SEMMELWEIS EGÉSZSÉG NAPOK 8. 
GYÓGYÍTÁS TETŐTŐL TALPIG

SZERDA – 2020. július 22.
Online rendezvény

Figyelem, a rendezvényt a Zoom program segítségével online tartjuk meg.
A részvétel ingyenes, de a programokra előzetes regisztráció szükséges, amely július 21-én 14.00 órakor lezárult.  
(A regisztrációkor megadott e-mail címekre küldik vissza a szervezők az előadások és konzultációk elérhetőségét.)

Bővebben a Zoom használatáról

MEGHÍVÁS ELFOGADÁSA

  1. Az előadótól a rendezvényt megelőzően érkezik egy email, melyben megtalálható a Zoom megbeszélés link-je, valamint a megbeszélés azonosítószáma (utóbbira csak speciális esetben, egyes operációs rendszereken vagy telefonos használat esetén van szükség).
  2. A linkre kattintva automatikusan elindul a csatlakozás, de az első esetben egy segédprogram letöltésére, majd telepítésére is szükség lehet, mely rendkívül egyszerűen (a videóban látható módon) megoldható. Érdemes letölteni a Zoom szoftvert a számítógépünkre, mert könnyebben lehet használni, mint a böngészős változatot.
  3. Ezt követően meg kell adni a jogosultságokat a Zoom rendszer számára (kamera, mikrofon) és ezután máris csatlakozik az értekezlethez a meghívott személy.

Amennyiben Ön meghívást kapott egy Zoom-megbeszélésre, úgy a mellékelt videóban látható módon tud csatlakozni, Önnek semmilyen regisztrációra nincs szüksége.

 

PROGRAMOK 16.00 és 20.00 KÖZÖTT IDŐRENDBEN:

Kezdés Program címe
16:00 – 16:30

Törhetetlenek-e a csontjaid? (dr. Horváth Csaba, dr. Mészáros Szilvia)
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Magyarországon több százezer embert érint a csontritkulás, ami tartós fájdalomhoz, görnyedt tartáshoz vagy mozgási nehézségekhez vezethet. Programunkon megismertetjük a résztvevőket a csontszilárdság alapjaival, a csontvesztés okaival és magával a csontritkulással, mint betegséggel. Bemutatjuk a csontsűrűség mérést és a törési kockázat felmérését (FRAX), amely a megfelelő kezelés kialakításának alapját képezi.

16:00 – 16:30

Hogyan változtatta meg a COVID-19 a fül-orr-gégészeti betegellátást? (dr. Tamás László)
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Az új típusú koronavírus világjárvány új kihívások és feladatok elé állította a fül-orr-gégészeti szakmát. A betegséget a SARS-CoV-2 elnevezésű vírus okozza, ami az orr-, és szájgarat területéről mutatható ki a legnagyobb biztonsággal. Előadásunkban ismertetjük az általános és speciális fül-orr-gégészeti betegellátásban a járványhelyzet hatására bekövetkező változásokat. Kiemelten foglalkozunk a műtéti ellátásban történő változásokkal, a betegellátás során alkalmazandó óvintézkedésekkel, elsődleges szempontként figyelembe véve a fertőzés terjedésének megakadályozását, ugyanakkor a járvány előtti időszakra jellemző betegellátás folytatását.

16:00 – 16:30

Fejfájás: tünet vagy betegség? (dr. Bozsik György) 
előadás és konzultáció
(14 éves kortól) – max. 300 fő

Az ókorban koponyalékeléseket is végeztek azért, hogy szabad utat nyissanak a fejfájást okozó gonosz szellemek távozásához. Szerencsére az idők változásával a fejfájással kapcsolatosan az orvosi vélekedés nagyon megváltozott. Fontos tudnunk, hogy a fejfájás, mint panasz számos betegségnek lehet az egyik tünete, azonban az esetek többségében átmeneti idegrendszeri működészavarról van szó. Így maga a fejfájás a „betegség” (pl. migrén, tenziós jellegű fejfájás, cluster fejfájás). Programunkon ez utóbbiakat tekintjük át különböző példákon keresztül és felhívjuk a figyelmet az elkülönítő kórisme fontosságára, a fejfájás panasszal kapcsolatos ún. „vészjelekre”. A migrén hazánkban is a lakosság 10-12 százalékát érintheti. Külön foglalkozunk a migrénes fejfájás roham és megelőző kezelésével, a gyógyszer túl használat veszélyeivel.

16:00 – 16:30

Pszichiátria a 21. században Magyarországon és a nagyvilágban (dr. Réthelyi János)
előadás és konzultáció
(18 éves kortól) – max. 300 fő

Napjainkban egyre nagyobb figyelem övezi a mentális egészség témakörét, hiszen lelkiállapotunk nagymértékben meghatározza mindennapi életminőségünket. Előadásunkon dr. Réthelyi János egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának Igazgatója mutatja be a mentális betegségek világát, és választ ad arra a kérdésre, hogy hogyan tud a modern pszichiátriai ellátás megfelelni a XXI. század kihívásainak.

16:00 – 16:30

Mesterséges intelligencia és szuper-radiológusok (dr. Maurovich-Horvat Pál)
előadás és konzultáció
(14 éves kortól) – max. 300 fő

Az orvosi képalkotás bámulatos fejlődésen ment keresztül az utóbbi tíz év során. A következő évtizedben a fejlődés sebessége megsokszorozódni látszik. Ma már szinte nincs olyan diagnózis, amit ne előzne meg valamilyen típusú képalkotás. A mesterséges intelligencia a radiológusokat „szuperképességekkel” ruházza fel. A gépi tanulás és mély tanulás gyorsabb és pontosabb diagnózist tesz lehetővé már napjainkban is, példa erre akár a COVID-19 által okozott tüdőgyulladás vagy a stroke automatikus diagnosztizálása CT felvételeken.

16:00 – 16:30

Amit a szepszisről tudni kell (dr. Berényi Tamás)
előadás és konzultáció
(16 éves kortól) – max. 300 fő

A szepszis korunk legnagyobb halálozási mutatóval járó tünetegyüttese. A megelőzés (higiéne) és a korai felismerés, adekvát segítségkérés, alapszintű teendők ismerete elsődleges fegyver szeretteink megmentéséhez. A súlyos fertőzések felismerési készsége könnyen elsajátítható, akárcsak az alapvető, bárki által biztonsággal végezhető speciális segélynyújtás. A koronavírussal kapcsolatos ismereteink egyelőre hiányosak, a szepszis tünetegyüttes tükrében azonban jobban értelmezhetőek. A SARS-COV-2 okozta fertőzés is, mint bármi más kórokozó, lehet beindítója egy olyan, akár halálos kimenetelű tüenetegyüttesnek, amit ma szepszsisnek nevezünk.

16:00 – 16:30

Az urológiai szűrővizsgálat jelentősége (dr. Nyirády Péter/dr. Kubik András)
előadás és konzultáció
(18 éves kortól) – max. 300 fő

Hazánkban a férfiak daganat miatti elhalálozásának negyedik leggyakoribb oka a prosztatarák. Más daganatokhoz hasonlóan nem egyik napról a másikra alakul ki. Évek telhetnek el addig, amíg odáig fajul, hogy panaszokat, tüneteket okoz. Az idejében felismert prosztatarák gyógyítható. Programunkon a szűrővizsgálatok jelentőségéről lesz, melynek végén személyes kérdéseket is feltehetnek a résztvevők.

16:30 – 17:00

Göbös pajzsmirigy – végzetes vagy ártalmatlan elváltozás (dr. Takács István)
előadás és konzultáció
(14 éves kortól) – max. 300 fő

A pajzsmirigy göbös elváltozása a leggyakoribb pajzsmirigy eltérés, ami Magyarországon több millió embert érint. Ez az esetek többségében csak ártalmatlan elváltozás, azonban a pajzsmirigy tumor első tünete is lehet. Az előadásban bemutatjuk azokat a vizsgálati módszereket, melyekkel elkülöníthető az ártalmatlan elváltozás a veszélyestől és ismertetjük a lehetséges kezelési módokat is.

16:30 – 17:00

Segítség, szédülök! (dr. Szirmai Ágnes)
előadás és konzultáció
(14 éves kortól) – max. 300 fő

A szédülés nagyon kellemetlen és ijesztő tünet. Az egyensúlyrendszer betegségeiben jelentkező szédülés oka lehet a belsőfülben, vagy a központi idegrendszerben. Az előadás a modern differenciáldiagnosztikát és kezelésüket tárgyalja. A gyógyszeres kezelés mellett az egyensúlyi tréning kiemelt fontosságú.

16:30 – 17:00

Stroke – gyilkos betegség fájdalom nélkül (dr. Gunda Bence)
előadás és konzultáció
(14 éves kortól) – max. 300 fő

A stroke népbetegség: minden félórában érintetté válik valaki Magyarországon. Az akut agyi érkatasztrófa, vagyis a stroke általában fájdalom nélkül jelentkezik. Korai felismerése és a kezelés időbeni megkezdése kulcsfontosságú a gyógyulásban. Előadásunkban kiemelt figyelmet fordítunk a stroke fő tüneteinek felismerésére, és megvizsgáljuk a személyre szabott kezelési lehetőségeket a modern képalkotó eljárások tükrében. Az előadás végén az érdeklődők feltehetik saját kérdéseiket is.

A program betelt.

16:30 – 17:00

Megszólal a sírvilág (dr. Karlinger Kinga)
előadás és konzultáció
(12 éves kortól) – max. 300 fő

Az egyiptomi múmiák rejtélye mondhatni évezredek óta fenntartja nem csak a kutatók, hanem a művelt nagyközönség érdeklődését is. A négy Magyarországon fellelhető teljes múmia CT-vizsgálata során érdekes „felfedezésekre” jutottunk, nem csak az „egészségi állapotukat”, betegségeiket illetően, hanem a mumifikálási/balzsamozási eljárások tekintetében is. Bár nem mi vizsgáltuk, de talán még Ötzi a jégember és Tuth–Ankh Amon betegségeinek, halálának rejtélyre is fény derül?

16:30 – 17:00

Sebészet 3.0 – a 3d-től a kiterjesztett valóságig (dr. Kokas Bálint)
interaktív előadás és konzultáció
(12 éves kortól) – max. 300 fő

Nagyapáink, ha játékról volt szó, akkor üveggolyókkal dobálóztak, szüleink szerették a táblajátékot, ma a fiatalok már a virtuális valóságban gyűjtik a pokémonokat. De mit csinál egy mai sebész, amikor „játszik”? Hová fejlődött a sebészet, hogyan alkalmazhatóak a technológiai innovációk a műtőasztalnál? Még mindig megsárgult könyvekből tanul a medikus? Játsszunk el a fenti gondolatokkal, és nézzük meg, hogy állunk most a műtőben, és mit tartogat a jövő!

16:30 – 17:00

Amit a COVID-ról tudni kell (dr. Fenyves Bánk)
előadás és konzultáció
(14 éves kortól) – max. 300 fő

A világjárványt okozó koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségről sokat hallottunk az elmúlt hónapokban. Egy-egy ilyen járvány az emberiség történetében komoly tanulási lehetőség is egyben, ami megváltoztatja az egészségügyi ellátás hangsúlyait. Az előadás a kórokozó és a fertőzéssel kapcsolatos kórfolyamat mibenlétét tárgyalja, segítve ezzel a korai felismerés és szükséges korai teendők elsajátítását. Röviden ismertetjük a kórokozó terjedésének jellemzőit, a folyamat befolyásolási lehetőségeit.

16:30 – 17:00

Mikor forduljunk nőgyógyászhoz és mikor urológushoz? – hitek és tévhitek (dr. Kovács Petra)
előadás és konzultáció
(14 éves kortól) – max. 300 fő

Fiatal lányok, ha a vizelet csíp, keressétek az urológust! Nyaralási szezonban gyakoribbá válhatnak a hugyúti fertőzések is, melyek kellemetlen tüneteket okoznak, viszont ezekről gyakran nehezen beszélünk. Fontos tudnunk, hogy a felfázás nem terjed szexuális úton. Mikor keressünk hát nőgyógyászt és mikor forduljunk urológushoz panaszainkkal? Hogyan előzhetjük meg és hogyan kezelhetők a hugyúti fertőzések?

17:00 – 17:30

Az amputáció előszobája: diabéteszes neuropátia (dr. Kempler Péter)
előadás és konzultáció
(14 éves kortól) – max. 300 fő

A cukorbetegséghez kapcsolódó szenzoros neuropátia (érzőideg-károsodás) az egyik fő oka az ilyen betegek esetében gyakori alsó végtagi amputációknak. Napjainkban hazánkban naponta 10 cukorbeteg lábát amputálják. A betegek az érzéscsökkenés következtében nem érzik a fájdalmat és egyéb érzésféleségeket sem, így könnyen alakulnak ki fájdalom nélküli sérülések, sebek. Ezek elfertőződései könnyen a végtag elvesztéséhez vezetnek. Számos egyszerű lehetőség áll a rendelkezésünkre az érzőideg-károsodás kimutatására. Az előadás ezeket a módszereket mutatja be.

17:00 – 17:30

Fiatalkori zajterhelés hatása a belsőfülre (dr. Gáborján Anita)
előadás és konzultáció
(12 éves kortól) – max. 300 fő

A munkahelyek zajterhelésének mérése kötelező, a dolgozók zajvédelméről jogszabály szerint gondoskodni kell. De mennyi zaj ér minket a mindennapjainkban környezetünkben? Milyen hangos a zenelejátszó a fülünkben és milyen hangerejűek a koncertek, mozik, szórakozóhelyek? Károsítja a hallásunkat a nagy hangerő? Mi történik a fülünkben? Visszafordíthatóak ezek a folyamatok? Ezekre a kérdésekre adunk választ, méréseinkről, a halláskárosodás megelőzésének lehetőségeiről és szükségességéről lesz szó az előadásban.

17:00 – 17:30

Demencia: okok, tünetek és a megelőzés lehetőségei (dr. Hornyák Csilla)
előadás és konzultáció
(18 éves kortól) – max. 300 fő

A szellemi hanyatlás különösen ijesztő és megterhelő betegség mind az érintett, mind a hozzátartozók számára. Előadásunkban a demencia okait, tüneteit, típusait ismertetjük. Részletesen kitérünk az Alzheimer-kór felismerésére, kezelésére és a megelőzés lehetőségeire. Nyíltan beszélünk arról is, hogy milyen gondozói teendőket és terheket jelent, ha Alzheimer-kóros beteg van a családban.

17:00 – 17:30

Szimbólum terápia a gyakorlatban (dr. Hamvas Szilárd)
előadás és konzultáció
(18 éves kortól) – max. 300 fő

A szimbólumterápia során relaxációval előidézett módosult tudatállapotban a terapeuta által felajánlott hívóképek az álmodáshoz hasonló pszichés folyamatot indítanak el. A látott belső képeket alapvetően meghatározza a hangulat, továbbá a klienst aktuálisan foglalkoztató belső tartalmak. Ezek a képek az álmokhoz hasonlóan spontán életet élnek, bár a pácienst kísérő terapeuta kérdései a struktúrálás mellett kisebb változtatások eszközölését is lehetővé teszik. Előadás során a módszer rövid ismertetését követően néhány eseten keresztül bemutatjuk, hogyan használható a szimbólumterápia belső problémák feltárására és milyen lehetőségek kínálkoznak a problémák megoldására.

17:00 – 17:30

Emlővizsgálatokról közérthetően (dr. Tóth Mónika)
előadás és konzultáció
(18 éves kortól) – max. 300 fő

Nem jár mammográfiára, mert fél, hogy fájdalmas? Esetleg tart attól, hogy találnak valamit? Az emlőrák a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata. Évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Élete során minden 10-12. nőnél alakul ki a betegség. Az emlőrák időben történő felismeréséhez fontos a rendszeres önvizsgálat, a mammográfia és az ultrahang vizsgálat pedig segít időben felismerni a már kialakult betegséget. Programunkon bemutatjuk az emlő vizsgálómódszereit: mammográfia, tomoszintézis, ultrahang vizsgálat. Beszélünk a mammográfiával kapcsolatos tévhitekről, az egyes módszerek előnyeiről és hátrányairól. Megtanítjuk az emlő és a hónalj helyes önvizsgálatát.

17:00 – 17:30

Kulcslyukon át (dr. Vass Tamás)
videóbemutató és konzultáció
(18 éves kortól) – max. 300 fő

„Mi történik velem ha nyelőcső tumorom lesz? Hogy ki kell venni az egész nyelőcsövet? De hát hogy tudok majd nyelőcső nélkül élni? És most akkor mindenhol hatalmas vágások lesznek rajtam?” – Ezekre a kérdésekre és sok minden másra próbálunk választ adni filmünkkel, melyben egy „kulcslyuksebészeti” technikával végzett nyelőcsőtumor-eltávolítást és a nyelési képesség helyreállítását mutatjuk be.

17:00 – 17:30

A merevedési zavar nemcsak szexuális probléma (dr. Szabó Balázs)
előadás és konzultáció
(18 éves kortól) – max. 300 fő

Az életkor növekedésével egyre gyakoribbá válik a férfiak merevedési zavara, amely nemcsak a szexuális életet keseríti meg, de a 45-65 éves korosztályban a kardiovaszkuláris betegségek első tünetei közé is tartozik. Épp ezért kiemelten fontos a tünetekkel urológus szakembert felkeresni. Előadásunkban megmutatjuk azt a négy okot, ami a merevedési zavar hátterében állhat, ismertetjük a tüneteket és bemutatjuk, hogy a merevedési zavar együtt járhat a magömlés zavaraival vagy épp a prosztata megnagyobbodásával. Szó lesz a kezelési lehetőségekről és az előadás végén a résztvevők feltehetik kérdéseiket is.

17:30 – 18:00

A fej-nyaki daganatok prevenciós lehetőségei (dr. Dános Kornél)
előadás és konzultáció
(14 éves kortól) – max. 300 fő

Magyarország világviszonylatban az elsők között szerepel a fej-nyaki daganatok előfordulásában, ill. a betegségcsoport okozta halálozásban. A sikeres kezelés egyik alappillére a korai diagnózis. Milyen tényezők állhatnak a fej-nyaki daganatok (gége-, torok-, szájüregi rák) kialakulásának hátterében? Mit tehetek azért, hogy csökkentsem a rizikót? Az előadás során szóba kerülnek a betegségcsoport gyakori, ill. ritkább, kevéssé ismert kockázati tényezői, valamint a megelőzés eszközei.

17:30 – 18:00

Fény az éjszakában – Nyomozás radioaktív izotópokkal (dr. Jorgov Linda)
előadás és konzultáció
(16 éves kortól) – max. 300 fő

Hogyan lehet láthatóvá tenni a láthatatlant? A szervezetünkben zajló folyamatokat radioaktív izotópok használata segítségével láthatóvá, leképezhetővé tehetjük, és így térben és időben követhetjük azokat. A detektálható sugarak segítségével kutathatjuk a panaszok forrását, a betegségek mögött húzódó, akár sejtszintű eltéréseket is. Előadásunk alkalmat nyújt bepillantani a nukleáris medicina vizsgálatok elméleti és gyakorlati világába.

17:30 – 18:00

Mi mindent lehet endoszkóppal? – diagnosztika és minimálisan invazív beavatkozások ötvözése a tápcsatornában (dr. Hritz István)
előadás és konzultáció
(18 éves kortól) – max. 300 fő

Legyen szó nagyfelbontású, nagyító képalkotásról vagy mintavételről az emésztőrendszer belsejében, avagy annak falán túl, rákmegelőző állapotok műtét nélküli gyógyító kezeléséről, előrehaladott daganatok tüneti terápiájáról, valamint epeúti kövek eltávolításáról, elzáródások áthidalásáról – endoszkóppal mindez megoldható. Hogyan? Az I. sz. Sebészeti Klinika programjában erre választ kap.

17:30 – 18:00

A Janus arcú prosztata megnagyobbodás (dr. Romics Miklós)
előadás és konzultáció
(18 éves kortól) – max. 300 fő

Prosztata jóindulatú megnagyobbodása 40 év felett minden tizedik férfit érint hazánkban, míg 60 év felett már szinte minden második férfinél jelentkeznek a jelei. Mit is jelent ez a betegség, amelynek tünetei között egyszerre található meg a gyakori, illetve a nehézkes vizelés és az akaratlan vizeletcsöpögés is. Milyen kezelési lehetőségek ismertek és miért érdemes mielőbb urológus szakemberhez fordulni? Hallgassa meg előadásunkat a témában, melynek végén személyes kérdéseit is felteheti.

17:30 – 18:00

Csontritkulás megelőzése és kezelése Csillával
közös torna
(14 éves kortól) – max. 300 fő

Roppant már, vagy csak félünk tőle, és nem tudjuk mit és hogyan sportoljunk? Tornázzunk! Segítünk az elhatározásban, mert a rendszeres testmozgás elengedhetetlen a csonttömeg megőrzéséhez.

17:30 – 18:00

Csípőtorna Mónival
közös torna
(14 éves kortól) – max. 300 fő

Protézis előtt és után is van élet. Nem mindegy milyen mozgásszervi állapotban kerülünk a műtőasztalra, hiszen ettől is függ, milyen gyorsan tudunk visszakerülni a régi kerékvágásba. Aktivitás, mobilitás, erő.

17:30 – 18:30

Szepszis a COVID árnyékában – kérdések – válaszok (dr. Berényi Tamás/dr. Fenyves Bánk)
videóvetítés és konzultáció
(18 éves kortól) – max. 300 fő

Beszélgetésünket két rövidfilmmel indítjuk. Első videónkban egy egy lázas beteg szemszögéből, nézőpontjából követhetjük végig a beteg útját a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztályán, belépésétől az osztály elhagyásáig. Rövid magyarázatok útján nyernek értelmet az ellátási folyamat egyes elemei, azok összefüggései. Második kisfilmünk témája az infekciókontroll, amely XXI. századi komplex értelmezésében – az egészségügyi ellátás teljes folyamatában a fertőzések, ártalmak megelőzésével, korai felismerésével és a terjedés megakadályozásával kapcsolatos szemlélet és gyakorlat – a sürgősségi ellátás egyik meghatározó szemléleti eleme. Bemutatjuk, hogy a sürgősségi ellátás során a korai felismerés és ez ehhez kapcsolódó elkülönített betegutak mellett fontos megismerni a kéz és légúti higiéné és az alapvető védőeszközök használatának miértjét és formáját. Az egyes elemek összefüggésében felmerülő kérdések megválaszolása mellett a sürgősséggel kapcsolatos szabad beszélgetés.

18:00 – 18:30

Vastagbélrák: Alagút a fény végén vagy fordítva? (dr. Horváth Miklós)
előadás és konzultáció
(18 éves kortól) – max. 300 fő

Az 55 éves kor felett emelkedő gyakoriságú, éves szinten több mint 10000 embert érintő, az esetek felében végzetesség váló vastagbélrákkal mit lehet kezdeni? Sikerülhet megúszni? Elégséges a széklet teszt? A vastagbél tükrözés szerepe, fontossága és válasz egyes tévhitekre. Gyakorlati szempontok egy gasztroenterológustól.

18:00 – 18:30

Bokatorna Adrival
közös torna (14 éves kortól) – max. 300 fő

Félrelépés? Fájdalmas rándulás? Netán ficam? Tehermentesített helyzettől a teljes terhelésig.

18:00 – 18:30

Gerincferdülés korrekciója: a Schroth-módszer bemutatása Mártival
közös torna
(8 éves kortól) – max. 300 fő

Gyermeküknek gerincferdülése van? Katharina Schroth-nak sikerült saját gerincét felegyenesítenie, és módszere a mai napig az egyik leghatékonyabb mozgásterápia. Gyermekük gerincferdülésének megoldására az ő útját kell követni, próbálják ki ezt a tornát!

18:00 – 18:30

Lúdtalptorna Timivel
közös torna (5 éves kortól) – max. 300 fő

Vasalótalpak? Az ívek fontosak, csináljunk hosszanti és harántboltozatot együtt és fejlesszük a propriocepciót, amelynek fontos szerepe van az ízület stabilitásában és védelmében.

18:00 – 18:45

Járásanalízis vizsgálatok, mozgássérült gyermekek ortopédiai ellátása (dr. Terebessy Tamás)
előadás és konzultáció
(12 éves kortól) – max. 300 fő

A járáslaborban infravörös kamerák, számítógépes mozgáselemző rendszer, futószalagos talpnyomásmérés, vezeték nélküli izomműködésmérő (dinamikus EMG) segítségével határozzuk meg a mozgássérült gyermekek „mozgástérképét”. A vizsgálati eredményekből megtervezhetjük a gyermekek segédeszközellátását, mozgásfejlesztését és esetleges műtéti beavatkozásait. Hogyan térképezhető fel az alsó végtag ízületeinek kinematikája? Miként mérhető a járás során ébredő erők ízületekre kifejtett forgatónyomatéka? Mire jó a talpi nyomáseloszlás meghatározás és mi silabizálható ki az izomműködésről nyert krikszkrakszokból? Bemutatjuk azt is, hogy a járásanalízis miként csalhat mosolyt a laborban dolgozók, a vizsgált kis betegek és reményeink szerint az előadás hallgatóinak arcára.

18:30 – 19:00

Gerinctorna Doróval
közös torna (14 éves kortól) – max. 300 fő

Van, akinek fájt már a dereka, van akinek fájni fog. Ha bármelyik csoportba tartozik, itt a helye. Mobilizálunk, erősítünk, megtanítjuk hogyan tartsuk magunkat helyesen, munka, ebéd vagy tévénézés közben.

19:00 – 19:30

Válltorna Annával
közös torna
(14 éves kortól) – max. 300 fő

Sportolunk, esünk, kelünk, sérülünk vagy csak egyszerűen öregszünk. A vállproblémák meglehetősen gyakoriak, kezelésük összetett, időigényes feladat. Egy kis betekintés, hogy lehet ezt igazán jól csinálni.

19:00 – 19:30

Térdtorna Beával
közös torna és konzultáció
(14 éves kortól) – max. 300 fő

A nyári sportok nem kímélik a térdeket és elkövetkezik az újabb síszezon is. Így mindig késésben vagyunk az előedzéssel, de sosem árt egy kis erősítés, stabilizálás, nyújtás, mert ezek ismerete elengedhetetlen az aktív élethez is.

19:00 – 20:00

Digitális műtőlátogatás, szemmel látható protézisek (dr. Bejek Zoltán/ dr. Szatmári Attila)
előadás és konzultáció
(12 éves kortól) – max. 300 fő

A sebészeti műtő különleges hely: sterilitás, műtői öltözet, műszerek, jól képzett személyzet jelenléte jellemző rá. Különleges műtőasztal, röntgen-néző, képerősítő (műtét alatt használatos röntgenkészülék), és leginkább igazán sajátságos és nagy műtéti eszközpark: fúrók, fűrészek, reszelők egyéb „furcsa szerszámok” használatát igényli. Speciális eszközökkel drága implantátumokat helyezünk be az emberi testbe a károsodott, elkopott ízületek pótlására, megszabadítva ezzel a beteget az erős fájdalomtól és mozgáskorlátozottságtól. A digitális műtőlátogatás során betekintést nyerhet ebbe a zárt, különleges világba. Végigjárhatja velünk egy beteg útját a műtőbe való belépéstől az előkészítésen át, a protézis beültetéséig (melyet modell csonton demonstrálunk). Amennyiben Ön, vagy hozzátartozója ízületi implantátum beültetés előtt áll, hasznos információkat kaphat, mely a műtét előtti feszültséget csökkentheti.

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.