SEMMELWEIS EGÉSZSÉG NAPOK 11. 
AZ IDŐSKOR NEM BETEGSÉG

CSÜTÖRTÖK – 2021. február 25. 14.00 – 19.20
Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ

Figyelem, a rendezvényt a Zoom program segítségével online tartjuk meg.
A részvétel ingyenes, de a programokra előzetes regisztráció szükséges. A regisztráció február 24-én 13.00 órakor lezárult.

 (A regisztrációkor megadott e-mail címekre küldik vissza a szervezők az előadások és konzultációk elérhetőségét.)

Bővebben a Zoom használatáról

MEGHÍVÁS ELFOGADÁSA

  1. Az előadótól a rendezvényt megelőzően érkezik egy email, melyben megtalálható a Zoom megbeszélés link-je, valamint a megbeszélés azonosítószáma (utóbbira csak speciális esetben, egyes operációs rendszereken vagy telefonos használat esetén van szükség).
  2. A linkre kattintva automatikusan elindul a csatlakozás, de az első esetben egy segédprogram letöltésére, majd telepítésére is szükség lehet, mely rendkívül egyszerűen (a videóban látható módon) megoldható. Érdemes letölteni a Zoom szoftvert a számítógépünkre, mert könnyebben lehet használni, mint a böngészős változatot.
  3. Ezt követően meg kell adni a jogosultságokat a Zoom rendszer számára (kamera, mikrofon) és ezután máris csatlakozik az értekezlethez a meghívott személy.

Amennyiben Ön meghívást kapott egy Zoom-megbeszélésre, úgy a mellékelt videóban látható módon tud csatlakozni, Önnek semmilyen regisztrációra nincs szüksége.

 

PROGRAMOK 14.00 és 19.40 KÖZÖTT IDŐRENDBEN:

Kezdés Program címe

14:00 –14:30

Online egyéni táplálkozási tanácsadás (táplálkozástudományi szakemberek: Jób Viktória, Czibere Erika, Koltai Cintia) – maximum 3 fő

A program betelt.

14:30 –15:00

Online egyéni táplálkozási tanácsadás (táplálkozástudományi szakemberek: Jób Viktória, Czibere Erika, Koltai Cintia) – maximum 3 fő

A program betelt.

15:00 –15:30

Online egyéni táplálkozási tanácsadás (táplálkozástudományi szakemberek: Jób Viktória, Czibere Erika, Koltai Cintia) – maxiumum 3 fő

A program betelt.

15:00 –16:00

Szenior torna (óraadó: Rácz Enikő Fanni) – max: 300 fő

Az aktív, egészséges időskorért mi magunk is sokat tehetünk. A mindennapi élet fontos részévévé kell válnia a rendszeres, ízületeket kímélő mozgásnak. A szenior torna során szakember vezetésével tornázhatnak a résztvevők, és megtanulhatják azokat a gyakorlatokat, amelyekkel túlzott terhelés nélkül mozgatják át egész testüket.

A Senior tornához a résztvevők készítsenek elő 1 db stabil széket (lehetőség szerint olyan padló felületen, melyen nem tud megbilleni és nem csúszik a lába), illetve 1 db 0,5 literes vízzel töltött palackot vagy maximum 1 kg-os kézisúlyzót.

A program betelt.

15:30-16:00

Online egyéni táplálkozási tanácsadások (táplálkozástudományi szakemberek: Jób Viktória, Czibere Erika, Koltai Cintia)  – maxiumum 3 fő

A program betelt.

16:00 – 16:20

Az idősek nemzetközi évétől az önálló Geriátriai Klinikáig (dr. Blaskovich Erzsébet )
előadás és konzultáció – 14 éves kortól – max. 300 fő

A 65 éven felüliek aránya Magyarországon megközelíti a lakosság 20%-át. A XX. század utolsó éveiben a demográfiai helyzet alakulása az idősödés és az időskor kérdéseit Európa-szerte előtérbe helyezte. Ahhoz, hogy az idős kor ne legyen egyenlő a mellőzöttséggel, a betegségek miatti szenvedéssel és a társadalmi/személyi ellehetetlenüléssel, magas szintű idősgyógyászati ellátást kell biztosítani. Míg 1999-et az időskor nemzetközi évének nevezték ki, 2020 a magyar geriátria szempontjából volt fontos év, hiszen a Semmelweis Egyetem tavaly alapította meg a Szent Rókus Klinikai Tömbben az első magyar Geriátria Klinikát. Ezzel a magyar idősgyógyászat elfoglalhatja méltó helyét a hazai egészségügyben a gyógyítás, a tudományos munka, az oktatás és az egészségügyi felvilágosítás terén is.

A regisztráció lezárult.

16:20 – 16:40

Hogyan legyünk szupernagyik? (dr. Gadó Klára )
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Azt szokták mondani, mindenki olyan idős, amennyinek érzi magát. Ebben sok igazság van, a bennünk rejlő életöröm, tettvágy, érdeklődés befolyásolja tetteinket és visszahat fizikai állapotunkra is. Felállíthatunk kategóriákat az életkor alapján, de legalább ekkora jelentőségű a társadalmi megközelítés is, mely a munkaviszony megszűnésére, a társadalmi szerepek változására, a jövedelmi viszonyok romlására fókuszál. Sokan az időskort alapvetően a veszteségek korszakának tartják, mely során az emberek elveszítik különböző képességeiket, szerepeiket, kapcsolataikat. Az aktív időskor fogalma egy sokkal pozitívabb szemléletet tükröz: minél tovább meg kell őriznünk társas kapcsolatainkat, minél tovább aktívnak kell maradnunk a társadalomban és a gazdaságban. Vagyis, dolgozzunk, ha ez örömet okoz, és legyünk szupernagyik! Közben vigyázzunk az egészségünkre!

A regisztráció lezárult.

16:40 – 17:00

Mi tart fiatalon? (dr. Baji Ildikó )
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

A fiatalság receptje örökzöld téma és kérdés, mindig is foglalkoztatta az embereket és ez napjainkban sincs másként. Mire vágyunk? Mi a titok? Holisztikus szemlélet segít megérteni, hogyan csináljuk. Testi, szellemi és szociális jóllét, ami fiatalon tart. Testileg fontos az egészséges táplálkozás és testsúly, rendszeres és időben elkezdett testmozgás, káros szenvedélyektől mentes életmód. Mentális egészség, az érzelmi és a kognitív készségek szinten tartásával, a stressz kerülésével, megfelelő és folyamatos szellemi tréninggel érhető el, és mindezeken túl a szociálisan aktív élet, a rendszeres kapcsolattartás a családdal, barátokkal ugyancsak hozzásegítenek, hogy fiatalon tartsuk magunkat.

A regisztráció lezárult.

17:00 – 17:20

„Az idősödés az anyaméhben kezdődik” (dr. Nyakas Csaba)
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Komplex és dinamikus folyamatok eredményeképpen alakul ki a megtermékenyített petesejtből az emberi lény majd a reprodukciós fázis hanyatlásával elkezdődik egy ezzel fordított irányú komplex és dinamikus részben leépülési testbiológiai folyamat, ami az idősödési életszakasz jellemzője. Elfogadható a Groningeni Egyetem Egészséges Idősödéssel kapcsolatos szlogenje: „Az idősödés az anyaméhben kezdődik”. Az átlagos élettartam szinte lineárisan növekszik, az élettartam növekedésével pedig együtt nőnek az állami és a saját forrású egészségügyi és szociális kiadások. Az egyetlen hatékony megoldás az egészséges és aktív idősödés időtartamának lényeges meghosszabbítása. Ez komplex kormányzati, népegészségügyi és személyes kihívás, és ebben lépni az egyik legsürgősebb közös feladatunk. A nyugdíj utáni életünk legyen egy tartalmas és aktív harmadik életszakasz és nem egy elrettentő példa az utódok szemében.

A regisztráció lezárult.

17:20 – 17:40

Hogyan működik az immunrendszerünk időskorban? (dr. Domján Gyula )
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Az immunrendszerünk fő feladata, hogy a belső és külső „ellenségektől” megvédjen bennünket. Lehet ez az ellenség egy vírus vagy baktérium, de a daganatsejtek sem tartoznak a barátaink közé. Az immunrendszer néha „túlpörög” – ilyenkor allergiás, vagy autoimmun betegségek alakulnak ki – , vagy nagyon lusta, ez pedig az immunhiányos állapotokat eredményezi. Idősebb korban az immunrendszer alapvetően lassabban és kevesebbet dolgozik. Könnyebben elkerülik a figyelmét az ellenséges daganatsejtek is. Gyakoribbak a fertőzések, mert kisebb „hadsereg” áll rendelkezésre a védekezéshez. A vakcinákra való válaszkészség is csökken sajnos, de ez nem azt jelenti, hogy ne lenne szükséges beoltani az időseket, éppen ellenkezőleg! Ezt most, a COVID időszakában különösen fontos hangsúlyozni.

A program betelt.

17:40 – 18:00

Miért gyakoribb a trombózis időskorban? (dr. Gadó Klára )
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Ha egy vérrög képződik az érben, az megakadályozhatja a vér áramlását, így nem jut elég tápanyag a szövetekhez, ami szövet- és sejtpusztuláshoz vezet. Előfordul, hogy a vérrög egy darabkája leválik, bekerül a véráramba, és egy másik érterületen fennakad, ott okoz érelzáródást, ezt hívják trombo-embóliának. A következmény – a mögöttes szövet elpusztulása, elhalása – ugyanaz. A szervezet nagyon igyekszik megőrizni a vér alvadásának és folyékony állapotban tartásának kényes egyensúlyát. Ha ez a bonyolult szabályozási rendszer megbillen, trombózist kapunk, vagy vérzékennyé válunk. Idős korban az egyensúly a vér fokozott alvadékonysága irányában tolódik el. Mindezt azért jó tudnunk, mert tehetünk ellene, ha ismerjük a veszély forrását. A fizikai aktivitás, krónikus betegségeink karbantartása és a megfelelő gyógyszeres trombózis megelőzés segítenek megelőzni a bajt.

A regisztráció lezárult.

18:00 – 18:20

Miért más egy idős ember gyógyítása? (dr. Besenyei Attila)
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Az életkor előrehaladtával az emberi testben számos jelentős változás zajlik mind a sejtek szintjén, mind a szervek/szervrendszerek vonatkozásában. Ezek a változások nem állnak meg a felnőtté válással, hanem élethosszig elkísérnek minket. Gondoljuk csak egy gyermek növekedésére: milyen sok változás zajlik le! Hasonlóan sok és összetett változás tapasztalható az idősödés során is. Ahogyan a gyermekeket speciális életkori sajátosságaik kapcsán gyerekorvosok kezelik, úgy az idősödő betegeket a geriáterek. Számukra kihívást jelent, hogy nemcsak 1-2 különálló betegséget kell kezelni, hanem gyakran számos krónikus betegséget, amik egymás hatását képesek tovább rontani. Külön problémakört jelent, hogy a gyógyszerek számának növekedése a mellékhatások előfordulásának gyakoriságát és a gyógyszerek közötti nem kívánt, káros kölcsönhatások megjelenését is okozhatja.

A regisztráció lezárult.

18:20 – 18:40

Rosszindulatú daganatos betegség idős korban. Operáljuk? Kezeljük? (Prof. dr. Tóth Miklós)
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Az idős korban jelentkező rosszindulatú daganatok esetében is alapvető fontosságú a daganatból történő szövettani mintavétel, valamint a daganat kiterjedtségének pontos ismerete, Ez utóbbihoz leggyakrabban mellkasi-hasi-kismedencei CT vagy MR vizsgálat szükséges. Szükséges továbbá a beteg teljes körű kivizsgálása, a társbetegségek feltárása és optimális kezelése. Minden onkológiai kezelés (műtét, gyógyszeres és sugárkezelés) menetrendjének megtervezése az ún. onkoteamek feladata. A kezelés optimális tervezéséhez a valamennyi betegségét és a beteg várható élettartamát is figyelembe kell venni. Ma már rendelkezünk olyan kérdőívekkel, amelyekkel a daganat-ellenes gyógyszeres kezelések nem-kívánatos mellékhatásai kialakulásának valszínűségét fel tudjuk mérni, szükség esetén a kezelések intenzitását tudjuk csökkenteni.

A regisztráció lezárult.

18:40 – 19:00

Életmód tanácsok időseknek (dr. Horváth Mónika)
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

A mentális, pszichés és fizikai állapotunkat nagyon sok tényező befolyásolja. Alapvetően meghatározó, hogy milyen géneket örököltünk és milyen környezeti hatások értek minket az egész életünk során, de az is sokat számít, hogy milyen életmódot folytatunk. Az egészséges életmódra való törekvéssel idős korban is sokat javíthatunk az életminőségünkön. Ennek egyik eleme a rendszeres fizikai aktivitás. Az „aktív időskor” elérése céljából kulcsfontosságú a rendszeresen végzett testmozgás. Az egészségünk megőrzése és a fizikális állapotunk javítása szempontjából azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk. Idős korban még fontosabb a mozgás formájának, intenzitásának, időtartamának és gyakoriságának helyes megválasztása, illetve szakszerű meghatározása. Az ízület védelmi szempontok figyelembe vétele is kiemelkedő jelentőségű a fájdalommentes mozgás megőrzése céljából.

A regisztráció lezárult.

19:00 – 19:20

Kórházban, vagy otthon? (dr Balogh Zoltán)
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Az otthoni betegellátás egyidős az emberiség történetével. Az elmúlt évtizedek társadalmi, gazdasági, technológiai változásai mind inkább középpontba helyzeték annak kérdését, hogy család, hozzátartozó nélkül, milyen intézményi struktúrában, milyen ellátási szolgáltatási csomaggal, és milyen végzettségű szakemberekkel nyújtsunk egészségügyi és szociális szolgáltatást az otthonaikban élő idős és/vagy beteg embereknek. Az előadás bemutatja az idősödő és idős emberek számára lakóközösségi (otthoni) szinten elérhető ellátási rendszer sajátosságait, formáit, különös tekintettel az igénybevétel kezdeményezésének módjára, valamint a szolgáltatások elérésére vonatkozó információkra. Az előadás további célja annak ismertetése, hogy hogyan lehet, számos esetben a családtagok, hozzátartozók bevonásával, vagy anélkül, otthoni környezetben az ellátást megszervezni, az ellátott biztonságát megtartani, ezáltal életminőségét javítani.

A regisztráció lezárult.

19:20 – 19:40

Az öregedés lelassítható és visszafordítható: a modern biogerontológia évszázada (dr Ungvári Zoltán)
előadás és konzultáció
(14 éves kortól) – max. 300 fő

A legújabb kísérletes vizsgálatok forradalmian új lehetőségeket tárnak fel az öregedéssel kapcsolatos betegségek leküzdésére. Jelenlegi tudásunk szerint az öregedés biológiájába bele lehet avatkozni, az öregedés folyamata lelassítható, illetve visszafordítható kísérleti állatokban. Az állatkísérletek eredményei alapján lehetővé válik majd olyan kezelések kidolgozása, amelyek meghosszabbíthatják az emberéletet, és megelőzik az életkorral összefüggő betegségek kialakulását. A modern biogerontológia évszázadát éljük, az orvostudomány történetének legizgalmasabb fejezete kezdődik.

A regisztráció lezárult.

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

Kiemelt kép forrása: Pixabay