Az iskolakezdési támogatás – az Alkalmazotti Tanáccsal és a SÉSZ-szel történt idei évi megállapodás alapján – a gyermek részére kerül számfejtésre egyes meghatározott juttatásként, csekély értékű ajándék formájában.

A támogatásra való jogosultság a munkavállaló iskolai tanulmányát megkezdő, illetve folytató, köznevelésben résztvevő gyermeke tekintetében állapítható meg, amennyiben gyermeke után családi pótlékra jogosult. A juttatásra évente egyszer kerül sor.

Az iskolakezdés támogatásának mértéke az RKE/9/2023. (VII. 11.) sz. rektori-kancellári-Klinikai Központ elnöki utasítás alapján, amennyiben a szülő foglalkoztatása a Semmelweis Egyetemen a jogosultságot megalapozó jogviszony tekintetében eléri vagy meghaladja az 50 %-ot (részmunkaidőben heti legalább 20 óra időtartamú jogviszonyban áll), az alábbi:
• köznevelésben résztvevő három vagy több gyermek esetén: 10.000 Ft/gyermek,
• köznevelésben résztvevő két gyermek esetén: 10.500 Ft/gyermek,
• köznevelésben résztvevő egy gyermek esetén: 12.000 Ft.

Ha a szülő 50 %-nál kisebb mértékben foglalkoztatott a Semmelweis Egyetemen a jogosultságot megalapozó jogviszonyában, a fenti juttatás 50 %-ára jogosult.
A juttatás további feltétele, hogy a foglalkoztatott egészségügyi szolgálati jogviszonya vagy munkaviszonya a Semmelweis Egyetemen legkésőbb tárgyév szeptember 1-jéig létrejön.

 

Az iskolakezdés támogatására nyújtott juttatás igénybevételének eljárási szabályai

A munkavállalónak a juttatásra való jogosultság feltételei fennállásáról, igényléséről a „Nyilatkozat iskolakezdés támogatására nyújtott támogatás igénybevételéhez” c. nyomtatványon kell nyilatkoznia. A nyilatkozatot gyermekenként kell kitölteni.
A juttatás kiutalásához szükséges nyilatkozatokat a munkatársat foglalkoztató szervezeti egység gazdasági ügyeit ellátó szolgáltató egység (tömbigazgatóság stb.) gazdasági ügyintézői gyűjtik, majd – összesítő táblázat kíséretében – továbbítják az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság részére.
Azon foglalkoztatott esetében, akinek a Semmelweis Egyetemen egyidejűleg több jogviszonya áll fenn, csak az egyik, a magasabb napi óraszámú jogviszonyára tekintettel áll fenn jogosultság az iskolakezdés támogatására. Azonos munkaidő esetén abban a jogviszonyában áll fenn a jogosultság, amelyben a jogviszony korábban jött létre.

Kapcsolódó dokumentumok:

Frissítve: 2023.07.25.

Semmelweis Egyetem

Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság

Frissítés (2023.10.17):

Edenred kártyákat érintő fontos változások