Ez a jubileum egy mérföldkő, amely arra is alkalmat ad, hogy megfogalmazzuk, milyen egyetemet szeretnénk építeni a következő negyed évezredben – hangsúlyozta dr. Merkely Béla rektor, aki szerint a jövő egyetemének rugalmasabb struktúrában, gyakorlatiasabban és innovatívabban kell működnie. Az egyetem alapításának 250. évfordulóját ünneplő, 10 hónapos rendezvénysorozat egyik legfontosabb célja, hogy a lehető legtöbb embert megszólítsa; a munkatársaknak szóló programok mellett lesznek lakossági rendezvények is, a rendezvénysorozat kiemelkedő pontja a Semmelweis nemzetközi tudományos hét – ismertette a terveket a jubileumi év szakmai irányításáért felelős dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes.

Elkezdjük a jövő negyed évezredét építeni – jelentette ki dr. Merkely Béla rektor, aki annak kapcsán adott interjút honlapunknak, hogy éppen 250 nap van hátra az egyetem alapításának 250. évfordulóját ünneplő jubileumi év kezdetéig. Mint hangsúlyozta, ma a Semmelweis Egyetem a világ legjobb 500 egyeteme között van, Közép-Európában az egyik legkiemelkedőbb felsőoktatási intézmény, ahol nemzetközileg elismert orvos- és egészségtudományi képzés folyik. A jubileum egy mérföldkő, ami lehetőséget ad arra, hogy számvetést készítsünk, meddig jutottunk el mostanáig, de jó alkalom annak a megfogalmazására is, hogy mit szeretnénk elérni a következő időszakban – mutatott rá a rektor, aki szerint jelentősen erősíteni kell a kapcsolatot az elmélet és a gyakorlat között, ha versenyképesek szeretnénk lenni és nem megrekedni ezen a szinten.

A jövő egyetemének gyakorlatiasabbnak, innovatívabbnak és rugalmasabbnak kell lennie, mert az orvos-, egészségtudományi képzési területen a tudás gyakorlatilag kétévente megduplázódik – mondta a rektor. Mint kiemelte, a rektorhelyettesekkel megfogalmazott közös céljuk, hogy ne csak lekövesse az egyetem ezeket a folyamatokat, hanem vegyen részt az új tudás generálásában. Fontos, hogy a Semmelweis Egyetem hazai és nemzetközi szinten is olyan aktív szereplője legyen a tudományos életnek, ahol új eredmények, új eljárások, szabadalmak születnek. Ennek érdekében azonban erősíteni kell az oktatásban a klinikai gyakorlatot, tovább kell fejleszteni az infrastruktúrát és valóban innovatívnak kell lennünk minden szinten – mutatott rá a rektor. Persze ez azt is jelenti, hogy nagyobb mozgástérre, rugalmasabb struktúrára van szükségünk – tette hozzá.

Dr. Merkely Béla szerint paradigmát kell váltani és tudatosítani, hogy egy orvos- és egészségtudománnyal foglalkozó szakegyetemen a gyógyító munka az oktatást és kutatást is szolgálja. Mindez persze azt is jelenti, hogy a klinikákra érkező betegek – egy csúcsellátó intézmény esetében elvárható módon – a legmagasabb szintű ellátást kapják, több szakterületen pedig bizonyos beavatkozások csak az egyetemen érhetők el. Emellett egy olyan érdekeltségi rendszer kialakítása szükséges egyéni, valamint klinikai, intézeti, kari szinteken is, ami a legjobb oktatási, kutatási és betegellátási tevékenységre ösztökél mindenkit. Az egyén szintjén kell tudnunk érdekeltté tenni munkatársainkat abban, hogy a legjobbat és a legtöbbet hozzák ki a munkaidejükből. A megújulást, fejlődést jelentő gondolkodásnak át kell szőnie a mindennapokat; amikor gyógyítunk, oktatunk, akkor folyamatosan az innovációra kell gondolnunk, arra, hogy miként tudjuk a munkánkat még egyszerűbbé, gyorsabbá, hatékonyabbá tenni – fogalmazott.

A Semmelweis Egyetem 250 éves jubileumának tehát egybe kell forrnia a „Semmelweis top 100” fejlesztési stratégiával – összegzett a rektor. Dr. Merkely Béla kiemelten fontosnak tartja, hogy az emlékévet a lehető legszélesebb körben mindenki magáénak érezhesse az egyetemen belül és kívül is.

Amellett, hogy ez egy nemzeti szinten is jelentős jubileum, hiszen a szervezett, folyamatosan működő magyar orvosképzés 250 éves évfordulóját ünnepeljük, kiváló alkalom a belső egyetemi Semmelweis-közösség erősítésére, tradíciók újraélesztésére, értékteremtő folyamatok elindítására – mondta a jubileumi ünnepségsorozat szakmai irányítója, koordinálója, dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes. A jubileumi év a 2019. évi tanévnyitóval kezdődik és az akadémiai évet záró Semmelweis Nappal, Semmelweis Ignác születésnapjával (2020. július 1.) ér véget – részletezte a rektorhelyettes. Munkáját az egyetem leköszönt rektoraiból, neves professzoraiból, munkatársaiból álló tanácsadó testület segíti, az operatív feladatok koordinálását pedig külön erre létrehozott bizottság végzi.

Dr. Hankó Balázs a jubileumi év legfontosabb céljai között említette Semmelweis Ignác örökségének, valamint a Semmelweis Egyetem múltjának, jelenének, társadalmi szerepvállalásának és jövőbe mutató terveinek bemutatását, az egyetem és ezen keresztül a teljes magyar oktatás, kutatás, innováció, valamint egészségügyi ellátás nemzetközi elismertségének javítását. Mint kiemelte, a programokkal a lehető legtöbb embert szeretnék elérni, így lesznek munkatársakat érintő családi programok, prevenciós, interaktív lakossági rendezvények éppúgy, mint kulturális és tudományos szimpóziumok, az egyetem hármas tevékenységéhez kötött csúcsrendezvény-sorozatok. Ezek közül kiemelkedik a nemzetközi Semmelweis tudományos programsorozat.

A rektorhelyettes a tervekkel kapcsolatban elmondta: az oktatási csúcshét a tanévnyitóval kezdődik majd, melyre meg szeretnék hívni az egyetem több díszdoktorát, akiket felkérnének arra is, hogy a tanév első hetében előadásokat, bemutató műtéteket tartsanak szabadon választható tárgy keretében. A tudományos csúcshét 2019. november 4. és 8. között lesz, ekkor rendezzük meg a Semmelweis Symposiumot, a Doctor Honoris Causa ünnepséget, a Semmelweis, Huzella, Jendrassik emlékérem és jutalomdíj, valamint a Hugonnai emlékérem és a Semmelweis Budapest Award átadót – sorolta dr. Hankó Balázs.

A klinikumhoz a lakossági Semmelweis Éjszakák rendezvénysorozat köthető jelentősen. Az emlékév folyamán 5 alkalommal az egyetem öt különböző tömbjében szervezünk interaktív, prevencióra épülő, tudományos-ismeretterjesztő, egyben egészségnevelő lakossági rendezvénysorozatot, hangsúlyt adva annak, hogy Semmelweis példája alapján a megelőzés fontosságát nem csak tanítjuk, hanem műveljük és népszerűsítjük is – mondta dr. Hankó Balázs.

Fontos, hogy a munkatársak is minél többet megtudjanak az egyetem és a névadó történetéről. Ezt szolgálja például az egyetemi újságban már elindított egyetemtörténeti sorozat, a Semmelweis-emlékmúzeum, emlékszoba kialakításának terve, vagy éppen az a dr. Sótonyi Péter rector emeritus szerkesztésében készülő kiadvány, mely 250 oldalon, 250 képpel állít emléket az egyetem 250 éves történetének.

Mától az egyetemi honlap fejlécében visszaszámlálón követhető, hogy hány nap van még hátra a jubileumi év kezdetéig. A december 25-én 250 napról indult visszaszámláló grafikai tervét az egyetem megújult honlapjának arculatát is készítő Fps ecosystem ajánlotta fel az egyetem számára a 250 évfordulóra, míg a technikai kivitelezést az Informatikai Igazgatóság végezte.

Dobozi Pálma
Fotó: Adrián Zoltán