Betűméret: A A A

Betegellátás

Klinikánk területi és speciális (progresszív) ellátást is végez.
A klinika öt fekvőbeteg részleggel rendelkezik: 1) pszichoterápia, 2) neuropszichiátria, 3) affektív és pszichofarmakológia, 4) krízis és addiktológia, 5) akut pszichiátria kiemelt profilokkal.
Ezen kívül Klinikánkon egy általános- és több szakambulancia, valamint nappali kórház működik.

Járóbeteg ellátás

Általános ambulancia

+36-1-2100-330/51243

Szakambulanciák

 

Mentálhigiénés és Pszichoterápiás Ambulancia

+36-1-314- 2641 

Memória ambulancia

+36-1-2100-330/51243

Neuropszichológia

+36-1-2100-330/51243

Szexológia

+36-1-2100-330/51224

ADHD ambulancia

+36-1-20/825-0185

Fekvőbeteg ellátás

Neuropszichiátriai Osztály (A1)

Osztályunkon organikusan megalapozott pszichiátriai kórképek (demenciák, kognitív zavarok, egyéb organikus mentális zavarok), neurológiai betegségekhez (agyi érbetegség, Parkinson-kór, epilepszia stb.) csatlakozó pszichiátriai tünetegyüttesek és időskori pszichiátriai zavarok osztályos kivizsgálását és kezelését végezzük. Pácienseink elsősorban előjegyzéssel, tervezetten kerülnek felvételre, Memória Ambulanciánkkal való szoros együttműködés alapján.

Akut Pszichiátriai Osztály (A2)

A 23 ágyas Akut Pszichiátriai Osztály a mentális zavar (leggyakrabban pszichotikus vagy súlyos hangulati betegség, szerhasználathoz köthető mentális zavar, krízisállapot) következtében veszélyeztető vagy közvetlen veszélyeztető magatartású betegek sürgősségi pszichiátriai ellátását végzi gyógyszeres és pszichoterápiás módszerek alkalmazásával. Az osztályon 3 szakorvos, 3 rezidens orvos, műszakonként 3 ápoló és 1 biztonsági ápoló dolgozik.

Affektív és Pszichofarmakológiai Osztály (B1)

Krízis és Addiktológiai Osztály (B2)

30 ágyas osztályunk betegellátási tevékenysége szerteágazó. Részlegünkön területi és területen kívüli betegek ellátása is zajlik, sürgősségi és előjegyzett felvételek formájában egyaránt. Fő profiljaink közé tartozik szerhasználati zavarokkal, elsősorban alkoholbetegséggel küzdő páciensek sürgősségi ellátása, hosszabb távú rehabilitációjuk előkészítése. Élethelyzeti nehézségek vagy pszichés problémák miatt nehéz helyzetbe került, sürgősségi ellátásra szoruló páciensek ellátása képezi osztályunk másik fő profilját. A betegellátás gyógyszeres és pszichoterápiás módszerek alkalmazásával zajlik, illetve testi betegségekkel is küzdő pácienseink kezelésében társklinikáink konzulenseit, szociális nehézségek esetén pedig szociális munkások segítségét is igénybe vesszük. Az osztályon 3 szakorvos, 3 rezidens orvos, műszakonként 3 ápoló, részállásban szociális munkás dolgozik.

Pszichoterápiás Osztály (B fsz.)

Nappali kórház

Klinikánk dinamikusan fejlődő Nappali Kórháza jelenleg 25 aktív és 12 krónikus férőhellyel és folyamatosan bővülő profilokkal rendelkezik. Évek óta működő foglalkoztatónk és a csoport megtartó erején alapuló klasszikus szocioterápiás ellátás mellett tematikus készségfejlesztő csoportokat is tartunk kórházi befekvést nem igénylő problémával küzdők részére.

A részvétel OEP finanszírozott, érvényes TAJ esetén térítésmentesen vehető igénybe. A felvételhez háziorvosi vagy pszichiátriai beutaló szükséges. Azokat, akik korábban nem jártak részlegünkön első interjúra várjuk.

Időpontot kérni, érdeklődni a (1)2100-330/51219-es telefonszámon telefonszámon lehet.

Bemutatkozás

Klinikánk dinamikusan fejlődő Nappali Kórháza jelenleg 25 aktív és 12 krónikus férőhellyel és folyamatosan bővülő profilokkal rendelkezik.

Évek óta működő foglalkoztatónk és a csoport megtartó erején alapuló klasszikus szocioterápiás ellátás mellett gondozottjainknak lehetősége van részt venni számos foglalkozáson, így irodalomcsoporton, zeneterápiás foglalkoztatáson, kognitív tréningen, tornán, kis- és nagycsoporton, varrócsoporton vagy éppen közös éneklésben.

A foglalkozások között munkájukkal a klinika életét könnyítik meg (pl. gyógyszeres zacskó, vatta buci készítésével stb.). A tavaszi-és nyári időszakban konyhakerti növények gondozása, ünnepek előtti időszakokban dekoráció készítése, valamint időszakonként egy-egy klinikán kívüli program színesíti mindennapjaikat.

A gondozottak között vannak évek óta klinikánkon kezelt páciensek éppúgy, mint egy-egy akut epizódot átélt fiatalok. A kezelés célja az egyes esetekben más és más, rehabilitációjuk tervezését igyekszünk, a lehetőségekhez képest, egyénre szabni.

Térben kissé elkülönülten, de humánerőforrás szempontjából a nappali kórház életébe szorosan integrálva működnek két hetes tematikus, készségfejlesztő csoportjaink. A kéthetes (hétfőtől a következő péntekig) tréningek minden esetben hétköznap délelőttönként zajlanak, adminisztratív szempontból kórházi felvétellel járnak, ugyanakkor a klinika által biztosított ebéd elfogyasztását követően a résztvevők otthonukba távozhatnak, a délutánt és az estét nem szükséges kórházban tölteniük.

A kéthetes csoportfoglalkozásokon való részvétel OEP finanszírozott, érvényes TAJ esetén térítésmentesen vehető igénybe.

A felvételhez háziorvosi vagy pszichiátriai beutaló szükséges. 

Azokat, akik korábban nem jártak részlegünkön első interjúra várjuk. Időpontot kérni a (1)2100-330/51219-es telefonszámon lehet.

Tematikus kéthetes csoportok

Jelentkezés telefonon (1) 2100-330/51219 számon

Térben kissé elkülönülten, de humánerőforrás szempontjából a nappali kórház életébe szorosan integrálva működnek kéthetes tematikus, készségfejlesztő csoportjaink.
A kéthetes (hétfőtől a következő péntekig tartó) tréningek minden esetben hétköznap délelőttönként zajlanak, adminisztratív szempontból kórházi felvétellel járnak, ugyanakkor a klinika által biztosított ebéd elfogyasztását követően a résztvevők otthonukba távozhatnak, a délutánt és az estét nem szükséges kórházban tölteniük.

A kéthetes csoportfoglalkozásokon való részvétel OEP finanszírozott, érvényes TAJ esetén térítésmentesen vehető igénybe.
A felvételhez háziorvosi vagy pszichiátriai beutaló szükséges. 
Azokat, akik korábban nem jártak részlegünkön első interjúra várjuk.

2018
Június 11. hétfő – 22. péntek: Mindennapi érzelmeink
Június 25. hétfő – július 6. péntek: Stresszmentesítő, relaxációs csoport
Július 30. hétfő – augusztus 10. péntek: „Mindennapi kapcsolataink” (szociális kompetencia) 
Augusztus 21. kedd – 31. péntek: Kognitív-viselkedésterápiás csoport
Szeptember 3. hétfő – 14. péntek: Pszichotikus páciensek pszichoedukációs csoportja (metakognitív tréning)
Szepetember 17. hétfő – 28. péntek: Mindennapi érzelmeink

Várjuk jelentkezésüket első interjúra!

Az elmúlt időszakban a csoportjaink iránt egyre növekvő érdeklődés miatt már az első interjú időpontjára is előfordulhat, hogy hosszabb időt kell várni, így a csoportokra való jelentkezéskor kérjük ezt vegyék figyelembe, és a megadott időpontoknál jóval korábban jelentkezzenek. 
Megértésüket köszönjük!

A csoportra való jelentkezés előtt kérjük olvassák el részlegünk működési rendjét.

Mindennapi kapcsolataink (társas készségfejlesztő tréning)

  • A tréningen a résztvevő személyek társas készségeinek fejlesztése a cél. Diagnózistól függetlenül ajánljuk mindenkinek, akinek a társas helyzetek szorongást okoznak, beilleszkedési nehézségeik vannak, volt már olyan érzésük, hogy a környezetük nem érti meg, vagy nem fogadja el őket. A csoport az elfogadás és empátia jegyében zajlik, önismereti és kommunikációs gyakorlatok egyaránt fellelhetők benne.

Mindennapi érzelmeink csoport

  • A csoporton elsősorban érzelemkifejezési nehézségekkel küzdő résztvevőket várunk. Mindfulness gyakorlatok és asszertív kommunikációs tréning segítségével gyakoroljuk a bennünk lappangó érzelmek felismerését, pontos megnevezését és kifejezését. Azoknak, akiket állandósult negatív érzelmeik akadályoznak problémáik megoldásában, az elfogadás-elköteleződés terápia eszközeivel segítünk kitűzött céljaik elérésében. A csoporton nagy hangsúlyt fektetünk a másik érzelmeinek pontos azonosítására is, így kiemelkedő hangsúlyt kap az empátia gyakorlása és kifejezése is.

Kognitív-viselkedésterápiás csoport

  • A kezelés gerincét a két hetes intenzív csoportpszichoterápia képezi, mely kognitív viselkedésterápiás szemléletben zajlik. A páciensek előzetes elbeszélgetést – első interjút és állapotfelmérést – követően kerülnek felvételre. A kezelés a legfontosabb tünetek,  problématerületek azonosításában és a velük való megbirkózási készségek fejlesztésében törekszik elsősorban kedvező változás elérésére. A kezelés befejeztével szükség esetén a további elérhető pszichoterápiás lehetőségekre vonatkozóan segítséget nyújtunk.

Stresszmentesítő, relaxációs csoport

  • Célunk, hogy a csoporton résztvevőknek olyan relaxációs technikát adjunk a kezükbe, mely révén szorongásukat csökkenteni tudják. Várunk tehát mindenkit, aki valamilyen szorongásos panasszal, fóbiával, félelemmel, pánikkal küzd, esetleg nehezen kezeli az erős stresszel teli helyzeteket. Az alkalmazott módszer az autogén tréning, mindfulness és egyszerűbb imaginációs technikák.

Pszichotikus páciensek pszichoedukációs csoportja (metakognitív tréning)

  • A csoportra elsősorban szkizofrén és szkizoaffektív betegeket várunk, akik valaha átéltek pszichotikus epizódot, vagy jelenleg is küzdenek hanghallásokkal, képi hallucinációkkal, esetleg téveszmékkel. Számukra szeretnénk segítséget nyújtani a legújabb terápiás eszközökkel, úgymint a metakognitív módszer és az elfogadás- elköteleződés terápia. Nagy hangsúlyt helyezünk továbbá a pszichoedukációra, mely mind a résztvevők, mind családjaik számára új ismereteket hozhat a betegséggel kapcsolatban.

    A szkizofrénia tünetei és kezelése (edukációs anyag)

Munkatársaink

Pszichiáter szakorvos: Dr. Farkas Kinga – farkas.kinga@med.semmelweis-univ.hu
Pszichológus: Bálint Sára
Főnővér: Varga Mónika
Főnővér helyettes: Szántó Hajnalka

 

A klinika ugyanakkor foglalkozik a pszichiátriai betegek teljes spektrumának ellátásával egyrészt mint területi ellátást végző kiemelt súlyponti „szakkórház”, másrészt mint a pszichiátriai progresszív ellátásának „csúcsán” elhelyezkedő intézmény, ahova az ország egész területéről érkeznek szakmailag problémás, nehéz esetek. Jelentős, szerteágazó és a pszichiátriai betegek korszerű ellátásában kiemelt szerepet játszanak ambuláns szakrendeléseink, gondozó szolgálataink, melyek átfogják a mentálhigiénés megelőző feladatoktól, a speciális betegségcsoportok (betegségcsoportonként: endogén pszichózisok, neuropszichiátria, gerontopszichiátria, pszichoszomatikus betegségek, szorongásos zavarok, étkezési zavarok, szexuális zavarok, affektív zavarok) pszichoterápiás és gyógyszeres kezelésén, gondozásán át a rehabilitációig, ill. közösségi gondozásig terjedő teljes pszichiátriai tevékenységi spektrumot. A dr. Tringer László alapította forenzikus pszichiátriai szakértői csoport a hagyományokhoz hűen szintén tanszékünkön működik.