SEMMELWEIS EGÉSZSÉG NAPOK 14. 
FOG- ÉS SZÁJBETEGSÉGEK

CSÜTÖRTÖK – 2021. május 27. 16.00 – 20.00
Fogorvostudományi Kar
Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika

Figyelem, a rendezvényt a Zoom program segítségével online tartjuk meg.
A részvétel ingyenes, de a programokra előzetes regisztráció szükséges. 

 (A regisztrációkor megadott e-mail címekre küldik vissza a szervezők az előadások és konzultációk elérhetőségét.)

Bővebben a Zoom használatáról

MEGHÍVÁS ELFOGADÁSA

  1. Az előadótól a rendezvényt megelőzően érkezik egy email, melyben megtalálható a Zoom megbeszélés link-je, valamint a megbeszélés azonosítószáma (utóbbira csak speciális esetben, egyes operációs rendszereken vagy telefonos használat esetén van szükség).
  2. A linkre kattintva automatikusan elindul a csatlakozás, de az első esetben egy segédprogram letöltésére, majd telepítésére is szükség lehet, mely rendkívül egyszerűen (a videóban látható módon) megoldható. Érdemes letölteni a Zoom szoftvert a számítógépünkre, mert könnyebben lehet használni, mint a böngészős változatot.
  3. Ezt követően meg kell adni a jogosultságokat a Zoom rendszer számára (kamera, mikrofon) és ezután máris csatlakozik az értekezlethez a meghívott személy.

Amennyiben Ön meghívást kapott egy Zoom-megbeszélésre, úgy a mellékelt videóban látható módon tud csatlakozni, Önnek semmilyen regisztrációra nincs szüksége.

 

PROGRAMOK 16.00 és 20.00 KÖZÖTT IDŐRENDBEN:

Kezdés Program címe

16:00 – 19:00

Kérdése van? Mi személyre szabott választ adunk Önnek! – online egyéni táplálkozási- és életmód tanácsadás – Jób Viktória, Koltai Cintia és Vékony Blanka az Egészségfejlesztési Központ okleveles táplálkozástudományi szakemberei) – (14 éves kor felett) – max. 3 fő/ fél óra

Az egyéni tanácsadás célja, hogy közösen megvizsgáljuk az egyén aktuális egészségi állapotát és a táplálkozási szokásait, megbeszéljük napi rutinját és feltérképezzük az életmódját meghatározó tényezőket. Ezt követően olyan személyre szabott célokat és vállalásokat tűzünk ki számára, melyeket a páciens saját életterében, környezetében meg tud valósítani. A tanácsadáson lehetőség nyílik arra is, hogy az érdeklődő feltegye életmódjával kapcsolatos kérdéseit szakembereinknek! 

Az online beszélgetés 20 percet vesz igénybe, ezért kérjük, a regisztrációját követően előre gondolja át és írja össze kérdéseit. Mind ezek mellett érdemes a tanácsadás előtti napon táplálkozási naplót készítenie egy excel táblázatban, melyben leírja, milyen ételeket fogyasztott (étel és ital), mennyit és mikor. 

16:00-16:30 – Betelt
16:30-17:00 – Betelt
17:00-17:30 – Betelt
17:30-18:00 – Betelt
18:00-18:30 – Betelt
18:30-19:00 – Betelt

16:00 – 16:30

Töltse le fogorvosát! (Dr. Németh Fruzsina)
előadás és konzultáció – 12 éves kortól max. 300 fő

A COVID-19 pandémia kezdetével egyre nehezebbé vált a fogorvoshoz járás: kevesebb szabad időpont, hosszú, tömött sorok a rendelések előtt. Gyakran online, telefonos konzultációk alkalmával tartják a kapcsolatot kezelőorvosukkal a páciensek. Előadásunkban olyan internetes, mobiltelefon-applikációs lehetőségekre szeretnénk felhívni pácienseink figyelmét, amelyeknek a segítségével egészségtudatosságukat növelve, otthonuk biztonságából tudják javítani szájhigiénés szokásaikat. Ezáltal megelőzhetik a szájüregi betegségeket, és erősíthetik a teljes testi egészségüket, valamint csökkenthetik a szükséges orvos-beteg találkozások és a költséges kezelések számát.

A regisztráció lezárult.

16:00 – 16:30

COVID és egyéb vírusfertőzés által okozott ízérzési és szaglászavarok (Dr. Kraxner Helga)
előadás és konzultáció – 12 éves kortól max. 300 fő 

Az előadásban bemutatjuk a szaglás és ízérzés jelentőségét az élet különböző területein, a különböző foglalkozások, szakmák tekintetében. A két érzés-féleséget elhelyezzük az érzékszervek rendszerében, röviden felvázoljuk a szaglás- és ízérzés szervrendszerének összetevőit (anatómiáját) és normál működését (élettanát). Ezt követően rátérünk a kóros működésre, vagyis a kórélettani vonatkozásokra, amelyen belül kiemelten foglalkozunk a vírusfertőzések, ezen belül a koronavírus fertőzés jelentőségével. A koronavírus okozta COVID betegség során elszenvedett panaszokat vesszük sorra, összefoglalva, hogy mit érezhet a beteg, és hová fordulhat a panaszaival. Bemutatjuk, hogy mi történik a további kivizsgálás során, és a vizsgálati eredmények tükrében mennyivel tudunk közelebb kerülni a megoldáshoz, vagyis a gyógyuláshoz. Számba vesszük a kezelési (terápiás) lehetőségeket.

A regisztráció lezárult.

16:30 – 17:00

Ajaj, vérzik az ínyem! Most mit tehetek? (Dr. Horváth Attila)
előadás és konzultáció – 12 éves kortól max. 300 fő

Bizonyára sokan tapasztaltak már kis piros elszíneződést a ropogós almába harapva. Sajnos ez az első tünete annak a lassú folyamatnak, ami végül a fogaink meglazulásához és akár elvesztéséhez is vezethet. Korunk egyik népbetegsége az ínygyulladás és fogágybetegség. Vajon mindez megelőzhető? Erre kíván választ adni és a megelőzés egyszerű eszközeit bemutatni az előadás.

A regisztráció lezárult.

16:30 – 17:00

A szájüregi és garat eltérések szerepe az alvásfüggő légzészavarokban (Dr. Molnár Viktória)
előadás és konzultáció – 12 éves kortól max. 300 fő 

Az obstruktív alvási apnoe (OSA) a leggyakrabban előforduló alvásfüggő légzészavar, melyre alvás alatt visszatérően jelentkező teljes vagy részleges felső légúti elzáródás jellemző. A betegség jellegzetes tünetei a hangos horkolás, alvás közbeni légzéskimaradás, éjszakai izzadás, nappali figyelem és koncentrációzavar, nappali aluszékonyság. Ezen figyelmeztető tünetek ellenére meglehetősen aluldiagnosztizált a betegség, ezért a szűrővizsgálatoknak kiemelkedően fontos szerepe van. Hajlamosító tényezők között a férfi nem, 40-50 év feletti életkor, elhízás, anatómiai eltérések állnak. A szájüreg és garat anatómiai eltérései alvás alatt szerepet játszhatnak a felső légúti elzáródások kialakulásában gyermek és felnőtt korban egyaránt. A rutin fül-orr-gégészeti fizikális vizsgálattal ezen eltérések kellő időben történő észlelése az OSA mihamarabbi diagnosztikáját eredményezheti.

A regisztráció lezárult.

17:00 – 17:30

A szájszárazság, mint alulbecsült tünet (Dr. Márton Krisztina)
előadás és konzultáció – 12 éves kortól max. 300 fő

A szájszárazság a népesség egyre nagyobb hányadát érintő időleges, állandó vagy krónikusan visszatérő panasz, amely súlyosságát tekintve is különböző mértékű lehet. Ennek egyik oka a születéskor várható életkor egyre magasabb voltában (idősebb korban egyre gyakoribb), ezen kívül a gyógyszerszedés megnövekedett mértékében keresendő. Számos betegség és állapot okozhat szájszárazságot: nyálmirigybetegség, autoimmun betegségek, a fej-nyak régió sugárterápiája utáni állapot, diabetes, AIDS, egyes pszichés állapotok, dehydratio, de megfigyelhető egyes szokások: dohányzás, koffein- vagy alkohol nagymértékű fogyasztása (szájvizek!) esetén is. Az előadás célja a szájszárazság jelentőségére felhívni a figyelmet, mivel az ilyen betegek számára komoly nehézséget jelenthet az étkezés, a nyelés, a beszéd, az ízérzékelés, a kivehető fogsorok viselése és a kívánatos szájhigiéné fenntartása, amely nagyban rontja az illető életminőségét. Kutatások szerint a népesség mintegy 29-34%-a szenvedhet valamilyen mértékű szájszárazságban.

A regisztráció lezárult.

17:00 – 17:30

Garatdaganatok megelőzése, tünetei, HPV vírus szerepe (Dr. Prekopp Péter)
előadás és konzultáció – 12 éves kortól max. 300 fő 

A szájüregi és garatdaganatok diagnosztikája és kezelése egészségügyi feladat. Emellett az egyén és a társadalom feladata a megelőzés és részben a korai felismerés is. Ehhez tájékozottnak és körültekintőnek kell lenni. Ezen előadásban a megelőzésről, úgymint a primer és szekunder prevencióról, a helyes életmódról, HPV-ről, HPV oltásról, tünetekről lesz szó, hogy tudjuk, mire kell figyelnünk.

A regisztráció lezárult.

17:30 – 18:00

Szájnyálkahártya elváltozások prevenciója a XXI. század generációjának (Dr. Németh Orsolya)
előadás és konzultáció – 12 éves kortól max. 300 fő

A COVID és a karantén megtanított egy-két dologra minket. WIFI, applikáció, szenzor, szoftver nélkül az életünk elképzelhetetlen lett volna az elmúlt időszakban.  A fogászati prevenciónak is ezzel együtt kellett fejlődnie. A fogorvosok és fogászati klinikai higiénikusok is megtanulták, hogy a betegeket el kell érni és segítséget kell tudni nyújtani nekik, nemcsak a személyes találkozások alkalmával, hanem az éteren keresztül is.  Bemutatjuk, hogy a betegek hogyan tudnak gyorsan kapcsolatba lépni a szakemberekkel és tőlük kérdezni, amennyiben olyan elváltozásokat tapasztalnak a nyálkahártyájukon, ami aggodalomra adhat okot.

A regisztráció lezárult.

17:30 – 18:00

Előzzük meg a szájüregi daganatokat együtt! (Dr. Mensch Károly)
előadás és konzultáció – 12 éves kortól max. 300 fő

Napjainkban világszerte drámaian emelkedik a szájüregi daganatok száma. Sajnálatos módon Magyarország – a WHO adatai alapján – Európában az első helyen áll, a világon pedig a harmadik. Lesújtó adat, hogy évente kétszer annyian halnak meg szájüregi rákban, mint ahányan közlekedési balesetben. A legnagyobb probléma, hogy a páciensek későn, csak előrehaladott, rossz prognózisú elváltozással keresik fel fogorvosukat. Prezentációnkban ismertetjük a kiváltó okokat, bemutatjuk a megelőzés lehetőségeit, hangsúlyozzuk a korai diagnózis jelentőségét, valamint megtanítjuk a jelentkezőket a szájüregi nyálkahártya önvizsgálatára, mely rendszeresen elvégezve jelentős eszköze lehet a betegség megelőzésének.

A regisztráció lezárult.

18:00 – 18:30

A fogorvos evolúciója (Dr. Gerber Gábor )
előadás és konzultáció –  12 éves kortól max. 300 fő 

Az előadás rövid áttekintést ad a szájüregi egészség megtartásában és helyreállításában fontos szerepet játszó szakma történetéről és a XXI. század fogorvosképzéséről.

A regisztráció lezárult.

18:30 – 19:00

Mitől kattog az állkapocsízület? (Dr. Hermann Péter)
előadás és konzultáció – 12 éves kortól max. 300 fő 

Az állkapocs ízületi megbetegedés egyik jellemzője, hogy sokszor a páciens nem is tudja behatárolni, mi lehet a panaszának forrása, legtöbbször a fül környékére mutat, hogy onnan ered a fájdalma. Éppen ezért, a betegek az állkapocs ízületi ambulanciára már hosszú utat megjárva találnak rá, és számolnak be az ezt jellemző tünetegyüttesről. Ez a fájdalom, az ízületi mozgáskorlátozottság, amikor a beteg nem tudja a szokásos méretűre kinyitni a száját, valamint olyan hangjelenség (kattogás, recsegés, súrlódás), ami rágás, szájnyitás során hallható, ami sokszor már a beteg környezetét is zavarja. Az előadás során az állkapocsízület anatómiai felépítését kívánjuk bemutatni, valamint a megbetegedés diagnózisa és terápiája során alkalmazott lehetőségeket ismertetni.

A regisztráció lezárult.

19:00 – 19:30

Bölcsességfogak – csak a baj van velük? (Dr. Joób-Fancsaly Árpád)
előadás és konzultáció – 12 éves kortól max. 300 fő

A bölcsességfogak szerepe különleges a fogászatban. Az ambuláns szájsebészeti ellátások nagy része a bölcsességfogak által okozott kórképekre fókuszálódik. Fiatal korban jellemzően fogszabályozási, míg érettebb korban inkább gyulladásos panaszokat okoznak. Jellemzően a húszas, harmincas korosztálynál, de idősebb korban sem ritka, hogy gondot okoznak. Kezelésük részben konzervatív, de az esetek nagy részében sebészi ellátást igényel.

A regisztráció lezárult.

19:30 – 20:00

Megelőzés az egészséges és rendezett fogazatért, a gyermekszájtól a felnőttek maradandó fogazatáig (Dr. Bálint Réka)
előadás és konzultáció – 12 éves kortól max. 300 fő 

Az előadás bemutatja a fogak embrionális fejlődésétől kezdve a gyerekszáj tejfogazatán át a tinik vegyes-, majd maradófogazatáig a fogváltás és fogfejlődés folyamatát, és az esetlegesen előforduló zavarait. Milyen hatással vannak erre és a fogak egészségére a különböző környezeti tényezők, mint a táplálkozás, a szájhigiéné, a rossz szokások, fogbalesetek, vagy a genetika, illetve az embrionális korban fellépő károsító tényezők. Ezek alapján kiderül, mivel is foglalkozik egy gyermekfogorvos; mely életkorban milyen megelőzési stratégiákat kell bevetni, vagy szükség esetén milyen terápiát alkalmaz tej- és maradó fogak esetén, milyen eszközöket/anyagokat használ a megfelelő életkorokban. Összefüggést keresünk, hogy vajon mi köze lehet a fogszuvasodásnak a fogazat-, illetve az állcsontok helyzeti rendellenességeihez, miért játszik elengedhetetlen szerepet a fogszabályozó orvos a gyermekfogorvos munkájában és fordítva, mit tehet a gyermekfogorvos egészen kicsi kortól azért, hogy később ne legyen szükség fogszabályzóra.

A regisztráció lezárult.

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.