SEMMELWEIS EGÉSZSÉG NAPOK 9. 
ORVOSTUDOMÁNY TESTKÖZELBŐL

CSÜTÖRTÖK – 2020. október 1. 16.00 – 20.00
Belső Klinikai Tömb klinikái és Fogorvostudományi Centrum online rendezvénye

Figyelem, a rendezvényt a Zoom program segítségével online tartjuk meg.
A részvétel ingyenes, de a programokra előzetes regisztráció szükséges, amely
szeptember 30-án 14 órakor lezárult.

 (A regisztrációkor megadott e-mail címekre küldik vissza a szervezők az előadások és konzultációk elérhetőségét.)

Bővebben a Zoom használatáról

MEGHÍVÁS ELFOGADÁSA

  1. Az előadótól a rendezvényt megelőzően érkezik egy email, melyben megtalálható a Zoom megbeszélés link-je, valamint a megbeszélés azonosítószáma (utóbbira csak speciális esetben, egyes operációs rendszereken vagy telefonos használat esetén van szükség).
  2. A linkre kattintva automatikusan elindul a csatlakozás, de az első esetben egy segédprogram letöltésére, majd telepítésére is szükség lehet, mely rendkívül egyszerűen (a videóban látható módon) megoldható. Érdemes letölteni a Zoom szoftvert a számítógépünkre, mert könnyebben lehet használni, mint a böngészős változatot.
  3. Ezt követően meg kell adni a jogosultságokat a Zoom rendszer számára (kamera, mikrofon) és ezután máris csatlakozik az értekezlethez a meghívott személy.

Amennyiben Ön meghívást kapott egy Zoom-megbeszélésre, úgy a mellékelt videóban látható módon tud csatlakozni, Önnek semmilyen regisztrációra nincs szüksége.

 

PROGRAMOK 16.00 és 20.00 KÖZÖTT IDŐRENDBEN:

Kezdés Program címe
16:00 – 16:20

UV sugárzás és a bőrdaganatok (dr. Wikonkal Norbert – Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika )
előadás és konzultáció (6 éves kortól) – max. 300 fő

Az ultraibolya sugárzás fizikai-meteorológiai, népegészségügyi, bőrgyógyászati-onkológai hatásainak a témája ma nagyon időszerű, hiszen közismert tény, hogy a bőrdaganatok gyakoriságának növekedésével szoros az összefüggés. Az előadásban szó esik a magyarországi UV terhelési adatokról, az ehhez kapcsolódó megbetegedésekről, ezek gyakoriságának változásáról, tendenciáiról.

16:00 – 16:20 A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek (dr. Tamási Béla – Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika)
előadás (16 éves kortól) – max. 300 fő

A leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzéseknek, mint a HPV-nek, a chlamydia-nak vagy az urealapsma-nak egyes esetekben nincsenek tünetei, vagy hosszú ideig lappanganak. Éppen ezért számos szövődményük „alattomosan” alakul ki, úgy, hogy az illető nem is tudja magáról, hogy beteg. Mit érdemes ezekről a fertőzésekről tudni, és mit lehet ellenük tenni? Kinek javasolt szűrővizsgálat?

16:00 – 16:45 A boncterem titkai  (dr. Rácz Gergely – I.Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet) 
interaktív bemutató (14 éves kortól) – max. 300 fő 

A halál természetes része a betegellátásnak. Mi történik az elhunyt holttestével a halál után a temetésig? Miért történik és hogyan zajlik egy kórbonctani vizsgálat? Milyen szerepe volt Semmelweis Ignácnak ebben a folyamatban? Hogy illeszkedik be a halál utáni ellátás az orvosképzésbe? Hogy néz ki egy bonctermi- és egy halotthűtő-tároló helyiségcsoport? Mi az a tanatopraxia? Mik a jellemző, illetve bizarr temetkezési szokások? Végigkíséjük egy betegút folyamatát a kórházban történő elhalálozást követően, a kórboncoláson keresztül, a halottkezelésen át egészen a temetésig. 

16:00 – 16:20

Mikor nem elegendő már a vaspótlás? (dr. Várkonyi Judit – Belgyógyászati és Hematológiai Klinika)
előadás
(15 éves kortól) – max. 300 fő 

Hazánkban is népbetegség a vérszegénység, mely elsősorban a nőket érinti, ugyanakkor férfiakban is jelen lehet. A növekedéssel járó magasabb vasszükséglet miatt sokszor alakul ki gyermekeknél is. Vegetáriánusok között is általánosnak számít ez a kórkép, mert a legtöbb vasat a húsokból nyerjük. Mikor érdemes kivizsgáltatni és mikor elég a vaspótlás önmagában?

16:00 – 16:30

Így váltak a mindennapok részéve a hasi szervtranszplantációk (dr. Hamar Mátyás – Transzplantációs és Sebészeti Klinika) 
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

A képzőművészeti alkotások alapján a szervátültetés gondolata már az ókorban megihlette az emberiséget. A világon az első állatkísérletes vesetranszplantációnak magyar vonatkozása is volt, és az ehhez kapcsolódó sebésztechnika már száz éve rendelkezésre áll. Az immunológiai ismeretek és immungyengítő gyógyszerek felfedezésével a transzplantáció orvosi alkalmazása az 50-es évektől vált valósággá. Ma már a máj-, vese- és hasnyálmirigy átültetés a rutin klinikai gyakorlat része a világon. Napjainkban a legnagyobb kihívást az igényekhez képest szerényebb szervkínálat jelenti, amely megoldására számos kísérletes és klinikai kutatás irányul.

16:00 – 16:30

Szürkehályog: így adható vissza a látóképesség  (dr. Nagy Zoltán Zsolt – Szemészeti Klinika) 
előadás (6 éves koról)max. 300 fő

Az előadás rávilágít az ókori látást veszélyeztető hályogszúrástól kezdve a legmodernebb, a 20 éves látóképességet is visszaadni tudó műtéti eljárásokra, a műlencse gyártásban és a műtéti technikában bekövetkezett hatalmas fejlődésre, a szemészeti művelődés történeti és történelmi műtéti felvételeket felhasználva. Előadásunk résztvevői lehetőséget kapnak, hogy a Szemészeti Klinika szemészeti szűrővizsgálatára regisztráljanak. A szűrővizsgálatra való regisztráció pontos menetéről az online előadásról szóló külön tájékoztató e-mailben kapnak részletes információkat az érdeklődők szeptember végén (a szűrőhelyek korlátozott számban érhetők el).

16:00 – 16:20

E-cigaretta: tények és tévhitek (dr. Kispélyi Barbara – Fogorvostudományi Kar )
előadás ( 14 éves koról) – max. 300 fő

Világviszonylatban és Magyarországon is egyre népszerűbb az e-cigaretta, különösen a fiatalkorúak körében. A cigarettapótló eszköz megítélése ellentmondásos, a hozzá kapcsolódó tudományos, egészségügyi kutatások pedig hiányosak. Az előadás célja tudományos eredményekkel megcáfolni, illetve alátámasztani az elektonikus cigaretta egészségkárosító hatását, valamint összehasonlítani a hagyományos cigarettával.

16:20- 16:40

Mozgáselemzéssel a jobb fogpótlásokért (dr. Jász Máté – Fogorvostudományi Kar )
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Az elmúlt évtizedekben elérhetővé vált digitális mozgáselemző eszközök az állkapocsízületi mozgások sokkal aprólékosabb megértését tették lehetővé. Ezeket az információkat a fogpótlások készítésekor éppen úgy felhasználhatjuk, mint az állkapocsízületi betegek kezelésében, de nélkülözhetetlen segédeszközt nyújtanak a modern oktatásban is. Egy ilyen eszköz segítségével nyerhetünk bepillantást a állkapocsízület csodálatos mozgásaiba.

16:30 – 16:50

Lézeres szaruhártya műtét – hogyan dobjuk el a szemüveget (dr. Kiss Huba – Szemészeti Klinika) 
előadás (6 éves kortól) – max. 300 fő

A tökéletes látás mindannyiunk igénye, mely szemüveg nélkül nagyobb szabadságot jelent. A szaruhártya lézeres látásjavító műtéteivel széles tartományban biztonságosan és jó eredménnyel kezelhetjük a fénytörési hibákat. A sikeres és jó eredményű műtétek feltétele a biztos szakmai tudás, a szaruhártya működésének ismerete, valamint a megfelelő indikáció, azaz javallat felállítása.

16:30 – 16:50

Napfény és a bőr: melanóma, bőrdaganatok – Mikor ijedjek meg? (dr. Kuzmanovszki Daniella – Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika)
interaktív előadás (6 éves kortól) – max. 300 fő

A melanóma az emberi szervezet egyik legveszélyesebb rosszindulatú daganata, mely azonban az esetek túlnyomó többségében könnyen diagnosztizálható. „Mikor ijedjek meg” című kvíz vezeti rá a hallgatóságot az öndiagnosztizálás lehetőségére. A Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika Napfény és a bőr: melanoma, bőrdaganatok – Mikor ijedjek meg? című előadására regisztrálók korlátozott számban anyajegyvizsgálatra és bőrrákszűrésre jelentkezhetnek majd. A szűrővizsgálatra való regisztráció pontos menetéről az online előadásról szóló külön tájékoztató e-mailben kapnak részletes információkat az érdeklődők szeptember végén (a szűrőhelyek korlátozott számban érhetők el).

16:30- 16:50

A klasszikus nemi betegségek és a HIV fertőzés aktualitásai (dr. Tóth Béla – Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika)
interaktív előadás (16 éves kortól) – max. 300 fő

A klasszikus nemi úton terjedő megbetegedésekről sokan azt hiszik, hogy már alig fordulnak elő, pedig gyakoriságuk az elmúlt évtizedben lényegesen nőtt, emiatt mindenképpen érdemes figyelmet fordítani erre a témára. A HIV fertőzésről alkotott képünk az elmúlt évtizedben sokat változott, ennek nem utolsó sorban egyre hatásosabb kezelési lehetőségek az okai.

16:30 – 17:00

Emlőrák-szűrés és mélytanulás (dr. Horváth Anna – Belgyógyászati és Hematológiai Klinika) 
előadás és konzultáció (15 éves kortól) – max. 300 fő

Az emlőrák hazánkban is az egyik leggyakoribb daganattípus. Milyen eredményeket lehet elérni az emlőtumorban megbetegedettek körében az onkológiai kezeléssel? Melyik a hatékonyabb: az alternatív kezelés vagy kemoterápia? Deep learning, azaz a mélytanulás módszere is egyre jobban terjed a digitális orvosi képdiagnosztikában. Az emlőtumor szűrésének modern irányvonalai is megismerhetőek az előadásban.

16:30 – 17:00

Hogyan működik a szervátültetés? (dr. Telkes Gábor – Transzplantációs és Sebészeti Klinika) 
előadás és konzultáció (16 éves kortól) – max. 300 fő

Kell-e altatni a halottat, meddig tárolhatók a szervek, van-e szervbank, hogyan keresik a donort? Előadásunkban ezt a kérdéskört járjuk körül. Röviden érintjük az agyhalál okait, és következményeit. Bemutatjuk a szervkivétel műtét menetét, a szervek eltávolításának sorrendjét. Bemutatjuk a szereplőket, a műtétben résztvevő sebészek, szakdolgozók, koordinátorok munkamegosztását, a hazai, és nemzetközi szervezeteket és azt a szervezettséget, ami a szervátültetéshez szükséges.

16:40 – 17:00

A helyes szájápolás ( dr. Végh Dániel – Fogorvostudományi Kar) 
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Előadás az otthoni szájhigiéne kivitelezéséről, hogyan segíthet a fogorvos/szájhigiénikus a megfelelő fogkrém, a hatékony fogkefe és a testreszabott fogmosási módszer kiválasztásában. Hallhatunk a fogorvosi szűrővizsgálatok fontosságáról is. A korán felismert, még egyszerű módszerekkel kezelhető elváltozások esetében lényegesen ritkább a súlyosabb következmények előfordulása. Tedd fel kérdésedet és az előadó válaszol rá.

16:50 – 17:10

Éjszakai kontaktlencse a rövidlátás romlásának lassítására (dr. Tapasztó Beáta – Szemészeti Klinika) 
előadás (6 éves kortól) – max. 300 fő

A rövidlátás az egyik leggyakoribb szemészeti elváltozás. A rövidlátás nemcsak távoli homályos látást jelent, hanem magasabb dioptriák esetén növeli bizonyos szemészeti betegségek előfordulásának a kockázatát, úgymint a retinaleválás, a zöldhályog betegség, vagy a makula degeneráció. A romlás lassítására az egyik legígéretesebb új kezelés egy kemény, gázáteresztő kontaktlencse éjszakai viselése (orthokeratológiai kezelés), mellyel időszakosan megszüntethető a rövidlátás. Mind a kontaktlencsében, mind nélküle biztosítható az éleslátás szemüveg nélkül. 

17:00 – 17:20

Melanoma malignum: tényleg nincs kezelés? (dr. Holló Péter –  Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika) 
előadás és konzultáció (6 éves kortól) – max. 300 fő

A melanómának a legbiztosabb gyógyítása mind a mai napig a korai felismerés és szakszerű eltávolítás. Ha ez nem történik meg, sajnos továbbra is egy igen veszélyes betegségről van szó. A áttétes melanóma kezelésében az elmúlt években számos új gyógyszer jelent meg, melyek az eddig gyógyíthatatlan betegség kezelésében áttörést jelentenek. Ezekkel a gyógyszerekkel egyre nagyobb tapasztalattal rendelkezünk betegeink kezelésében.

17:00 – 17:20

A tünetmentes élet lehetősége a pikkelysömörben szenvedőknél (dr. Tóth Veronika – Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika) 
előadás és konzultáció (6 éves kortól) – max. 300 fő

Mit érdemes tudni a pikkelysömör kialakulásáról? Az előadás során áttekintjük a psoriasis kialakulására hajlamosító külső és belső tényezőket, a tünetek klinikai megjelenési formáit, a pikkelysömörhöz társuló esetleges egyéb betegségeket. Szó esik a betegség biológiai kezeléséről is.

17:00 – 17:20

Életmentő onkológiai szűrések (dr. Tóth Éva Katalin – Belgyógyászati és Hematológiai Klinika) 
előadás és konzultáció (15 éves kortól) – max. 300 fő

Hogyan tudjuk megelőzni az egyik legrettegettebb betegség fajtát, a rákot? A daganatos betegségek hazánkban a második leggyakoribb halálokok között szerepelnek, ugyanakkor megfelelő és rendszeres szűréssel megelőzhető a kialakulásuk, vagy időben felismerve gyógyíthatóak. Tudta, hogy létezik egyes daganattípusok ellenes védőoltás? 

17:00 – 17:30

Ki kaphat új vesét?  (dr. Meltzer Anna és dr. Cseprekál Orsolya – Transzplantációs és Sebészeti Klinika) 
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

A végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő betegek száma világszerte egyre növekszik. A veseelégtelenség ma ismert egyetlen és legjobb életminőséget biztosító terápiája a vesetranszplantáció. A szervátültetésnek viszont vannak velejáró hátrányai is, ezért csak részletesen kivizsgált, arra alkalmas betegek részesülhetnek ebben a kezelésben, hogy a beavatkozás mindenképpen az életminőség javulását biztosítsa. Előadásunkban a várólistára kerülés lehetőségeiről, feltételeiről, a kivizsgálás menetéről, a sürgősség kérdéseiről fogunk beszélni.

17:00 – 17:45

Az újraélesztés ritmusa: „Stayin’ Alive” (dr. Smudla Anikó – Transzplantációs és Sebészeti Klinika) 
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Magyarországon naponta 70 ember hal meg hirtelen szívmegállás miatt. A keringésmegállás után van egy rövid, átmeneti időszak – a klinikai halál, ahol a keringés sikeres újraindításával a beteg tovább élhet. Az azonnal megkezdett mellkas kompressziókkal és korai 3-5 percen belüli defibrillálással 49-75% esély van a túlélésre. Bárki képes a keringésmegállás felismerésére, a segítséghívásra, annak megérkezéséig az effektív mellkaskompresszióval a keringés mesterséges fenntartására, illetve a közterületeken elhelyezett félautomata defibrillátorokkal a szív újraindítására. Az előadás során a laikusok által végzett újraélesztés folyamatát mutatjuk be.

17:00 – 17:20

A daganatos megbetegedések szájüregi mellékhatásai (dr. Szentpéteri Szófia – Fogorvostudományi Kar) 
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Az előadás a csontritkulásra és egyes daganatos megbetegedések csontáttéteire adagolt gyógyszerek szájüregi mellékhatásait, azok megelőzési és kezelési lehetőségeit mutatja be. Emellett az előadás betekintést nyújt néhány új kutatás eredményeibe, melyek a nehezen kezelhető kórkép kialakulásában szerepet játszó genetikai tényezőket és az új kezelési eljárásokat vizsgálják. 

17:10-17:30

Száraz szem  (Dr. Kovács Illés  – Szemészeti Klinika)  
előadás (6 éves kortól) – max. 300 fő

A jó látáshoz elengedhetetlenül szükséges az egészséges könnyfilm, melynek mennyiségi vagy minőségi zavara a száraz szem tünetek kialakulásához vezet. A száraz szem az egyik leggyakoribb szemészeti betegség, előfordulása a népességben több, mint 30%. Kialakulását okozhatja képernyő előtti munkavégzés, kontaktlencse viselése, fertőzések, szemcseppek tartós alkalmazása; továbbá öregedés, menopausa, autoimmun betegségek, illetve bizonyos gyógyszerek szedése. Az előadásban áttekintjük a száraz szem betegség tüneteit, illetve kezelési lehetőségeit.

17:20 – 17:40

Féljünk-e bölcsességfogainktól? (dr. Koppány Ferenc – Fogorvostudományi Kar)
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

A bölcsességfogak a legkésőbb kifejlődő és áttörő fogaink. Változatos alakjuk és elhelyezkedésük számos diagnosztikai kérdést és a legtöbb esetben az eltávolítás mérlegelésének szükségességét rejtik magukban. A projekt előadásában szeretnénk bemutatni a bölcsességfogak gyakorlati és szakmai megítélését, a fogakkal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő panaszokat és az eltávolítás módjainak lehetőségeit, szövődményeit. Külön kiemeljük a műtéti beavatkozások előtti, illetve a műtét utáni teendőket, tudnivalókat.

17:30 – 17:50

A szaruhártya-átültetés titkai (dr. Szentmáry Nóra – Szemészeti Klinika) 
előadás (6 éves kortól) – max. 300 fő

A szaruhártya a szem rostos burkának legelső, átlátszó rétege. Törőereje egy 42 dioptriás szemüvegnek megfelelő. Bemutatjuk, hogyan lehet átlátszatlansága esetén, akár egy homályos ablakot, kicserélni, azaz átültetni. Ismertetjük, hogy mire figyel a sebész és hogyan éli át a műtétet a beteg. Napjainkban a szaruhártya elülső vagy hátsó rétegeinek cseréje is a szemorvos mindennapi életének része.

17:30 – 17:50

A modern képalkotó technikák a bőrbetegségek elleni harcban (dr. Kiss Norbert – Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika) 
előadás és konzultáció (6 éves kortól) – max. 300 fő

Az utóbbi évtizedekben a bőrgyógyászati képalkotás rendkívül nagy fejlődésen ment keresztül. A különböző új képalkotó eszközöket egyre szélesebb körben alkalmazzák, melyek előrelépést jelentenek számos bőrbetegség diagnosztikájában. Az előadás a klinikán elérhető modern képalkotó technikákba ad betekintést. Kiderül, hogy ezek milyen potenciális előnyökkel járhatnak a jövő betegei számára, és milyen korlátokkal kell számolnunk használatukkor.

17:30 – 17:50

Így kell jól megmérni a vérnyomást (dr. K eltai Katalin és dr. Nébenführer Zsuzsanna – Belgyógyászati és Hematológiai Klinika) 
előadás és konzultáció (15 éves kortól) – max. 300 fő

Magyarországon a vezető halálokok a szív- és érrendszeri betegségek. Szinte mindannyiunk családjában van magas vérnyomás beteg. Mit is jelent ez? Miért érdemes a gyógyszer szedés mellett mérnünk is a saját vérnyomásunkat? Az előadásban a helyes mérésről, a normális vérnyomásról és arról is megtudhatnak részleteket az érdeklődők, hogy mire kell ügyelni a gyógyszerek szedésekor.

17:30 – 18:00

Veseadományozással az élet meghosszabbításáért (dr. Rózsa Balázs – Transzplantációs és Sebészeti Klinika) 
előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

A vese transzplantációnak egy speciális szegmense az élődonoros szervátültetés. Önzetlen módon adományozhatjuk vesénket beteg szerettünknek, ezzel meghosszabbítva életét és annak minőségét. Természetesen a kivizsgálásnak számtalan kritériuma és feltétele van. Előadásunkban bemutatjuk a transzplantációhoz vezető utat a kivizsgálástól a műtétig és az érdeklődők is feltehetik kérdéseiket.

17:40 – 18:00

A fogbeültetés aktuális kérdései (dr. Bérczy Kinga – Fogorvostudományi Kar) 
előadás és konzultáció (6 éves kortól) – max. 300 fő

A fogászati implantátumokra, beültetésekre készült fogpótlásokkal kapcsolatban számos kérdés merül fel. Kinek lehet és kinek nem lehet implantálni? Milyen általános és lokális feltételei vannak a fogászati implantációnak? Fémallergia esetén lehet-e implantálni? Milyen fogpótlásokat készíthetünk implantátumokra? Ezekre és hasonló kérdésekre adunk válaszokat az előadás során.

17:50 – 18:10

Zöldhályog: az ősi módszerektől a legmodernebb képalkotó vizsgálatokig (dr. Holló Gábor – Szemészeti Klinika)
előadás (6 éves kortól) – max. 300 fő

A zöldhályog (glaukóma) világszerte az egyik leggyakoribb, vissza nem fordítható, szélsőségesen súlyos esetben kétoldali vakságot okozó betegségcsoport, amelybe eltérő módon kialakuló, de a látást azonos mechanizmussal károsító betegségek tartoznak. Az előadás közérthetően bemutatja a glaukóma kialakulásának mechanizmusát, a látótér károsodásának viszonyát a látóideg rostok pusztulásának helyéhez, azaz a térbeli viszonyokat, a glaukóma néhány fő fajtáját és azok jellegzetességeit, és kezelésének alapjait.

18:00 – 18:20

Ételallergiák: tényleg olyan gyakori? (dr. Pónyai Györgyi – Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika) 
interaktív előadás (6 éves kortól) – max. 300 fő

A felnőtt népesség mintegy 15-25%-a észlel különféle élelmiszerek fogyasztásához kapcsolódó kellemetlen tüneteket. Mivel az ételallergia gyakran szerepel témaként a médiában, így a laikus információknak köszönhetően az érintettek döntő többsége a háttérben rögtön „allergiát” feltételez. Valójában ez csupán 1-3%-ban igazolható, a többi esetben más okok, egyéb (döntően gyomor-bélrendszeri) betegségek, külső provokáló tényezők (például bizonyos gyógyszerek) okozzák a panaszolt tüneteket. Felnőttek esetében a klasszikus élelmiszer-allergiával szemben sokkal nagyobb a szerepe a légúti allergénekkel keresztreagáló élelmiszerek hatásának, valamint az egyéb, jellemzően intolerancián alapuló reakcióknak. A tünetek és a kórtörténet elemzését, valamint további vizsgálatokat, például allergiateszteket ennek ismeretében kell elvégezni.

18:00 – 18:45

A boncterem titkai (dr. Rácz Gergely – I.Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet) 
interaktív bemutató (14 éves kortól) – max. 300 fő

A halál természetes része a betegellátásnak. Mi történik az elhunyt holttestével a halál után a temetésig? Miért történik és hogyan zajlik egy kórbonctani vizsgálat? Milyen szerepe volt Semmelweis Ignácnak ebben a folyamatban? Hogy illeszkedik be a halál utáni ellátás az orvosképzésbe? Hogy néz ki egy bonctermi- és egy halotthűtő-tároló helyiségcsoport? Mi az a tanatopraxia? Mik a jellemző, illetve bizarr temetkezési szokások? Online előadásunkban végigkísérjük egy betegút folyamatát a kórházban történő elhalálozást követően, a kórboncoláson keresztül, a halottkezelésen át egészen a temetésig.

18:00 – 18:20

Mit tehetünk az érelmeszesedés ellen? (dr. Karádi István – Belgyógyászati és Hematológiai Klinika) 
előadás (15 éves kortól) – max. 300 fő

A koszorúér elmeszesedés a szívinfarktust megelőző állapot. De nem csak a koszorús ereinkben rakódik le a mész, hanem a szervezet összes többi ereiben is. Visszafordítani eza folyamat, az úgynevezett atherosclerosist? Milyen lehetőségek vannak a gyógyszeres kezelésen túl?

18:00 – 18:30

Két betegség gyógyítása egy műtéttel – a szimultán hasnyálmirigy és vesetranszplantáció (dr. Eitler Katalin – Transzplantációs és Sebészeti Klinika) 
előadás (14 éves kortól) – max. 300 fő

A legtöbbször már gyermekkortól a betegre súlyos terheket rovó 1-es típusú diabetes mellitus egyik leggyakoribb szövődménye az idült veseelégtelenség. Azonban hála a modern műtéti technikának; ezeknél a betegeknél egy műtéttel el lehet érni az inzulinkezelés és a vesepótló kezelés teljes elhagyását, így a cukorbetegség további szövődményeinek kialakulása is megelőzhető, illetve a betegek életminősége is jelentősen javul.

18:00 – 18:40

Miért jön/jöjjön a gyermek fogorvoshoz? (dr. Bálint Réka, dr. Mlinkó Éva – Fogorvostudományi Kar) 
előadás (6 éves kortól) – max. 300 fő

A fogszabályozás témakörén belül ismertetésre kerülnek a fogszabályozó kezelés főbb típusai, a kivehető és a rögzített fogszabályozó készülékek. Megtudhatjuk, hogy a 3D nyomtatás mire használható a fogszabályozó kezelés során. A gyermekfogászat témakörén belül a fluoridok és egyéb remineralizációs eszközök, valamint a gyermekkori és felnőttkori fogászati ellátás különbségeiről beszél az előadó, de kitér a krétafehér foltok kezelésére is. Hallhatunk arról is, hogy mik a teendők tej- és maradófog balesetek estén , illetve a cukorbetegség gyermekfogászati szerepe is ismertetésre kerül.

18:10 – 18:30

Cukorbetegség szemészeti szövődményei (dr. Récsán Zsuzsanna – Szemészeti Klinika) 
előadás (6 éves kortól) – max. 300 fő

Az életkor előrehaladtával minden cukorbetegnél előbb-utóbb kialakul valamilyen szemészeti szövődmény. A szövődmény súlyosságát azonban alapvetően meghatározza a beteg anyagcsereállapota. A súlyos, akár vaksághoz vezető szemfenéki károsodás a korai szakaszban visszafordítható az anyagcsere normalizálásával. A szemorvos nem tudja meggyógyítani betegséget, de a beteg követésével és kezelésével jelentős szerepet játszhat a vaksághoz vezető szövődmények megelőzésében, a jó látás megőrzésében. A rendszeres szemészeti ellenőrző vizsgálat egyaránt segítséget nyújt a betegnek és a diabetológusnak az állapot jobb megismerésében. A szemfenéki károsodás korai felismerését modern diagnosztikus eszközök segítik. Az előrehaladottabb állapot kezelésére számos új terápiás eszköz áll rendelkezésre.

18:30 – 18:50

Időskori maculadegeneráció – éleslátásvesztés idős korban (dr. Papp András – Szemészeti Klinika) 
előadás (6 éves kortól) – max. 300 fő

Az időskori makuladegeneráció a gazdaságilag fejlettebb társadalmakban, így hazánkban is a vakság leggyakoribb oka. A betegség lényege az éleslátás helyének – a sárgafoltnak (macula lutea) – a korral előrehaladó elfajulása. Mivel a betegség a látóhártyának (retinának) ezt a területét érinti, a betegek – kezelés nélkül – elvesztik olvasóképességüket és éleslátásukat. Az előadás során kiderül, hogy mit lehet tenni azért, hogy csökkenjen a betegség kialakulásának a kockázata, és az is, hogy milyen új terápiákkal kezelhető a betegség.

18:30 – 18:50

A tetoválásokról őszintén (dr. Cakir Ugur – Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika)
interaktív e lőadás (6 éves kortól) – max. 300 fő

Napjaink egyik leggyakoribb testdíszítő beavatkozása a tetoválás, minden korosztályt érintő téma. “A tetoválásokról őszintén” előadáson kiderül, hogy a díszítés mellett árnyoldalai is vannak ezeknek a beavatkozásoknak. Szó esik a festékanyag allergiáról, az egyéb egészségügyi kockázatokról is, például a fertőzésekről, allergiákról, valamint a daganatokról.

18:30 – 19:10

Hogyan előzhető meg a 2-es típusú cukorbetegség (dr. Hosszúfalusi Nóra – Belgyógyászati és Hematológiai Klinika) 
előadás (15 éves kortól) – max. 300 fő

Hogyan ehetünk finomat kalóriaszegényen? Avagy, hogyan előzzük meg a 2-es típusú cukorbetegséget? Hazánkban lassan majdnem minden tizedik ember cukorbetegségben szenved. Számtalan szövődménye közül az egyik leggyakoribb oka a vakságnak és a nem traumás lábamputációnak. Megelőzhető a 2-es típusú cukorbetegség? Igen!

18:30 – 19:00

Teljes élet szervátültetés után (Dr. Berente Judit – Transzplantációs és Sebészeti Klinika) 
előadás (14 éves kortól) – max. 300 fő

Egy sikeres szervátültetés után a páciens egy új élet lehetőségét kapja. Vannak bizonyos korlátok, de ezeken a korlátokon belül teljes életet lehet élni. Az új élet teljességének megtalálásához segíti hozzá a betegeket a szervátültetettek közössége.

18:40 – 19:00

A szájhigiéné eszközei (dr. Bartha Károly- Fogorvostudományi Kar) 
előadás (6 éves kortól) – max. 300 fő

A rendszeres fogmosás szükségessége köztudott, azonban hazánkban sokan mégsem végzik el annyiszor és úgy, ahogyan kellene. Az előadás célja megindokolni, hogy miért nem szabad a fogmosást félvállról venni, mit kell még a fogkefével végzett tisztításon kívül elvégezni. Az előadásból kiderül, hogy milyen eszközökre van szükség a megfelelő szájhigiénéhez.

18:50 – 19:10

Rohamosan fejlődik a mesterséges látás (dr. Resch Miklós – Szemészeti Klinika) 
előadás (6 éves kortól) – max. 300 fő

Becslések szerint a Földön legalább 285 millió látássérült ember él, miközben a modern világban a közlekedés, az olvasási képesség, a mobil telefon és számítógépek használatához megfelelő látás szükséges. Az mesterséges látás a szemészetben és az orvostudomány egyéb területein több szinten is hasznosítható. Egyrészt pótolható a szemnek, illetve a látópályának, a látó agykéregnek azon eleme, amely megbetegedés vagy sorvadás miatt elveszítette a funkcióját. Másrészt a mesterséges intelligencia segítségével a látott kép felismerése és tolmácsolása is elvégezhető. Előadásunkban a mesterséges látás különböző eszközeiről és fejlesztéseiről lesz szó.

19:00 – 19:20

Bőrbetegségek a filmvásznon (dr. Bozsányi Szabolcs – Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika) 
előadás (6 éves kortól) – max. 300 fő

A Betegségek a filmvásznon című előadás a leghíresebb filmekben megjelenő betegségek közül a bőrbetegségekkel foglalkozik. Bemutatjuk, hogy azok hogy a bőrbetegségek miként jelentek meg a popkultúrában, mindez hogyan befolyásolta a bőrbetegségek megítélését és társadalmi elfogadottságát.

19:00 – 19:30

A májátültetéstől a Kilimandzsáróig (dr. Kóbori László – Transzplantációs és Sebészeti Klinika) 
előadás (16 éves kortól) – max. 300 fő

Magyarországon több mint hétezren halnak meg májbetegségben évente. Ezen betegek nagy része krónikus májkárosodásban szenved, de 10-15 százalékuk akut májelégtelenségben, amelynek halálozási rátája 80% feletti. Az ilyen betegek hosszú távú túlélést biztosító gyógymódja az életmentő májátültetés. Előadásunkban a sikeres, 1100 esetszám feletti hazai májtranszplantációs programot mutatjuk be.

19:00 – 19:20

Fogfehérítésről tabuk nélkül (dr. Németh Réka – Fogorvostudományi Kar) 
előadás (6 éves kortól) – max. 300 fő

Napjainkban a fogfehérítés egy teljesen biztonságos, akár otthon is hatásosan elvégezhető, fájdalommentes kezelésnek van titulálva, de valóban az volna? A fogfehérítésről tabuk nélkül című előadásban lerántjuk a leplet a tévhitekről, melyek gyors, biztonságos és tartós eredménnyel kecsegtetnek, illetve bemutatjuk a bizonyítottan hatásos módszereket is.

19:10 – 19:30

Ritka, de nem árva – őszintén a HANO betegségről (dr. Farkas Henriette – Belgyógyászati és Hematológiai Klinika) 
előadás (15 éves kortól) – max. 300 fő

Ritka, de potenciálisan életet veszélyeztető, örökletes betegség a HANO, azaz a herediter angioneuroticus oedema. A kórképre jellemző az arcon, végtagokon, a nemi szerveken, a törzsön, gége nyálkahártyáján, vagy a belek falában kialakuló ödéma. Előfordulásának aránya egyes becslések szerint 1:10000-50000. Az Országos HANO Központban egyszerre történik a HANO betegek világszínvonalú ellátása és követése, a betegség folyamatos kutatása és oktatása mellett.

19:20 – 19:40

Lézerek a fogászatban (dr. Szántai Boglárka – Fogorvostudományi Kar) 
előadás (6 éves kortól) – max. 300 fő

Ha meghalljuk a szót, hogy lézer, bizonyára sokaknak a Jedi lovagok legfőbb fegyvere, a lézerkard jut eszébe elsőre. Valójában miért alkalmazzák? Egyik ilyen ismert tény, hogy gyémántokat, vastag fémszerkezeteket csak a lézer erejével lehet elvágni. Másrészről viszont a lézerek mindennapjainkhoz tartoznak. Gondoljunk, csak arra, hogy amikor a DVD- lejátszót vagy a nyomtatót használjuk szintén lézerekkel dolgozunk. Az egészségügyön belül a lézerek széles körben alkalmazhatóak az általános gyógyászatban és a fogorvoslásban is. Hogy pontosan milyen kezelések végezhetők így el és milyen előnyökkel járnak, az az előadáson kiderül.

19:30 – 19:50

Bosszantó piros pöttyök – beszéljünk a serdülőkori bőrproblémákról (dr. Kovács Anikó – Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika) 
interaktív e lőadás (6 éves kortól) – max. 300 fő

Az előadásban a serdülőket leggyakrabban érintő bőrbetegségről, az aknéről lesz szó. A helyes otthoni arcápolás, a kozmetikai kezelési lehetőségek mellett azt is megvitatjuk, hogy mikor érdemes a bőrgyógyászhoz fordulni.

19:40 – 20:00

Ahol a ritka a gyakori – a ritkabetegségek diagnosztikája (dr. Prohászka Zoltán – Belgyógyászati és Hematológiai Klinika)
előadás (15 éves kortól) – max. 300 fő

Viszonylag sokszor hallani a ritka betegségekről, amelyeknek az egyik válfajának diagnosztikája egész Közép-Európában a budapesti Füst Gyögf Komplement Diagnosztikai Laboratóriumban történik. Kiderül mivel és hogyan foglalkoznak a laboratórium munkatársai.

19:40 – 20:00

Előzzük meg együtt a szájüregi daganatokat (dr. Mensch Károly – Fogorvostudományi Kar) 
előadás (6 éves kortól) – max. 300 fő

Sajnálatos módon Magyarország – a WHO adatai alapján – a szájüregi daganatok számát tekintve Európában első, a világon pedig a harmadik helyen áll. A legnagyobb probléma, hogy a páciensek későn, csak előrehaladott, rossz prognózisú elváltozással keresik fel fogorvosukat. Prezentációnkban ismertetjük a kiváltó okokat, bemutatjuk a megelőzés lehetőségeit, hangsúlyozzuk a korai diagnózis jelentőségét, valamint lehetőség nyílik egy korszerű, hazánkban egyedül az egyetemünk Orális Diagnosztika Részlegén hozzáférhető diagnosztikai eszköz bemutatására. Az előadás résztvevői korlátozott számban szájüregi daganatszűrésen vehetnek majd részt egy későbbi időpontban. A szűrővizsgálatra való regisztráció pontos menetéről az előadásról szóló tájékoztató e-mailben kapnak részletes információkat az érdeklődők szeptember végén.

 

 

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.