Az idei Európai Elhízástudományi Kongresszust a spanyolországi Málagában rendezték meg.
Nemcsak Európából jöttek, hanem 97 országból érkezett a 4036 regisztrált résztvevő. A konferencia résztvevő lelkesek voltak, nagy érdeklődés mellett, gyakran túlzsúfolt előadótermekben keresték helyüket. Ahogyan ez mostanában szokásos, programfüzet helyett applikációt tölthettek le a részvevők, ebben követve és tervezve a meghallgatásra kijelölt szekciókat, előadásokat.
A nagyszámú résztvevő miatt lehetőség volt az előadások folyamatos stream-elésére, esetleg a folyosón vagy valahol a nagy, tágas közösségi terekben.
Előadásokat hallgathattunk meg az népbetegséggé vált elhízás etiológiájáról, epidemiológiájáról, szerepéről különféle megbetegedések kialakulásában. A kezelés gyógyszeres, sebészi és étrendi lehetőségeivel is több száz poszter foglalkozott.
Fontos, hogy az érintett páciensek irányában új kommunikációs elvárások vannak a „patients first” elve alapján, tehát elhízással élős személyről kell beszélnünk, nem elhízottról.
Ugyanez igaz más krónikus megbetegedések esetében is, tehát pl. a diabetesszel élők esetében is. A számomra legérdekesebb (plenáris) előadást az USA béli Ludwig professzor tartotta, aki az energia balance, illetve a szénhidrát modell elméletét mutatta be, szerepüket az elhízás kialakulásában és fenntartásában. A terápiában jelenleg a GLP-1 agonisták, illetve GIP-pel való kombinációjuk játsszák a vezető szerepet, gyártóik a Novo Nordisk, és a Lilly több szimpóziumot rendeztek a hatásról és bemutatták az élettani mechanizmus hátterét. A Novo Nordisk szimpóziumai különösen igényesek voltak, nemcsak a gyógyszeres kezelés, hanem a betegekkel való megfelelő kommunikáció is a fókuszba került, a szövődmények, a személyre szóló kezelés és az egészségpolitikai vonatkozások mellett.
Rengeteg kiállító volt jelen bemutatva más módon (nemcsak gyógyszeresen) ható termékeiket és a különféle hagyományos, illetve innovatív műszereket.
A spanyol szervezők kitettek magukért, az európai kongresszusok átlagos színvonalát meghaladó catering-et biztosítva a regisztráltaknak.
Külön öröm volt, hogy Magyarországról elég sokan voltunk jelen, előadásokkal, poszterekkel vagy csupán hallgatóként.
A teljesség igénye nélkül a következő posztereket mutatták be hazai kollégáink (lehet kihagyva más magyar kollégát, akitől itt elnézést kérek):
- Antal E, Varsányi K, Nagy A, Benedek Zs, Pózner V, Szakál D, Balázs B. Examining the food environment of single-parent families in Hungary
- Antal A, Róbert Pilling R; Hargittay Cs, Torzsa P. Sugar and sweetener consumption among Children: Preliminary Findings and Future Directions Using the Healthy Eating Index adults and 11-18 year old youngs in Hungary
- Antal E, Varsányi K, Anna Nagy A, Benedek Zs, Pozner V, Szakál D, Balázs B. Examining the food environment of single-parent families in Hungary
- Halmy E, Barna I, Halmy LG, Dankovics G, Daiki T, Paksy A: Prevalence, trends and characteristics of obesity in Hungary’s Comprehensive Health Screening and Prevention Program between 2010-2023
- Halmy E, Paksy A, Halmy LGy, Kovács G, Törökné Csiszár M, Bacsa M, Toldy Schedel E. Results of formed 6-month weight reduction program based on complex lifestyle changes in a daytime hospital care for people living with obesity
- Kurucsai G, Németh HT, Takács T. Spiroergometric technique advantages in mainatining adequate skeletal muscle functioning in patients living with severe obesity.
- Kurucsai G, Németh HT, Takács P. The role of metabolite logistics and by-product elimination in weight reduction.
- Rurik I, Torzsa P, Antal E. Economic Burden of Obesity in Hungary; Public Health Care and Out Of Pocket Expenditures, in 2019 and 2022
- Sipos EE, Simonyi G. Metabolic healthy obesity -mith or reality.
![]() |
![]() |
A Magyar Elhízástudományi Társaság elnökeként Halmy Eszter is bemutatta a 2028-as európai kongresszus magyar rendezésére vonatkozó pályázatot. Sajnos nem nyertünk 2028-ban Koppenhágában lesz az ECO, míg 2026 májusában Isztanbulban.
Az előadások kivonatai elérhetőek az Obesity Facts folyóirat alkalmi, szabadon letölthető Supplementumában:
https://karger.com/ofa/article-pdf/doi/10.1159/000545547/4375755/000545547.pdf
Rurik Imre