megszületett a gyermekem! Hogyan tovább? Gyakorlati segítség a csecsemő gondozásához
60′ (16 éves kortól ajánljuk)

Megszületett a gyermekem. Hogyan gondoskodjam róla? Mire figyeljek? Hogyan ápoljam a bőrét? Hogyan pelenkázzam? Gyakorlati bemutatás leendő szülőknek, fiataloknak. Szívesen válaszolunk szükség esetén egyénileg, de kismamáknak és családtagjainak, érdeklődő fiataloknak, hallgatóknak kiscsoportos beszélgetés keretében is. Demonstrációs babáink segítségével megmutatjuk, sőt az érdeklődők ki is próbálhatják a gyermek körüli ellátási feladatokat.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 20 fő)

17.00

Szabadulószoba, applikáció, film: játékos módszerek a drogprevencióban
60′ (14 éves kortól ajánljuk)

Az elmúlt években a drogprevenció terén a hagyományos iskolai prevenciós előadások mellett megjelentek a játékos, interaktív programok (gamification), amik a tizenévesek számára is izgalmas és informatív módon képesek foglalkozni a függőség problémájával. Az előadás keretein belül három olyan prevenciós programot ismertetek, ahol a tizenéves korosztály aktív módon tud részt venni a prevencióban. A Tudat-törő névre keresztelt szabadulószobában 5-6 fős játékoscsoportok belépnek egy szerhasználó tudatába, és onnan különböző kooperatív és logikai feladatok segítségével kell kiszabadulniuk, miközben megismerik a szerhasználó életútját. A VoltEgySzer prevenciós applikáció kvíz-játékkal, szerepjátékkal, interaktív, animációs képregényekkel mutatja be a szerek hatásait, veszélyeit, a használat motivációit, a felhasználók pedig ingyenes sportolási, szabadidős tevékenységeket nyerhetnek az alkalmazással. Az Éjjeli utak interaktív film egy tizenéves lány estéjét követi végig, miközben a néző döntési helyzetekbe kerül, és ő maga dönti el, hogyan folytatódjon tovább a történet.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

17.00

Glutén jelenlétének vizsgálata munkafelületeken és élelmiszerekben
70′ (12 éves kortól ajánljuk)

Az előadáson résztvevők megismerkedhetnek a glutén kimutatására/mennyiségi meghatározására alkalmas immunológiai tesztek előnyeivel és korlátaival. Rövid videó segítségével bemutatásra kerül, hogyan kell végrehajtani a glutén gyorsteszteket és melyek a végrehajtás során fellépő „gyakori” hibák. A videó bemutatót követően glutén gyorsteszt segítségével megvizsgáljuk különböző konyhai eszközök (pl. fakanalak, műanyag vágódeszka, stb.) gluténnel szennyezett felületének tisztíthatóságát.

(max. 20 fő)

17.00

Gyakorlati stresszkezelés
60′ (18 éves életkortól ajánljuk)

A programon a résztvevők két relaxációs módszerrel ismerkedhetnek meg tapasztalati úton: a progresszív relaxációval és az autogén tréninggel, amelyek az ellazuláshoz vezető két lehetséges utat mutatják meg. A gyakorlat jellegéből adódóan későbbi becsatlakozásra nincs mód.

(max. 30 fő) 

17.00

Kutyák receptre! Hogyan segítenek az állatok életminőségünk javításában és a mentális problémával élő emberek számára?
60′ (5 éves kortól ajánljuk)

Hazánkban rendkívül sokan tartanak házi kedvenceket, ugyanakkor a köztudatban még mindig kevéssé került be, hogy mentális és fizikai jóllétünkre egyaránt pozitív hatással lehetnek állataink. Vajon milyen tényezőkön keresztül fejtik ki hatásukat az állatok? Van különbség Frakk, Lukrécia és Szerénke között? Legújabb kutatásunk segíthet mindazoknak, akik alternatív, könnyedén kivitelezhető megoldásokat keresnek jóllétük megőrzésére.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 40 fő)

17.00

Gyermekbalesetek megelőzése – prevenciós előadás szülőknek
45′ (18 éves kortól ajánljuk)

A gyermekbalesetek száma Európa országaiban, így Magyarországon is, igen magas. A balesetek a gyermekkori halálozás legfőbb, a kórházi felvétel második leggyakoribb oka, mindemellett a gyermekek nem veleszületett fogyatékosságának okai között is elsőként szerepel. Mindezekért elsődleges a gyermekek védelme, és a balesetek megelőzése. A balesetvédelem eszközei és módjai képesek csökkenteni a balesetek számát, súlyosságát és mérsékelni a balesetek következményeit, ezért hatékony balesetvédelmi stratégiák születtek. Ám nem csak a halálos baleseteket megelőzése a feladatunk, hanem a kisebb balesetekre is gondolnunk kell, ami több hetes lábadozási időt jelent egy-egy gyermeknek, vagy későbbi életére kiható szövődményekkel járhat. Az előadásban a prevencióról, a megelőzés lehetőségeiről beszélgetünk.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 30 fő)

17.00

A rendszeres fizikai aktivitás szerepe a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében
60′ (15 éves életkortól ajánljuk)

Az egészséges életmód fenntartásához szükséges a rendszeres fizikai aktivitás. A szív- és érrendszeri megbetegedések a népesség nagy részét sújtják, melyek a halálozási okok listáját vezetik. Ezen megbetegedések nagy része az egészséges életmód fenntartásával megelőzhető, illetve enyhíthető lenne. A bemutató célja, hogy felkeltse a hallgatóság érdeklődését az egészséges életmód kialakítására azáltal, hogy információkat szereznek a szív- és érrendszeri vonatkozású rizikófaktorokról és azok szerepéről a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában (pl. magas vérnyomás). A bemutató során hangsúlyozzuk a rendszeres fizikai aktivitás és sportolás jótékony hatását az egészséges életmód kialakításában és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A gyakorlat során vérnyomás mérésre is lehetőség nyílik.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

17.00

Mennyi az annyi? Mérlegeljünk!
30′ (10  éves életkortól ajánljuk)

A program során konyhai mérleg segítségével fordítjuk le az orvos által javasolt szénhidrát mennyiségeket „ennivaló”-ra. A résztvevők játékos tipp-mix segítségével tanulják meg, az egyes élelmiszerek mekkora adagját fogyaszthatják az előírt szénhidráttartalom biztosítása mellett. A kimért adagokat lefotózva egy otthon is elővehető segítség állhat rendelkezésükre a diétázás megkönnyítésére. Dietetikus is segít a mérlegelésben: mit miért és mikor illesszünk az étrendjükbe?

(max. 10 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

17.00

Hogyan fejlesszük egyszerre empátiánkat és tudásunkat az idős emberekről?- Öregségi szimulátor segítségével most kipróbálható
60′ (18 éves életkortól ajánljuk)

Ha érdekli, hogy milyen lesz majd idős emberként járni, mozogni, látni, hallani, jöjjön és próbálja ki ezt öregségi szimulátorunk segítségével! Érezze meg, hogy milyen idősödni és vigye magával az élményt!

Részvétel érkezési sorrendben (max. 12 fő)

17.00

Ergonómia a hétköznapokban – Hogyan védjük a gerincünket
45′ (18 éves életkortól ajánljuk)

Napjainkban nagy probléma az ülőmunka és a mobiltelefonok szokásos használata, ami negatívan befolyásolhatja a gerincünk állapotát, és amelynek következtében helytelenül használjuk a gerincünket. A gyakorlati foglalkozáson azt próbáljuk elsajátítani, hogy hogyan használjuk helyesen a gerincünket a hétköznapok során. A tornatermi foglalkozáson mutatjuk be a helyes ülést, állást, emelést, cipelést és a helyes testtartást.

(max. 22 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

17.00

Korunk népbetegsége: 2-es típusú diabetes
30′ (18 éves életkortól ajánljuk)

A civilizációs megbetegedések egyik legkritikusabb formája, az elhízáshoz kapcsolódó 2-es típusú diabetes. Az előadásban az egyén szerepéről, felelősségéről, kilátásairól, döntési lehetőségeiről, illetve azok következményeiről, valamint az egészségügyi szakemberek munkájáról, feladatairól, a tájékoztatásban vállalt szerepükről is szó lesz.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 50 fő)

17.00

Elsősegélynyújtás gyakorlat
40′ (10 éves életkortól ajánljuk)

A résztvevők BLS-t (BLS: Basic Life Support, magyarul: alapszintű eszköz nélküli újraélesztés), stabil oldalfektetést, légúti idegentest protokollt és nagyfokú vérzés elállítását gyakorolhatják és egyben előkészülhetnek a később tartandó versenyre is.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 20 fő)

17.00

A szürke hályog műtét történetének csodálatos fejlődése
45′ (18 éves életkortól ajánljuk)

Vetített előadás a szürkehályog-műtét fejlődésének történetéről

Részvétel érkezési sorrendben (max. 21 fő)

17.00

Intim női higiéné
45′ (14-23 éves kor között ajánljuk)

Nemcsak a természeti katasztrófákat kellene elkerülnünk ahhoz, hogy egészségünk megmaradjon, hanem az emberi tevékenységekkel létrehozott higiénés ártalmakat is. Az egészségfejlesztés az életminőség javítása mellett szól, rámutat arra, hogyan, milyen módon éljen egészséges életet egy fiatal, milyen ártalmakat kerüljön el.
Vajon jól csináljuk? Mire kell odafigyelnünk a tisztasági betétek, tamponok, alsóneműk használata során, az intimzuhany, a szőrtelenítés alkalmazásakor? Néha, nem megfelelő gyakorisággal, vagy nem megfelelő termékeket alkalmazunk a napi tisztálkodás során. Nyíltan beszélhetünk a mindennapi intim higiénéről, a túlzásba vitt kozmetikai szerekről, szappanok használatáról, melyek megkönnyítik a baktériumok, gombák szaporodását, valamint az allergiás reakciók gyakoriságát.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 21 fő)

17.00

Biztosítási logika az egészségügyben
45′ (18 éves életkortól ajánljuk)

A résztvevők a workshop elején megismerik az egészségügy területén lévő biztosítások speciális jellemzőit, a felelősség és kármegosztás módszereit, a forráselosztás mechanizmusait. Ezt követően a résztvevők kifejthetik saját véleményeiket a látottak – hallottak, illetve saját tapasztalataik alapján. A program során a moderátor bemutatja az egyes felvetett technikák előnyeit és hátrányait, rávilágít a társadalom egésze szempontjából történő alkalmazásuk várható eredményére. A program célja, hogy a résztvevők átlássák az egészségügy gazdasági szabályozásának nehézségét, kialakíthassák saját véleményüket.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 20 fő)

17.00

Pro és kontra érvek a hálapénz témakörében
45′ (18 éves életkortól ajánljuk)

A résztvevők két riportfilmet tekintenek meg a témában a pro és a kontra érvekről. Ezt követően a résztvevők kifejthetik saját véleményeiket a látottak -hallottak, illetve saját tapasztalataik alapján. A program során a moderátor bemutatja és részletesen ismerteti a témakör hatályos szabályozását a büntetőjogtól az etikai szabályokon át az adójogi előírásokig, és ezzel ütközteti a hallgatóság részéről érkező véleményeket. A program célja, hogy a résztvevők átlássák a kérdés jogi szabályozását és ez alapján saját meggyőződésük alakuljon ki arra az esetre, ha saját, illetve hozzátartozóik kezelése során a hálapénz témája bármilyen formában előkerülne.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 20 fő)

17.30

„A maszk, amit hordasz”
30′ (16 éves életkortól ajánljuk)

„Maszkot hordasz és az arcod hozzá idomul” (G. Orwell) Szívesen megkérdezném a férfiakat, hogy hány éves korukban és milyen helyzetben mondta nekik valaki, hogy „légy férfi”! Egy olyan férfiasság fogalmat adunk át, amely nem hagyja, hogy a fiatal fiúk biztonságban érezzék magukat férfiasságukban, ezért arra kényszerítjük őket, hogy bizonygassák azt. Kezdetektől arra tanítjuk a fiúkat, hogy zárják el érzelmeiket, nem beszélhetnek arról, hogy félnek, vagy valami fáj, vagy hogy szomorúak, de arról beszélhet, hogy felidegesíti valami vagy dühös. Ilyenkor azt is elvárjuk, hogy oldja meg, mert egy férfi nem hátrál meg semmitől. A férfinak dominánsnak kell lenni, neki kell irányítani. Megoldásként gyakran használnak erőszakot.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 40 fő)

17.30

Az vagy, amit megeszel – Testösszetétel analízis és étrendi tanácsadás
120′ (10 éves kortól ajánljuk)

A látogatók a program során először testösszetétel analízisen vesznek részt, amely kb. 5-10 percet vesz igénybe. A testösszetétel analizálás az InBody 170 és 770 készülékekkel történik. A mérés során képet kapunk a testtömeg és testtömeg index mellett a zsírtömegről, a zsírmentes testtömegről, a vázizomtömegről, fittségi indexről és az alapanyagcseréről. A látogatók eredményüket nyomtatva kapják meg, amely szóbeli kiértékelése és a szükséges étrendi változtatások megbeszélése dietetikusok által történik. A testösszetételre vonatkozó kedvező étrendi ajánlás mellett a látogató esetleges diétával kapcsolatos kérdéseit is megbeszéljük. A dietetikai tanácsadás mintegy 10-15 percet vesz igénybe. A kiegyensúlyozott táplálkozás magyar ajánlását (OKOSTÁNYÉR) molinón ismertetjük.

(max. 12 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

17.30

Család, nevelés, prevenció, avagy hogyan is válunk rizikószemélyiséggé?
60′ (16 éves életkortól ajánljuk)

Tudatos nevelés vagy spontán szocializáció? Józan engedékenység vagy racionális korlátozás? Genetikai örökségek vagy környezeti hatások? Folyamatos jutalmazás vagy rugalmas büntetés? Ezek a dilemmák gyakorta felmerülő kérdések a szülői „mesterség” népes művelői körében, s sok család megelőzhetné az egyre gyakoribbá váló magatartászavarok felbukkanását, ha valós és közérthető tudása lenne a nevelés és példamutatás nyílt és rejtett buktatóiról. A népszerűsítő, interaktív, kisfilmmel ötvözött előadás lényegre törően, élő példákkal próbálja körbejárni a közvetlen és közvetett magatartásformálás rögös útjait, s igyekszik ráébreszteni arra szülőket és gyermekeket, ifjakat és időseket, hogy odafigyeléssel, hitelességgel, türelemmel és kreativitással hogyan működhet a pedagógiai prevenció a családi hétköznapokban.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 25 fő)

17.40

Elsősegélynyújtás gyakorlat
40′ (10 éves életkortól ajánljuk)

A résztvevők BLS-t (BLS: Basic Life Support, magyarul: alapszintű eszköz nélküli újraélesztés), stabil oldalfektetést, légúti idegentest protokollt és nagyfokú vérzés elállítását gyakorolhatják és egyben előkészülhetnek a később tartandó versenyre is.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 20 fő)

18.00

Aikido-flow mozgásterápiás asszertivitásfejlesztés
50′ (16 éves kortól ajánljuk)

Aikido-flow mozgásterápiás asszertivitás-fejlesztés lényege az aikido együttműködést igénylő páros és egyéni gyakorlatainak átfordítása nonverbális kommunikációs tapasztalattá. A gyakorlatok egyszerűek, de együttműködést igényelnek, segítenek megtapasztalni a kommunikációban szükséges figyelmet, koncentrációt, természetes dominanciát és a vezetés engedését, a gyors helyzetértékelést. A gyakorlatok természetessége megkönnyíti a tapasztalatok kommunikációs tréning-feladatokba való megélését és tudatosítását.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 16 fő)

18.00

Élő könyvár- Szertelenül
60′ (15 éves életkortól ajánljuk)

Moderált beszélgetés egy gyógyulófélben lévő szenvedélybeteggel. A beszélgetés folyamán az élettörténeten keresztül megjelenik a teljes drogkarrier, a szenvedélybetegség kialakulásától a felépülésig.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 25 fő)

18.00

Stresszkezelés Autogén Tréning módszerrel
60′ (18 éves életkortól ajánljuk)

Rövid bevezető a stresszről, a stresszkezelés jelentőségéről, az egészségmegőrzésünk és testi-lelki jóllétünk szempontjából fontos relaxáló hatású módszerek sokféleségéről. Bemutatásra kerül az Autogén Tréning módszer, amely az önellazítás elsajátítását teszi lehetővé, s mint ilyen, életvitelszerűen beépíthető a mindennapokba, hogy kevésbé legyünk kibillenthetőek a belső egyensúlyunkból, könnyebben kezeljük a stresszt és ellenállóbbak legyünk a 21. században jellemző mindennapos stresszforrásokkal szemben. A módszer sok esetben a stressz okozta és egyéb szorongásos eredetű pszichoszomatikus tünetek oldását, kezelését is segíti, továbbá hatékony megoldást nyújt szakember támogatásával. Az módszer ismertetése után rövid, saját élmény megtapasztalásra nyílik lehetőség néhány gyakorlatsoron keresztül. A workshop egy közös megbeszéléssel és a tapasztalat-megosztással zárul.

(max. 15 fő)

18.00

Leggyakoribb lágyrész sérülések, sportsérülések akut ellátása és korai fizioterápiája
45′ (16 éves életkortól ajánljuk)

Az előadás bemutatja a sérülés utáni legmegfelelőbb mozgásformákat, mozgásirányokat és lágyrésztechnikákat, bemutatásra kerül az akut ellátás (pl. hűtés, felpolcolás, fáslizás) megfelelő kivitelezése.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 20 fő)

18.00

Gyermekbalesetek megelőzése – prevenciós előadás szülőknek
45′ (18 éves kortól ajánljuk)

A gyermekbalesetek száma Európa országaiban, így Magyarországon is, igen magas. A balesetek a gyermekkori halálozás legfőbb, a kórházi felvétel második leggyakoribb oka, mindemellett a gyermekek nem veleszületett fogyatékosságának okai között is elsőként szerepel. Mindezekért elsődleges a gyermekek védelme, és a balesetek megelőzése. A balesetvédelem eszközei és módjai képesek csökkenteni a balesetek számát, súlyosságát és mérsékelni a balesetek következményeit, ezért hatékony balesetvédelmi stratégiák születtek. Ám nem csak a halálos baleseteket megelőzése a feladatunk, hanem a kisebb balesetekre is gondolnunk kell, ami több hetes lábadozási időt jelent egy-egy gyermeknek, vagy későbbi életére kiható szövődményekkel járhat. Az előadásban a prevencióról, a megelőzés lehetőségeiről beszélgetünk.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 30 fő)

18.00

Az tele van vegyszerrel
40′ (14 éves kortól ajánljuk)

Manapság minden tele van vegyszerrel? Ez biztonságos? Hitek és tévhitek az adalékanyagokkal, vegyszerekkel kapcsolatban. Mit jelentenek az E-számok? Gyakorlati bemutatás az élelmiszerek pH meghatározására.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 80 fő)

18.00

Hogyan fejlesszük egyszerre empátiánkat és tudásunkat az idős emberekről?- Öregségi szimulátor segítségével most kipróbálható
60′ (18 éves életkortól ajánljuk)

Ha érdekli, hogy milyen lesz majd idős emberként járni, mozogni, látni, hallani, jöjjön és próbálja ki ezt öregségi szimulátorunk segítségével! Érezze meg, hogy milyen idősödni és vigye magával az élményt!

Részvétel érkezési sorrendben (max. 12 fő)

18.00

Mennyi az annyi? Mérlegeljünk!
30′ (10  éves életkortól ajánljuk)

A program során konyhai mérleg segítségével fordítjuk le az orvos által javasolt szénhidrát mennyiségeket „ennivaló”-ra. A résztvevők játékos tipp-mix segítségével tanulják meg, az egyes élelmiszerek mekkora adagját fogyaszthatják az előírt szénhidráttartalom biztosítása mellett. A kimért adagokat lefotózva egy otthon is elővehető segítség állhat rendelkezésükre a diétázás megkönnyítésére. Dietetikus is segít a mérlegelésben: mit miért és mikor illesszünk az étrendjükbe?

(max. 10 fő)

18.00

Cukorbetegség és látásromlás
45′ (18 éves életkortól ajánljuk)

A cukorbetegség előfordulása napjainkban nő, így a diabétesz szemészeti szövődményei okozta látáscsökkenés is mind gyakoribb. Ugyanakkor a súlyos szemészeti szövődmények nagyrészt megelőzhetők a megfelelő anyagcsere kontrollal, illetve időben megkezdett szemészeti kezeléssel. A cukorbetegség okozta vakság megelőzéséhez a szemorvos, a diabetológus és a beteg együttműködése szükséges.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 22 fő)

18.00

Ergonómia a hétköznapokban – Hogyan védjük a gerincünket
45′ (18 éves életkortól ajánljuk)

Napjainkban nagy probléma az ülőmunka és a mobiltelefonok szokásos használata, ami negatívan befolyásolhatja a gerincünk állapotát, és amelynek következtében helytelenül használjuk a gerincünket. A gyakorlati foglalkozáson azt próbáljuk elsajátítani, hogy hogyan használjuk helyesen a gerincünket a hétköznapok során. A tornatermi foglalkozáson mutatjuk be a helyes ülést, állást, emelést, cipelést és a helyes testtartást.

(max. 22 fő)

18.20

Elsősegélynyújtás verseny
20′ (10 éves életkortól ajánljuk)

A résztvevők BLS-t (BLS: Basic Life Support, magyarul: alapszintű eszköz nélküli újraélesztés), stabil oldalfektetést, légúti idegentest protokoll és nagyfokú vérzés elállításból versenyezhetnek, valamint a verseny nyertesei ajándékot kapnak.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 10 fő)

18.30

Vendégváró előételek túróból
90′ (14 éves kortól ajánljuk)

A látogatókat először röviden munkavédelmi oktatásban részesítjük, majd kiosztjuk a szükséges védőruházatot. A tankonyhai foglalkozás alkalmával vendégváró, kreatív zöldség falatokat készítünk, amelyeket ízes-színes túrókrémmel töltünk, ismertetve a falatkák táplálkozás-élettani tulajdonságait, vagyis az egyes alkotó tápanyagok a szervezetünkre milyen jótékony hatást gyakorolnak, miért szükségesek. A vendégeknek megtanítjuk a tálalás, díszítés apró-cseprő fogásait.

(max. 12 fő)

18.30

Figyelemzavar vagy multitasking?
30′ (16 éves életkortól ajánljuk)

Napjainkban sokat panaszkodunk az időhiányra, ezért megkísérelünk adott idő alatt, két vagy több tevékenységet elvégezni egy időben. A multitasking az egyes tevékenységek összecsúszását, illetve a figyelem megosztását eredményezi. Ez a jelenség elsősorban a fiatalokra jellemző. A friss levegőn szaladgálás és játszás helyére a játékkonzolok, a számítógép és a televízió lépett. Lehet, hogy ez a figyelemzavar következménye? – ha gond van a figyelem fenntartásával vagy koncentrálásával,  jellemzővé válik a hirtelen, impulzív viselkedés, a gondolkodás nélküli cselekvés, a túlmozgás és az ellenállás a szabályokkal, utasításokkal szemben. Ezek minden életkorban másként jelentkeznek; a felnőttkori legtipikusabb tünetek a belső nyugtalanság, a mehetnék-érzés, a túlzott beszédesség, az állandó mozgékonyság, ellazulási képtelenség és impulzivitás – lobbanékonyság-, az újdonságkeresés, a közbevágás, a türelmetlenség valamint a hiperfókuszálás. A multitasking viselkedés lehet a magányosság vagy az unalom érzetének elkerülésére tett kísérlet, de a türelmetlenség is vezethet multitaskinghoz.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 40 fő)

19.00

Kézhigiéné, a kézmosás fontossága
50′ (12 éves életkortól ajánljuk)

A látogatókat a kézmosás fortélyával szeretnénk megismertetni egy olyan eszközzel, amely UV fény segítségével mutatja ki a kéz felszínén azokat a területeket, ahol e művelet nem volt eredményes. A megfelelő kézhigiéné 30%-kal csökkenti a kórházi fertőzések számát. A HandInScan az egészségügyben bekövetkező ún. kórházi fertőzések és a biológiai szennyeződések megelőzését célzó, technológiaalapú, szabadalmaztatott megoldás. Ez, a betegek életét mentő és a költségeket csökkentő technológia és minőségbiztosító eljárás más iparágakban is alkalmazható, például tiszta technológiájú gyártóüzemekben és az élelmiszer-ipari területeken. A technológia által segített oktatás és az objektív kiértékelés nyomán jelentősen csökkenthető a fertőzések száma.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 10 fő)

19.00

A nyaki fájdalmakon túl, a nyakizom egyensúlya
30′ (16 éves életkortól ajánljuk)

Ezen a gyakorlatorientált előadáson a résztvevők megismerkedhetnek a nyaki izmokat érintő fájdalmak és ezek közvetlen következményeinek okával, majd ezek kezelési lehetőségeivel. A legegyszerűbb gyakorlatokon keresztül próbáljuk bemutatni a nyaki fájdalmak kezelését.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 20 fő)

19.00

Stresszkezelés Autogén Tréning módszerrel
60′ (18 éves életkortól ajánljuk)

Rövid bevezető a stresszről, a stresszkezelés jelentőségéről, az egészségmegőrzésünk és testi-lelki jóllétünk szempontjából fontos relaxáló hatású módszerek sokféleségéről. Bemutatásra kerül az Autogén Tréning módszer, amely az önellazítás elsajátítását teszi lehetővé, s mint ilyen, életvitelszerűen beépíthető a mindennapokba, hogy kevésbé legyünk kibillenthetőek a belső egyensúlyunkból, könnyebben kezeljük a stresszt és ellenállóbbak legyünk a 21. században jellemző mindennapos stresszforrásokkal szemben. A módszer sok esetben a stressz okozta és egyéb szorongásos eredetű pszichoszomatikus tünetek oldását, kezelését is segíti, továbbá hatékony megoldást nyújt szakember támogatásával. Az módszer ismertetése után rövid, saját élmény megtapasztalásra nyílik lehetőség néhány gyakorlatsoron keresztül. A workshop egy közös megbeszéléssel és a tapasztalat-megosztással zárul.

(max. 15 fő)

19.00

Tömeges baleset felszámolása (Boston maraton)
30′ (14 éves életkortól ajánljuk)

A szituáció szerint egy megtörtént eseményt mutatunk be: egy futóverseny során robbantás történik, mely során nagy létszámú sérültet kell ellátni és minél hamarabb felszámolni a kárhelyet. Élőemberes szimuláció.

Részvétel érkezési sorrendben (max. 100 fő)

 

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

A rendezvényen fénykép- és videófelvételek készülnek, mely felvételeken a rendezvény látogatói felismerhetőek lehetnek. A felvételeket a rendezvény szervezője a rendezvény és az egyetem népszerűsítése érdekében kívánja felhasználni. Az esemény sajtónyilvános.