Klinikánk Felnőtt ADHD szakambulanciáján (1092 Budapest, Márton utca 39.) térítésmentesen, TAJ szám alapján történik ambuláns kivizsgálás és gondozás. 

ORVOSAINK:

 • Prof. Dr. Réthelyi János PhD, egyetemi tanár, ambulanciavezető
 • Dr. Balogh Lívia PhD, egyetemi adjunktus
 • Dr. Mersich Beatrix PhD, egyetemi adjunktus
 • Dr. Papp Szilvia, egyetemi tanársegéd
 • Dr. Pulay Attila PhD, egyetemi adjunktus
 • Dr. Simor Attila PhD, egyetemi adjunktus
 • Dr. Somogyi Szilvia, klinikai szakorvos

A figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar (attention-deficit/hyperactivity disorder, ADHD) a figyelem és/vagy az önszabályozás gyermekkor óta tartósan fennálló, más pszichiátriai vagy testi betegséggel, szerhasználattal nem magyarázható zavarát jelenti, amely az élet több területén is nehézségeket okoz. Ambulanciánkon 18 évüket betöltött, jellemzően krónikus szétszórtsággal, feledékenységgel, tervezési, időbeosztási és indulatkezelési problémákkal küzdő páciensek vizsgálatát és terápiáját végezzük, akik vagy a felnőttkorban felmerült ADHD gyanúja miatt, vagy pedig a már a gyermekkorban diagnosztizált és kezelt ADHD terápiájának folytatása céljából kérnek segítséget.

A kivizsgálás menete

1. Bejelentkezés

Jelentkezés kivizsgálásra az alábbi e-mail címen történik: adhd@med.semmelweis-univ.hu

Kérjük bejelentkezéskor jelezze, hogy ADHD irányában első kivizsgálását, vagy gyermekkorban elkezdett ADHD kezelés folytatását kéri!

A jelentkezéskor küldött e-mailben kérjük, szerepeljenek az alábbi adatok: név, telefonos elérhetőség (!), lakcím, születési dátum, TAJ-szám!

A jelentkezéshez beutaló csatolása szükséges.

Amennyiben jelenleg pszichiátriai gyógyszeres kezelés alatt áll, úgy pszichiáter gondozó orvosa által írt rövid összefoglalót szükséges mellékelni, egyéb esetben háziorvosi beutaló elegendő.

Jelentkezésének megerősítése e-mailes válaszban történik.

Első vizsgálatát megelőzően megadott telefonos elérhetőségén felvesszük Önnel a kapcsolatot, és értesítjük az első vizsgálat időpontjáról.

 

2. Első vizsgálat

Várhatóan 1,5 óra időtartamú, célja az ADHD diagnózisát kizáró állapotok szűrése, illetve a gyermekkorban indított gyógyszeres terápia folytatásának megítélése.

Az eredmény alapján teszünk javaslatot az ADHD irányában történő további ambuláns vizsgálatokra, illetve a gyermekkorban kezdett gyógyszeres terápia folytatására.

Vizsgálatra kérjük hozza magával:

  • TAJ kártyáját
  • beutalóját
  • korábbi orvosi vagy pszichológiai vizsgálati leleteit, zárójelentéseit
  • az ADHD gyógyszeres terápiájának folytatása esetében a gyermekkori ADHD kivizsgálását és a gyógyszeres terápia dózisát és hatékonyságát igazoló orvosi dokumentációt!

3. Részletes ambuláns kivizsgálás

Célja az ADHD gyermekkori és felnőttkori tüneteinek és a kapcsolódó működészavar súlyosságának részletes felmérése, a társuló pszichiátriai zavarok diagnosztizálása.

Az ADHD és a pszichiátriai társbetegségek felmérését strukturált diagnosztikus interjúkkal végezzük, amelyet neuropszichológiai vizsgálattal egészítünk ki. A kórelőzmény függvényében akár 3-4 ülésre is szükség lehet.

Az ADHD gyermekkori tüneteit és működészavart az egyik szülővel felvett diagnosztikus interjú, vagy a rendelkezésre álló iskolai dokumentáció alapján mérjük fel. Ennek hiányában az ADHD diagnózisa nem megbízható

4. A részletes kivizsgálás lezárása:

A, Javaslatot teszünk az ADHD gyógyszeres vagy pszichoterápiájára, igény szerint megkezdjük a gyógyszer beállítását

B, Javasoljuk a társuló pszichiátriai vagy szerhasználati zavarok kezelést, szükség esetén pszichiátriai vagy addiktológiai osztályos kezelés felé irányítjuk

C, Páciensek érdeklődésének és terápiás kapacitásunk függvényében kognitív-viselkedésterápiás készségfejlesztő csoportot indítunk ambulanciánkon ADHD-vel diagnosztizált pácienseink számára

 

Telefonos elérhetőségünk további kérdés esetén:

Hétfőtől-Péntekig 8.00-12.00 között.
+36-20-825-0185