SEMMELWEIS EGÉSZSÉG NAPOK 4.
MOLEKULÁKTÓL AZ ŰRSEBÉSZETIG 

PÉNTEK – 2019. december 6. 14.00-22.00

A programot négy helyszínen, a Nagyvárad téri és a Semmelweis Klinikák metrómegállók vonzáskörzetében tartjuk (a program helyszínenként fülekbe rendezve olvasható).

Hogyan fertőznek a halálos húsevő baktériumok? Milyen képességekkel kell rendelkeznie egy XXI. századi sebész-orvosnak, hogyan változtatja meg a digitalizáció az orvos–beteg kapcsolatot, és mégis kik azok az e-páciensek? Az elméleti intézetek és a Gyógyszerésztudományi Kar közös rendezvényén a Semmelweis Egyetem gyógyítás, kutatás-innováció, oktatás hármas egységére fókuszáló tevékenységéből kaphatnak ízelítőt a látogatók. Az angol nyelvű programok ide kattintva tekinthetők meg →

Az online regisztráció lezárult a helyszínen a regisztrációhoz nem kötött, illetve a be nem telt programokhoz kapacitás függvényében és érkezési sorrendben lehet csatlakozni. 

RÉSZLETES PROGRAM HELYSZÍNENKÉNT:

Elméleti Orvos-
tudományi Központ

Elméleti Orvostudományi Központ
1094 Budapest, Tűzoltó utca 37/47.

FOLYAMATOS PROGRAMOK 14:00-20:00 között:

Mikulásváró játszóház az EOK-ban

Játszóházzal és kézműves foglalkozásokkal várjuk a hozzánk látogató gyerekeket már a legkisebb kortól. Mivel a Mikulásnak is fontos, hogy a gyerekek minél hamarabb megismerkedjenek az egészséges életmóddal, ezért egész délután pecsétgyűjtő játék keretében, különböző állomásokon, interaktív formában szerezhetnek hasznos ismereteket a résztvevő gyerekek. Sőt, a nap folyamán maga a Mikulás is ellátogat hozzánk…

Teddy Maci Kórház – játszunk kórházasdit!

A Teddy Maci Kórház játékos keretek között hozza közelebb a gyerekekhez a gyógyítást. Ehhez nincs másra szükség, mint a gyerekek plüss kedvencére, aminek kitalált betegségét a speciálisan képzett macidoktorok, doktor nénik segítségével együtt vizsgálják és gyógyítják meg. Programunkon orvostanhallgatók segítségével ismerkedhetnek meg a résztvevők egy orvosi vizsgálat menetével valamint eszközeivel. A fehér köpeny és a “félelmetes eszközök” egy idő után már fel sem tűnnek majd… A legbátrabbak speciális műtőnkben akár egy “maci-műtét” is elvégezhetnek, miközben a testben rejtőző szerveket és azok működését is megismerik. A program hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek a valós helyzetben kevésbé izgulnak majd és csökken a félelmük, szorongásuk is.

Mennyi az annyi? – avagy mennyire vagy egészséges?

14 éves kortól – A Semmelweis Egészségfejlesztési Központ szakemberei, önkéntes hallgatók segítségével szeretettel várnak minden érdeklődőt szűrésekre, életmód tanácsadásra több témában. A program során szív-érrendszeri és diabétesz rizikóbecslést, szájüregi szűrést, táplálkozással, testmozgással, dohányzással és alkoholfogyasztással kapcsolatos kockázatfelmérést és életmód tanácsadást végeznek, helyben kiegészítve aktuális állapotnak megfelelő vércukor-, és vérnyomásméréssel, illetve egyéni szükséglet szerint további vizsgálatokkal. Ezen kívül anyajegy vizsgálattal és anyajegy önvizsgálat oktatásával segítenek a lakosság életmódjának változtatásában. A rizikóbesorolásnak megfelelően személyre szabott tanácsadást, minimál intervenciós tevékenységet biztosítanak. Irányt mutatunk abban, hogy milyen szakemberhez és hova fordulhat az egészségi állapotának javítása érdekében.

Mit tegyek, hogy jobb formába kerüljek?

14 éves kortól – Komplex testösszetétel-elemzéssel összekötött, személyre szabott életmód tanácsadás, melyhez szükség vagy kérés szerint rövid táplálkozással és mozgással kapcsolatos tanácsadást is biztosítunk. Az elemzést egy speciális testösszetétel-elemző készülékkel, InBody 270-el végezzük.

„Tudod-e? Csinálod-e?” Egészségfejlesztő interaktív játékok

Egészségismeret és egészségfejlesztő interaktív játék. Egészségmegőrző, egészségfejlesztő társasjátékok, vetélkedők és ügyességi feladatok, melyek nem csupán a témájukban rejlő hordozott értéket képviselik, hanem közösségformáló, csapatszellemet erősítő hatással bírnak.

Gyógyszerészi fogadóóra laikusoknak

14:00 és 19:00 között
Kérdései vannak a terápiájával kapcsolatban? Szívesen átbeszélné a szedett gyógyszereit nyugodt körülmények között egy szakemberrel? Szeretné tudni, mit, miért, mennyit, mikor és miként kell használnia, ha közeledik az influenza időszak vagy ha babát vár? A fogadóóra keretében szabadon konzultálhat az egyetem gyógyszerészeivel. Jöjjön és kérdezzen! A programot minden korosztálynak ajánljuk, akik a helyes és biztonságos gyógyszerszedéssel kapcsolatban szeretne tanácsokat kapni.

RÉSZLETES PROGRAM IDŐRENDBEN:

Kezdés Program címe
14:00

„Ki korán kel, aranyat lel!” Workshop az iskolai egészségfejlesztésről
90′ (14 éves kortól ajánlott)

Becslések szerint életmódunk háromszor annyit számít az egészségi állapotunk alakulása szempontjából, mint a teljes egészségügyi ellátó rendszer minősége.  Világszerte vannak olyan, az óvodásoktól a felsőoktatási hallgatókig minden ifjú korosztályt megszólító iskolai egészségnevelési programok, amelyeknek célja az egészség-védő magatartás-mintázatok minél mélyebb, megszokás-szintű elsajátítása. Workshopunkban arra keressük a választ, hogy mire van szükségük iskoláknak ahhoz, hogy hatékony egészségnevelést tudjanak végezni. Ezért várjuk az aktív részvételét minden egyetemi polgárnak, pedagógusnak, egészségfejlesztéssel foglalkozó szakembernek.

(max 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

14:00

Patikus útikalauz stopposoknak-mi történik a gyógyszertárban?
45′ (14 éves kortól ajánlott)

A gyógyszertárba járás az életünk része. Legyen szó megfázásról vagy háziorvos által nekünk felírt vagy idős rokonunk gyógyszereiről, utunk a patikába vezet. De mi is ez a hely? Mi és ki vár ott ránk? Egyáltalán mi az a gyógyszer? Miért kell néha recept, néha meg nem? Miért van egy gyógyszernek mellékhatása? Milyen tanácsokért fordulhatok a gyógyszerészemhez? Miben segíthet nekem a gyógyszerészem? Ha mindezt szeretnéd megtudni, várunk!

(max. 20 fő)  Az online regisztráció lezárult, a fennmaradó helyek erejéig érkezési sorrendben lehet csatlakozni.

15:00

Patikus útikalauz stopposoknak II. – Mi történik a gyógyszerrel a szervezetben? ELMARAD
90′ (15 éves kortól ajánlott)

Bár napi gyakorisággal kerülünk közvetlen vagy közvetett módon kapcsolatba gyógyszerekkel, gyógyhatású készítményekkel, mégis sok esetben nem rendelkezünk megfelelő információkkal. Programunkon interaktív módon bemutatjuk a szilárd (pl. tabletta/pezsgőtabletta/úszótabletta), a félszilárd (pl. kenőcs, gél), a folyékony (injekció, oldatos készítmények – szemcsepp, orrcsepp, fülcsepp, emulzió, szuszpenzió) és a speciális (pl. multipartikuláris rendszerek, inhalációs készítmények, ozmotikus tabletták, mikrokapszulák) gyógyszerformákat. Beszélünk a hagyományos és a módosított (pl. nyújtott, késleltetett) hatóanyagleadásról, illetve ennek jelentőségéről. Ismertetjük a gyógyszerhatás kialakulásának alapjait: azaz mi történik/történhet az adott készítménnyel, ha az a szervezetünkbe kerül különböző beviteli kapukon keresztül. Fontos-e, hogy étkezés előtt vagy után veszik-e be a gyógyszert? Felezhető-e a tabletta? stb. Célunk a gyógyszerek helyes alkalmazásához szükséges szemlélet kialakítása.

(max. 20 fő) Az online regisztráció lezárult, a fennmaradó helyek erejéig érkezési sorrendben lehet csatlakozni.

16:00

Patikus útikalauz stopposoknak-mi történik a gyógyszertárban?
45′ (14 éves kortól ajánlott)

A gyógyszertárba járás az életünk része. Legyen szó megfázásról vagy háziorvos által nekünk felírt vagy idős rokonunk gyógyszereiről, utunk a patikába vezet. De mi is ez a hely? Mi és ki vár ott ránk? Egyáltalán mi az a gyógyszer? Miért kell néha recept, néha meg nem? Miért van egy gyógyszernek mellékhatása? Milyen tanácsokért fordulhatok a gyógyszerészemhez? Miben segíthet nekem a gyógyszerészem? Ha mindezt szeretnéd megtudni, várunk!

(max. 20 fő) Az online regisztráció lezárult, a fennmaradó helyek erejéig érkezési sorrendben lehet csatlakozni.

16:00

Gyógynövények szerepe az egészségmegőrzésben: tények és tévhitek
90′ (14 éves kortól ajánlott)

Mik azok a gyógynövények? Milyen formában találkozhatunk vele a gyógyszertárban? Szerepük a különböző betegségek megelőzésében és kezelésében. Illóolajok bemutatása, gyógyászati jelentőségük. Tévhitek a gyógynövényekkel kapcsolatban. Mire kell figyelni a gyógynövény-készítmények fogyasztásakor, a készítmények minőségének kérdései. Gyógynövények felhasználása a kozmetikumokban. Az év gyógynövényének (orbáncfű) bemutatása.

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

17:00
(találkozó 16:50)

Bőröd alatt, ereidben, megmutatjuk, mi folyik bent!
40′ (10 éves kortól ajánlott)

A lézerről leginkább a fókuszált fénysugarak és a szuperhősök pusztító ereje ugrik be. De tudtad, hogy akár azt is megállapíthatjuk vele, milyen intenzív a vérkeringés a bőrödben? Szeretnénk bemutatni Nektek egy érdekes műszert, ami lézerfénnyel tapogatja le a bőrfelszín alatti erecskéket, és megmutatja nekünk a terület véráramlását. Mindezt szinte azonnal, fájdalom és érintés nélkül! Gyere, próbáld ki! Találkozó az épület aulájában 16:50-kor.

(max. 10 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

17:00

Patikus útikalauz stopposoknak II. – Mi történik a gyógyszerrel a szervezetben?
90′ (15 éves kortól ajánlott)

Bár napi gyakorisággal kerülünk közvetlen vagy közvetett módon kapcsolatba gyógyszerekkel, gyógyhatású készítményekkel, mégis sok esetben nem rendelkezünk megfelelő információkkal. Programunkon interaktív módon bemutatjuk a szilárd (pl. tabletta/pezsgőtabletta/úszótabletta), a félszilárd (pl. kenőcs, gél), a folyékony (injekció, oldatos készítmények – szemcsepp, orrcsepp, fülcsepp, emulzió, szuszpenzió) és a speciális (pl. multipartikuláris rendszerek, inhalációs készítmények, ozmotikus tabletták, mikrokapszulák) gyógyszerformákat. Beszélünk a hagyományos és a módosított (pl. nyújtott, késleltetett) hatóanyagleadásról, illetve ennek jelentőségéről. Ismertetjük a gyógyszerhatás kialakulásának alapjait: azaz mi történik/történhet az adott készítménnyel, ha az a szervezetünkbe kerül különböző beviteli kapukon keresztül. Fontos-e, hogy étkezés előtt vagy után veszik-e be a gyógyszert? Felezhető-e a tabletta? stb. Célunk a gyógyszerek helyes alkalmazásához szükséges szemlélet kialakítása.

(max. 20 fő) Az online regisztráció lezárult, a fennmaradó helyek erejéig érkezési sorrendben lehet csatlakozni.

17:00

Molekulák amik megváltoztatták a világot
60′ (14 éves kortól ajánlott)

Hosszú út vezetett az elmúlt két évszázad során a jelenlegi gyógyszerkincsünk kialakulásához. Előadásunkban néhány kiválasztott gyógyszermolekulán és felfedezésük történetén keresztül szeretnénk bepillantást engedni többek közt abba, miért fontos a szerves kémia egy gyógyszerésznek, hogyan tervezhetünk új molekulákat molekulamodellezési módszerek alkalmazásával, milyen kihívásokat jelent egy-egy új molekula előállítása, hogyan vizsgálhatjuk a molekulák szerkezetét, milyen célponton és hogyan hatnak a gyógyszerek a szervezetben és hogy összességében milyen összetett és nagy kreativitást igénylő munka vezet egy-egy gyógyszerig. Lehetőség nyílik arra, hogy építőkészlet segítségével a résztvevők megépítsék egy-egy patikában kapható gyógyszer érdekesebb szerkezetű hatóanyagának modelljét, sőt néhány molekulát a számítógépen is megrajzoljunk majd. 

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

17:00

D-vitamin, a sokoldalú csodaszer
30′ (14 éves kortól ajánlott)

A D-vitamin nem vitamin, csupán orvostörténeti okokból nevezzük így. Valójában egy, a napfény hatására az emberi szervezetben kialakuló vagy a táplálékkal bekerülő előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik az egyik legősibb szteránvázas hormon. A bőrben UV-B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin az emberi szervezet legfőbb D-vitamin-forrása, hamarosan az egyik legfontosabb tápanyag lehet, mivel hatékony lehet olyan betegségek ellen, mint a rák, a csontritkulás, a szívbetegségek és a cukorbetegség. A D-vitamin széles körű egészségügyi előnyöket rejt magában, különösen, ami bizonyos krónikus betegségeket illet, megfelelő adagolással késleltethetők az olyan betegségek is, mint a COPD.

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

17:00

Hangulatunk a rohanó világban – fenn és lenn 4 rövid előadás az elméről
60′ (14 éves kortól ajánlott) – 

Depresszió|s|ok – A génektől a depresszióig – Előadásunkban igyekszünk lefosztani a depressziót övező hétköznapi mítoszokat és bemutatni a tudomány mai állását a betegséggel kapcsolatosan. A depresszió hátterében ma már tudjuk, hogy génjeink is szerepet játszanak, melyek különböző környezeti tényezőkkel kölcsönhatásban járulnak hozzá a depressziós tünetek kialakulásához. Kutatócsoportunk ennek vizsgálatában mutatott fel nemzetközileg elismert eredményeket, melyeknek közös megismerésére invitáljuk az érdeklődőket, kiemelve a depresszió megelőzésének és a már kialakult betegségből való kilábalásnak a lehetőségeit is.
Mi a közös bennünk és a tehenekben? A (rossz élményeken való) rágódás alapjai – Mik vezethetnek az egyszerű rosszkedvtől a betegségnek számító depresszióig? Az előadásban egy olyan személyiségvonást mutatunk be, ami szerepet játszhat a kettő közötti átmenetben: a ruminációt, vagyis a rossz hangulaton való rágódást. Ekkor mintha csak egy örvénybe kerülnénk, folyamatosan gondolkodunk rossz élményeinken. De milyen okok állhatnak a rágódásra való hajlamunk mögött? A genetika határozza meg, és nincs mit tenni? Tehetek bármit, hogy megakadályozzam a saját rágódásomat? Tehetek bármit, hogy megakadályozzam a gyermekeim későbbi hajlamát a rágódásra? Tehetek bármit, ha már kialakult a rágódásra való hajlamom?
Fájdalom, a képzelet és valóság határán Mindannyian éltünk már át kisebb-nagyobb fájdalmakat életünk során. Néha számítunk rá, néha pedig hirtelen jelenik meg. Van a két típusú fájdalom között különbség? Esetleg akkor is érezzük, ha már csak rá gondolunk? Pavlov bebizonyította, hogy a betanított kutyák nyálelválasztása már csengőszóra is megindult akár étel hiányában is. Fájdalom esetén hasonló folyamatok játszódhatnak le akkor, amikor az egyén valóságos inger nélkül is képes fájdalmat érezni egy ismert jel láttán. Jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy tényleg az fáj, amit érzünk, vagy az, amit hiszünk?
Eksztázis az ecstasy körül – Az előadás a népszerű kábítószer, az ecstasy hatóanyagának a bemutatásáról szól. Nemrégiben bombaként robbant a hír, hogy a vegyület akár gyógyszerként történő felhasználása sem kizárt a jövőben. De tényleg felhasználható a terápiában? Ha igen, milyen feltételekkel és milyen betegségekben? Mit okoz egy egészséges agyban? És bele lehet-e halni a használatba? Többek közt ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni.

(max. 40 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

17:30

Hogyan lehet csökkenteni a diagnosztikai módszerek téves figyelemfelkeltő és a téves megnyugtatási arányait?
50′ (14 éves kortól ajánlott)

A diagnosztikai módszerekkel kapott eredmények állításai (pozitív vagy negatív, azaz egészséges vagy beteg) nem minden esetben száz százalékosan megbízhatóak. Helyes a klasszifikáció, ha betegeket pozitívnak (valódi pozitívak), az egészségeseket pedig negatívnak (valódi negatívak) diagnosztizálja a módszer. Többnyire azonban lesznek téves diagnózisok is, azaz olyan betegek, akiket negatívnak (álnegatívak) és olyan egészségesek, akiket pozitívnak (álpozitívak) nyilvánít a diagnosztikai módszer. Az esetek áttekintését segíti egy 2×2-es táblázat (igazságmátrix), amelyből számos fontos paramétert tudunk definiálni, és ezeken keresztül megfelelően tudjuk jellemezni a diagnosztikai módszer „jóságát”, hatékonyságát. A legfontosabb megbeszélendő fogalmak: szenzitivitás (érzékenység), specificitás, relevancia, szegregancia, téves figyelemfelkeltő arány, téves megnyugtatási arány, diagnosztikus effektivitás. Egy adott diagnosztikai módszer esetén a kapott jellemzők nagyon jelentősen függnek a (negatív és pozitív értékekre szétválasztó) határérték megválasztásától. A különböző diagnosztikai módszerek összehasonlítását segíti a ROC analízis, amit szintén bemutatunk az érdeklődőknek.

(max. 80 fő) Az online regisztráció lezárult, a fennmaradó helyek erejéig érkezési sorrendben lehet csatlakozni.

18:00

Azok a csodálatos fagociták!
45′ (14 éves kortól ajánlott)

A fagocita a vérben keringő leggyakoribb fehérvérsejt féleség, amely alapvető szerepet játszik a szervezet védelmében a mikrobák ellen. Ezen sejtek működését ismerhetjük meg, valamint beszélünk majd a hiányuk vagy alulműködésük, illetve fokozott aktivitásuk során kialakuló problémákról is. Bemutatjuk, hogy alapkutatást végző munkacsoportunk hogyan kapcsolódik a gyógyítást végző klinikusokhoz, és milyen, két-irányúan gyümölcsöző együttműködések alakultak és alakulnak ki.

(max. 50 fő) Érkezési sorrendben

18:00

Patikus útikalauz stopposoknak-mi történik a gyógyszertárban?
45′ (14 éves kortól ajánlott)

A gyógyszertárba járás az életünk része. Legyen szó megfázásról vagy háziorvos által nekünk felírt vagy idős rokonunk gyógyszereiről, utunk a patikába vezet. De mi is ez a hely? Mi és ki vár ott ránk? Egyáltalán mi az a gyógyszer? Miért kell néha recept, néha meg nem? Miért van egy gyógyszernek mellékhatása? Milyen tanácsokért fordulhatok a gyógyszerészemhez? Miben segíthet nekem a gyógyszerészem? Ha mindezt szeretnéd megtudni, várunk!

(max. 20 fő) Az online regisztráció lezárult, a fennmaradó helyek erejéig érkezési sorrendben lehet csatlakozni.

18:00

Molekulák amik megváltoztatták a világot
60′ (14 éves kortól ajánlott)

Hosszú út vezetett az elmúlt két évszázad során a jelenlegi gyógyszerkincsünk kialakulásához. Előadásunkban néhány kiválasztott gyógyszermolekulán és felfedezésük történetén keresztül szeretnénk bepillantást engedni többek közt abba, miért fontos a szerves kémia egy gyógyszerésznek, hogyan tervezhetünk új molekulákat molekulamodellezési módszerek alkalmazásával, milyen kihívásokat jelent egy-egy új molekula előállítása, hogyan vizsgálhatjuk a molekulák szerkezetét, milyen célponton és hogyan hatnak a gyógyszerek a szervezetben és hogy összességében milyen összetett és nagy kreativitást igénylő munka vezet egy-egy gyógyszerig. Lehetőség nyílik arra, hogy építőkészlet segítségével a résztvevők megépítsék egy-egy patikában kapható gyógyszer érdekesebb szerkezetű hatóanyagának modelljét, sőt néhány molekulát a számítógépen is megrajzoljunk majd. 

(max. 20 fő) Az online regisztráció lezárult, a fennmaradó helyek erejéig érkezési sorrendben lehet csatlakozni.

18:00

D-vitamin, a sokoldalú csodaszer
30′ (14 éves kortól ajánlott)

A D-vitamin nem vitamin, csupán orvostörténeti okokból nevezzük így. Valójában egy, a napfény hatására az emberi szervezetben kialakuló vagy a táplálékkal bekerülő előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik az egyik legősibb szteránvázas hormon. A bőrben UV-B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin az emberi szervezet legfőbb D-vitamin-forrása, hamarosan az egyik legfontosabb tápanyag lehet, mivel hatékony lehet olyan betegségek ellen, mint a rák, a csontritkulás, a szívbetegségek és a cukorbetegség. A D-vitamin széles körű egészségügyi előnyöket rejt magában, különösen, ami bizonyos krónikus betegségeket illet, megfelelő adagolással késleltethetők az olyan betegségek is, mint a COPD.

(max. 20 fő) Az online regisztráció lezárult, a fennmaradó helyek erejéig érkezési sorrendben lehet csatlakozni.

18:30

Gyógynövények szerepe az egészségmegőrzésben: tények és tévhitek
90′ (14 éves kortól ajánlott)

Mik azok a gyógynövények? Milyen formában találkozhatunk vele a gyógyszertárban? Szerepük a különböző betegségek megelőzésében és kezelésében. Illóolajok bemutatása, gyógyászati jelentőségük. Tévhitek a gyógynövényekkel kapcsolatban. Mire kell figyelni a gyógynövény-készítmények fogyasztásakor, a készítmények minőségének kérdései. Gyógynövények felhasználása a kozmetikumokban. Az év gyógynövényének (orbáncfű) bemutatása.

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

19:00
(találkozó 18:50)

Bőröd alatt, ereidben, megmutatjuk, mi folyik bent!
40′ (10 éves kortól ajánlott)

A lézerről leginkább a fókuszált fénysugarak és a szuperhősök pusztító ereje ugrik be. De tudtad, hogy akár azt is megállapíthatjuk vele, milyen intenzív a vérkeringés a bőrödben? Szeretnénk bemutatni Nektek egy érdekes műszert, ami lézerfénnyel tapogatja le a bőrfelszín alatti erecskéket, és megmutatja nekünk a terület véráramlását. Mindezt szinte azonnal, fájdalom és érintés nélkül! Gyere, próbáld ki! Találkozó az épület aulájában 18:50-kor.

(max. 10 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

19:00

Nem kell begyulladni! – az állatkísérletek jelentősége a gyulladással járó betegségek kutatásában
30′ (14 éves kortól ajánlott)

Szervezetünkben állandó küzdelem zajlik a kórokozók, és a saját testünket védő fehérvérsejtek között. Ezt a harcot sok esetben a „csatatér”, a saját szöveteink sínylik meg, melyet mi magunk fájdalmas gyulladás formájában érzékelünk. Az előadásból megtudhatjuk, hogy milyen folyamatok vezetnek a gyulladás kialakulásához, illetve azt is, hogy miért elengedhetetlenül fontosak az állatkísérletek ezeknek a gyulladásos betegségeknek a kutatásában.

(max. 50 fő) Érkezési sorrendben

19:00

Baktériumölők súlyos bakteriális fertőzésben – betegágytól a laborig
30′ (14 éves kortól ajánlott)

A bakteriális fertőzések legsúlyosabb formája  szeptikus sokk (vérmérgezéses sokk). Hogy ez mekkora gond a napi orvosi munkában azt jól mutatja, hogy a szeptikus sokk sajnos 30-50%-ban halálos kimenetű megfelelő antibiotikus kezelés ellenére, intenzív osztályos kezelés, gépi lélegeztetés mellett is. Ilyenkor tehát a fertőzésen kívül valami más is károsítja a szervezetet. A falósejtek közé tartozó granulociták (a fagociták egy fajtája) a vérben található leggyakoribb fehérvérsejtjeink. Legfőbb feladatuk a baktériumok elleni védekezés, és jellemzően igen hatékonyan végzik munkájukat. A bakteriális fertőzések legsúlyosabb formájában, a szepszisben (vérmérgezésben) azonban teljesen “megkergülnek”, és – nem szándékosan – de a szervezetünket is károsítják. Programunk azt próbálja bemutatni, hogy lehet eljutni a betegágy melletti megfigyelésből az alapkutatáson keresztül potenciális patomechanizmusig.

(max. 50 fő) Érkezési sorrendben

19:00

Patikus útikalauz stopposoknak II. – Mi történik a gyógyszerrel a szervezetben?
90′ (15 éves kortól ajánlott)

Bár napi gyakorisággal kerülünk közvetlen vagy közvetett módon kapcsolatba gyógyszerekkel, gyógyhatású készítményekkel, mégis sok esetben nem rendelkezünk megfelelő információkkal. Programunkon interaktív módon bemutatjuk a szilárd (pl. tabletta/pezsgőtabletta/úszótabletta), a félszilárd (pl. kenőcs, gél), a folyékony (injekció, oldatos készítmények – szemcsepp, orrcsepp, fülcsepp, emulzió, szuszpenzió) és a speciális (pl. multipartikuláris rendszerek, inhalációs készítmények, ozmotikus tabletták, mikrokapszulák) gyógyszerformákat. Beszélünk a hagyományos és a módosított (pl. nyújtott, késleltetett) hatóanyagleadásról, illetve ennek jelentőségéről. Ismertetjük a gyógyszerhatás kialakulásának alapjait: azaz mi történik/történhet az adott készítménnyel, ha az a szervezetünkbe kerül különböző beviteli kapukon keresztül. Fontos-e, hogy étkezés előtt vagy után veszik-e be a gyógyszert? Felezhető-e a tabletta? stb. Célunk a gyógyszerek helyes alkalmazásához szükséges szemlélet kialakítása.

(max. 20 fő) Az online regisztráció lezárult, a fennmaradó helyek erejéig érkezési sorrendben lehet csatlakozni.

19:00

Molekulák amik megváltoztatták a világot
60′ (14 éves kortól ajánlott)

Hosszú út vezetett az elmúlt két évszázad során a jelenlegi gyógyszerkincsünk kialakulásához. Előadásunkban néhány kiválasztott gyógyszermolekulán és felfedezésük történetén keresztül szeretnénk bepillantást engedni többek közt abba, miért fontos a szerves kémia egy gyógyszerésznek, hogyan tervezhetünk új molekulákat molekulamodellezési módszerek alkalmazásával, milyen kihívásokat jelent egy-egy új molekula előállítása, hogyan vizsgálhatjuk a molekulák szerkezetét, milyen célponton és hogyan hatnak a gyógyszerek a szervezetben és hogy összességében milyen összetett és nagy kreativitást igénylő munka vezet egy-egy gyógyszerig. Lehetőség nyílik arra, hogy építőkészlet segítségével a résztvevők megépítsék egy-egy patikában kapható gyógyszer érdekesebb szerkezetű hatóanyagának modelljét, sőt néhány molekulát a számítógépen is megrajzoljunk majd. 

(max. 20 fő) Az online regisztráció lezárult, a fennmaradó helyek erejéig érkezési sorrendben lehet csatlakozni.

19:00

D-vitamin, a sokoldalú csodaszer
30′ (14 éves kortól ajánlott)

A D-vitamin nem vitamin, csupán orvostörténeti okokból nevezzük így. Valójában egy, a napfény hatására az emberi szervezetben kialakuló vagy a táplálékkal bekerülő előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik az egyik legősibb szteránvázas hormon. A bőrben UV-B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin az emberi szervezet legfőbb D-vitamin-forrása, hamarosan az egyik legfontosabb tápanyag lehet, mivel hatékony lehet olyan betegségek ellen, mint a rák, a csontritkulás, a szívbetegségek és a cukorbetegség. A D-vitamin széles körű egészségügyi előnyöket rejt magában, különösen, ami bizonyos krónikus betegségeket illet, megfelelő adagolással késleltethetők az olyan betegségek is, mint a COPD.

(max. 20 fő) Az online regisztráció lezárult, a fennmaradó helyek erejéig érkezési sorrendben lehet csatlakozni.

19:00

Új távlatok a nyirokrendszer szervspecifikus szerepének vizsgálatában
50′ (14 éves kortól ajánlott)

A nyirokrendszer kritikus szerepet játszik a folyadékegyensúly szabályozásában, a lipidek felszívásában a bélből és immunsejtek vándorlásának az irányításában. A közelmúltban számos korábban nem ismert funkciójára derült fény a nyirokrendszernek, így a vérnyomás szabályozásában, a központi idegrendszerhez kapcsolódóan vagy az újszülöttkori légzés kialakításában. Az utóbbi időszakban a nyirokérsejt-specifikus markerek azonosítása, a transzgénikus és a mikroszkópos technikák fejlődése jelentős előrejutást hoztak a területen. A tervezett előadásunkban bemutatjuk, hogy a jelenleg rendelkezésre álló kísérletes megközelítések milyen távlatokat nyitnak a nyirokrendszer szervspecifikus funkcióinak a vizsgálatában. Az előadást követően laborlátogatásra lesz lehetőség. 

(max. 20 fő)  A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

19:00

Influencer vagy orvos? A 21. század e-doktorai Magyarországon.
60′ (14 éves kortól ajánlott)

A jól működő orvos–beteg kapcsolat alapvetően meghatározza a gyógyítás sikerességét és kettejük együttműködését. A digitalizáció azonban alapjaiban változtatja meg az orvos–beteg kapcsolatot, nemcsak az új technológiák és kommunikációs lehetőségek, hanem a kulturális változások miatt is. Kik a 21. század e-páciensei és e-doktorai? Hogyan lehet jól használni az internetet az egészséggel kapcsolatos információk megszerzésére? Hogyan ajánljunk applikációt, viselhető szenzort, miként alkalmazzuk a telemedicina lehetőségeit? Hogyan hat a digitális egészség a hozzáférés, az egyenlőtlenségek kérdésére? Mik a digitalizáció társadalmi következményei? Hogyan vetjük fel a digitális egészséggel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket az orvosi egyetemen oktatott tárgyainkban? Workshopunkban aktív e-doktorok közreműködésével és saját vizsgálati eredményeink bemutatásával szeretnénk körüljárni a fenti kérdéseket. A workshopot természetesen egy interaktív, digitális játékkal fogjuk kezdeni!

(max. 180 fő) Az online regisztráció lezárult, a fennmaradó helyek erejéig érkezési sorrendben lehet csatlakozni.

20:00

D-vitamin, a sokoldalú csodaszer
30′ (14 éves kortól ajánlott)

A D-vitamin nem vitamin, csupán orvostörténeti okokból nevezzük így. Valójában egy, a napfény hatására az emberi szervezetben kialakuló vagy a táplálékkal bekerülő előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik az egyik legősibb szteránvázas hormon. A bőrben UV-B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin az emberi szervezet legfőbb D-vitamin-forrása, hamarosan az egyik legfontosabb tápanyag lehet, mivel hatékony lehet olyan betegségek ellen, mint a rák, a csontritkulás, a szívbetegségek és a cukorbetegség. A D-vitamin széles körű egészségügyi előnyöket rejt magában, különösen, ami bizonyos krónikus betegségeket illet, megfelelő adagolással késleltethetők az olyan betegségek is, mint a COPD.

(max. 20 fő) Az online regisztráció lezárult, a fennmaradó helyek erejéig érkezési sorrendben lehet csatlakozni.

20:30

Új távlatok a nyirokrendszer szervspecifikus szerepének vizsgálatában
50′ (14 éves kortól ajánlott)

A nyirokrendszer kritikus szerepet játszik a folyadékegyensúly szabályozásában, a lipidek felszívásában a bélből és immunsejtek vándorlásának az irányításában. A közelmúltban számos korábban nem ismert funkciójára derült fény a nyirokrendszernek, így a vérnyomás szabályozásában, a központi idegrendszerhez kapcsolódóan vagy az újszülöttkori légzés kialakításában. Az utóbbi időszakban a nyirokérsejt-specifikus markerek azonosítása, a transzgénikus és a mikroszkópos technikák fejlődése jelentős előrejutást hoztak a területen. A tervezett előadásunkban bemutatjuk, hogy a jelenleg rendelkezésre álló kísérletes megközelítések milyen távlatokat nyitnak a nyirokrendszer szervspecifikus funkcióinak a vizsgálatában. Az előadást követően laborlátogatásra lesz lehetőség. 

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

A rendezvényen fénykép- és videófelvételek készülnek, mely felvételeken a rendezvény látogatói felismerhetőek lehetnek. A felvételeket a rendezvény szervezője a rendezvény és az egyetem népszerűsítése érdekében kívánja felhasználni. Az esemény sajtónyilvános.

Nagyvárad téri
Elméleti Tömb

Nagyvárad téri Elméleti Tömb
1089 Budapest, Nagyvárad tér 4.

RÉSZLETES PROGRAM IDŐRENDBEN:

Kezdés Program címe
14:00

Műtőtermi bemutató és sebészeti gyakorlás
45′ (14 éves kortól)

Rövid előadásban ismertetjük a sebészeti gyakorlatban használt fontosabb eszközöket, csomózási módszereket és varrattípusokat. Majd az érdeklődők számára lehetőséget adunk ezen technikák gyakorlására.

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

15:00

Űrsebészet
45′ (14 éves kortól)

Az előadás bemutatja a laparoszkópos sebészet rövid történetét és az abból mára kifejlődött robot és telemetrikus sebészetet.

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

15:00

Igyunk vagy ne igyunk, és ha igen, akkor mit?
45′ (14 éves kortól)

Miért halnak meg újabban az intenzíven edzők vagy a hosszútávfutók? A víz méreg? Hogyan kíméljük a vesénket? Igyunk, vagy ne igyunk, mit igyunk? Mennyit és hogyan választ ki a vese? Miért fontos párválasztáskor a partner veséjét is ismerni? Valóban csodatevő a vese is? Lehet, hogy láthatjuk a glomeruláris filtrációt élőben? Hány vesebeteg lehet Magyarországon? Lehet-e vizeletből élethosszat jósolni? Érdemes-e még ma is kutatni a vesét?

(max. 350 fő) Érkezési sorrendben

17:00

Veszélyes kórokozók az én konyhámban?
30′ (14 éves kortól)

Ki gondolná, hogy az otthoni konyhánk veszélyes üzemmé válhat, ha nem figyelünk oda ételeink, finomságaink elkészítésekor. Mely nyersanyagok veszélyesek? Milyen kórokozók leselkednek ránk és milyen konyhai műveleteknél kell különösen körültekintően eljárnunk? Kell-e a nyers húst megmosni? Káros-e az egészségemre az E-számot „tartalmazó” élelmiszer? Megannyi megválaszolásra kerülő kérdés. Kérjük, töltse ki kérdőívünket is a témában, amellyel egy folyamatban lévő kutatást segíthet.

(max 80 fő) Az online regisztráció lezárult, a fennmaradó helyek erejéig érkezési sorrendben lehet csatlakozni.

17:00

Szükség van-e állatkísérletekre? ELMARAD
45′ (14 éves kortól ajánlott)

Az állatkísérletek kérdése egy kényes és állandóan forrongó kérdés a világban. Az előadás során szeretnénk kutatói oldalról megközelíteni a problémát, bemutatva számos lehetőséget és a legújabb trendeket.

(max 40 fő) 

17:00

Hogyan érzékeli szervezetünk a sérülést, miképp indul a védelmi reakciónk a fertőzésekkel és szövetsérüléssel szemben?
60′ (14 éves kortól ajánlott)

Évszázadok óta ismert maga a gyulladás, mint a betegségek fontos tünete, és a gyógyszeres kezelés egyik leggyakoribb oka. Az viszont, hogy a gyulladás hátterében gyakran fertőző ágensek állnak, csak a XX. század elején vált elfogadottá. (Gondoljunk csak Semmelweis munkájának fogadtatására!) A XX. század során a gyulladásos reakció kialakulását olyan modellel próbálták magyarázni, mely a már száz éve felismert, jól látható jeleket állította sorba. Közel egy évszázadon át uralta az orvosi köztudatot ez az ellentmondásos modell, mely sokakban jelenleg is továbbél, hiába is cáfolta meg ezt számos újabb ismeret. A veleszületett immunrendszer működésének és a gyulladásos reakció kezdeti lépéseinek megértése vezetett el végül oda, hogy a XXI. században teljesen új felfogáson alapuló modellel magyarázzuk a védekezésünket és a gyulladásos reakciót. A program célja, hogy bepillantást nyújtson az új modell legfőbb elemeibe, és az ehhez vezető leglényegesebb felfedezésekbe. Az új koncepciótól várhatjuk, hogy új, hatásosabb gyógyszerek fejlesztését fogja elősegíteni, így ezen a téren jelentős fejlődését várhatjuk az orvosi terápiának.

(max. 30 fő) Érkezési sorrendben

17:00

Akarunk fiatalok maradni? Meg kell ismerni az öregedést
60′ (14 éves kortól ajánlott)

Az elmúlt 100 évben az emberiség átlag életkora az orvostudománynak köszönhetően szinte megduplázódott. De nem mindegy hogyan élünk tovább, milyen lesz az életminőség, mit tudunk megőrizni fiatalkori energiából, érdeklődésből.Szervezetünk érdekes módon fiatal korban öregszik a leggyorsabban, tehát az öregedés folyamatát már fiatal kortól kell kontrollálni, korrigálni. Számos öregedést magyarázó elmélet létezik már, és állatkísérletekkel bizonyítható, hogy van lehetőség az élettartam meghosszabbítására, relatíve jó mentális életminőség mellett. Az öregedés elméleteiről és állatkísérletek eredményeiről szól ez az előadás.

(max. 30 fő) Érkezési sorrendben

18:00

Korunk szuperhősei: a szuperbaktériumok
50′ (14 éves kortól ajánlott)

Hogyan fertőznek a halálos húsevő baktériumok? Miért egyre több a minden antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium? Miért borulátó a jövőre nézve a Cameron jelentés? Hogyan jelezhető előre nagy járványok kialakulása idomított baktériumokkal? Múmiák az antibiotikum kutatásban? Mi van a pandák vérében, vagy a békák bőrében? Lehet hogy a talajban kincsek rejtőznek? Már az űrkutatást is bevetették a baktériumok ellen.A Televízió Mindentudás és Mindenki Akadémiája programok szakértő előadója a modern molekuláris mikrobiológia legújabb vívmányait ismertetve optimista képet fest a szuperbaktériumokkal szembeni küzdelem lehetőségeiről.

(max. 80 fő) Érkezési sorrendben

18:30

A sokszínű tumorok –kutatói szemmel
75′ (16 éves kortól ajánlott)

Ahány sejttípus, annyi tumorféleség. Vajon milyen módszerekkel lehet megismerni az egyes tumorok kialakulásának módját? Hogyan járulnak hozzá a jobb megismeréshez az állatmodellek? Mennyire tekinthetők a genetikailag módosított egerek megfelelőnek, ha az emberi tumorokra vagyunk kíváncsiak? Hogyan tudnánk a betegekből származó rákos szövetet felhasználni a beteg hatóanyagokra való érzékenységének személyes tesztelésére? Milyen módszerrel lehetne az emberi örökítőanyagot célzottan módosítani? A kötetlen beszélgetésből és gyakorlati részből álló program során két fontos tumortípusra, a vastagbéltumorra és a hasnyálmirigyrákra fókuszálunk. A résztvevőknek lehetőségük nyílik a tudomány mindennapjaiba való belelátásra, egy egyetemi kutatóműhely működésének megismerésére, valamint egy rövid kutatói kísérlet személyes elvégzésére is.

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

19:00

Korunk szuperhősei: a szuperbaktériumok
50′ (14 éves kortól ajánlott)

Hogyan fertőznek a halálos húsevő baktériumok? Miért egyre több a minden antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium? Miért borulátó a jövőre nézve a Cameron jelentés? Hogyan jelezhető előre nagy járványok kialakulása idomított baktériumokkal? Múmiák az antibiotikum kutatásban? Mi van a pandák vérében, vagy a békák bőrében? Lehet hogy a talajban kincsek rejtőznek? Már az űrkutatást is bevetették a baktériumok ellen.A Televízió Mindentudás és Mindenki Akadémiája programok szakértő előadója a modern molekuláris mikrobiológia legújabb vívmányait ismertetve optimista képet fest a szuperbaktériumokkal szembeni küzdelem lehetőségeiről.

(max. 80 fő) Érkezési sorrendben

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

A rendezvényen fénykép- és videófelvételek készülnek, mely felvételeken a rendezvény látogatói felismerhetőek lehetnek. A felvételeket a rendezvény szervezője a rendezvény és az egyetem népszerűsítése érdekében kívánja felhasználni. Az esemény sajtónyilvános.

Anatómiai
Intézet

Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 
1094 Budapest, Tűzoltó u. 58.

RÉSZLETES PROGRAM IDŐRENDBEN:

Kezdés Program címe
16:00

Az őssejtek nyomában
40′ (16 éves kortól)

Az „Őssejtek nyomában” című előadás a Semmelweis Éjszakáján az embryo csodálatos világba kalauzolja a látogatót. Elsősorban az embryonális fejlődés szakaszait, az őssejtkutatás fontosabb eredményeit ismertetjük, majd bemutatjuk azokat az embryosebészeti módszereket, amelyekkel a laboratóriumokban dolgozunk.Napjainkban egyre több olyan betegség ismert, amelyben a szervezet egy speciális önmegújító sejtcsoportja már az embryonális fejlődés idején rosszul fejlődik, és veleszületett rendellenességet okoz. Jelenleg laboratóriumunk arra fókuszál, hogy minél jobban megismerje az önmegújításra képes őssejtek és a környezetük kapcsolatát, valamint mikroszkópos és embryosebészeti módszerekkel feltérképezze a különböző őssejtek családfáját.

(max. 50 fő) Érkezési sorrendben

16:30

A budapesti Anatómiai Múzeum
45′ (16 éves kortól)

Az Anatómiai Múzeum a több, mint 120 éves épület és benne az Anatómiai Intézet büszkesége, hiszen Európában és a világon az orvosi egyetemeken belül működő múzeumokkal összehasonlítva különlegesen szép állapotú és gazdag, nem utolsó sorban pedig bő másfél évszázad munkáját felölelő gyűjteménnyel várja látogatóit. A kiállítás különlegességei közé tartoznak a tanszéket megalapító Mihálkovics professzor és Lenhossék József munkái, Davida Leónak pedig a múlt század elején a párizsi világkiállításon aranyérmet nyert munkája. A mai napig itt található több kivégzett rablógyilkos koponyája, és sokáig itt őrizték a híres betyár, Rózsa Sándor és öccse, Rózsa András koponyáját is. Kép és hangfelvétel készítése tilos! A korhatár 16 év!

(max. 25 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

17:00

A sport hatása életünkre, szerveinkre
60′ (17 éves kortól ajánlott)

A mai rohanó életünkre jellemző mozgásszegény életmód nem csak a korai csont-izom-ízületi problémák forrás lehet, hanem lelki problémáké is. A bonctermi előadás anatómiai és patológiai preparátumok segítségével összefoglalja a sportolás jótékony hatásait a belső szervektől egészen a pszichéig.

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

17:30

A budapesti Anatómiai Múzeum
45′ (16 éves kortól)

Az Anatómiai Múzeum a több, mint 120 éves épület és benne az Anatómiai Intézet büszkesége, hiszen Európában és a világon az orvosi egyetemeken belül működő múzeumokkal összehasonlítva különlegesen szép állapotú és gazdag, nem utolsó sorban pedig bő másfél évszázad munkáját felölelő gyűjteménnyel várja látogatóit. A kiállítás különlegességei közé tartoznak a tanszéket megalapító Mihálkovics professzor és Lenhossék József munkái, Davida Leónak pedig a múlt század elején a párizsi világkiállításon aranyérmet nyert munkája. A mai napig itt található több kivégzett rablógyilkos koponyája, és sokáig itt őrizték a híres betyár, Rózsa Sándor és öccse, Rózsa András koponyáját is. Kép és hangfelvétel készítése tilos! A korhatár 16 év!

(max. 25 fő)  A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

18:15

Rendezett ricsaj: idegsejtek ökölharca a párbeszédért
60′ (14 éves kortól)

Az idegrendszer fejlődése, felépítése, működése káprázatos. Több milliárd idegsejtünk egyszerre sok száz szomszédjával beszél. Ebből az irtózatos lármából kell értelmes egészet kihallani, szerveink számára értelmezhető utasításokat megfejteni. Harc? Óriási. Egyedül? Biztos kudarc. Szóhoz jutás? Csak aki engedelmeskedik. Ki irányít? Aki fel sem tűnik. S a szép és büszke? Nevetség tárgya, akinek megmondják, mit s mikor csinálhat. Végül tízszer annyian kellenek mindehhez, akik csak takarítanak. Több száz éve igyekszünk megfejteni, hogyan működik. A technika ma már olyan eszközöket ad kezünkbe, mellyel új fajokat alkothatunk, vagy ha bekapcsolunk egy lámpát, éppen megőrjíthetünk egy csapat neuront. Lesz itt kérem medúza, zöld egér, de felbukkan majd röviden Berlioz is.

(max. 150 fő) Érkezési sorrendben

18:15

A sport hatása életünkre, szerveinkre
60′ (17 éves kortól ajánlott)

A mai rohanó életünkre jellemző mozgásszegény életmód nem csak a korai csont-izom-ízületi problémák forrás lehet, hanem lelki problémáké is. A bonctermi előadás anatómiai és patológiai preparátumok segítségével összefoglalja a sportolás jótékony hatásait a belső szervektől egészen a pszichéig.

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

19:30

Agyi hálózatok szerepe a memóriazavarok kialakulásában avagy miért felejtünk?
60′ (14 éves kortól ajánlott)

A demencia betegségek közel 50 millió embert érintenek világszerte. Az elmúlt évtizedekben, a modern agyi képalkotó technikák segítségével felfedeztük, hogy a memória zavarok oka főként az agyi területek közötti kapcsoltsági viszonyok megváltozásában keresendő. Ez a tudás jelentősen segíti a betegségek megértését és megelőzését is: Mi szükséges a hosszú távú megjegyzéshez? Miért felejtünk? Mi az alvás szerepe a tanulásban? Mi változik agyunkban Alzheimer-betegségben? Ha mindezen témák érdeklik Önt, nagy szeretettel várjuk.

(max. 120 fő) Érkezési sorrendben

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

A rendezvényen fénykép- és videófelvételek készülnek, mely felvételeken a rendezvény látogatói felismerhetőek lehetnek. A felvételeket a rendezvény szervezője a rendezvény és az egyetem népszerűsítése érdekében kívánja felhasználni. Az esemény sajtónyilvános.

Igazságügyi
Intézet

Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet
Főépület – 1091 Budapest, Üllői út 93.
Vércsoportlabor – 1091 Budapest, Lenhossék u. 42.

RÉSZLETES PROGRAM IDŐRENDBEN:

Kezdés Program címe
15:00

A bűn igazságügyi pszichiátriája
45′ (14 éves kortól)

Léteznek mentális zavarok, amelyek veszélyeztetik a betegek környezetében élőket? Felismerhetők a veszélyek? Hogyan lesz a pszichiátriai betegből vérengző gyilkos és hogyan kezeli őket a társadalmunk, avagy gondolatok a gyakorló igazságügyi pszichiáter szemszögéből. Helyszín: Vércsoportlabor (mely a Lenhossék utca 42. felől közelíthető meg)

(max. 18 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

16:00

Hirtelen halál és környezeti tényezők
45′ (14 éves kortól)

A hirtelen halál hátterében lévő szív- és érrendszeri megbetegedések igen jelentős népegészségügyi tényezők. Megelőzésük érdekében interdiszciplináris együttműködés és össztársadalmi támogatás szükséges. A környezeti tényezők befolyásoló hatásainak vizsgálata újszerű és igen nagy jelentőségű. Az iü. orvostan célkitűzése a hirtelen halál csökkentése a társadalmi biztonságosság támogatása. Helyszín: Előadóterem, gyülekező az előadóterem előtt (a terem a teherportán keresztül közelíthető meg).

(max. 130 fő) Az online regisztráció lezárult, a fennmaradó helyek erejéig érkezési sorrendben lehet csatlakozni.

16:00

Boncterem az „otthonunk”
30′ (14 éves kortól ajánlott)

Ki ne szeretne látni egy valóságos bonctermet kívülről – belülről. A résztvevők megtekinthetik hol folynak a boncolások, milyen eszközöket használ az orvosszakértő, illetve milyen technikai lehetőségek állnak rendelkezésére a mindennapi gyakorlat során egy XXI. sz.-i boncteremben. A bemutatót kizárólag 14 év feletti személyek tekinthetik meg! Helyszín: Boncterem, gyülekező a teherportánál

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

17:00

Nyomozás az idegsejtek segítségével. Mi rejtőzik az agyban a mikroszkóp alatt?
40′ (14 éves kortól ajánlott)

A fejet ért bántalmazások, erőbehatások haláloki szerepe sok esetben az igazságügyi orvos szakértés területén is nehézségekbe ütközik. Célom, hogy néhány érdekes eset segítségével bemutassam, hogy ilyen esetekben milyen segítséget nyújthat számunkra az agy részletes vizsgálata mikroszkóp segítségével. A mikroszkópban látottak az elkövető ellen olyan bizonyítékként szolgálnak a bíróságnak, mely alapján pl. a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés is könnyen bizonyíthatóvá válik a szabad szemmel alig érzékelhető elváltozások fennállása esetén is. Helyszín: Digitális Szövettani Gyakorló (mely a főbejáraton keresztül közelíthető meg, gyülekező az épület főbejáratánál)

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

17:00

Halottvizsgálati szimuláció némi CSI-al fűszerezve – szabadulószoba igazságügyi orvostannal fűszerezve
45′ (18 éves kortól)

Mi a teendő, ha kutyasétáltatás közben holttestet találunk? És ha a metrón élettelenül roskad össze valaki? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre adunk választ rövid, gyakorlat orientált interaktív szimulációnkban, mely során megismerkedünk a rosszulléteket, és haláleseteket övező elsődleges ellátási formákkal, adminisztratív tevékenységekkel és betekintést nyerünk a helyszínelő bizottságok halottvizsgálati munkájába. Helyszín: Boncterem galéria (mely a teherportán keresztül közelíthető meg)

(max. 10 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

17:15

Az ágyúöntők és a páncélkészítők örök harca – szemelvények az igazságügyi analitikai toxikológiából
45′ (14 éves kortól ajánlott)

Érdekességek az igazságügyi toxikológia történetéből; napjaink mérési stratégiája, különös tekintettel az egyre újabb dizájner drogok megjelenésére. Kulturált bulizás. Helyszín: Előadóterem, gyülekező az előadóterem bejáratánál

(max. 130 fő) Az online regisztráció lezárult, a fennmaradó helyek erejéig érkezési sorrendben lehet csatlakozni.

18:00

Dr. Csont – Csontmaradványok orvosszakértői vizsgálata a gyakorlatban
45′ (14 éves kortól ajánlott)

Vendégeink segítségével biológiai profilt alkotunk csontmaradványok alapján, azaz gyakorlati szempontból mutatjuk be a klasszikus személyazonosítás lépéseit. Lehetőséget adunk látogatóink számára, hogy testközelből, saját érzékszerveikkel tapasztalhassák meg az igazságügyi antropológia naposabb és árnyékosabb oldalát. A bemutatót kizárólag 14 év feletti személyek tekinthetik meg! A bemutató megtekintéséhez legalább középiskolai szintű anatómiai előképzettség ajánlott! Helyszín: Boncterem (mely a teherportán keresztül közelíthető meg)

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

18:15

Boncterem az „otthonunk”
30′ (14 éves kortól ajánlott)

Ki ne szeretne látni egy valóságos bonctermet kívülről – belülről. A résztvevők megtekinthetik hol folynak a boncolások, milyen eszközöket használ az orvosszakértő, illetve milyen technikai lehetőségek állnak rendelkezésére a mindennapi gyakorlat során egy XXI. sz.-i boncteremben. A bemutatót kizárólag 14 év feletti személyek tekinthetik meg! Helyszín: Boncterem, gyülekező a teherportánál

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

18:30

Söndörödik, pöndörödik, azaz a DNS az igazságügyi orvosszakértői gyakorlaban.
45′ (14 éves kortól ajánlott)

A vérvizsgálatokat váltó DNS analízis új perspektívát nyitott a személyazonosítás, rokonsági vizsgálatok és a bűnügyek felderítésében. Az előadás keretében a hallgatók bepillantást kaphatnak a molekuláris biológia rejtelmeibe az igazságügyi genetikus szakértő szemüvegén keresztül. Helyszín: Előadóterem, gyülekező az előadóterem bejáratánál

(max. 130 fő) Az online regisztráció lezárult, a fennmaradó helyek erejéig érkezési sorrendben lehet csatlakozni.

19:00

Nyomozás az idegsejtek segítségével. Mi rejtőzik az agyban a mikroszkóp alatt?
40′ (14 éves kortól ajánlott)

A fejet ért bántalmazások, erőbehatások haláloki szerepe sok esetben az igazságügyi orvos szakértés területén is nehézségekbe ütközik. Célom, hogy néhány érdekes eset segítségével bemutassam, hogy ilyen esetekben milyen segítséget nyújthat számunkra az agy részletes vizsgálata mikroszkóp segítségével. A mikroszkópban látottak az elkövető ellen olyan bizonyítékként szolgálnak a bíróságnak, mely alapján pl. a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés is könnyen bizonyíthatóvá válik a szabad szemmel alig érzékelhető elváltozások fennállása esetén is. Helyszín: Digitális Szövettani Gyakorló (mely a főbejáraton keresztül közelíthető meg, gyülekező az épület főbejáratánál)

(max. 20 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

19:00

Halottvizsgálati szimuláció némi CSI-al fűszerezve – szabadulószoba igazságügyi orvostannal fűszerezve
45′ (18 éves kortól)

Mi a teendő, ha kutyasétáltatás közben holttestet találunk? És ha a metrón élettelenül roskad össze valaki? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre adunk választ rövid, gyakorlat orientált interaktív szimulációnkban, mely során megismerkedünk a rosszulléteket, és haláleseteket övező elsődleges ellátási formákkal, adminisztratív tevékenységekkel és betekintést nyerünk a helyszínelő bizottságok halottvizsgálati munkájába. Helyszín: Boncterem galéria (mely a teherportán keresztül közelíthető meg)

(max. 10 fő)  A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

19:10

Helyszíni szemle szerepjátszó módra
40′ (14 éves kortól ajánlott)

Interaktív társasjáték, ahol a résztvevők a helyszíni szemle dolgozóinak szerepeiben derítik fel egy fiktív haláleset körülményeit. Helyszín: Könyvtár

(max. 15 fő) A program betelt, a helyszínen a lemondásoktól függően lehet majd regisztrálni.

21:00

Hallod! Ez a Sanyi, nem? … NEM! – 14 karikás stand up a személyazonosításról
45′ (14 éves kortól ajánlott)

Az előadás során hallgatóink megismerkedhetnek a személyazonosítás módszereivel, az igazságügyi antropológia – igazságügyi orvostan rejtelmeivel, hibalehetőségeivel és az érintett tudományterületek aktuális határaival. A lehetőségeken túlmutató kihívásokról is szót ejtünk és esetekkel fűszerezve, preventív formában mutatjuk be a bűncselekmények világát. A prezentáció során megpróbálunk elrugaszkodni a filmsorozatoktól: mert minek szkenneljük be 3D-ben, ha kézbe is vehetjük vizsgálataink alanyát. Felhívjuk figyelmüket, hogy az előadást csak 14 év feletti személyek tekinthetik meg! Trollok kíméljenek! Helyszín: Előadóterem, gyülekező az előadóterem előtt (a terem a teherportán keresztül közelíthető meg)

(max. 130 fő) Az online regisztráció lezárult, a fennmaradó helyek erejéig érkezési sorrendben lehet csatlakozni.

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

A rendezvényen fénykép- és videófelvételek készülnek, mely felvételeken a rendezvény látogatói felismerhetőek lehetnek. A felvételeket a rendezvény szervezője a rendezvény és az egyetem népszerűsítése érdekében kívánja felhasználni. Az esemény sajtónyilvános.