Az idei Nyári Egyetemen maximum 500 fő vehetett részt a járványhelyzet okán bevezetett létszámkorlát miatt, a meghirdetett helyek azonban gyorsan beteltek. A kétnapos, Semmelweis polgároknak szóló programsorozat kreditet ért a hallgatóknak, a szakmai előadások, pódiumbeszélgetések, kulturális, pszichológiai és innovációs témában tartott prezentációk közül pedig minden résztvevő megtalálhatta az őt érdeklő programokat.

„Normál körülmények között egy rendezvény sikerességét a résztvevők száma minősíti – a koronavírus miatt bevezetett létszámkorlát azonban idén 500 főben maximalizálta a Nyári Egyetem látogatóinak számát” – mondta el dr. Hermann Péter, az esemény egyik védnöke. A Semmelweis Egyetem oktatási rektorhelyettese szerint 10 perc alatt beteltek a hallgatók számára meghirdetett helyek, ez pedig nem csak a részvételért járó kreditpontoknak, hanem maguknak a programoknak is szólt. „A tavalyihoz hasonlóan idén is igyekeztünk úgy szervezni az eseményt, hogy az vonzó legyen a karokat és évfolyamokat tekintve is heterogén hallgatóságnak. Tartottam már néhány előadást, így tapasztalatból mondhatom: a prezentációkkal és beszélgetésekkel sikerült lekötni a hallgatók érdeklődését” – emelte ki dr. Hermann Péter, aki szerint az esemény egyfajta főpróbája is volt a szeptember 7-én elindult tanévnek, amely során hasonló biztonsági intézkedések várhatóak, mint a Nyári Egyetemen. Az őszi félévben ugyanis ún. hibrid oktatásra készül az intézmény: a gyakorlatokat és kis létszámú szemináriumi órákat személyes jelenléttel, a 100-200 főnél nagyobb előadásokat pedig online módon, a 2011 óta alkalmazott Moodle és az idén bevezetett Zoom rendszeren keresztül tartják majd meg.

Feketéné dr. Szabó Éva, az esemény másik védnöke szerint is elsősorban a változatos programok miatt volt a korlátozások ellenére is nagy siker a rendezvény. „A tavalyihoz hasonlóan az idei Nyári Egyetem is a témák nagyon széles kínálatát biztosította az egyetemisták budapesti infrastrukturális lehetőségeinek ismertetésétől kezdve egészen a mentális egészség jelentőségéig. A programnak az a transzparens célja is megvalósult, hogy az egyes karok hallgatói a többi kar működésébe, az ott képzett szakemberek tevékenységébe is betekintést nyerhessenek” – mutatott rá a megbízott stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes, aki hozzátette: külön öröm, hogy a résztvevők a kétnapos rendezvény során végig betartották a biztonsági és higiénés szabályokat, ezzel is bizonyítva, hogy a megváltozott viszonyok között is lehetséges biztonságos és színvonalas eseményeket lebonyolítani.

Dr. Hegedüs Tamás, a Semmelweis Brand és Marketing Igazgatóság mb. igazgatóhelyettese, a rendezvény főszervezője kiemelte: az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK) megrendezett programsorozat során a résztvevők végig fegyelmezetten betartották az előírásokat: zárt térben maszkot hordtak, használták a kihelyezett fertőtlenítőket és tartották az egymás közötti másfél méteres távolságot is; belépéskor pedig mindenki átesett a triázson. Az előadásokat az EOK épületének több pontján online közvetítéssel lehetett követni, így elkerülhetővé vált, hogy tumultus alakuljon ki a helyszínen. „A hallgatói visszajelzések alapján a program kielégítette az érdeklődők igényeit, nemcsak a szakmába vágó orvos- és egészségtudományi programokat követték a résztvevők, de a közéleti, sport vagy épp kulturális témájú beszélgetéseket is. Épp ez volt a célunk: hogy a hallgatók ne csak tanuljanak, de jól is szórakozzanak” – magyarázta dr. Hegedüs Tamás.

A Nyári Egyetem első napjáról részletes beszámoló itt, a második napról szóló tudósítás itt olvasható. 

Szabó Ádám
Fotó: Dimény András, Kovács Attila, Tuba Zoltán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.