Az osztály története:

A Központi Állami Kórház Ideg Osztálya 1975-ben vált szét pszichiátriai és neurológiai osztályra. A pszichiátriai részleg főorvosai voltak:

Prof Dr. Füredi János 1991-ig,


Prof Dr. Tringer László 1994-ig,


Prof Dr. Bitter István 1995-ig,


Prof Dr. Faludi Gábor 2017-ig. 

A megalakulás után a pszichiátriai akut részleg a Kútvölgyi úton működött, amelyhez egy pszichoterápiás részleg tartozott a Béla Király úton. A Kútvölgyi úton a Mentálhigiénés Rendelő látta el a járó betegeket. 1992-ben a Mátyás Király úti részleggel bővült a pszichiátriai osztály.

1995-ben ágyszámcsökkentés után az egész osztály a Kútvölgyi Tömb 6. emeletén kapott helyet, 29 ágyon működött, majd 2005-ben 14 rehabilitációs ággyal bővült. 2007-ben az OPNI-ból több mint 40 ágy és több orvos, pszichológus, ápoló és foglalkoztató kolléga csatlakozott az osztályhoz. Ekkor átépítés történt, ami után az osztály a Kútvölgyi Tömb 6. és 7. emeletén kapott helyet, 81 akut ágyon.

Jelenleg:

Faludi professzor nyugdíjba vonulása után az osztálynak hosszabb átmeneti időszak után 2018. február elsejével lett új vezetője Szekeres György személyében, aki 2 évtized egyetemi oktatói és kutatói karrier mellett kórházi osztályvezetői tapasztalatokkal, külföldi gyakorlattal rendelkezik.

A „Kútvölgyi pszichiátria” működésének legfontosabb célkitűzése a hagyományok továbbvitelre méltó elemein kiépíteni egy minőségi ellátást nyújtó, state of the art pszichiátriai osztályt, ahol a beteg üdvének, méltóságának és jogainak érvényesítése a prioritás (ITT). Ennek keretében hosszú idő után a hagyományos orvosi beavatkozások partnereként magas igényekkel indult újra a foglalkoztatás Kaszás Nóra vezetésével. Betegeink örömmel fogadják a kreatív munkát, szeptemberben kiállítás is nyílt az osztályon Horváth Balázs fotóművész képeiből. A munkatársak, fiatal kollégák folyamatos képzése szintén esszenciális eleme a minőségi ellátásnak. A hatékony működés a Balassa utcában folyó munkával való – formálisan és informálisan is összehangolt – kapcsolódás révén tartható fenn.

A fekvőbeteg ellátás négy – akut, gerontopszichiátriai és két általános pszichiátriai – részlegen történik. Akut felvételes osztályként működünk III progresszivitási szinten, folyamatos munkarendben. Ellátási területünk Budapest III. kerület, Budaörs, Herceghalom, Tárnok, Törökbálint, Biatorbágy, Diósd, Pusztazámor, Sóskút. A szabad kapacitás terhére rendszeresen teszünk eleget területen kívüli betegek felvételi kérelmének.

Évente átlagban kb. 1500 betegfelvétel történik. Az osztály szakorvosai évi 500 konzíliumot adnak a Kútvölgyi Klinikai Tömb egyéb osztályai, valamint a Tüdő Klinika és Szív- és Érsebészeti Klinika részére.

A járóbeteg ellátás osztályos ambulancia keretén belül történik. A páciensek a szakma szabályainak megfelelően részesülnek egyénre szabott farmakoterápiás, egyéni és csoportos pszichoterápiás, illetve szükség esetén egyéb biológiai intervenciókban.

Munkatársak: 10 szakorvos, 6 rezidens, 2 pszichológus, 1 foglalkoztató, 1 szociális nővér, 19 nővér és ápoló, 2 adminisztrátor dolgozik a részlegen jelenleg. Szakorvosaink közül ketten 3, négyen 2 szakvizsgával rendelkeznek. 5 dolgozó PhD, 1 pedig DsC fokozattal bír.

Oktatás: részt veszünk a graduális és posztgraduális képzésben, folyamatos az V. éves orvostanhallgatók gyakorlati oktatása, évi kb. 100 VI. éves medikus tölti osztályunkon a 4 hetes pszichiátriai gyakorlatát. Rendszeres a szakorvos jelöltek pszichiátriai gyakorlati oktatása. Jelenleg 1 szakorvos PhD képzését végzi. Munkatársainak rendszeresen oktatóként is részt vesznek CME képzésekben.

Kutatás: az osztály dolgozói folyamatosan részt vesznek a hazai és nemzetközi kooperációban folyó kutatásokban, rendszeresen publikálnak.