SEMMELWEIS EGÉSZSÉG NAPOK 7.
PREVENCIÓ A GYERMEKGYÓGYÁSZATBAN 

CSÜTÖRTÖK – 2020. június 25.  16.00-20.00 ONLINE 

Figyelem, a rendezvényt a Zoom program segítségével online tartjuk meg.
A részvétel ingyenes, de a programokra előzetes regisztráció szükséges.
Az online regisztráció június 25-én 8.00 órakor lezárult.

(A regisztrációkor megadott e-mail címekre küldik vissza a szervezők az előadások és konzultációk elérhetőségét.)

Bővebben a Zoom használatáról

MEGHÍVÁS ELFOGADÁSA

  1. Az előadótól a rendezvényt megelőzően érkezik egy email, melyben megtalálható a Zoom megbeszélés link-je, valamint a megbeszélés azonosítószáma (utóbbira csak speciális esetben, egyes operációs rendszereken vagy telefonos használat esetén van szükség).
  2. A linkre kattintva automatikusan elindul a csatlakozás, de az első esetben egy segédprogram letöltésére, majd telepítésére is szükség lehet, mely rendkívül egyszerűen (a videóban látható módon) megoldható. Érdemes letölteni a Zoom szoftvert a számítógépünkre, mert könnyebben lehet használni, mint a böngészős változatot.
  3. Ezt követően meg kell adni a jogosultságokat a Zoom rendszer számára (kamera, mikrofon) és ezután máris csatlakozik az értekezlethez a meghívott személy.

Amennyiben Ön meghívást kapott egy Zoom-megbeszélésre, úgy a mellékelt videóban látható módon tud csatlakozni, Önnek semmilyen regisztrációra nincs szüksége.

 

Ismerje meg a programot szervező II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikát!

PROGRAMOK 16.00 és 20.00 KÖZÖTT IDŐRENDBEN:

Kezdés Program címe
16.00 – 16.30

Cukorbetegség: az otthon főzött fecskendőtől az automata pumpáig (dr. Luczay Andrea, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika )
előadás és konzultáció (12 éves kortól) – max. 300 fő

Mik a diabétesz első jelei és mi a jelentősége a korai felismerésnek? Hogyan működnek a cukorbetegeket segítő olyan modern eszközök, mint az okostoll, a vércukormérő, a diétát segítő applikációk, vagy a részben automata inzulin adagoló pumpa? Vajon hogy történt a cukorbetegek ellátása e technikai újdonságok előtt? Kövesse végig az inzulin kezelés nem egészen 100 éves történetét az otthon főzött fecskendőktől és a havi kontrolltól a legmodernebb eszközökig. Vegyen részt előadásunkon, melynek végén fel is teheti kérdéseit a témában.

16.00 – 16.45

Hogyan diétázzunk jól? – segít az Okostányér (Czuppon Krisztina, dietetikus, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
előadás és konzultáció (12 éves kortól) – max. 300 fő

Az „Okostányér” egy új magyar táplálkozási ajánlás arról, hogy miből mennyi kerüljön naponta a tányérunkra. Az ajánlás segítségével könnyen átláthatóvá válik a napi szükséges tápanyag bevitelünk: megfelelő mennyiségű zöldség, gyümölcs, gabonaféle, hal, hús, tojás és tejtermékek, az egészségünk megőrzése érdekében. Az előadásban bemutatjuk a diéták jelentőségét az elhízás megelőzésében, illetve a gyermekek egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozását.

16.30 – 17.00

Csecsemő és gyermek újraélesztési bemutató (dr. Horváth Klára, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
bemutató és konzultáció (12 éves kortól) – max. 300 fő

Mit kell tennünk, ha a gyermek nem lélegzik? A mentők kiérkezésig, hogyan tudjuk mi magunk megkezdeni az újraélesztést? Hogyan nyerhetünk időt? Oktatófilmünk ebben nyújt segítséget, a szakemberek pedig az érdeklődők kérdéseire is válaszolnak.

16.30 – 17.00

Hogyan lesz a cukorból cukorbetegség?- Teljes élet cukorbetegként? (dr. Tóth-Heyn Péter, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
előadás és konzultáció (12 éves kortól) – max. 300 fő

Világszerte emelkedik a cukorbetegség előfordulása. Mikor gondoljunk erre? Hogy lehet gyógyítani? Mire kell figyelni, ha rokonunk, barátunk, osztálytársunk cukorbeteg? Hogyan lesz valaki cukorbeteg? ha már kialakult a betegség, felmerül a kérdés, elkerülhető lett volna? Milyen típusai vannak a betegségnek? Mi az inzulin? Milyen gyógyszerek segítik a cukorbetegek életminőségének javítását? Mi a helyzet a mozgással? Figyelmeztető jelek mindig vannak, jó ha egyre többet tudunk róluk.

16.30 – 17.00

Kell-e húst ennünk ahhoz, hogy ne legyünk vérszegények? (dr. Kovács Gábor, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
előadás és konzultáció (12 éves kortól) – max. 300 fő

Milyen előnyei, hátrányai vannak a vöröshús-fogyasztásnak (sertéshús, marhahús) és a finomított húskészítményeknek (felvágottak)? Veszélyes-e a húsmentes, vegán étrend gyermekkorban? Az előadás a gyermekek egészséges fejlődése és a húsfogyasztás közötti kapcsolatot tárgyalja, valamint egyes betegségek, hiányállapotok kialakulásának veszélyeire hívja fel a figyelmet. Az előadás végén az érdeklődők kérdéseket is feltehetnek. 

17.00 – 17.30

A felnőttkori elhízás megelőzése gyermekkorban kezdődik (dr. Szabó András, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
előadás és konzultáció (12 éves kortól) – max. 300 fő

A túlsúlyos emberek aránya a lakosság körében Magyarországon meghaladja a 30 %-ot. Ez az arány világviszonylatban is magasnak számít. Az elhízottak súlygyarapodása legtöbbször már gyermekkorban kezdődik. Súlyos szövődményei felnőtt korban jelentkeznek, éppen ezért a megelőzést már gyermekkorban kell kezdeni. Az előadásban az elhízás okai, szövődményei és a megelőzés lehetőségeiről lesz szó, a program végén pedig kérdezési lehetőséget is biztosítunk.

17.00 – 17.30

Csomó vagy daganat? (dr. Csóka Monika, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
előadás és konzultáció (12 éves kortól) – max. 300 fő

A daganatos betegségeknél különösen fontos a megelőzés, a rendszeres szűrővizsgálat és a megfelelő életmód. Ezeknek a betegségeknek van olyan fajtája, amely szinte bármilyen tünetet produkálhat elhelyezkedésétől, nagyságától, a szervekre gyakorolt hatásától függően. Néha az emberek figyelmen kívül hagyják a tüneteket, nem gondolják, hogy az észlelt jelek rosszat jelentenek, pedig a korai felismerés életet menthet. Figyeljük testünk jelzéseit: a megmagyarázhatatlan fogyást, lázat, fáradtságot, szokatlan fájdalmat, bőrelváltozásokat és ha ilyesmit tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz.

17.00 – 18.00

Mozdulj meg az egészségedért! – virtuális erősítés és nyújtás (Jób Viktória, az Egészségfejlesztési Központ okleveles táplálkozástudományi szakembere)
online csoportos edzés (14 éves kor felett/felnőtteknek ajánljuk) – max. 300 fő

Egészségünk megőrzésében és fejlesztésében kiemelt szerepe van a rendszeres testmozgásnak, melyre most otthonában kínálnak lehetőséget a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ szakemberei. Az edzést egy közös bemelegítést követően különböző saját testsúlyos, eszköz nélküli gyakorlatokból építjük fel, majd a végén közös nyújtással zárjuk a programot. Nem lesz másra szüksége, csak egy jógamatracra/polifoamra, vagy szőnyegre, edzőruhára és egy kényelmes edzőcipőre. Készítsen maga mellé vizet és szükség esetén egy törölközőt.

17.00 – 18.00

Kérdezz, mi személyre szabott választ adunk Neked! – online táplálkozási- és életmód tanácsadás (Koltai Cintia, az Egészségfejlesztési Központ okleveles táplálkozástudományi szakembere) 
online egyéni tanácsadás (12 év felett, 14 éves kor alatt szülővel) – max. 3 fő

Az egyéni tanácsadás célja, hogy közösen megvizsgáljuk az egyén aktuális egészségi állapotát és a táplálkozási szokásait, megbeszéljük napi rutinját és feltérképezzük az életmódját meghatározó tényezőket. Ezt követően olyan személyre szabott célokat és vállalásokat tűzünk ki számára, melyeket a páciens saját életterében, környezetében meg tud valósítani. A tanácsadáson lehetőség nyílik arra is, hogy az érdeklődők feltegyék életmódjukkal kapcsolatos kérdéseiket szakembereinknek! Az online beszélgetés 20 percet vesz igénybe a beosztásról külön e-mailben értesítjük a  jelentkezőt.

A program betelt.

17.30 – 18.00

Miért van szükségünk a vitaminokra a Covid-19 járvány időszakában? (dr. Szabó András, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
előadás és konzultáció (12 éves kortól) – max. 300 fő

A betegségek, így többek között a koronavírus okozta megbetegedés megelőzése érdekében fontos, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok a szervezetünkben. Napjaink táplálkozási szokásai alapján a fejlett világban nem kellene vitaminhiánnyal számolni. Az élet azonban azt mutatja, hogy éppen az élelmiszeripar intenzív tevékenységének következtében súlyos D-vitamin hiány alakult ki a lakosság széles körében. Az előadás a D-vitamin hiány okairól és következményeiről szól, áttekintjük azt is, hogy mely vitaminok pótlására van valóban szükségünk.

17.30 – 18.00

Történetek a nagy nyirokcsomóról – mire figyeljünk? (dr. Erdélyi Dániel, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
előadás és konzultáció (12 éves kortól) – max. 300 fő

A szervezetünkben található több száz nyirokcsomó nagyon fontos feladatot lát el az immunrendszer működésében. Mivel az egész testünket átszövi a nyirokrendszer, sajnos a betegségek is könnyen „utazhatnak” rajta keresztül. Ha szervezetünk kórokozóval találkozik, a nyirokcsomókban gyors szaporodásnak induló limfociták (a fehérvérsejtek egyik típusa) segítségével felveszi a küzdelmet a fertőzéssel szemben. A nyirokcsomók megnagyobbodása az esetek nagy részében ártalmatlan, a fertőzésekkel szembeni védekezés velejárója, de minden esetben az okok felderítése szükséges, mivel mindez komolyabb betegséget is jelezhet.

18.00 – 18.20

Mit vegyünk be allergia esetén, avagy mire NEM jó a kálcium? (dr. Németh Ágnes, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
előadás és konzultáció (12 éves kortól) – max. 300 fő

Az allergia legsúlyosabb formája az anafilaxia, amely életveszélyt, szerencsétlen esetben akár halált is okozhat. A felismerés és a szükséges teendők nem csak azoknak fontosak, akik hajlamosak anafilaxiára, hanem mindenkinek. Az előadásban a felismerésen túl szó lesz a legfontosabb teendőkről és gyógyszerekről is. Az előadás végén lehetőség lesz kérdéseket is feltenni.

18.00 – 18.30

Nem csak a nagyi lába fájhat! – Mozgásszervi betegségek gyermekkorban (dr. Constantin Tamás, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
előadás és konzultáció (12 éves kortól) – max. 300 fő

A leggyakoribb felnőttkori mozgásszervi betegségek jó része jellemzően gyermek-, illetve serdülőkorban alakul ki, és időben megkezdett kezelés nélkül igen komoly problémákhoz vezethet. Az iskolai szűrővizsgálatokon nem minden problémát lehet kiszűrni, így nagy felelősség hárul a szülőkre. A megelőzés és a hatékony kezelés szempontjából kulcsfontosságú, hogy az első jeleket időben észleljék és szakemberhez forduljanak. Előadásunkban végigvesszük, melyek a leggyakoribb gyermekkori mozgásszervibetegségek, hogy jelentkeznek és milyen gyógymódok ismertek ezekre.

18.00 – 19.00

Kérdezz, mi személyre szabott választ adunk Neked! – online táplálkozási- és életmód tanácsadás (Koltai Cintia és Jób Viktória, az Egészségfejlesztési Központ okleveles táplálkozástudományi szakemberei) 
online egyéni tanácsadás (12 év felett, 14 éves kor alatt szülővel) – max. 6 fő

Az egyéni tanácsadás célja, hogy közösen megvizsgáljuk az egyén aktuális egészségi állapotát és a táplálkozási szokásait, megbeszéljük napi rutinját és feltérképezzük az életmódját meghatározó tényezőket. Ezt követően olyan személyre szabott célokat és vállalásokat tűzünk ki számára, melyeket a páciens saját életterében, környezetében meg tud valósítani. A tanácsadáson lehetőség nyílik arra is, hogy az érdeklődők feltegyék életmódjukkal kapcsolatos kérdéseiket szakembereinknek! Az online beszélgetés 20 percet vesz igénybe a beosztásról külön e-mailben értesítjük a  jelentkezőt.

A program betelt.

18.20 – 18.40

Tornázz velünk! (Medve Gabriella, Váradi Szonja, Fehér Anna)
(6 éves kortól) – max. 300 fő

Gyógytornászok vezetésével speciális tornagyakorlatok gyermekek számára. Fáradtnak, levertnek érzed magad? Régen volt már az utolsó edzés vagy bármilyen mozgásos elfoglaltság? A suliban nem szeretsz tornázni, de szívesen mozognál? Sokszor fáj a derekad, térded? Hova kéne tenni a laptopodat, hogyan kellene helyesen ülni, amikor órákon át „gépezel”? Itt a lehetőség! Kérj tanácsot! Sportolj velünk! Érezd jól magad a bőrödben!

18.30 – 19.00

Hogy néz ki a kromoszóma? – mikroszkópos bemutató kivetítéssel (dr. Haltrich Irén, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
előadás és konzultáció (12 éves kortól) – max. 300 fő

Bemutatónkon az érdeklődők a kromoszómák felfedezésétől a gének azonosításáig vezetőtudományos lépésekkel, technikai felfedezésekkel ismerkedhetnek meg. A kromoszóma egy olyan DNS molekula, mely számos gént, szabályozót és egyéb szekvenciákat tartalmaz. Mi is ezek együttes és különálló jelentése? Mi mindent köszönhetünk génjeinknek? Mi történik ezekben az emberi szem által láthatatlan „élőlényekben”? – ezeket vizsgáljuk meg együtt előadásunk során. És akiben ezek után még felmerül a kérdés az univerzum végtelenségéről, vagy hogy egyedül vagyunk-e a világban, esetleg, hogy hogyan lehetséges, hogy a majmok DNS állománya majdnem megegyezik az emberével, az kérdéseire választ kaphat érdekes előadásunk során.

18.40 – 19.00

Ügyes kisbabák – okos gyerekek – baba-mama konzultáció gyógytornász vezetésével, fókuszban a csecsemők mozgásfejlődése, szülői tanácsadás (Medve Gabriella, Váradi Szonja, Fehér Anna)
(0-12 hónapos korú babák és szüleik számára) – max. 300 fő

A megszülető kisgyermek idegrendszeri érése szempontjából az a legideálisabb, ha a baba a megfelelő időben, a helyes sorrendben, valamint elegendő mennyiségben gyakorolja a csecsemőkori alapvető mozgásmintákat, azaz a fejemeléstől kiindulva a gurulást, a kúszást, a mászást, a felülést, egészen a járásig. A lelassult fejlődésmenet, a fejlődési elakadások és eltérések az ún. reflexkorrekciós szemléletű fejlesztéssel megszüntethetők. Szakszerű segítségnyújtás keretében bemutatjuk azokat a gyakorlatokat, melyek a babák fejlődését segítik és otthoni környezetben is könnyen alkalmazhatók.

19.00 – 20.00

Party!? Drogok?! – A kábítószerhasználat és következményei gyermekkorban (dr. Zacher Gábor)
előadás és konzultáció (12 éves kortól) – max. 300 fő

Ifjú fejjel mindenki szereti feszegetni a saját határait, sokszor olyan dolgokat is kipróbálva, melyek illegálisak. Nagyon sokan azért nyúlnak a drogokhoz, mert így akarnak népszerűbbek lenni. De nem attól lesz jó egy buli, hogy kipróbálod az illegális szereket! A drogok elleni „legjobb védekezés, ha valaki ki sem próbálja”. Nagyon sok múlik azon, hogy milyen családi környezetben nő fel a fiatal, mire tanítják otthon, tud-e helyes döntést hozni adott helyzetekben. Az előadás tartalma és üzenete szól a veszélyeztetett korosztályú fiatal felnőtteknek, szüleiknek, tanítóiknak, mindenkinek, akit érdekel a téma!

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.