2025 május 5-6 között Athénban rendezték meg a konferenciát, amelyen kb. 100 szakember vett részt, Európa szinte minden országából. 

A helyi szervezők vezetői a megnyitó blokkban köszöntötték a hallgatóságot: Fani Preventi (Hellenic DieteticAssociation), Michael Chourdakis (Hellenic Society for Medical/Clinical Nutrition & Metabolism -grESPEN), Olle Ljungqvist (European Nutrition for Health Allience).

A következő blokkban Eu4Nutriotional Live a megfelelő iskolai, lakossági képzés fontosságát, a gazdasági ösztönzők jelentőségét, a táplálkozásnak az életminőségben betöltött holisztikus és meghatározó szerepét hangsúlyozták, kitérve a görög kezdeményezésekre.

Adonis Georgiadis  görög egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy a kormányzat felismerte az egészségtelen táplálkozás által okozott problémákat, hogy Görögország elől áll az elhízott nemzetek sorában és ez ellen tenni akarnak.

A tavaly újjáalakult EU parlament SANT bizottságának feladatáról a táplálkozási egyenlőtlenségek megoldási lehetőségről a magyar Kulja András beszélt volna, de személyesen nem volt jelen, így video-üzenetében vázolta a kérdés fontosságát.

Európai kezdeményezésként a betegek részéről fennálló igényeket összegezte a Konstantina Bournaki, az Európai Betegfórim vezetőségi tagja.

Grigoris Risvas  (European Federation of the Associations of Dietitians -EFAD) és Christina Cuerda (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism-ESPEN) az európai táplálkozáspolitika fontosságát hangsúlyozták.

Alison Bate aWHO munkatársa a táplálkozásnak a betegségek megelőzésében játszott szerepéről beszélt. Radost Asenova a Háziorvosi Világszervezet Európai régiójának vezetőségit tagja, az alapellátás szerepéről beszélt, mennyire fontos a háziorvos szerepe, elsősorban a tanácsadásban.

A malnutricióra való figyelemfelhívás, a pácienseknek való megfelelő tanácsadás volt a következő blokk témája. Hogyan tudja a NutritionDay befolyásolni  a politika csinálóit? Ezt a fontos lehetőséget Michael Hiesmayer a bécsi orvosegyetem tanszékvezető professzora fejtette ki.

A második nap első szekciójában a releváns görög társaságok (geriátriai, elhízástudományi, belgyógyászati) vezetői egyeztettek a szakmai együttműködésről, a nővérek, dietetikusok és mesterséges táplálkozási szakemberek együttműködéséről. Bemutatták a LIFE   (Leading Intestinal Failure Equality Initiatives) vizsgálat első eredményeit.

A későbbiekben 3-3 interaktív szekció volt, amelyek közül a táplálkozási ismereteknek az orvosképzésben való erőteljesebb megjelenítését hangsúlyozó szekcióba ültem be. Más országokban is hasonló  a helyzet, mint nálunk. a graduális képzésben kevés szó esik a táplálkozásról, csak szétszórva egy-egy betegségcsoporthoz kapcsolódóan.

A másik két szekció ez EU tagországokon belüli akciók koordinálásáról szólt, illetve az egészséggazdasági vetületekkel foglalkozott. Mindegyik országban megrendezett,

visszatérő éves esemény a Malnutrition Awareness Week, amely össztársadalmi figyelemfelhívást  szeretne biztosítani mindegyik tagországban a táplálkozási hiánybetegségeknek és az ellenük való küzdelemnek.

Az idén 2025. november 17-23 között rendezik, meg, Magyarországon.

A magyar ONCA delegáció 3 tagú volt. A betegszervezeteket Koltai Tünde (BÉMOSZ) képviselte, Szűcs Zsuzsanna a Magyar Dietetikusok Országos Szervezetének elnöke és Prof. Rurik Imre, Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke, a beszámoló szerzője.